Zambia: één en al hoogtepunt!

Ben je op zoek naar een mooie vakantiebestemming maar heb je geen inspiratie? Ga naar Zambia, dit land is fantastisch!

Na een verlengd verblijf bij Renée en Maurice nemen we de Tazara trein (Tanzania Zambia Railway) van Dar es Salaam naar Kapiri Mposhi in Zambia. De afstand die we af gaan leggen bedraagt 1.860km en het is de bedoeling dat we hier zo’n 40 uur over doen. De treinen zijn hier echter niet heel betrouwbaar, dus vertragingen van 40 tot 50 uur zijn niet uitzonderlijk. De spoorbaan is in 1975  aangelegd en op dit moment wordt maar 2% van de capaciteit gebruikt, wat ons niet verbaast met zulke vertragingen. Goederen- en personentransport vindt daarom met name over de weg plaats.

Na het kopen van ons kaartje nemen we plaats in de first class lounge, we hebben namelijk een slaapcompartiment geboekt in de eerste klas wagon. Toch creëer je altijd een beeld in je hoofd als je first class hoort. Dat doen we ook hierbij. We lopen de lounge in en ik kan mijn lachen bijna niet inhouden. De ruimte is erg hoog maar viezig. Het plafond ziet er echt vreselijk uit: in 1975 zullen het witte plafondplaten zijn geweest, maar inmiddels zijn de platen die er nog zitten bruin van het vocht en bladderen af. Veel platen ontbreken. Ook het toilet ziet eruit alsof het nooit meer is schoongemaakt na 1975. Heerlijk, This is Africa! En dan, buiten alle verwachtingen om, staat iedereen op en loopt naar de trein. Om 16.10 uur vertrekken, slechts 10 minuten later dan gepland. Wauw!

In de trein zoeken we ons compartment op: een prima hok met twee stapelbedden erin inclusief beddengoed, een klein tafeltje, een luidspreker waar keiharde muziek doorheen galt, een ventilator die het doet, een deur die op slot kan met aan de binnenkant een spiegel, een raam die met veel moeite open en dicht gaat, per persoon een ingebouwd leeslampje en zelfs een stopcontact! Dit is echt veel beter dan we verwacht hadden. De trein is een donatie van de Chinezen – die hier vast een verdienmodel achter hebben zitten – en is slechts één jaar oud. Onze zes mede-backpackers zitten in de hokken naast ons en er hangt een opgelaten stemming: iedereen heeft enorm veel zin in de reis!

 

DSC05936                   DSC05972

We hebben ons goed en wel geïnstalleerd als een steward langs komt: ‘Lunch is ready, what would you like to order?’ We moeten even onze verbazing van ons afschudden maar reageren snel. Hij heeft rijst met kip of beef, iets vegetarisch heeft hij niet echt. Het kost maar TS 4.500 (€ 1,80) en hij komt het in onze cabine brengen. De kippen hier in Tanzania zijn niet van die lekkere dikke plofkippen zoals we in Nederland hebben, dus tussen de botten moet je zoeken naar het vlees. De saus waar de kip in ligt is lekker zout en we eten smaakvol onze borden leeg.

Het is verbazingwekkend schoon en comfortabel in de trein. Twee à drie keer per dag wordt er gedweild, tussendoor wordt nog een aantal keer geveegd. Uit onze wagon komt vooral veel zand, blijkbaar zijn we allemaal netjes opgevoed en gooien we ons afval in de prullenbak. Kom je bij de tweede klas sleepers, dan zie je de grond bezaaid liggen met bananenschillen, lege flesjes, kippenbotten, servetjes en weet ik het wat nog meer. Daarnaast zitten en liggen de bedden best fijn, ze zijn lekker hard en liggen dus niet door. Naast ons compartment zit een klein aanrechtje met twee kranen, waar elke ochtend en avond een tandenpoetsritueel en gezicht-wassen-ritueel plaatsvindt (de douche slaan we over want dan moet je op de wc staan die behoorlijk stinkt na een paar dagen). Deze trein is overduidelijk Chinees: de hoogte van de wasbakken zit op kniehoogte, waardoor het erg comfortabel is om je mond te spoelen. Ook de ramen zitten voor ons precies te laag, waardoor je je in rare bochten moet wringen om naar buiten te kunnen kijken als je staat. Tsja, als we aankomen in Lusaka gaan we dus absoluut eerst een douche nemen en álles wassen!

We hebben er 49 uur over gedaan, vonden het super maar willen er nu ook wel graag uit. We moeten naar het busstation, dat zo’n 15 minuten lopen van het treinstation ligt. Het plan is om direct door te reizen naar Lusaka en het blijkt dat er nog bussen gaan. We vinden dit toch wel ver lopen met die zware tassen, dus besluiten met z’n zessen om op zoek te gaan naar een taxi. Voor 20 Kwacha wil iemand ons wel rijden. We snappen het niet helemaal, want hij heeft een personenauto. De chauffeur blijkt echter het probleem niet te zien, dus daar gaan we dan: één chauffeur, zes toeristen, zes grote backpacks en vijf kleinere daypacks proppen we in één (één!!!!) personenauto. We zitten op elkaar, onder elkaar, met tassen eroverheen en lachen ons kapot!

In Lusaka, de hoofdstad van Zambia, hebben we een Toyota Landcruiser gehuurd: een 4×4 met een daktent en overige kampeerspullen. Quinten, een Zwitserse jongen van 21 die we in de trein hebben ontmoet, gaat komende week met ons mee. We hebben onwijs veel zin om te gaan, dus we beginnen vroeg. Uiteindelijk rijden we om half 7 ’s ochtends weg uit Lusaka richting Chipata, 100km van South Luangwa National Park. Omdat we hebben gezien dat er weinig bewegwijzering is, heb ik op Google Maps opgezocht hoe we moeten rijden. Op de rit van 700km, waar we ruim 10 uur over hebben gedaan, komen we maar liefst twee keer een verkeersbord tegen.

 

DSC06028                  DSC06177

Als we de volgende ochtend wakker worden blijken we een lekke band te hebben, shit! De band halen we er af en leggen de reserveband erop. Eerst maar even naar een garage om de band te laten repareren! De garage is overigens niet veel meer dan een mannetje langs de kant van de weg met een aantal autobanden en een bakje water: this is Africa. Geen idee wat er met de band aan de hand is en of hij het kan maken, maar dat zien we wel. Als we hem goed inspecteren zien we dat er een scheur van 3cm in het rubber zit. De man zegt echter dat hij hem gewoon kan repareren en dat er niets aan de hand is. Het moet K50 (€ 4,50) kosten en duurt ongeveer een uur. Hoe hij te werk gaat is hilarisch om te zien: hij pakt een stalen staaf en duwt deze tussen het rubber en de stalen velg. Hij slaat er vervolgens flink op met een grote hamer. Zo weet hij de band van de velg te krijgen. Omdraaien, nog een keer hetzelfde verhaal en hij heeft hem er af. De scheur blijkt een oude te zijn, hij is al eens geplakt zoals je een fietsband plakt: met een stukje fietsband op het gat, maar dan aan de binnenkant van de buitenband. Het rubber lapje is echter losgeraakt, waardoor onze band langzaam is leeggelopen. De beste man duwt een prop in het gat, smeert er een soort lijm overheen en gaat met een bak water aan de gang om te controleren of het gat gedicht is. Maar nee, er komt nog steeds lucht doorheen, dus wordt er nog een prop bij geduwd. Met de hand wordt de band vervolgens weer opgepompt. De barometer op zijn pompje doet het niet, dus op goed geluk dan maar.

Eenmaal in het park begrijpen we waarom iedereen zo enthousiast was toen we vertelden dat we naar South Luangwa National Park gingen. Het park heeft prachtige uitzichten, is heuvelachtig en je slingert van de ene kant naar de andere kant. Het is nu droog, maar je ziet aan de grond dat dit park veel waterplekken heeft tijdens het regenseizoen. Hierdoor is het ook erg groen overal. Het varieert van heuvelachtig en dicht begroeid tot open vlaktes zo ver je kunt kijken. In totaal is het park 9.000km² groot maar de dieren concentreren zich met name in het middendeel waar wij door de main gate het park in komen.

Op dag drie besluiten we om de River side drive te gaan rijden in het park. We zien wel wat we tegenkomen, maar de concentratie dieren schijnt hier relatief hoog te zijn. We hebben de lus helemaal gereden en komen bij een vlakte uit, waar we opeens een aantal game drive auto’s bij elkaar zien staan. We geven dus een dot gas en racen er naartoe. Wanneer ergens wat te zien is zijn alle game drive auto’s erbij, dus we moeten snel zijn. De auto’s staan om een boom geparkeerd dus we denken eerst aan een luipaard. We zijn er bijna als Twan ineens een hyena op 30m naast de auto ziet lopen. Vet, er moet dus een prooi in de buurt zijn. En dan zien we het: een groep wilde honden, 17 stuks hebben we geteld, staan te vreten van hun prooi: ze hebben een zwangere ‘puku’ gevangen, een soort hert. Het beestje is al bijna opgegeten als de hyena’s vinden dat het hun beurt is. Ze zijn met z’n zevenen en beginnen de honden aan te vallen / af te leiden. De wilde honden laten hun prooi echter niet zomaar afpakken en rennen achter de hyena’s aan. We starten de auto en gaan vol gas achter de groep aan. Het gegil van de hyena’s gaat door merg en been en er ontstaat een enorme stofwolk. De honden blaffen en bijten de twee hyena’s in hun kont. Op het moment dat ze ze omsingeld hebben, gaan de hyena’s zitten en lijken zich over te geven. Eén van hen weet te ontsnappen maar de honden gaan er achteraan, de ander loopt hinkend op drie poten weg, hij is flink te pakken genomen.

Deze afleidingsmanoeuvre heeft er echter wel voor gezorgd dat alle honden achter de lelijkerds aan zijn gegaan, waardoor de prooi onbeschermd achter is gebleven. Het alfa mannetje begint te eten van de resten. Een hyena is niet heel kieskeurig en vreet alles wat los en vast zit, dus ook de botten. We horen ze kauwen op de botten alsof het gewoon een knapperige speklap van de barbecue is, gatverdamme. We staan met de auto precies voor het alfa mannetje, dat op een gegeven moment bedenkt dat hij het restant van de ‘puku’ mee wil nemen. Hij pakt de drel dus in zijn bek en loopt op twee meter afstand langs onze auto. Wauw, dit is echt adembenemend!

DSC06378  DSC06396_

We zijn helemaal onder de indruk, en het is pas 07.30 uur! We rijden de vlaktes af en zien een stukje verderop weer twee auto’s staan rond een boom. Misschien zijn de honden daar in de schaduw gaan liggen. We rijden er dus maar rustig naar toe om nog even bij ze te kijken, maar zien dan ineens een luipaard in de boom liggen! Ze schijnt ook op jacht te zijn geweest naar de ‘puku’ maar toen de wilde honden kwamen heeft ze zich terug getrokken in de boom. Na een aantal keer gapen komt ze de boom uit. Dit gaat echt nooit vervelen, wat een fantastisch mooi beest om te zien zeg! Onze dag kan niet meer stuk!

We hebben nu drie dagen rondgereden in South Luangwa National Park, een prachtig park met veel diversiteit aan dieren. Ook de uitzichten zijn enorm, de mensen hebben dus niet gelogen toen ze zeiden dit park echt helemaal fantastisch te vinden. We rijden vandaag naar Lower Zambezi National Park, althans, dat is de bedoeling. (De Zambezi is de rivier die van de Victoria Falls stort.) De receptionist van onze camping gaf aan dat er een weg loopt tussen Chongwe en Chiawa. Deze weg zouden we prima kunnen nemen. Het scheelt een hoop om niet langs Lusaka te hoeven reizen, dus doen we dat maar. Als we de afslag in Chongwe hebben genomen en na 40km te hebben gehobbeld over een onverharde weg komen we bij een kruispunt, strak geasfalteerd. We vragen voor de zekerheid nogmaals de weg en we krijgen bevestigd dat de weg tot Chiawa geasfalteerd is. Yes, we juichen van geluk en zijn blij dat we deze weg hebben gekozen, in plaats van de omweg via Lusaka (dit zou ca. 5 uur omrijden zijn). Het asfalt houdt echter al snel weer op en voordat we het weten klotsen we weer over de stenen. De weg wordt smaller en smaller, totdat we op een gegeven moment alleen nog maar een bandenspoor zien tussen het gras. Het begint behoorlijk heuvelachtig te worden. Ik krijg buikpijn van de zenuwen, want ik besef me dat deze weg inderdaad gevaarlijk is en dat je hier niet aan moet beginnen als je weet dat het donker begint te worden. Het is inmiddels 16.30 uur dus over ruim een uur is het donker. Twan merkt het aan me en probeert me gerust te stellen. ‘We hebben voor een week water bij ons, we hebben nog voor een aantal dagen eten dus wat kan ons gebeuren? Ook al gebeurt er wat, dan zetten we gewoon de tent op en overnachten we. Er komt vanzelf wel weer een auto langs.’ Het is goed bedoelt en het klinkt op zich ook best oké, maar toch wil de knoop in mijn maag maar niet verslappen. De weg wordt slechter en slechter, dusdanig dat het onbegaanbaar is met een normale auto.

DSC06499                  DSC06505

Om 17.30 uur, als de schemering flink is ingetreden, zegt Quinten vanaf de achterbank: ‘Guys, are we sure we want to do zis? It will be dark soon and it iz very very dangerous to drive a road like zis in ze dark.’ Ik ben blij dat hij het zegt, want ik zag het een uur geleden al niet meer zitten. Twan denkt dat hij misschien gelijk heeft dus we zoeken een plekje om te keren. Inmiddels zijn we al ruim een uur over deze onbegaanbare weg aan het rijden, dus het zal nog zeker zo lang duren voordat we weer op de normale weg zijn. Quinten vertelt dat hij met zijn vader vaak in Frankrijk heeft gereden op een 4×4 stuk bij een legerbasis, dus enige ervaring heeft opgedaan. Hij rijdt prima en weet wat hij doet, dus dat stelt me wel gerust. Na een uur zijn we terug op de brede weg. Zucht… Eenmaal terug in Lusaka wil ik toch nog even uitzoeken hoe het zit. In de Lonely Planet wordt geschreven over ‘Leapord Hill’, een 4×4 weg die je zeker zo’n 6 tot 8 uur kost om te nemen. Er wordt geadviseerd om deze alleen te rijden als je ervaren bent in ruig landschap en als je met twee auto’s bent. Ik weet zeker dat wij ons vanavond op dit stuk hebben begeven.

DSC06465                  DSC06486

De ingang van het Lower Zambezi National Park ligt op drie uur rijden van onze camping. Alleen lodges van minimaal $500 per nacht liggen dichterbij. Omdat ook hier weer geen bewegwijzering is gaan we alsmaar rechtdoor, in de hoop op een gegeven moment een bordje te vinden. De weg wordt weer smaller en smaller en er zitten stukken bij dat we echt de 4×4 moeten inschakelen om verder te komen maar ja, we gaan gewoon rechtdoor. Na 35km gereden te hebben komen we bij een paar huisjes en vragen we voor de zekerheid of we op de goede weg zitten dus Twan zegt heel zelfverzekerd: ‘This is the way to the Lower Zambezi National Park right?’ Shit, de jongen zegt van niet. We moeten zo’n 15km terug en dan linksaf slaan. Bij dat-en-dat bord, waar nergens het National Park op wordt aangegeven. Jezus dat meen je niet, we zitten dus gewoon weer op die verrekte Leapord Hill (maar dan vanaf de andere kant)! Niet te geloven dit, zullen we ooit aankomen bij het park?

Eenmaal in het park aangekomen nemen we (gratis) een gids mee. Onderweg vertelt de gids meer over zijn werk als senior wildlife police officer (bij ons beter bekend als ranger). Jaren geleden is het aantal olifanten in het park flink gedaald door stropers (en door antrax tijdens perioden van extreme droogte). Het is erg lucratief om een olifant neer te schieten. De slagtanden brengen op de zwarte markt namelijk K 4.000 per kilo op, een grote olifant kan zo maar 50 kg aan slagtanden hebben. Dat komt dus neer op een buit van $20.000,-. Vaak is hij op pad gegaan in het park om de stropers uit te schakelen. De stropers komen vanaf de dorpjes aan de Great East Road, de weg van Lusaka naar Chipata, en steken daar de heuvels over om zo bij de vlaktes te komen waar de olifanten rondlopen. Onze gids vertelt dat hij een dag lang het blijven volgen van de sporen dichtbij de stropers in de buurt kwamen. Al tijgerend door het struikgewas kwamen ze op bijna 20m afstand van de stropers. Het vuur werd geopend door de stropers. Onze gids twijfelde geen moment en doorzeefde de benen die hij tussen de struiken door zag met kogels. De stroper is naar een ziekenhuis afgevoerd waar zijn benen werden geamputeerd. Het klinkt heel luchtig hoe hij het vertelt, maar hij voegt er nog aan toe dat het heel simpel is: ziet die ander jou als eerste, dan ben je er geweest.

 

DSC06628               DCIM100GOPRO

En zo kan ik nog wel uren door blijven schrijven over wat we horen en meemaken. In het kort zijn we na dit park teruggegaan naar Lusaka om onze auto in te leveren. We reizen door naar Livingstone om de Victoria Falls te bekijken en te gaan raften. Dit is de beste plek ter wereld waar je kunt white water raften, met veel rapids van grade 5. Op dit moment zijn we dus een beetje stijf van de spierpijn en doen we een dagje rustig aan. Morgen reizen we in 24 uur door naar Namibië en wijken we daarmee voor het eerst af van ons reisplan!

FOTO’S!

279 reacties

 1. Hallo Twan en Ingeborg,

  Het is leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken.
  Ook de foto ’s zijn prachtig.

  Jullie zien veel.

  Geniet ervan en we kijken weer uit naar het volgende verhaal.

  Groetjes Bennie en Pia

 2. Leuk om te lezen Ingeborg (en Twan). Ik geniet vanaf een afstand een klein beetje mee!

  Groeten,
  Renske

 3. Blij dat jullie dit overleefd hebben,jullie waren ook een lekker hapje voor die wilde beesten.🦁🐯
  Weer prachtige foto s doorgaan zo en laat je niet opeten😉

  Groetjes jan en sjana

 4. Hoi Twan en Ingeborg and a hello (oder Guten Tag) for Quinten,
  Mooi verhaal weer vanuit het verre (en voor ons onbekende) Afrika. De foto’s en het mooie verhaal zorgen ervoor dat we ook een beetje mee kunnen genieten en er een beeld bij krijgen. Het is duidelijk wel ff wat anders dan hier in Europa over snelwegen en andere geasfalteerde en goed begaanbare wegen rijden. Veel plezier met de verdere tocht richting Namibië en we zijn uiteraard ook heel benieuwd hoe dat land is en de tocht daar naar toe verloopt. Groeten en goede reis gewenst. Dorien en Ton.

  1. Hi oudertjes!
   Het is af en toe een mooie uitdaging zullen we maar zeggen 🙂 Na Namibie volgt er weer een nieuw verslag!

   Ohja, we gaan namibie onveilig maken met een VW Polo… Ja een Polo….!
   P.S. voor Quinten is het Bonjour 🙂

   Groetjes ons

 5. Hoi avonturiers, wat een verhalen…fantastisch. Ondanks de zenuwen,gevaren,wilde dieren,vermaken jullie je prima zo te zien. en de lekkere smeuïge verslaglegging is een plezier om te lezen en bekijken. Het filmpje van de de wilde honden en de hyena’s is natuurlijk uit een documentaire van Attenborough geknipt, dat zie je meteen………..geweldig om mee te maken.
  Adrenaline ‘all over’ denk ik.
  Wat zal het daar stinken!! Stront,pis, de lucht van kadavers, en geen hygiëne in het algemeen,
  Ondanks dat het een groot avontuur is, zou het voor mij en Joke niks zijn.
  We wensen jullie nog heel veel moois en plezier,……………doe voorzichtig
  Kus en knuf van Roel en Joke
  ( this is Heerhugowaard)

  1. Hi opa en oma!
   Het is jammer dat we geen geur kunnen overbrengen via internet. De mensen zijn opzich best schoon, toch blijven de luchten van oude zweetoksels, een gat in de grond om in te plassen of gewoon een viezig hoekje in een supermarkt niet te harden!
   Kus van ons

 6. This is adventure as it is meant to be!! Great!! Schrijf goed op op welke route jullie volgen want als ik tzt tijd heb (who knows…) wil ik het ook doen:) Wow! Prachtig verhaal, wat een experience! En niet zeuren over hier en daar een luchtje zeg! Geeft niks!
  maar de beesten om je heen, de lekke banden, de eindeloze treinreizen, de wc’s die vanaf 1975 niet zijn schoon gemaakt……,(hoe ziet dat er uit, nou ja, laat maar) de olifanten, hyena’s, dat raften, de vriendschap onderweg, de geamputeerde benen omdat je iets doet wat je beter kunt laten, This is Africa:)!! Hoef verder niks te zeggen, just go on and keep safe!!
  We zien uit naar jullie volgende update, vette knuffel van Roos en Pa!!

  1. Wat een mooie reactie vader, top! We hebben geen foto van de wc gemaakt, maar ik kan je verzekeren dat het porselein dat ooit wit was, inmiddels wat andere kleuren heeft aangenomen! Onder het knopje ‘Route’ bovenaan de site kun je precies zien hoe we reizen, dus begin maar vast met oriënteren!
   Kus van ons!

 7. Lieve Twan en Inge, wederom genoten van jullie belevenissen. Ik voel één en al trots (of is dat heel ‘mutserig’..?!). Dikke kus van de grote zus

 8. Prachtig! National Geographic is er niets bij! ik geniet van jullie verhalen!

  Groetjes Vera

 9. He Twan en Ingeborg ,

  Hartstikke mooi om te lezen wat jullie meemaken, en prachtige foto’s.
  geniet !
  🙂
  Groet Samad

 10. Hallo wat een avontuur je zou bijna vegetariër worden, en ja er zijn ook geen ANWB borden. Maar met geduld en rustig doorrijden zijn jullie er goed doorheen gehobbeld, nog veel reisplezier en tot het volgende verhaal. Groetjes Eef en Tonny

 11. Als de tv makers jullie eenmaal ontdekt hebben, komen jullie alleen met de feestdagen nog thuis. De rest van het jaar zijn jullie op pad voor ‘hoppingaround’, wat hoge kijkcijfers zal scoren.

  Jullie verslagen zijn kostelijk om te lezen. Alsof ik in een film zit.
  Dank jullie wel voor deze mee-leef-momenten lieve Inge en Toin.

  XX

 12. Toin was weg voordat ik er erg in had. Sorry Twan 😉

  1. Hoihoi! Goed om te horen dat onze verhalen vermakelijk zijn om te lezen! Inmiddels hebben we een heel stuk van Namibië doorgesjeesd met onze Polo, dit zal ook weer een mooi verhaal en mooie plaatjes opleveren! Liefs van ons

 13. Zo te horen krijgt Floortje Dessing concurrentie ….

  1. We kunnen niet wachten! 🙂

 14. Hoi Ingeborg en Twan.

  Maak de verslaggeving alsjeblieft niet korter, geniet telkens weer van verhalen en foto’s.
  Is er niet stiekem een “ghostwriter”aan de gang om e.e.a op te pimpen of worden jullie de opvolgers van Floortje D. weet het zeker ; zo’n plakboek heeft niemand thuis.
  Geniet ervan met volle teugen, wij doen het van jullie verslagen!!
  Hartelijke groet Jaap van Dijk

  1. Hoi Jaap,
   Wat een leuke reactie. Ik zal de verhalen niet inkorten, beloofd! Het is inderdaad fantastisch om dit allemaal mee te maken en te zien, zijn dus zorgvuldig met het back-uppen van de foto’s!
   Groetjes uit India

 15. Renate Lens-Van Dooren zegt: Beantwoorden

  Wow….. ik waande me even tussen de hyana’s, wilde honden en de afgrijselijke speltweggetjes, in het spookachtige pikkedonker. Zag je angst om jullie reis te vervolgen op dat moment al voor me. Zag jullie al dagen lang zitten te wachten, met die paar dagen eten & drinken die jullie bij hadden, uit een stoffige daybag. (Wat Twan opbeurend opperde). Of erger, dat jullie door waren gereden en de Hyena’s overleefd hadden, om dat daar niet meer te doen. En onwillekeurig denk ik dan soms aan Kris & Lisanne. Of aan andere media bekende lotgevallen. Maar jullie hebben gelijk: Beter dat, dan rond rollen in een wheelchair, in een krap rijtjeshuis in een bureaucratisch Nederlandje. Al is mijn wereld ook niet klein hoor: “Het leven is net zo groot als je eigen gedachten en dromen”. (En dat is dan wel wat veiliger).

  In mijn ogen zijn jullie heldhaftige reizigers. Maar daardoor leer je wel wat leven is. Leven = beleven. En dat doen jullie in vol ornaat. Mooi om te lezen. Dank jullie wel.

  Ps: Bij thuiskomst is er altijd weer werk voor jullie. Gelukkig dat Erica Terpstra weer aan het werk kan, maar ik weet zeker dat ze wel collega’s wil van jullie kaliber. De kijkcijfers zullen dan helemaal de pan uit reizen, met mij voorop, op het allervoorste puntje van mijn rolstoel.

  1. Hi Renate en Axel!
   Rondreizen is inderdaad soms ook even afzien, maar dat maakt het achteraf weer leuk! En zo hebben we natuurlijk ook wat spannende verhalen om met jullie te delen. Anders wordt het ook zo saai 🙂
   Groetjes uit Delhi, India

 16. Hi there, simply was alert to your weblog via Google, and located that it’s really informative. I gonna be careful for brussels. I will be grateful if you proceed this in future. Many folks might be benefited from your writing. Cheers!

 17. I am curіous to find out what blog pⅼatform you have
  been utilizing? I’m having some small security problems with my latest website ɑnd I would like to find
  something more secure. Do you hɑve any recommendations?

 18. Monetary advisors enterprise is people business.

 19. Nice blog here! Also your web site loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your
  host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 20. Great article, just what I needed.

 21. Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 22. Hi there! I could have sworn I’ve visited your blog before but after looking at
  some of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely delighted I discovered it
  and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 23. Nice blog right here! Also your website a lot up fast!

  What host are you using? Can I get your associate hyperlink for your host?
  I desire my website loaded up as fast as yours lol

 24. My brother recommended I might like this blog.

  He was entirely right. This submit actually
  made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent
  for this info! Thank you!

 25. First of all I want to say great blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.

  I was interested to know how you center yourself and clear your mind
  before writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out there.

  I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost
  simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or
  hints? Thank you!

 26. This web site truly has all the info I needed concerning this subject and didn’t know who
  to ask.

 27. Very good blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any tips? Thank you!

 28. Hello, for all time i used to check blog posts here early in the
  morning, as i like to find out more and more.

 29. Great website you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics talked about here?
  I’d really love to be a part of group where I can get comments from other
  experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Bless you!

 30. It’s truly a nice and useful piece of information. I’m happy that you just shared this helpful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 31. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a weblog website?

  The account helped me a acceptable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast
  provided brilliant clear concept

 32. Thanks for some other informative web site. The
  place else could I get that type of information written in such an ideal method?
  I’ve a venture that I’m just now working on, and
  I’ve been at the glance out for such info.

 33. you’re in reality a excellent webmaster. The website loading speed is incredible.

  It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece.
  you have performed a magnificent job in this subject!

 34. This post is worth everyone’s attention. How can I find out more?

 35. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your website is great, as well
  as the content!

 36. I’m ⅽurious to find out what blog platform you’re working with?
  I’m experiencing some minor security pгоblemѕ ѡith my latest site
  and I’d like to find somethіng more secuгe. Do you have any suggestions?

 37. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take
  a look. I’m definitely loving the information.
  I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Excellent blog and great design and style.

 38. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right.
  This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for
  this information! Thanks!

 39. We are a gaggle of volunteers and opening a new
  scheme in our community. Your website provided us with useful info to work on. You have performed an impressive activity and our entire community might be grateful to
  you.

 40. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to
  be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d
  post to let you know. The layout look great though!
  Hope you get the problem solved soon. Cheers

 41. With һavin so much written contеnt do you ever run іnto
  any issues of plagorism or c᧐pyright violation? My blog has ɑ lot of exclusive content I’ve
  either created myѕelf or outsourced but it appears a lot of
  it is popping it up all οver the ԝeb without my
  authorization. Do you knoѡ any solutions to heⅼp prօtect against content from being ripped off?
  I’d really appreciate it.

 42. Excellent web site you’ve got here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours these days.
  I seriously appreciate people like you! Take care!!

 43. Hello colleagues, how is the whole thing, and what you desire to say about this post, in my view its
  in fact amazing for me.

 44. Hello, I do believe your site might be having browser compatibility problems.

  When I look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in I.E.,
  it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up!

  Other than that, wonderful website!

 45. I have read so many posts about the blogger lovers except this paragraph is
  actually a nice post, keep it up.

 46. I was curious if you ever thought of changing the structure of your
  blog? Its very well written; I love what youve
  got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having
  one or two pictures. Maybe you could space it out better?

 47. Appreciate the recommendation. Will try it out.

 48. Thank you for some other excellent post. Where else may
  just anybody get that kind of information in such a perfect means of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am on the search for such info.

 49. Nice answer back in return of this query with firm arguments and describing all about that.

 50. My brother recommended I might like this blog. He was once entirely right.

  This post actually made my day. You can not believe just how much time I had spent for
  this information! Thanks!

 51. wonderful points altogether, you just won a brand new reader.
  What could you recommend in regards to your publish that you made some days ago?
  Any certain?

 52. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too excellent.
  I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for
  to keep it smart. I cant wait to read much more from
  you. This is actually a great web site.

 53. Great blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m completely confused .. Any recommendations?
  Thanks!

 54. Very nice write-up. I absolutely appreciate this website. Keep writing!

 55. Thank you for the auspicious writeup. It in fact used to be a enjoyment account it.
  Glance complicated to more introduced agreeable from
  you! However, how can we keep in touch?

 56. Great post. I used to be checking continuously this blog and I’m inspired!

  Extremely useful information particularly the remaining part 🙂 I care for such information a lot.
  I used to be seeking this certain information for a long time.
  Thanks and good luck.

 57. Hi there, I log on to your new stuff regularly. Your writing style is
  awesome, keep it up!

 58. Thanks in support of sharing such a pleasant idea, piece of writing is fastidious, thats
  why i have read it entirely

 59. I am not sure the place you are getting your info, but great topic.

  I needs to spend a while finding out much more
  or figuring out more. Thanks for magnificent info I
  used to be in search of this information for my mission.

 60. It’s nearly impossible to find experienced people
  about this topic, however, you sound like you know what you’re talking about!

  Thanks

 61. Excellent blog here! Also your website loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 62. I’m really enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come
  here and visit more often. Did you hire out a designer
  to create your theme? Great work!

 63. Hi, i think that i saw you visited my website thus
  i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 64. It’s enormous that you are getting thoughts from this article as well as
  from our argument made at this place.

 65. I blog frequently and I genuinely appreciate your content.

  This great article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your site and keep checking for new details about once per week.
  I opted in for your Feed too.

 66. Wow, this piece of writing is good, my sister is analyzing these things, so I
  am going to tell her.

 67. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop,
  just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed
  and she has 83 views. I know this is totally
  off topic but I had to share it with someone!

 68. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out.

  Please let me know where you got your theme. Appreciate
  it

 69. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading
  it, you are a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back
  from now on. I want to encourage you to continue your great writing, have a nice holiday weekend!

 70. I think what you said was actually very logical.

  However, think about this, suppose you composed a catchier title?
  I am not suggesting your information is not good, however suppose you added a title
  to maybe get people’s attention? I mean Zambia: één en al hoogtepunt!
  – Hopping Around is a little boring. You might peek at Yahoo’s home page and see how they write news headlines to
  grab people to open the links. You might try adding a video or a pic or two to get readers interested about
  what you’ve got to say. Just my opinion, it
  could make your posts a little bit more interesting.

 71. Today, I went to the beach with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had
  to tell someone!

 72. Schwab Intelligent Portfolios invests in Schwab ETFs.

 73. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a
  few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same
  outcome.

 74. Remarkable! Its really remarkable post, I have got much clear idea about from this piece of writing.

 75. Hello There. I found your weblog the use of msn. This is a very well written article.
  I will be sure to bookmark it and return to read extra of your useful information. Thank you for the post.
  I will definitely return.

 76. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
  wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you stop it,
  any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is
  very much appreciated.

 77. Hello every one, here every one is sharing these knowledge, therefore it’s good
  to read this website, and I used to pay a quick visit this blog all the time.

 78. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post
  was great. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already
  😉 Cheers!

 79. These are genuinely wonderful ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

 80. Generally I do not learn article on blogs,
  but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do so!
  Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

 81. Excellent site you have here.. It’s hard to
  find excellent writing like yours these days. I really appreciate individuals like you!
  Take care!!

 82. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  thanks

 83. Good way of describing, and nice article to take facts regarding my
  presentation topic, which i am going to present in school.

 84. Very energetic article, I liked that bit. Will there be a
  part 2?

 85. Hi there outstanding website! Does running a blog like this take a massive amount
  work? I have very little expertise in computer programming but I had been hoping to start my own blog soon. Anyway,
  should you have any recommendations or tips for new blog
  owners please share. I understand this is off topic but I just wanted
  to ask. Cheers!

 86. It’s going to be finish of mine day, but before ending I am reading this
  great article to increase my experience.

 87. I used to be able to find good advice from your content.

 88. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
  you are a great author. I will be sure to bookmark
  your blog and definitely will come back someday. I want to encourage one to continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 89. Your mode of describing all in this article is truly
  fastidious, every one can easily know it, Thanks a lot.

 90. Thankfulness to my father who informed me about this weblog, this web site is genuinely
  awesome.

 91. Thanks for some other wonderful article. Where else may just anyone get that kind of information in such a perfect means of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m on the look for such
  info.

 92. I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for
  me to come here and visit more often. Did you hire
  out a developer to create your theme? Fantastic work!

 93. It’s nearly impossible to find educated people for this topic, but you seem
  like you know what you’re talking about! Thanks

 94. Its like you read my thoughts! You seem to know a lot about this, like you wrote
  the e-book in it or something. I feel that you simply can do with some % to power the message home a little bit, however instead of that, this is magnificent blog.

  A great read. I will definitely be back.

 95. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as
  exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 96. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.
  After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 97. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for
  about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into
  it? Any kind of help would be really appreciated!

 98. always i used to read smaller posts that as well clear their motive, and that
  is also happening with this piece of writing which I am reading at
  this place.

 99. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different subject
  but it has pretty much the same layout and design. Outstanding
  choice of colors!

 100. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really good articles and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please send me an email if interested.
  Kudos!

 101. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you should write more
  about this topic, it may not be a taboo matter but typically people do not discuss such topics.

  To the next! Kind regards!!

 102. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend
  who has been doing a little homework on this. And he in fact ordered me
  breakfast due to the fact that I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the
  meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this matter here on your blog.

 103. Thanks for finally talking about >Zambia: één en al hoogtepunt!
  – Hopping Around <Loved it!

 104. Thanks for sharing your thoughts on ig. Regards

 105. I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!

 106. Great article, totally what I was looking for.

 107. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 108. What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable
  familiarity about unpredicted emotions.

 109. Hi it’s me, I am also visiting this site daily, this site is genuinely nice
  and the users are genuinely sharing fastidious thoughts.

 110. I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a visit
  this website on regular basis to get updated from latest news update.

 111. I do trust all the ideas you have introduced in your post.
  They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too short for beginners.

  Could you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

 112. Hi, the whole thing is going perfectly here and ofcourse every one is
  sharing data, that’s genuinely fine, keep up
  writing.

 113. bookmarked!!, I love your blog!

 114. This is a topic which is near to my heart… Best
  wishes! Exactly where are your contact details though?

 115. If you are going for finest contents like I do, just pay a visit this site all the time for the reason that it provides feature
  contents, thanks

 116. Hi there! This article couldn’t be written any
  better! Looking at this article reminds me of my
  previous roommate! He constantly kept talking about this.
  I am going to send this article to him. Pretty sure he’s going to have
  a very good read. I appreciate you for sharing!

 117. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I want to
  suggest you few interesting things or suggestions.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 118. I have read so many content about the blogger lovers except this article
  is really a good article, keep it up.

 119. This piece of writing is truly a nice one it helps new web people, who are wishing for blogging.

 120. Its like you read my mind! You appear to know so
  much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the
  message home a bit, but other than that, this is great
  blog. An excellent read. I will certainly be back.

 121. Wow, this article is pleasant, my younger
  sister is analyzing these kinds of things, thus I am going to let know her.

 122. Good way of telling, and fastidious paragraph to get data on the topic of my presentation topic, which i am going to convey in school.

 123. magnificent put up, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t understand this.
  You should proceed your writing. I’m sure, you’ve a
  great readers’ base already!

 124. You actually make it seem really easy with your presentation but I to find this topic to be really one
  thing that I believe I might by no means understand. It seems too complex and very
  wide for me. I am having a look ahead to your next publish, I’ll
  try to get the hold of it!

 125. Very shortly this web page will be famous among all
  blog viewers, due to it’s good articles or reviews

 126. Hello to all, it’s truly a nice for me to go to see this web site, it includes precious Information.

 127. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your
  post’s to be what precisely I’m looking for. Would you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects
  you write with regards to here. Again, awesome weblog!

 128. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit
  and sources back to your website? My website is in the very same niche as yours and
  my visitors would truly benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this alright with you.
  Appreciate it!

 129. Hi outstanding website! Does running a blog such as this take a large amount of work?
  I have virtually no knowledge of computer programming but I was hoping
  to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off topic however I simply needed to ask. Appreciate it!

 130. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your
  website, how can i subscribe for a blog web site?

  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 131. Everything said made a great deal of sense. But, think
  about this, suppose you added a little content?
  I mean, I don’t want to tell you how to run your website, but what
  if you added a post title to maybe grab people’s attention? I mean Zambia: één en al hoogtepunt!
  – Hopping Around is a little plain. You might glance at
  Yahoo’s front page and watch how they create
  post headlines to grab viewers to click.
  You might try adding a video or a related pic or two to
  get readers interested about what you’ve written. Just my opinion, it might bring your blog a
  little bit more interesting.

 132. Very descriptive blog, I loved that a lot.

  Will there be a part 2?

 133. There is cеrtainly a lot to learn about this topic. I love
  all the points you made.

 134. I am in fact glad to ɡlance at this websіte posts whiсh contains tons of valuɑbⅼe facts,
  thanks for providing these kinds of statistics.

 135. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 136. Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they’ll be benefited from this web site.

 137. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite certain I’ll learn many new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 138. I think this is one of the most significant info for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on some common things, The website style is ideal, the
  articles is in point of fact great : D. Just right job, cheers

 139. Good day! I could have sworn I’ve beеn to this site beforе but after checking
  through some of the post I гealized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitеly glad I found it and І’ll be book-maгking and
  checking back freqսently!

 140. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a
  captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform
  as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a
  lot!

 141. My brother recommended I might like this web site.
  He was totally right. This post truly made my day.
  You can not imagine just how much time I had spent for
  this info! Thanks!

 142. I like the helpful information you supply to your articles.
  I’ll bookmark your blog and take a look at once
  more here frequently. I am quite certain I will be informed many new stuff proper right here!
  Good luck for the following!

 143. Everything is very open with a very clear description of the challenges.
  It was really informative. Your website is
  extremely helpful. Thanks for sharing!

 144. Magnificent goods from you, man. I’ve have in mind your
  stuff prior to and you are simply extremely excellent.
  I really like what you’ve obtained here, really like what you’re saying
  and the way in which wherein you assert it. You’re making it entertaining and you still care for to keep it smart.

  I can’t wait to read much more from you. That is really a great site.

 145. Hi to all, the contents present at this web site are
  in fact remarkable for people knowledge, well, keep
  up the good work fellows.

 146. Very energetic blog, I liked that a lot. Will there be a part 2?

 147. If you are going for finest contents like I do, simply visit this web site everyday since
  it provides feature contents, thanks

 148. If you are going for most excellent contents like me,
  only go to see this website all the time since it offers feature contents, thanks

 149. It’s remarkable to ρay a quicҝ visit this website
  and reading the views of all friends on the topic of this paragraph, while I am
  also eager of getting familiarity.

 150. We’re a group of volunteers and opening a
  new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to
  work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 151. When someone writes an piece of writing he/she retains the image of
  a user in his/her mind that how a user can understand it.
  So that’s why this post is amazing. Thanks!

 152. Eхceⅼlent post. I was checking continuously this blog and
  I’m impressed! Very helpful information particulaгly the last part 🙂 I care for such info
  a lot. I was lοoking for thіs certaіn info for a long
  tіme. Thank you and best of luck.

 153. Simply wish to say your article is as astonishing.
  The clearness for your publish is just great and that i could think you’re
  an expert on this subject. Fine together with your permission let me to snatch your feed to stay updated with impending post.
  Thank you 1,000,000 and please keep up the
  gratifying work.

 154. Hi, Neat post. There’s an issue together with your site in internet explorer, could check this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a large component of
  folks will miss your fantastic writing due to this problem.

 155. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since
  I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change,
  may you be rich and continue to guide other people.

 156. I think this is one of the most important info for me.
  And i’m glad reading your article. But should remark
  on some general things, The web site style is perfect, the articles
  is really excellent : D. Good job, cheers

 157. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 158. Hello exceptional blog! Does running a blog such as this take a large amount of work?
  I’ve very little knowledge of computer programming however I
  had been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, if you have any ideas or tips for new blog owners please
  share. I know this is off topic nevertheless I just wanted to ask.
  Thank you!

 159. Good web site you’ve got here.. It’s hard to find high quality writing like yours these days.
  I truly appreciate people like you! Take care!!

 160. Tһanks for sһaring y᧐ur thoughts aboᥙt หนังอาร์.

  Regards

 161. Hello friends, its impressive article about teachingand entirely defined,
  keep it up all the time.

 162. If some one needs to be updated with most recent technologies after that he
  must be visit this web site and be up to date daily.

 163. What’s up, every time i used to check web site posts here early in the break of
  day, because i love to gain knowledge of more and more.

 164. This article presents clear idea in support of the new users of blogging,
  that really how to do blogging.

 165. Unquestionably imagine that that you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest factor to take into
  account of. I say to you, I definitely get irked whilst other people consider worries that they plainly don’t understand about.
  You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing with no need side-effects , folks could
  take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 166. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and
  now every time a comment is added I get four emails with the same comment.

  Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service?

  Thanks a lot!

 167. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is
  really informative. I’m gonna watch out
  for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 168. Нi colleagues, іts enormous article aboսt educationand
  entirely explained, keep it up all the tіme.

 169. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed
  in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I
  never seem to get there! Many thanks

 170. Do you have any video of that? I’d love to find out some additional information.

 171. Just desire to say your article is as astounding.
  The clearness on your submit is just great and that i could suppose you’re knowledgeable in this subject.
  Well together with your permission let me to grab your feed to keep updated with approaching post.

  Thanks one million and please keep up the gratifying work.

 172. You really make it seem so easy with your presentation but I
  find this matter to be actually something which
  I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.

  I am looking forward for your next post, I will try to get the hang
  of it!

 173. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content for
  you? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a few of the subjects you write with regards to
  here. Again, awesome web site!

 174. Уou’re so awesome! I don’t suppose I’ve truly read through something like
  this before. So gгeat to find somebody with some genuine thouɡhts on this issue.

  Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something
  that iѕ needed on the internet, someone with a bit of origіnality!

 175. Ꮤoѡ, marvelous blog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made running a blog look easy. The overall glance of yߋur site is excellent,
  as smaгtly as the content materiɑl!

 176. What’s up colleagues, pleasant paragraph and good urging commented here, I am truly enjoying by these.

 177. Hello, I enjoy reading all of your article. I wanted to write a little comment to support you.

 178. This article gives clear idea designed for the new users of blogging, that truly how to do blogging.

 179. This article will assist the internet people for creating new weblog or even a blog from start to end.

 180. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I
  will try to get the hang of it!

 181. We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website offered us with helpful info to work on.
  You’ve performed an impressive job and our whole neighborhood might be grateful to you.

 182. Keep on working, great job!

 183. Wһen someone writes an piece of wгiting he/sһе ҝeeps the thought of a user in his/her brain that how
  a user can understɑnd it. So that’s wһy tһiѕ post is amazing.
  Thanks!

 184. At this time it looks like Expression Engine is the preferred blogging platform available right
  now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 185. I go to see everyday some blogs and websites to read articles or reviews, except this weblog
  gives quality based articles.

 186. Traders do pay direct and oblique costs.

 187. I just want to say I’m newbie to blogging and honestly liked you’re blog site. Likely I’m want to bookmark your website . You actually come with tremendous writings. Cheers for sharing your web-site.

 188. Thank you on your curiosity in Investment Advice.

 189. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that,
  this is great blog. An excellent read. I will certainly be back.

 190. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to
  mention that I’ve really loved surfing around your blog posts.
  In any case I’ll be subscribing for your feed and I’m hoping you write once more very soon!

 191. Very descriptive article, I loved that a lot. Will there be a part 2?

 192. What’s up Dear, are you actually visiting this web site
  regularly, if so then you will absolutely get pleasant know-how.

 193. It’s going to be ending of mine day, however before finish I am reading this impressive
  paragraph to improve my knowledge.

 194. Hi there, I log on to your blog on a regular basis.

  Your humoristic style is witty, keep up the good work!

 195. What i do not understood is actually how you are not actually much more well-liked than you may be right now. You’re very intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, made me personally consider it from numerous varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 196. I was able to find good information from your content.

 197. I blog frequently and I really appreciate your
  content. This article has truly peaked my interest. I will take a note of your blog and keep checking for new information about once a week.

  I opted in for your RSS feed as well.

 198. Wonderful site. Plenty of helpful info here. I’m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks for your sweat!

 199. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure good factors in features also.

 200. Thanks to your curiosity in Funding Advice.

 201. Hi, I check your blog daily. Your story-telling style is witty, keep up the good work!

 202. Someone essentially help to make severely articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular post amazing. Great activity!

 203. Howdy! I could have sworn I’ve visited this site before but after browsing through a few of the posts I realized it’s
  new to me. Regardless, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll
  be bookmarking it and checking back often!

 204. Good day! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My website addresses a lot of the same subjects as yours
  and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 205. hello there and thank you on your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues the usage of this web site, as I experienced to reload the web site many occasions previous to I could get it to load correctly. I were puzzling over if your hosting is OK? Now not that I am complaining, but slow loading cases instances will often have an effect on your placement in google and can damage your high quality ranking if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot extra of your respective interesting content. Make sure you replace this once more soon..

 206. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to
  assert that I get in fact enjoyed account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and
  even I achievement you access consistently quickly.

 207. I am no longer certain the place you’re getting your info, however great topic. I needs to spend a while finding out much more or understanding more. Thank you for great information I was on the lookout for this info for my mission.

 208. Wow, amazing weblog structure! How long have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The entire look of your website is magnificent, as well as the content!

 209. obviously like your web site but you need to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality then again I will surely come again again.

 210. Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things
  out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.

  Do you have any tips or suggestions? Cheers

 211. My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I may as well check things
  out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to going over your web page for a second time.

 212. Excellent write-up. I certainly appreciate this site. Keep writing!

 213. I want to express my thanks to the writer for bailing me out of this particular problem. After researching throughout the the net and getting proposals that were not productive, I was thinking my life was over. Living devoid of the answers to the difficulties you have fixed by way of your short post is a crucial case, and ones which could have negatively damaged my entire career if I hadn’t encountered your blog. Your own personal talents and kindness in maneuvering all the details was priceless. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. I can at this point relish my future. Thank you so much for this professional and results-oriented guide. I won’t be reluctant to refer your web page to any individual who will need guide about this problem.

 214. I do agree with all of the ideas you have introduced to your post. They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too quick for newbies. May just you please extend them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 215. I as well as my guys happened to be taking note of the nice guides on the blog while all of the sudden came up with a horrible suspicion I had not thanked you for them. Most of the people were definitely for this reason passionate to read all of them and now have very much been loving those things. I appreciate you for simply being so kind and then for having variety of remarkable areas most people are really wanting to know about. My personal honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 216. I blog quite often and I really appreciate your information. This article has
  really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your Feed too.

 217. Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great style and design. “Competition is a painful thing, but it produces great results.” by Jerry Flint.

 218. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually
  enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement
  you access consistently rapidly.

 219. Think about investments that provide quick annuities.

 220. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 221. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is
  needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Many thanks

 222. you’re in reality a just right webmaster. The web site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful activity in this topic!

 223. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to more added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 224. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Please also discuss with my website =). We can have a link exchange contract between us!

 225. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is just spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 226. I enjoy what you guys are usually up too. This sort of
  clever work and coverage! Keep up the awesome works guys I’ve included you guys to my blogroll.

 227. Wow! Thank you! I continuously wanted to write on my blog something like that. Can I implement a fragment of your post to my website?

 228. I found your weblog web site on google and check just a few of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for forward to reading extra from you afterward!Ö

 229. Thanks for your useful article. One other problem is that mesothelioma is generally brought on by the inhalation of materials from asbestos, which is a dangerous material. It truly is commonly noticed among laborers in the structure industry with long experience of asbestos. It could be caused by living in asbestos insulated buildings for a long period of time, Inherited genes plays an important role, and some persons are more vulnerable towards the risk than others.

 230. Wow, amazing blog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The total look of your site is great, as neatly as the content material!

 231. Hi my family member! I want to say that this article is awesome, great
  written and come with almost all significant infos. I would like to peer extra posts like this .

 232. Thanks for your posting. I also think laptop computers have grown to be more and more popular these days, and now will often be the only form of computer utilized in a household. This is due to the fact that at the same time that they are becoming more and more reasonably priced, their computing power is growing to the point where they may be as highly effective as desktop through just a few in years past.

 233. Now it is time to decide your specific investments.

 234. This web site can be a walk-by for the entire information you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll positively discover it.

 235. It is actually a nice and useful piece of information.
  I’m happy that you simply shared this useful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 236. you are in point of fact a excellent webmaster.
  The website loading velocity is incredible. It
  seems that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork.
  you’ve performed a magnificent activity in this matter!

 237. Hi there, I found your site by way of Google at the same time as looking for a
  related subject, your web site came up, it appears to be like great.

  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply become alert to your blog thru Google, and found that it’s really informative.
  I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful
  in case you continue this in future. Numerous folks will
  be benefited out of your writing. Cheers!

 238. Well I really liked reading it. This subject procured by you is very helpful for good planning.

 239. Enjoyed looking through this, very good stuff, thankyou . “Shared joys make a friend, not shared sufferings.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 240. Today, with the fast way of living that everyone leads, credit cards have a big demand throughout the economy. Persons out of every field are using credit card and people who aren’t using the card have prepared to apply for 1. Thanks for expressing your ideas in credit cards.

 241. Hi there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 242. Hi there, just wanted to mention, I liked this blog post.
  It was practical. Keep on posting!

 243. Thanks for helping me to get new ideas about computers. I also contain the belief that certain of the best ways to keep your notebook computer in perfect condition is by using a hard plastic-type case, or perhaps shell, that fits over the top of one’s computer. A majority of these protective gear are model distinct since they are made to fit perfectly across the natural covering. You can buy them directly from owner, or via third party places if they are designed for your mobile computer, however don’t assume all laptop will have a cover on the market. Just as before, thanks for your suggestions.

 244. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!

  I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future.
  All the best

 245. Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I’m inspired! Very helpful information specifically the final section 🙂 I deal with such info much. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 246. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :).

 247. I’d have to examine with you here. Which is not something I normally do! I enjoy studying a post that may make folks think. Additionally, thanks for allowing me to remark!

 248. We’re a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site offered us with helpful information to work on. You’ve performed an impressive activity and our entire neighborhood
  will be grateful to you.

 249. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I really like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful website.

 250. hello!,I like your writing so much! share we keep in touch extra about your post on AOL? I need an expert in this area to resolve my problem. May be that’s you! Looking ahead to look you.

 251. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.

  I don’t know who you are but certainly you’re going to a
  famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 252. Hey there! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

 253. hi!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 254. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 255. I visited many web sites except the audio quality for audio
  songs existing at this site is in fact fabulous.

 256. Wow, that’s what I was looking for, what a stuff! existing here at this website, thanks admin of this
  website.

 257. Well I sincerely liked reading it. This tip procured by you is very useful for correct planning.

 258. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any points for newbie blog writers? I’d really appreciate it.

 259. Definitely, what a great blog and educative posts, I will bookmark your site.All the Best!

 260. Buyers do pay direct and indirect costs.

 261. I have read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a excellent informative website.

 262. Hello to every single one, it’s genuinely a good for me to visit this web site, it contains precious
  Information.

 263. With havin so much written content do you ever run into any
  problems of plagorism or copyright violation? My website
  has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced
  but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any techniques to help stop content from being stolen? I’d truly
  appreciate it.

 264. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 265. Interesting article. It is rather unfortunate that over the last decade, the travel industry has already been able to to deal with terrorism, SARS, tsunamis, influenza, swine flu, as well as the first ever real global economic collapse. Through it the industry has really proven to be robust, resilient plus dynamic, locating new approaches to deal with adversity. There are often fresh difficulties and the opportunity to which the marketplace must just as before adapt and act in response.

 266. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 267. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 268. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 269. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Cheers

Geef een reactie