Een beetje over ons, een beetje over India

Op aanvraag van (broerlief) Johan hierbij eerst maar eens een stukje over ons en hoe het met ons gaat. We hebben het super goed naar onze zin en hebben nog geen moment spijt gehad van de beslissing om rigoureus te vertrekken uit Nederland en de wereld te gaan ontdekken! Natuurlijk hebben we wel even nodig gehad om te acclimatiseren, zoals iedereen als hij op vakantie gaat. Na zo’n anderhalve maand begon ik echter het gevoel te krijgen dat er iets veranderde: ik voelde me vrolijker, opgewekter en minder snel geprikkeld. Tegen Twan zei ik zelfs: “Ik heb het gevoel dat je weer de jongen bent geworden waar ik verliefd op werd.” Klinkt lekker smeuïg en misschien wat overdreven, maar dat gevoel heb ik wel. Ook Twan is vrolijker en lijkt meer grapjes te maken, minder snel geïrriteerd.

Daarnaast opent reizen je ogen. Het is te cliché om te zeggen dat we ‘alles meer zijn gaan waarderen wat we in Nederland hebben.’ We hebben natuurlijk al aardig wat rondgereisd dus sommige dingen zijn niet nieuw. Wel besef je je pas echt goed wat een armoe er in de wereld is als je er midden in staat. Ook ga je een warme douche en schone kleren waarderen op momenten dat je een week lang koud water hebt gehad en al je kleren stinken naar zweet. Of dit ons verandert weet ik niet. Wel weet ik dat ik het erg prettig vind om alles wat we op dit moment hebben in onze backpack mee te kunnen dragen. Ik ben me gaan beseffen dat we veel minder nodig hebben dan we soms denken.

Toen we in Namibië die gigantische zandduin opliepen vroeg Twan ineens: “Wat zou je doen als ons geld nu op is en we over een week naar huis moeten vliegen?” “Pff, ik zou echt heel verdrietig worden. Ik heb nog niet het gevoel dat we al ‘klaar’ zijn, of dat we hebben gedaan wat we wilden doen.” “En wat als we een jaar verder zijn en we moeten naar huis omdat het geld op is?” Lastige vraag, waar we beiden nog geen antwoord op hebben, maar gelukkig hebben we nog voldoende tijd om daar over na te blijven en gaan denken…!

India, het land van…
We zijn nu bijna twee weken in India en hebben al aardig wat indrukken op gedaan. Ik wil jullie deze indrukken niet onthouden, dus hierbij een paar punten op een rijtje.

 1. India is het land van de vele mensen.
  In India wonen 1,25 miljard (2013) mensen, alleen in Mumbai wonen er al ruim 20 miljoen. Onvoorstelbare aantallen voor ons. Wat opvalt als je door steden als Mumbai en Delhi loopt is dat er overal mensen zijn. Overal! Je vindt niet snel een straatje of steegje waar je alleen bent. De huizen zijn op elkaar gestapeld, met de ladder naar de eerste verdieping soms aan de voorgevel. In de sloppenwijken is er helemaal geen ruimte, dus leven grote gezinnen op 6-8m². Straatstalletjes staan dusdanig dicht op elkaar dat je soms niet weet van wie het winkeltje is omdat er zo veel mensen achter staan. Ook het verkeer is druk, er wordt continu getoeterd en het krioelt door elkaar. En toch, onvoorstelbaar maar waar, zijn de mensen geduldig en maar weinig geïrriteerd. Ze wonen op kleine oppervlaktes, het verkeer is een chaos en continu getoeter, maar je ziet amper agressieve mensen. Ze lijken het getoeter nog steeds te zien als: pas op, ik kom er aan! In plaats van: ga aan de kant lul, kijk uit je doppen! Manoeuvres waar ik in Nederland misschien een middelvinger zou opsteken naar mijn medeweggebruiker, is hier heel gebruikelijk en niemand vertrekt een spier.
  DSC07034
 2. India is het land van het eten.
  Iedereen kent de verhalen over India, met name onder de backpackers wordt gezegd: “You’ll love it, but somewhere along the way you will end up with a Delhi-belly…” Daarnaast werd, alsof we niet al wat zenuwachtig waren, ons op de eerste dag in Mumbai verteld dat we alleen water moeten kopen in hotels of restaurants, niet bij straatstalletjes. Zij vullen de lege waterflessen met kraanwater en sluiten de fles professioneel weer af, inclusief plastic wrap, om het vervolgens weer te verkopen. Angst voor vele dagen op de pot met een voedselvergiftiging, was dan ook één van de grotere redenen van Twan dat hij in eerste instantie niet naar India wilde. De eerste dagen waren we dus behoorlijk zenuwachtig bij alles wat we aten: kunnen we hier wel eten, zal dit goed gaan, borrelen jouw darmen al, waar kan ik mijn handen wassen voor het eten? Dit in tegenstelling tot alle landen waar we tot nu toe geweest zijn, we maakten ons er eigenlijk nooit zo´n zorgen om. Onder het motto: ´Eet alles, ziek word je toch wel een keer,´ reizen wij normaal gesproken de wereld rond. In India zijn we voor de gelegenheid maar vegetarisch gaan eten en tot nu toe (afkloppen!) mogen we niet klagen. Maar we maken stappen voouit: op veel plekken staan UV-purified waterdispensers, waar we op een gegeven moment ook maar uit zijn gaan drinken. Puur omdat iedereen (reizigers) het doet en er nog gezond uit ziet. Inmiddels hebben we ook het eerste echte straat-voedsel (lekkere gefrituurde samosa’s) gegeten. We doen ook een poging om met onze rechterhand te eten. Met links veeg je namelijk je kont af, vaak ook zonder hulp van een waterspuit, dus die hand laat je voor de gelegenheid op je schoot liggen…
  DSC07158    DSC07051_2
 3. India is het land van afval en troep.
  In Nederland is men bewust van afval en hebben we een manier om hiermee om te gaan. In India zijn ze nog niet zo ver. O-ver-al waar je kijkt zie je afval op straat liggen. Niet alleen verteerbaar spul, ook enorm veel plastic. Er lijkt nog geen besef te zijn. Vanmorgen namen we de bus van Delhi naar Rishikesh. In de bus zaten geen arme mensen en ze leken aardig bij de tijd te zijn. Een jongen koopt een chocoladereep, eet hem op en gooit het plastic papiertje over zijn schouder terwijl twee meter verderop een prullenbak stond. Overal: voor je hotel, in elk straatje en steegje, op de weg, in de berm, in een rivier, op een helling, op een sportveld, op het schoolplein… Een feest voor de ratten!
  DSC07080      DSC07214
 4. India is het land van armoe.
  In India wonen veel rijke mensen, maar nog veel en veel meer arme mensen. In Mumbai hebben we een slum bezocht, wat al behoorlijk aangrijpend was om te zien. Kinderen lopen er in hun blote kont, de mensen hebben geen matras om op te slapen maar liggen op de keiharde straat. Vrouwen zitten kleren op het asfalt te schrobben om schoon te krijgen, terwijl een meter verderop een vent staat te piesen op diezelfde straat of een buurman staat een kip te slachten. Het is er vies, heel vies. In Delhi werden we er nogmaals mee geconfronteerd: zo ontzettend veel mensen die op straat liggen te slapen, met of zonder doos of kleed, onder een brug of in de middenberm van de weg of als ze geluk hebben met een stuk zeil boven hun hoofd dat als een tent gespannen is tegen een hek. Geen privacy, altijd buiten moeten slapen dus ook in het regenseizoen dat nu bijna is afgelopen. Ook zie je veel mannen die vermoedelijk elders wonen maar in de grote steden zijn gaan werken. Ze hebben geen geld voor een onderkomen en slapen dus met collega-handkar-duwers bij elkaar. Ze slapen op hun handkar, koken erop en overdag duwen ze honderden kilo’s door de straten. In de ochtend zijn her en der tonnen water te vinden, waar de mannen zich in hun over-onderbroek staan te douchen op straat. Erg aangrijpend als je je beseft dat ze geen kans op vooruitgang of verbetering hebben.
  DSC07079       DSC07250
 5. India is het land van yoga.
  Veel mensen gaan naar India om ‘op zoek te gaan naar zichzelf,’ waar veel meditatie en yoga bij aan te pas komt. Omdat het zoveel wordt aangeboden, zijn we ook yoga lessen gaan volgen. Niet op gezette tijden hoor, gewoon wanneer het ons uit komt. Hilarisch! Je moet natuurlijk heel serieus blijven, maar met die stijve lijven van ons valt dat nog niet mee. Onze eerste les hadden we een leraar van 48 jaar oud. De beste man kon bewegingen maken en zichzelf in hoeken wringen waar je bang van wordt! Elke dag één uur yoga is zijn advies. Prachtig om te zien: zo’n klein mannetje, gerimpeld, grote ribbroek aan en een te groot t-shirt dat een paar weken geleden al gewassen mocht worden. De lotushouding, pijl en boog, kameel, (halve) vlinder en ga zo maar door. Ik weet niet of ik het echt leuk vind, maar ik weet wel dat het goed is voor ons stramme lichaam om wat te blijven oefenen. Dus morgenochtend gaan we er maar weer voor!
  DSC07187       DSC07189

 

Ooit van het boek ‘Shantaram’ gehoord? Een Australiër ontsnapt uit de gevangenis en vlucht naar India, raakt bevriend met een local en gaat (noodgedwongen) in de sloppenwijk van Mumbai wonen. Het is een pittig dik boek (bijna 1.000 blz) maar absoluut de moeite waard! Hij is ons sinds we in India zijn al door vele mensen aangeraden en hij is er herkenbaar, onder andere de over-onderbroek komt erin terug, dus wil je hem lezen, geef een seintje dan stuur ik de e-pub door!

 

291 reacties

 1. Hoi lieve Ingeborg en Twan,

  Fijn om zo snel weer wat van jullie te horen. En wat een mooi verhaal, het lijkt net of de verhalen steeds mooier worden. We zijn het helemaal met jullie eens dat we het hier in NL erg goed hebben, ik geloof graag dat jullie onderweg veel leed zien. Het is lastig om daar wat aan te doen. Hoewel: het zou wel een uitdaging zijn om de vuilnis in India opgeruimd te krijgen. Veel yoga plezier en hopelijk weer snel een mooi verhaal.

  Groetjes en kusjes, Dorien en Ton

 2. Heel herkenbaar voor ons , maar mijn herinnering aan India zijn de mooie tempels de prachtige paleizen en de traditie van de Indiërs bv aan de rivier de Ganges wat daar allemaal gebeurd ,de tradionele feestdagen de kamelenraces enz.
  Blijf genieten en ik zou graag de ePub van het boek willen hebben.

  Groetjes. Sjana

  1. Klopt, we zien steeds meer tempels. Vanmiddag met onze voeten in de Ganges gestaan terwijl de mensen daar een bad namen, kleren wasten en fruit offerden!

 3. Hallo Ingeborg en Twan, wat een prachtige avonturen hebben jullie al meegemaakt! Hopelijk mogen er nog vele mooie avonturen op jullie pad volgen!! Hebben jullie al een oplossing gevonden voor China of?( van Sjanie gehoord) is dat er dus echt niet, bálen! Ik geniet, op afstand, lekker mee van jullie geweldige reisverhalen, mooi zonder opsmuk, love it!
  Goed blijven oefenen met de yoga wordt je vanzelf wat soepeler😄, heel veel plezier en goede reis verder!
  Ik zou ook graag de epub willen lezen, alvast bedankt!
  Hartelijke groetjes uit ’t Loiredal, Dorien.

  1. Hoi Dorien, leuk dat je meeleest! De oplossing voor China wordt Indonesië of eerder naar Myanmar. Maar aangezien we weinig plannen kan ook dit zomaar weer veranderen 🙂
   Wat leuk dat je schfijt: zonder opsmuk. Dat is wat we inderdaad proberen, dus leuk om te horen dat het ook zo overkomt!
   En qua yoga: de wekker vergeten te zetten dus vanmorgen de les gemist…
   Groetjes!

 4. Lieve saampjes,

  na thuiskomst van jullie reis gaan jullie nóg lekkerder kunnen koken.

  Jullie moeten na thuiskomst de verhalen in boekvorm gaan uitbrengen Ik ben er van overtuigd dat de lezers hongerig naar meer jullie verhalen zullen lezen. Alsof ze zelf met jullie meereizen. Een genot om te lezen.

  Hou de rek erin en maak het mediteren en de yoga jullie eigen tijdens de rest van jullie reis.

  Hartegroetjes uit België.

  xx

 5. Mooi verhaal weer! Hoewel we ons nog niet hadden afgevraagd met welke hand je je billen afveegt……. Goed te horen dat het reizen ook iets innerlijks te weeg brengt en jullie kennelijk in een bepaalde rust terecht zijn gekomen die je goed doet. Kalm an doen zodat het geld niet te snel op is, dan duurt het langer, maar dat zal wel lukken!
  En ja zoveel mensen op een kluitje, dat kunnen we ons nauwelijks voorstellen. En het worden er binnen enkele decennia nog veel en veel meer!! Zie een dergelijke omgeving maar eens leefbaar te houden. Zonder cultuuromslag gaat dat heel moeilijk worden lijkt me.
  Voor de volgende fasen in India heel veel plezier en mooie ervaringen toegewenst!!

 6. Hoi Ingeborg en Twan. Gaan jullie nog een foto directory van India maken? Groetjes, Dorien en Ton

  1. De foto’s komen bij het volgende verslag over de rest van India!

 7. Hoi reizigers,

  Prachtig om te zien dat jullie de hele tijd bezig zijn met van A naar B reizen en tegelijkertijd jullie gezamenlijke identiteit verder versterken, een hele fijne combinatie.

  Maak het niet te gek met de yoga, vooral bij Ingeborg oogt het wat opmerkelijk 😉

  Wanneer moeten wij de koffie nou klaarzetten?

  Kus,

  Johan

 8. Hoi Ingeborg en Twan,
  Leuk verhaal weer en of je ook zo lenig wordt als die leraar ,dat moeten we maar afwachten.
  Met volhouden !moet het lukken ,denk ik. Blij dat jullie nog gezond zijn !zoals je de situaties beschrijft, nu lekker genieten en tot je volgende vehaal. hgv joke.

 9. Hoi Ingeborg en Twan.
  Erg mooi om jullie persoonlijke verhalen te horen.Wat bijzonder dat een mens zo’n tijd nodig heeft om zich te ontstressen en weer “normaal” mens te worden!
  Mooi dat je dat ook weer bij elkaar ontdekt en ook goed dat je je af en toe weer de vraag stelt dat ook deze periode eindig is en aan het vrijdenken slaat hoe dan verder.
  Zeker we hebben hier niets te klagen en klagen doen we hier veel te veel! Goed om te horen dat ook veel mensen bij elkaar in vrede kunnen leven.
  Geniet van al jullie ervaringen en berg ze op een goede plek op dat je er nog vaak bij kunt.
  Sterkte bij de yoga oefeningen en ook “pijn” kan de geest vrijmaken.
  Kun je aan mensen daar uitleggen hoe onze samenleving in elkaar zit en waarom jullie tot deze stap zijn gekomen of blijft men je zien als de rijke uit het westen?
  Goede tijd met elkaar en hart groet v jaap

 10. Hallo Ingeborg en Twan, weer een fantastisch verhaal en wij horen van jullie dezelfde verhalen als waar Sven toen mee thuis kwam uit India. Het blijft een mega land met heel veel culturen en het vervelende is wanneer je niks bent zul je ook nooit iets worden, dat is werkelijkheid in India. De Yoga ziet er toch wat bijzonder uit en ja veel oefenen dan wordt het vast soepeler.
  Lieve groetjes Tonny en Eef. PS bij Tonny op de Yoga moeten ze alleen de grote tenen vast houden en blijven zitten 🙂

 11. Excellent blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site
  loaded up as quickly as yours lol

 12. This website is known as a stroll-by for all the data you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and also you’ll undoubtedly uncover it.

 13. Buyers do pay direct and indirect prices.

 14. I’m not that much of a online reader to be honest but
  your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.
  Many thanks

 15. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running
  off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting
  issue or something to do with browser compatibility but
  I thought I’d post to let you know. The design look great though!
  Hope you get the problem resolved soon. Kudos

 16. Paragraph writing is also a fun, if you know then you can write if not it is complex to write.

 17. Magnificent site. Plenty of useful information here. I am sending it to several pals ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks on your sweat!

 18. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really good articles and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please shoot me an email if interested. Cheers!

 19. I visited various sites but the audio quality for audio songs present at this site is actually fabulous.

 20. Thankfulness to my father who told me on the topic of this webpage, this web site is in fact
  awesome.

 21. Hi there I am so grateful I found your webpage, I really found you by error, while I was searching
  on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say
  thanks for a remarkable post and a all round
  interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but
  I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the awesome work.

 22. Great blog you have got here.. It’s hard to find quality writing like yours these days.
  I really appreciate people like you! Take care!!

 23. What i don’t understood is in truth how you’re no longer really a lot more
  neatly-appreciated than you might be now. You are so intelligent.

  You know therefore significantly relating to this matter, produced
  me in my opinion consider it from numerous various angles.

  Its like men and women are not fascinated until it is something to
  accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs excellent.
  All the time care for it up!

 24. It’s very effortless to find out any matter on web as compared to textbooks, as
  I found this article at this site.

 25. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading through this post
  reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this page to him. Fairly certain he will have a
  good read. Thanks for sharing!

 26. Thanks for sharing your thoughts on ig. Regards

 27. I really love your site.. Great colors & theme.
  Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m hoping
  to create my own personal blog and would like to know where you got this from or what the theme is called.
  Kudos!

 28. Somebody necessarily assist to make significantly posts I would state.
  This is the very first time I frequented your website page and thus far?
  I surprised with the analysis you made to make this particular publish amazing.
  Magnificent activity!

 29. Hello, its fastidious paragraph on the topic of media print, we all be aware of media is
  a fantastic source of facts.

 30. After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment
  is added I get 4 emails with the exact same comment. Is
  there a means you can remove me from that service?

  Many thanks!

 31. Thanks very nice blog!

 32. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging
  to get that “perfect balance” between user friendliness and visual
  appeal. I must say you have done a very good job with this.

  Additionally, the blog loads extremely fast for me on Opera.
  Exceptional Blog!

 33. This website definitely has all the information and facts I wanted
  about this subject and didn’t know who to ask.

 34. Valuable information. Lucky me I found your
  website by accident, and I am surprised why this accident did
  not came about earlier! I bookmarked it.

 35. Just wish to say your article is as astounding. The clearness on your post is
  simply nice and i can think you’re an expert in this
  subject. Well together with your permission allow me to grab your feed to stay updated with approaching post.
  Thank you one million and please carry on the enjoyable work.

 36. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts
  and I will be waiting for your next post thank you once again.

 37. I am not sure where you’re getting your info, but great topic.

  I needs to spend some time learning much more or understanding
  more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

 38. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance”
  between superb usability and visual appeal. I must say you’ve
  done a fantastic job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Opera.
  Excellent Blog!

 39. If you desire to grow your familiarity simply keep visiting this site and be updated with the most up-to-date gossip
  posted here.

 40. Hello, this weekend is pleasant designed for me, for the reason that this moment i am reading this enormous educational piece of writing here at
  my residence.

 41. I was suggested this website via my cousin. I am no longer certain whether
  or not this publish is written by means of him as no one else know such specified approximately my trouble.
  You are incredible! Thanks!

 42. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A theme like yours with a
  few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design. Thanks

 43. At this time it appears like BlogEngine is the best blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 44. Can you tell us more about this? I’d like to
  find out some additional information.

 45. Hello there, You’ve done a great job. I’ll certainly digg it and
  personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

 46. This text is priceless. How can I find out more?

 47. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody
  else encountering issues with your site. It looks like some of the text within your content
  are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening
  to them as well? This might be a issue with my web browser because
  I’ve had this happen before. Thank you

 48. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read
  more of your useful information. Thanks for the post.
  I’ll definitely return.

 49. Hello mates, good post and nice urging commented at this place, I am genuinely enjoying by these.

 50. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny
  bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 51. Hiya very cool blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am glad to seek out numerous useful information here within the submit, we want
  develop more techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 52. I’m gone to say to my little brother, that he should also pay a visit this weblog on regular basis to
  take updated from most recent reports.

 53. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this
  kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site.
  Reading this information So i’m happy to show that I’ve an incredibly good
  uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I so much definitely will make sure to do not fail to remember
  this web site and give it a look regularly.

 54. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

  Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot.

  I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

 55. Very good site you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same topics
  talked about here? I’d really like to be a part of online community where I can get responses from
  other experienced people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

 56. It’s really a great and useful piece of information.
  I’m glad that you simply shared this helpful info with us.
  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 57. I always emailed this webpage post page to all my friends, as if like
  to read it after that my friends will too.

 58. whoah this weblog is fantastic i love reading your articles.
  Stay up the great work! You realize, lots of people are
  searching around for this information, you can aid them greatly.

 59. Really no matter if someone doesn’t understand after that its
  up to other people that they will assist, so here it occurs.

 60. First of all I would like to say awesome blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.

  I’ve had a difficult time clearing my thoughts in getting
  my thoughts out there. I do take pleasure in writing however
  it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted
  simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Cheers!

 61. I visit everyday some sites and sites to read articles or
  reviews, but this blog presents quality based writing.

 62. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a totally
  different subject but it has pretty much the same layout and design.
  Outstanding choice of colors!

 63. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own blog and was curious what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.

  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Appreciate it

 64. A financial advisor is your planning associate.

 65. My brother recommended I might like this website. He was
  totally right. This post actually made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 66. Hmm is anyone else having problems with the images on this
  blog loading? I’m trying to figure out if its a problem
  on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 67. Spot on with this write-up, I actually think this site
  needs much more attention. I’ll probably be returning to read more,
  thanks for the information!

 68. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

  Extremely useful information specially the last part 🙂
  I care for such information a lot. I was looking for this certain info for
  a long time. Thank you and best of luck.

 69. I like it when people come together and share ideas. Great website,
  stick with it!

 70. Every weekend i used to pay a visit this website, because i
  want enjoyment, for the reason that this this web site conations truly fastidious funny stuff too.

 71. Great blog here! Also your site loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 72. Thanks , I have just been searching for information about this subject for ages
  and yours is the greatest I’ve found out till now.
  However, what in regards to the bottom line?
  Are you certain concerning the source?

 73. Excellent blog post. I absolutely appreciate this website.
  Continue the good work!

 74. Terrific article! That is the type of information that are meant to be shared
  across the net. Shame on Google for now not positioning
  this put up upper! Come on over and seek advice
  from my website . Thanks =)

 75. Pretty! This was a really wonderful post. Many thanks for supplying this info.

 76. I’m really impressed along with your writing talents as smartly as with the format
  on your blog. Is this a paid subject matter or did you customize it
  your self? Anyway keep up the nice high quality writing,
  it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 77. Valuable info. Lucky me I discovered your site accidentally, and I’m surprised why this accident
  didn’t came about in advance! I bookmarked it.

 78. Pretty component of content. I simply stumbled upon your web site
  and in accession capital to assert that I acquire actually
  loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing in your feeds or even I achievement you get right of entry to persistently quickly.

 79. Hello, the whole thing is going sound here and ofcourse
  every one is sharing data, that’s truly fine, keep up
  writing.

 80. Excellent way of telling, and good paragraph to obtain facts regarding my presentation focus,
  which i am going to present in school.

 81. Hi, yeah this article is in fact fastidious and I have learned lot of
  things from it on the topic of blogging. thanks.

 82. Tremendous things here. I’m very glad to see your post.
  Thanks so much and I am taking a look ahead to contact
  you. Will you kindly drop me a e-mail?

 83. Thanks for the good writeup. It actually was once a enjoyment account it.
  Look complex to far introduced agreeable from
  you! However, how can we keep in touch?

 84. Since the admin of this web page is working, no uncertainty very quickly it will
  be famous, due to its quality contents.

 85. Thanks for the auspicious writeup. It in truth was once a leisure account it.
  Glance complicated to far brought agreeable from you!
  By the way, how can we keep in touch?

 86. This piece of writing provides clear idea designed for the new viewers of blogging, that in fact how to do blogging and site-building.

 87. Hello i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i
  thought i could also create comment due to this good article.

 88. I am really inspired with your writing skills and
  also with the layout to your weblog. Is this a paid subject matter or did you customize
  it yourself? Either way stay up the nice quality writing, it
  is rare to see a great weblog like this one these days..

 89. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a
  amusement account it. Look advanced to more added agreeable
  from you! By the way, how could we communicate?

 90. As the admin of this website is working, no hesitation very
  quickly it will be famous, due to its quality contents.

 91. I know this website presents quality based posts and extra stuff,
  is there any other website which presents such information in quality?

 92. fantastic issues altogether, you simply
  won a logo new reader. What might you suggest in regards to your post
  that you just made a few days ago? Any positive?

 93. In fact when someone doesn’t know after that its up to other people that they will help, so here
  it occurs.

 94. Good day! This is my first visit to your blog! We are a
  group of volunteers and starting a new initiative
  in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

 95. First of all I want to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your mind before
  writing. I have had difficulty clearing my thoughts in getting my
  ideas out there. I truly do take pleasure in writing but it
  just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Cheers!

 96. Hello to every one, it’s actually a fastidious for me to go to see this website, it consists of priceless Information.

 97. I’m really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A handful of my blog readers have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any tips to help fix this problem?

 98. Really no matter if someone doesn’t understand afterward its up to other visitors that they will assist, so here
  it takes place.

 99. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year
  and am nervous about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there a
  way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 100. Good day! Do you know if they make any plugins
  to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get
  my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Kudos!

 101. I like the helpful information you provide in your
  articles. I’ll bookmark your blog and take a
  look at again right here frequently. I am rather sure I will learn plenty
  of new stuff proper right here! Best of luck for the next!

 102. Piece of writing writing is also a excitement, if you be familiar with after that you can write if not it is complicated to write.

 103. I like it when people come together and share views. Great website,
  keep it up!

 104. I am actually pleased to glance at this webpage posts which carries lots of valuable data, thanks for providing these statistics.

 105. Quality articles is the secret to interest the visitors to
  visit the web site, that’s what this website is providing.

 106. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am
  encountering troubles with your RSS. I don’t know the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anyone else having the same RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly
  respond? Thanks!!

 107. Hello are using WordPress for your blog platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any
  html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 108. Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i
  read this paragraph i thought i could also create comment due to this good article.

 109. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very useful info particularly the last part 🙂 I care for
  such information much. I was looking for this particular information for a
  very long time. Thank you and best of luck.

 110. Hi there, I read your blog daily. Your humoristic style is awesome, keep
  up the good work!

 111. Nice blog right here! Additionally your site so much up very fast!

  What web host are you the use of? Can I get your associate hyperlink to your host?
  I desire my site loaded up as fast as yours lol

 112. I like the valuable information you provide in your articles.

  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I will learn many new stuff
  right here! Best of luck for the next!

 113. I feel that is one of the such a lot significant information for me.
  And i’m happy reading your article. However want to remark on few general issues,
  The site style is perfect, the articles is actually excellent
  : D. Just right task, cheers

 114. I used to be able to find good info from your blog posts.

 115. Hi my loved one! I want to say that this post is awesome,
  nice written and come with approximately all vital infos.
  I would like to peer extra posts like this .

 116. Awesome things here. I’m very happy to look your post.

  Thank you so much and I’m taking a look ahead
  to touch you. Will you please drop me a mail?

 117. This is a topic that’s close to my heart… Best wishes! Where are your contact details
  though?

 118. Excellent article. I am dealing with some of these issues
  as well..

 119. Howdy just wanted to give you a quick heads up
  and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried
  it in two different browsers and both show the same results.

 120. Hello, I wish for to subscribe for this web site to get latest
  updates, therefore where can i do it please help.

 121. Having read this I thought it was rather enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together.
  I once again find myself personally spending
  a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 122. I’ll immediately seize your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or e-newsletter service.

  Do you’ve any? Kindly let me realize so that I could
  subscribe. Thanks.

 123. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web
  site is excellent, let alone the content!

 124. It’s actually very complicated in this busy life to
  listen news on TV, thus I only use world wide web for that purpose,
  and take the most up-to-date news.

 125. What i don’t understood is if truth be told how you are not actually
  much more well-appreciated than you may be now.
  You are very intelligent. You recognize therefore significantly on the subject of this matter, produced me individually believe it from numerous numerous angles.
  Its like women and men don’t seem to be interested except it is something to do with Woman gaga!
  Your individual stuffs excellent. At all times take
  care of it up!

 126. This is my first time pay a visit at here and i am truly happy to read all at one place.

 127. Hi there! This article could not be written much
  better! Going through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to
  him. Fairly certain he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

 128. This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me.
  Kudos!

 129. Hello! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My site goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each
  other. If you might be interested feel free
  to send me an email. I look forward to hearing from you!
  Awesome blog by the way!

 130. fantastic points altogether, you just gained a new reader.
  What would you suggest in regards to your put up that you made a few days in the past?
  Any sure?

 131. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 132. My brother suggested I might like this website. He was once totally right.
  This submit truly made my day. You cann’t imagine just how so much time I had spent for this info!
  Thanks!

 133. If you are going for finest contents like I do, simply pay a visit this site every day as it gives quality contents, thanks

 134. Very energetic blog, I enjoyed that bit. Will there
  be a part 2?

 135. Because the admin of this web page is working, no uncertainty very rapidly it will be famous, due
  to its quality contents.

 136. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?

  Thanks!

 137. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable information to work on.
  You have performed a formidable activity and our whole
  group can be grateful to you.

 138. Wow, that’s what I was looking for, what a information! existing here at this web site,
  thanks admin of this website.

 139. Because the admin of this web page is working, no doubt very shortly it will be
  famous, due to its quality contents.

 140. Hello there, You have done an incredible job.
  I will definitely digg it and personally suggest to my friends.

  I am confident they will be benefited from this website.

 141. What’s up, after reading this amazing piece of writing i am as
  well cheerful to share my familiarity here with friends.

 142. In fact no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other users that they
  will help, so here it occurs.

 143. What’s up every one, here every person is sharing such familiarity, so it’s fastidious to
  read this webpage, and I used to pay a quick visit this web site everyday.

 144. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good success. If you know of any please share.
  Thank you!

 145. Thanks for one’s marvelous posting! I truly enjoyed
  reading it, you could be a great author. I will be
  sure to bookmark your blog and will come back later on.
  I want to encourage you to continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 146. Highly energetic post, I enjoyed that a
  lot. Will there be a part 2?

 147. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Appreciate it

 148. This post is priceless. Where can I find out more?

 149. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I
  in finding It really useful & it helped me out a lot.
  I am hoping to give one thing again and help others such
  as you aided me.

 150. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and sit up for in the
  hunt for extra of your excellent post. Additionally, I’ve shared your website
  in my social networks

 151. It’s very simple to find out any matter on web as compared to textbooks, as I found
  this paragraph at this site.

 152. Remarkable things here. I’m very happy to peer your article.
  Thanks a lot and I am looking ahead to touch you.
  Will you please drop me a e-mail?

 153. I am regular reader, how are you everybody? This article posted at this
  web page is actually good.

 154. I am sure this post has touched all the internet viewers, its really really good paragraph
  on building up new blog.

 155. I am sure this piece of writing has touched all the internet visitors, its really really nice
  paragraph on building up new webpage.

 156. I enjoy reading a post that will make men and women think.

  Also, thanks for allowing for me to comment!

 157. Thanks for your marvelous posting! I really
  enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make certain to bookmark your blog and will
  eventually come back at some point. I want to encourage that you continue your great job, have a nice
  weekend!

 158. Why visitors still make use of to read news
  papers when in this technological world the whole thing is presented on net?

 159. My brother recommended I would possibly like this blog.
  He was once totally right. This post truly made my day.
  You cann’t believe simply how so much time
  I had spent for this info! Thanks!

 160. Hello! This is my first visit to your blog! We are a team
  of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a
  extraordinary job!

 161. Excellent post. I was checking continuously
  this blog and I am impressed! Very useful information particularly the last part 🙂 I care
  for such info much. I was looking for this certain info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 162. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info.

  Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 163. Hi would you mind sharing which blog platform you’re working
  with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design and style
  seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.

  P.S Apologies for getting off-topic but I had to
  ask!

 164. These are really wonderful ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some nice points here. Any way keep
  up wrinting.

 165. I blog often and I seriously appreciate your content.

  The article has really peaked my interest.

  I will book mark your website and keep checking
  for new information about once a week. I opted
  in for your Feed as well.

 166. If you are going for most excellent contents like me, simply pay a quick visit this web
  site daily as it provides quality contents, thanks

 167. When someone writes an piece of writing he/she retains the plan of a user in his/her mind that how a user can be aware
  of it. Therefore that’s why this post is amazing. Thanks!

 168. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where
  I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 169. I take pleasure in, result in I found exactly what I used to be having a look for.

  You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
  Bye

 170. Thanks to my father who shared with me about this webpage, this blog is really amazing.

 171. Everything is very open with a really clear description of the challenges.
  It was definitely informative. Your website is very useful.
  Thanks for sharing!

 172. This is the perfect website for anybody who would like to understand this topic.

  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really will need
  to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that has been discussed for many years.

  Great stuff, just great!

 173. Hi there, after reading this remarkable article i am too delighted
  to share my familiarity here with mates.

 174. You have made some decent points there. I checked on the net to learn more about
  the issue and found most people will go along with your views on this site.

 175. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 176. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s blog link on your
  page at suitable place and other person will also do similar
  in favor of you.

 177. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. However imagine if you added some great graphics or video clips to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips,
  this blog could definitely be one of the most beneficial in its field.
  Fantastic blog!

 178. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 179. My brother suggested I may like this web site.
  He was entirely right. This post actually made my day.
  You cann’t imagine simply how a lot time
  I had spent for this information! Thank you!

 180. I think that what you typed made a ton of sense. However, consider this,
  what if you were to write a killer title? I ain’t suggesting your information is not good., however what if you
  added a post title to maybe grab people’s attention? I
  mean Een beetje over ons, een beetje over India
  – Hopping Around is kinda boring. You should peek at Yahoo’s home page and see how they create
  article titles to grab people interested. You might add a related video or a related pic or two to get people excited about everything’ve written. In my opinion, it might bring
  your posts a little bit more interesting.

 181. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of
  your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 182. Wonderful beat ! I wish to apprentice whilst you amend your site, how can i subscribe
  for a blog web site? The account helped me a appropriate deal.
  I had been a little bit acquainted of this
  your broadcast offered bright transparent idea

 183. That is really attention-grabbing, You are an overly
  skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to in search of extra of your wonderful post.
  Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 184. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s website link on your page at proper place and other person will also do same for you.

 185. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here.

  I did however expertise some technical points using this web site, since I experienced
  to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow
  loading instances times will very frequently affect your placement in google
  and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again very soon.

 186. Having read this I thought it was extremely enlightening.
  I appreciate you taking the time and effort
  to put this content together. I once again find myself personally spending way too much
  time both reading and posting comments. But so what, it was
  still worth it!

 187. I have been surfing online more than 2 hours
  today, yet I never found any interesting article like
  yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion,
  if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful
  than ever before.

 188. I just want to say I am just very new to weblog and seriously liked your web blog. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You definitely have remarkable article content. Many thanks for sharing with us your web page.

 189. It iss appropriate time too make some plans foor the future aand it’s time to be happy.
  I’ve read this post aand if I could I want to suggest you few
  interesting things or suggestions. Perhaps you can write next
  articles referring tto this article. I want to read more things about
  it!

 190. Informative article, just what I wanted to find.

 191. A financial advisor is your planning associate.

 192. I am genuinely glad to read this weblog posts which carries lots of valuable data, thanks for providing
  such statistics.

 193. Every weekend i used to visit this web page,
  because i want enjoyment, for the reason that this this web site conations in fact pleasant funny information too.

 194. Hi there to every , as I am actually keen of reading this weblog’s post to
  be updated on a regular basis. It carries nice information.

 195. You have brought up a very fantastic points , thanks for the post.

 196. What i don’t understood is in fact how you are not really a lot more well-liked than you might be now. You are very intelligent. You already know therefore significantly when it comes to this topic, produced me for my part believe it from numerous various angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it¡¦s something to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. Always care for it up!

 197. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like
  this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please let me
  know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 198. My brother recommended I would possibly like this web site. He was entirely right. This publish truly made my day. You can not consider simply how a lot time I had spent for this information! Thank you!

 199. I know this site provides quality depending posts and extra stuff, is
  there any other web page which presents these data in quality?

 200. I have mastered some new elements from your web page about computer systems. Another thing I’ve always assumed is that laptop computers have become a specific thing that each family must have for several reasons. They provide convenient ways to organize homes, pay bills, shop, study, pay attention to music and in some cases watch tv programs. An innovative way to complete all of these tasks is by using a mobile computer. These pcs are mobile, small, effective and mobile.

 201. I have been examinating out many of your stories and i can claim clever stuff. I will make sure to bookmark your site.

 202. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s
  a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
  for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer
  to create your theme? Fantastic work!

 203. Hi there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.

  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 204. I really like your writing style, wonderful info , regards for putting up : D.

 205. I believe this is one of the most significant info for me.
  And i am glad studying your article. But wanna remark on some general
  issues, The website style is great, the articles is actually great : D.
  Good job, cheers

 206. I think you have remarked some very interesting details , regards for the post.

 207. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it,
  you will be a great author. I will make sure to bookmark
  your blog and will come back very soon. I want to encourage you to continue
  your great posts, have a nice afternoon!

 208. One thing I’d really like to touch upon is that fat burning plan fast can be carried out by the suitable diet and exercise. A person’s size not only affects the look, but also the quality of life. Self-esteem, melancholy, health risks, as well as physical skills are damaged in an increase in weight. It is possible to do everything right and still gain. Should this happen, a condition may be the perpetrator. While excessive food and never enough physical exercise are usually to blame, common health concerns and popular prescriptions may greatly add to size. Thanks for your post in this article.

 209. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I
  guess I’ll just sum it up what I had written and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any points for rookie blog writers? I’d definitely appreciate it.

 210. Thanks for these pointers. One thing I also believe is that credit cards supplying a 0% rate often lure consumers along with zero interest rate, instant authorization and easy on the net balance transfers, nonetheless beware of the real factor that is going to void your current 0% easy road annual percentage rate and throw one out into the bad house fast.

 211. I believe everything published was actually very reasonable.
  However, consider this, what if you composed a catchier title?

  I ain’t suggesting your content is not solid, however what if you added a title
  that grabbed folk’s attention? I mean Een beetje over ons, een beetje over India
  – Hopping Around is kinda vanilla. You could glance at Yahoo’s
  front page and see how they write article headlines to grab people to click.
  You might try adding a video or a related pic or two
  to grab readers interested about everything’ve written. Just my opinion, it might make your
  posts a little bit more interesting.

 212. All forms of investments include certain dangers.

 213. Fantastic post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Bless you!

 214. Hi, I do believe this is an excellent site.

  I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since i have
  bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 215. Hello, Neat post. There is an issue along with
  your web site in internet explorer, would test this?

  IE still is the marketplace chief and a good section of other
  folks will pass over your fantastic writing due to this problem.

 216. A financial advisor is your planning partner.

 217. whoah this weblog is wonderful i like studying your posts. Stay up the great work! You understand, lots of people are searching around for this information, you could help them greatly.

 218. It’s really a nice and useful piece of information. I’m glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 219. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “Remember It is 10 times harder to command the ear than to catch the eye.” by Duncan Maxwell Anderson.

 220. I have learn some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set to make the sort of excellent informative website.

 221. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really
  loved surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing on your feed and I’m hoping you write once more very soon!

 222. I have read so many posts on the topic of the blogger lovers except this paragraph is in fact a pleasant article,
  keep it up.

 223. For hottest information you have to pay a quick visit
  web and on web I found this website as a best web page for hottest updates.

 224. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter
  a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The problem is something too few men and women are speaking intelligently
  about. Now i’m very happy that I found this during my search for something concerning this.

 225. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 226. certainly like your website but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality on the other hand I will surely come back again.

 227. Hiya very nice blog!! Man .. Beautiful ..
  Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds also?
  I’m happy to find a lot of useful information here within the put up, we’d like develop extra techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 228. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness on your publish is simply nice and that i can think you’re a professional on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to stay up to date with imminent post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 229. This website can be a stroll-by means of for all the info you needed about this and didnít know who to ask. Glimpse here, and also youíll undoubtedly discover it.

 230. Terrific work! That is the type of information that are meant to be shared across the net. Shame on Google for now not positioning this put up upper! Come on over and consult with my site . Thanks =)

 231. Hello there, You’ve performed a great job. I will definitely digg it and in my view suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 232. Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time
  and actual effort to produce a very good article…
  but what can I say… I hesitate a whole lot
  and never seem to get anything done.

 233. You could definitely see your expertise in the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 234. I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 235. After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 236. My spouse and I stumbled over here different web page and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

 237. Spot on with this write-up, I actually suppose this web site wants far more consideration. I’ll in all probability be once more to read rather more, thanks for that info.

 238. I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 239. I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

 240. I’m curious to find out what blog platform you have been working with? I’m having some minor security problems with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any solutions?

 241. As I site possessor I believe the content material here is rattling wonderful , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 242. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

 243. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 244. Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 245. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from
  somewhere? A design like yours with a few simple tweeks
  would really make my blog shine. Please let me know where you
  got your design. Thanks

 246. Monetary advisors business is individuals enterprise.

 247. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

 248. It’s in fact very complex in this full of activity life to
  listen news on Television, so I only use web for
  that reason, and obtain the newest information.

 249. Monetary advisors enterprise is individuals enterprise.

 250. Thank you for another informative site. Where else may I get that type of info written in such a perfect means?
  I have a challenge that I’m simply now operating on, and I’ve been on the look
  out for such info.

 251. Lovely website! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

 252. Thank you so much for giving everyone a very breathtaking opportunity to read in detail from this website. It’s always very cool and also packed with a lot of fun for me personally and my office friends to search your web site particularly three times per week to find out the latest items you have. Not to mention, I’m just usually fascinated with the fabulous creative concepts you give. Some 1 ideas in this posting are honestly the most impressive I have had.

 253. But wanna input on few general things, The website style and design is perfect, the articles is rattling wonderful. “Drop the question what tomorrow may bring, and count as profit every day that fate allows you.” by Horace.

 254. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 255. hi!,I really like your writing very a lot! share we keep up a correspondence more approximately your article on AOL? I require an expert in this area to unravel my problem. May be that is you! Looking ahead to peer you.

 256. You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart. “Billy Almon has all of his inlaw and outlaws here this afternoon.” by Jerry Coleman.

 257. Iíd need to verify with you here. Which is not something I usually do! I get pleasure from reading a put up that may make individuals think. Also, thanks for permitting me to remark!

 258. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working
  with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a
  tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but
  I had to ask!

 259. I am only commenting to let you be aware of what a superb encounter my wife’s girl experienced visiting your site. She noticed plenty of things, not to mention how it is like to have a great helping heart to let folks effortlessly master some multifaceted things. You really surpassed our own expectations. I appreciate you for presenting such productive, trusted, explanatory not to mention fun tips about your topic to Gloria.

 260. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other users like its helped me. Good job.

 261. Now it is time to choose your particular investments.

 262. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a designer
  to create your theme? Outstanding work!

 263. Thanks for your write-up on the travel industry. I might also like contribute that if you are one senior thinking about traveling, it truly is absolutely vital that you buy traveling insurance for retirees. When traveling, golden-agers are at high risk being in need of a health-related emergency. Obtaining the right insurance package on your age group can look after your health and give you peace of mind.

 264. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 265. Usually I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, very nice article.

 266. I’ve learned a number of important things via your post. I will also like to convey that there may be situation that you will have a loan and don’t need a cosigner such as a U.S. Student Support Loan. But if you are getting financing through a conventional lender then you need to be prepared to have a co-signer ready to allow you to. The lenders will probably base that decision on a few components but the main one will be your credit history. There are some lenders that will also look at your work history and decide based on this but in most cases it will depend on your scores.

 267. I know this web site gives quality based posts and other information, is there any
  other website which offers these things in quality?

 268. You really make it seem so easy with your presentation however I find this matter to be really something that I believe I would never understand. It sort of feels too complex and very large for me. I’m looking ahead for your next post, I will try to get the cling of it!

 269. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

 270. I will right away take hold of your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognise so that I may subscribe. Thanks.

 271. Hey! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my old
  room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for
  sharing!

 272. Why users still use to read news papers when in this technological world the whole thing is presented
  on net?

 273. Hi to every one, it’s actually a pleasant for me to
  pay a quick visit this web page, it contains helpful Information.

 274. Hi, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, may test this?

  IE nonetheless is the marketplace chief and a large component to other people will leave out your magnificent writing due to this problem.

 275. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 276. You have brought up a very fantastic details , thanks for the post.

 277. Hmm it appears like your site ate my first comment
  (it was super long) so I guess I’ll just sum it
  up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.

  Do you have any tips and hints for novice blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 278. Your mode of describing all in this piece of writing is really fastidious, every one be capable of effortlessly understand
  it, Thanks a lot.

 279. I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I definitely enjoy reading everything that is written on your website.Keep the aarticles coming. I enjoyed it!

 280. I’ll right away seize your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me know in order that I may subscribe. Thanks.

 281. My family members all the time say that I am wasting my time here at net, except
  I know I am getting experience all the time by reading such pleasant content.

 282. You made various good points there. I did a search on the subject and found nearly all folks will agree with your blog.

 283. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed
  to be on thhe web the easiest thing to be aware of.

  I saay to you, I certainly get irked while people thibk
  about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out thee whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to gget more. Thanks

 284. Hi, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your great writing due to this problem.

 285. fantastic points altogether, you simply gained a brand new reader. What might you recommend about your post that you simply made some days in the past? Any positive?

 286. Hi fantastic blog! Does running a blog like this take a large
  amount of work? I have virtually no expertise in coding however I
  had been hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any suggestions or techniques
  for new blog owners please share. I understand this
  is off topic however I simply had to ask. Appreciate it!

 287. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 288. Along with every thing that seems to be developing inside this subject material, many of your perspectives are actually quite exciting. On the other hand, I beg your pardon, but I do not give credence to your whole plan, all be it radical none the less. It seems to everybody that your commentary are not totally rationalized and in simple fact you are your self not even completely certain of the point. In any event I did take pleasure in reading it.

Geef een reactie