Motorrijders opgelet! Discover magical India

Het is alweer bijna dertig dagen geleden dat we in India zijn aangekomen. Dat betekent ook dat we op moeten schieten om het land uit de komen aangezien ons visum bijna verloopt. Next destination is Nepal, maar we willen jullie het mooie India natuurlijk niet onthouden (waar we tot nu toe zonder Delhi-belly doorheen zijn gekomen J)! Onze eerste week in India viel een beetje tegen: het regende (wat we vooraf wisten, maar die moesson is toch wel heftig) en het India dat we ons hadden voorgesteld zagen we niet echt terug. De mooie paleizen, tempels, kleurrijke mensen, etc. zagen we niet. Mannen verrekken bijna hun nek als ze me op straat langs zien lopen, vooral als ik een korte broek aan heb.

In Mumbai, waar we zijn aangekomen met het vliegtuig, ontmoeten we Nikhil en zijn vrouw. In Turkije hebben we hen ontmoet op hun achtdaagse vakantie. Veel meer vrij kunnen ze niet krijgen dus gingen ze in een moordend tempo Turkije door om zo veel mogelijk te zien. We gaan met hen naar de Gateway of India. Een soort Arc de Triomph. Het is hét hoogtepunt van Mumbai, oké. Wij zijn dan denk ik niet zo cultureel ingesteld, maar waarom zou je hier perse naartoe willen? Nikhil en vrouwlief vinden het echter erg interessant, dus hangen we er wat rond. Als we verder willen lopen worden we aangesproken door een aantal locals die met ons op de foto willen. Alweer, vanmiddag gebeurde het ook al een paar keer. We vragen ons af waarom, want er komen ladingen toeristen naar Mumbai. Nouja, we doen het maar weer en Nikhil en vrouw lachen zich kapot. “They think you are an Hollywood star and try to remember who you are. Most of the people probably can’t tell them they are wrong, so that’s why they want a picture.” Na een snack (stukje loempia en stukje pizza) gaan we naar de westkust van Mumbai. Er is een mooie boulevard met kade. We gaan lekker zitten en er komen al snel wat bedelaars langs. Nikhil vertelt dat we op dit moment in een rijke buurt van de stad zitten. Er zijn dan ook bedelaars die gewoon in een appartement wonen en met een taxi naar deze wijk komen om te bedelen. Zo verdienen ze nog makkelijk R 1.000 (€ 13) per dag, maar vaak meer. Ook verzamelen ze lege flessen, waar ze inderdaad ook om vragen, zodat ze deze kunnen vullen met kraanwater, dichtplakken en weer verkopen. We lachen er om, maar het is eigenlijk natuurlijk vreselijk triest. Het valt behoorlijk op dat vrouwlief het niet gewend is om vragen te moeten beantwoorden. Bij alles wat ik haar vraag als we van A naar B lopen zegt ze dat Nikhil dat straks wel zal uitleggen. Als ik een aantal keer benadruk dat het voor mij ook goed is als zij gewoon antwoord geeft, begint ze langzaamaan wat te vertellen. Later ondervind ik dit zelf ook aan den lijve: mannen kunnen een heel gesprek aan gaan met Twan maar doen alsof ik niet besta, alsof ik niet gewoon naast hem zit. Ik word niet aangekeken, niet in een gesprek betrokken, niks. Heel apart om dit mee te ervaren.

dsc07041                  dsc07044

Ik maak even een sprongetje in de tijd, sla Goa over en we gaan door naar Delhi. Ik heb gelezen dat het erg leuk is om een riskaw tocht door Old Delhi te maken. Via Tripadvisor hebben we een (blijkbaar) goede en betrouwbare chauffeur gevonden. Hij heet Akbar en is inderdaad als moslim opgegroeid. Akbar fietst ons eerst naar de Spice Market. Het is een mooi gezicht, al die kruiden. Het is allemaal groothandel. Hij vertelt dat de mensen uit Agra, Jaipur en nog een aantal steden naar Delhi komen om hun spullen in te kopen en daar lokaal weer te verkopen. Prijzen kan hij niet noemen, er zijn namelijk zoveel verschillende kwaliteiten te krijgen, en daar is de prijs weer afhankelijk van. Hij brengt ons naar een gebouw waar we naar de bovenste verdieping gaan voor een mooi uitzicht (“Take picture now”). Bij alles wat we zien vandaag heb ik het gevoel dat dit het India is zoals ik het me had voorgesteld. Sowieso is het druk, het is viezig, een man slaat met een stok een rat uit zijn winkeltje. Hij weet hem goed genoeg te raken, het beest tuimelt bloedend de straat op en spartelt daar verder om de volgende klap te ontvangen. Midden op de stoep zitten twee mannen op hun hurken. Als ik beter kijk zie ik een wirwar aan kabeltjes die ze hebben opgegraven. De telefoonlijnen blijken kapot te zijn legt Akbar uit, dus deze mannen proberen het te repareren. Duizenden draadjes zien we, die ze allemaal weer aan elkaar moeten zien te knopen, de juiste aan elkaar. Ze hebben daarom ook een paar (voor ons ouderwetse) telefoons bij zich, die ze aan de draadjes verbinden om te testen of het werkt. Prachtig om te zien, iedereen loopt gewoon om ze heen alsof het de normaalste zaak van de dag is. Wat voor hen waarschijnlijk ook zo is.

Na Delhi reizen we met de bus in zes uur door naar Rishikesh. Dit ligt ten Noorden van Delhi en ligt aan het begin van de Himalaya. We besluiten hier twee motoren te huren en een week op pad te gaan! Het zijn Bajaj Avenger 220 CC’s geworden, geproduceerd in India en prima motoren. We krijgen ze mee voor R 600 (€ 7,80) per motor per dag, geen geld. En ze zouden ook 1:25 moeten rijden! We kopen een kaart van dit gebied met zoveel mogelijk wegen erop. Niet alle wegen blijken op de kaart te staan, met name de kleinere weggetjes naar de kleine dorpjes staan er niet op. Maar hiermee zullen we ons wel redden. Manish, de verhuurder, kleurt met een markeerstift de route en geeft uitleg wat we waar moeten doen. Aanwijzingen als: “Ga niet de rivier over, blijf aan de rechterkant van de rivier. Ben je aan de linkerkant dan ben je te ver gereden.” We gaan dit dus zonder navigatie doen, ik ben benieuwd! We maken een testronde maar er mankeert nog wel het één en ander: Twan z’n motor houd in bij vol gas, heeft geen remlicht, de knipperlichten doen het achter niet (er zit er overigens ook maar één), de voetrem doet het nauwelijks van beiden (wat bij alle Avengers zo is, alsof dat een excuus is) en beiden hebben geen spiegels. Ook stroomt de tank over als we ze op de zijstandaard zetten nadat we hem hebben laten aftoppen. Mijn motor heeft een gek rammeltje dat ik niet thuis kan brengen. Er wordt wat gesleuteld en we krijgen één andere Bajaj, zo zou  het goed moeten komen.

dsc07323                  dsc07330

Het rijden gaat goed, het is natuurlijk even wennen maar het gevoel heb ik al redelijk snel weer te pakken. Wel denk ik nog even bij mezelf: ik heb ongeveer 300km rijervaring opgedaan in Nederland nadat ik mijn rijbewijs heb gehaald, en nu gaan we een acht- of negendaagse tocht maken door de Himalaya! Marco Verbaandert hoor ik af en toe in mijn hoofd: “Zorg dat je al je handelingen hebt gedaan voor de bocht. Hangen in plaats van sturen.” Ome Roel had ook nog een goeie tip: ga in dezelfde versnelling de bult af als dat je omhoog bent gegaan. Maar zodra we een half uur onderweg zijn ben ik niet meer zo zeer bezig met het besturen van de motor. De uitzichten zijn adembenemend! We rijden continu langs de Ganges, en later langs een rivier die later overgaat in de Ganges. De weg kronkelt behoorlijk en vaak zitten er kleine watervalletjes in de haarspeltbochten. Het water stroomt over het wegdek, dus daar rijd je rustig doorheen. Door de vele landslides rijd je vaak over brokken steen, zand en grind. Door de landslides is soms ook een stuk weg weggeslagen, waardoor je over een soort keienpad moet waar water van een watervalletje overheen stroomt. Best avontuurlijk allemaal!

Het probleem van motorrijden in de Himalaya is dat je eigenlijk na elke bocht wilt stoppen om van het uitzicht te genieten en een foto te maken. Uiteraard besluiten we dat niet te doen en enigszins door te rijden, maar zo nu en dan moeten we toch echt even stoppen! Je rijdt dus door, maar na elke bocht wil je ook achterom kijken omdat ook dat uitzicht zo waanzinnig is. Ook niet verstandig natuurlijk. Daarnaast is het oppassen geblazen, want de heilige koeien voelen zichzelf zo op hun gemak hier in India, dat ze lekker in bochten gaan liggen en dus één weghelft in beslag nemen. Met als gevolg dat het tegemoet komende verkeer als een gek op jouw weghelft naar je toe komt. Ook zijn er zo nu en dan flinke gaten en moeten we echt even afremmen. Sowieso rijden we relatief zachtjes: we komen vaak niet boven de 60 km/h uit en als het echt bochterig wordt rijden we tussen de 20 en de 40. Het is fantastisch, ik heb nog nooit zulke mooie uitzichten gezien. De bergen zijn enorm indrukwekkend. Ook Twan geniet met volle teugen en zit continu  met een big smile op zijn gezicht. We worden er helemaal vrolijk van! We vinden het indrukwekkender dan de uitzichten met rijstterrassen in de Filipijnen en Indonesië. Het gaat maar door en gaat maar door, elke bocht weer. Waarom lees je hier niet over in de reisgidsen en kent niemand dit prachtige gebied?

dsc07392

Na twee dagen rijden komen we aan bij Govindh Ghat, een dorpje op 1.800m hoogte. Er staat een mooie wandeling op het programma: een pelgrimsroute die van Govind Ghat naar het dorpje Ghangaria leidt, om vervolgens door te gaan naar de Hemkund Tempel. Dit is de hoogst gelegen tempel van het Sikh geloof. De aanhangers van dit geloof maken deze pelgrimstocht minimaal één keer in hun leven. Wij zijn echter in eerste instantie gekomen voor de Valley of Flowers, waarvoor je ook eerst naar Ghangaria loopt. Ganghgaria ligt op 3.050m dus een stijging van 1.200m over een afstand van elf kilometer. Het begin van de wandeling gaat prima: van plat naar vals plat naar steeds valser, naar echt vals! Het is gelukkig niet super warm, maar het is wel echt heel zwaar. Twan sjouwt mijn backpack die vermoedelijk 10-12 kg weegt, ik til de dagtas. Op een gegeven moment wisselen we even, waarna ik bijna niet meer omhoog kom. Twan vraagt nog wat er aan de hand is, maar de tas voelt echt lood- en loodzwaar. Na nog geen vijfhonderd meter wisselen we dus alweer en sjouwt hij verder. Het duurt even voordat we doorhebben waarom wij de enige mensen zijn met bagage. Bij de parkeerplaats werden paarden aangeboden. Het is eigenlijk eerder een kruising tussen een ezel en een paard, maar ze worden als paard aangeboden. Wij denken dat dit is om je op naar boven te laten brengen, maar als we ze langs zien komen zit er soms een dikke Indiër op maar ze zijn meestal volgepakt met bagage! Hm, als we dat hadden geweten hadden we dat misschien ook wel gedaan.

De mensen die Engels spreken laten het niet om ons aan te spreken. Sommigen kunnen een heel gesprek voeren en laten dat ook niet, anderen kunnen alleen vragen: “Which country?”. Op het moment dat één van de jongens die we inhalen dit vraagt komen we net langs een ‘cafeetje’. Als ik vervolgens drie keer herhaal dat we uit Holland komen en hij het snapt, stopt hij met lopen en roept tegen alle mensen die even zitten uit te puffen: “Did you see them, did you see them? They are from Holland!” Ook wordt aan Twan gevraagd waarom hij zo kort haar heeft. De uitleg dat hij bijna geen haar meer op zijn hoofd heeft lijkt geen goede reden! Continu worden foto’s van ons gemaakt, gevraagd en ongevraagd. Als we bijna boven zijn heb ik echt geen kracht meer voor een foto, ik wil alleen nog maar dat we er zijn. Net als gister storten we rond etenstijd helemaal in. Twan neemt een noodlesoup, ik roti’s met suiker omdat ik even geen zin heb in een normaal Indiaas gerecht. Ik knap er niet echt van op, Twan wel en is weer springlevend. Hij beseft zich opeens dat we ons kapot zweten, wel veel water drinken en een blikje cola per persoon hebben gehad om de suikers weer op peil te brengen, maar de zouten hebben we niet aangevuld. Ik neem dus een ORS en inderdaad, ook ik voel me binnen tien minuten weer een stuk beter. Een wijze les dus, zorg niet alleen voor vocht, maar ook voor je uitgezwete zouten!

Omdat al deze mensen deze zware hike maken om de Hemkund Tempel te bezoeken, besluiten wij dat we daar ook naartoe moeten. Vanaf het dorp is het echter nog een behoorlijke klim, de tempel ligt namelijk boven de 4.300m. Dat betekent dus een stijging van zo’n 1.300m over een traject van zes kilometer. De weg naar boven lijkt eigenlijk minder zwaar dan onze klim van gister. Wonder boven wonder stappen we aardig goed door. Op een gegeven moment begint het te druppelen en trekken we onze vesten aan. Niet veel later besluiten we snel onze jassen aan te doen om het vest droog te houden. Het begint te stortregenen maar er is geen plek om te schuilen. Ons tempo gaat omhoog, evenals de ademhaling als Twan roept: “Een winkeltje, schuilen!” Hij versnelt zijn pas maar ik vertraag volgens mij alleen maar, die hoogte heeft toch wel invloed op je ademhaling. Na vermoedelijk ruim drie uur gelopen te hebben komen we bij het laatste cafeetje onderweg. Op dat punt is een splitsing: of je volgt het pad nog anderhalve kilometer, of je neemt 924 traptreden omhoog. Wij kiezen voor de trap. In Nederland is de optrede van een trap gemiddeld zo’n twintig centimeter hoog. Doe dat maal 924 en je komt 185 meter hoger uit. Deze traptreden zijn echter wat hoger en lopen dus ook niet heel comfortabel. We vermoeden dat we tussen de driehonderd en vierhonderd hoogtemeters afleggen op deze trap, wat betekent dat we rond de vierduizend meter hoogte starten. Tot het moment dat we aan de trap beginnen hield ik het verbazingwekkend goed vol. Ik ging helemaal niet zo kapot als gisteren. Maar na vijf treden begint het al: onze hartslag gaat als een gek omhoog en het wordt moeilijker om te ademen. We maken elke keer een slag van zo’n dertig tot zestig treden en moeten dan even uitrusten. Hoe hoger we komen, hoe zwaarder ik het krijg. Ik begin te zwalken, word licht in mijn hoofd, mijn vingertoppen lijken gevoelloos en begin me een beetje misselijk te voelen. Zelfs als het eind in zicht is en we nog zo’n tachtig treden moeten wil ik het bijna opgeven. Toch lopen we door, hand in hand (niet zozeer voor de romantiek maar om mij op het rechte pad te houden) en halen uiteindelijk de top. Ik voel me hondsberoerd, ben ijskoud omdat mijn hemd en shirt doorweekt zijn van het zweet en het vermoedelijk maar zo’n vijf graden is.  De Sikh aanhangers doen deze tocht minimaal eens keer in hun leven en kijken er allemaal naar uit om de tempel te bereiken. Op het moment dat wij naar het meer lopen naast de tempel en terugkijken, kunnen we maar één ding tegen elkaar zeggen: “Wat een afschuwelijk, lelijke tempel!” “Wat een lelluk ding!” Twan heeft gisteravond nog een heel lelijk oranje petje gekocht, omdat je je hoofd moet bedekken als je hier bent. Ik houd mijn capuchon op. We staan met onze handen in de ‘Namastee’ houding naar een soort altaar te kijken waar de mensen knielen, buigingen maken en bidden. Ik voel me hondsberoerd en zeg tegen Twan: “Ik moet denk ik binnen nu en vijf minuten overgeven, zo beroerd ben ik, dus misschien is het beter als we weer gaan afdalen.” We trekken dus snel onze schoenen weer aan en gaan naar beneden. Zodra we weer een stuk het pad naar beneden wandelen voel ik me steeds beter. Ik ben weer scherp in mijn hoofd, mijn handen tintelen als een malle en de misselijkheid gaat geleidelijk aan over. “Jos en Nadia zouden dit moeten horen, die lachen zich kapot. Een week geleden wisten we nog niet eens dat we naar Noord-India zouden gaan. Inmiddels lopen we met de motor naar 1.800 meter gereden en daarna binnen twee dagen naar naar 4.350 meter hoogte gestegen zonder al te veel voorbereiding en de pillen tegen hoogteziekte nog in onze backpack die we in Rishikesh hebben achtergelaten.” “Misschien niet heel verstandig,” zegt Twan, “maar zeker een mijlpaal want we zijn nog nooit zo hoog geweest!”

dsc07465                  dsc07469

We hebben een paar dagen geleden al van iemand gehoord dat er een landslide dicht bij het dorp Govindh Ghat is geweest. Daar zijn een moeder en kind bij omgekomen. Als we weer terug bij de motoren zijn rijden we de volgende dag verder. We rijden een paar kilometer en komen langs een zanderig stuk weg waar inderdaad een landslide is geweest. De mensen zijn nog bezig om de weg weer goed vrij te maken en de zone veilig te stellen. Honderd meter verderop staat een autowrak. Het is ooit een jeep-achtig model geweest, maar de auto zit helemaal in elkaar. Gatver wat vreselijk om te zien. Zo komt het toch wel heel dichtbij allemaal. Een kwestie van op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn, wat ons net zo goed zou kunnen overkomen. We rijden maar snel verder.

Ik heb het gevoel dat we hier echt technisch hebben leren motorrijden. In Nederland houdt iedereen zich redelijk goed aan de verkeersregels en zijn bochten voorspelbaar. Hier is dat wel anders. Je bent niet alleen maar op het verkeer aan het letten, je moet op veel meer dingen letten.

Zowel voetgangers als verkeersdeelnemers kijken niet links of rechts als ze de weg oversteken of opdraaien. Ze verwachten dat je toetert, waarop ze pas omkijken. Levensgevaarlijk dus af en toe. Ook inhalen in de bochten is geen uitzondering. We doen er zelf eerlijk gezegd ook aan mee, Twan met een brede grijns, maar wanneer een auto een vrachtauto in een bocht inhaalt moet je toch weer even uitwijken. Om het nog even bij de bochten te houden, overal op straat lopen dieren. Koeien en buffels lijken het lekker te vinden om in een bocht te gaan liggen. Je moet dus behoorlijk alert zijn. De bochten zelf zijn vaak zo gemaakt dat je niet door de bocht kunt kijken. In Nederland hebben bochten vaak een constante straal, hier niet. Hij begint flauw, maar voordat je het weet moet je flink remmen en terugschakelen om niet op de andere weghelft uit te komen als je de binnenbocht hebt. Tijdens mijn rijlessen leerde ik van Marco om voor de bocht al je handelingen te hebben verricht en moet je vooruitkijken en niet naar beneden kijken vlak voor je wiel, zodat je al ‘gasgevend’ de bocht door kan. Hier gaat deze theorie niet op en moet je in 80% van de gevallen bijremmen, bijsturen en terugschakelen om gecontroleerd de bocht door te komen. Ook ligt er vaak grind en zand in de bochten, waardoor je moet oppassen dat je niet wegglijdt en dus wél dichtbij voor je wiel moet kijken. Ook de vele watervalletjes en waterstroompjes die over de weg gaan zorgen ervoor dat het behoorlijk glad kan zijn. We hebben dan ook meer dan eens de voorwielen voelen wegglijden. En dan zijn er nog de fantastische uitzichten die je niet wilt missen. Al met al genoeg reden om aan het eind van de dag, na 150 km te hebben gereden, helemaal kapot te zijn.

dsc07602                  dsc07610

Na deze fantastische week zijn we nog maar even cultuur gaan snuiven in Jaipur (waar we met een bejaarden groepsreis twee keer gratis een museum inlopen!) en Agra waar we de Taj Mahal bezoeken. Zo heerlijk koel als het in de bergen was, zo bloedheet (35-40 graden) is het hier. We zweten ons een ongeluk, maar zijn blij dat we ook de locals met de parels op hun voorhoofd zien.

We hebben nog twee dagen in India te gaan: vanavond nemen we de nachttrein naar Varanasi, een stad aan de Ganges waar elke avond ceremonies plaatsvinden. Vanaf daar zullen we met een misselijkmakende bus de Himalaya door trekken om naar Pokhara te gaan, de stad waar we ons gaan voorbereiden op het Anapurna Circuit dat we gaan lopen in twee à drie weken tijd. Wil jij ondertussen eens wat anders eten? Zoek een recept op voor Dal Makhani of Chole Bhature, onze favorieten hier!

Klik hier weer door voor de overige foto’s van India.

300 reacties

 1. Wij wisten al dat je een filmster bent. ( blond) Nu weten de gasten in India het ook .
  Weer een fantastisch verslag van jullie belevenissen.
  Die motortrip door de Himalaya ben ik wel jaloers op, wat een prachtige omgeving………supermooi.
  Die trap naar de tempel zou ik overgeslagen hebben…………ppppffffftttt.
  ‘Take care, and have fun’
  Knuffels , en geef Twan een paar vriendschappelijke stompen van me.
  Groet, …………….ook van Joke natuurlijk

 2. Oh shit!! Ik heb mij per ongeluk uit geschreven nu kan ik niet meer van jullie mooie verhalen genieten!!!!! Kunnen jullie dit herstellen???

  Schitterend jullie laatste verslag van India en heel herkenbaar; hebben wij in 2008 gedaan; daarna ook naar Nepal geweest!!!! Zo’n lieve mensen daar!!! Nog veel plezier!!!!

 3. Lieve Ingeborg en Twan, fijn weer zo’n hele serie foto’s. Daarmee gaat het verhaal ook weer meer leven. De gebouwen zijn leuk, maar met name de foto’s met de mensen uit India laten zien dat jullie een ‘bijzonderheid’ zijn. Volgens mij komen er ook niet zoveel toeristen in de streken waar jullie zijn. Veel plezier richting Nepal. Ga je toevallig nog in Nepal naar Maggie Doyne (BlinkNow.org – ‘moeder’ van 50 kinderen)? Groetjes, kusjes, hou je goed! Dorien en Ton

 4. Weer een prachtig verhaal ,heel herkenbaar voor ons nu genieten van de tracking in Nepal.

  Groetjes j en s

 5. De indrukwekkende ervaringen blijven zich opstapelen, zo blijkt uit de India-story. Hele mooie en minder prettige zoals het als vrouw niet voor vol worden aangezien. Nou ja, zo gaat het kennelijk in deze cultuur. Maar uit de story blijkt wel overduidelijk dat motortrip boven aan het lijstje komt te staan! Puur genieten zo blijkt uit jullie verhaal en uit de foto’s. Was het overigens niet mogelijk om gewoon met de motor naar boven te gaan ipv omhoog te ploeteren met een backpack op rug…. Maar goed, geweldige rit!!
  En nu dus op naar het Anapurna Circuit. Heb even gekeken, wordt niet minder heftig, zo lijkt het!! Enjoy!!! Kus van Roos en pa.

 6. Hallo Jongelui weer een fantastisch verhaal en mooie foto’s. Wel bij zonder land dat India en hoe de cultuur daar is, dat kunnen wij ons niet voorstellen. Herken wel de foto’s, kunnen jullie je voorstellen dat Sven in India een jaar heeft gewoond en gewerkt. Toen ik het stapelbed zag moest ik daar gelijk aan denken, zo woonde hij ook. Veel plezier in Nepal en we wachten weer op jullie verhaal en foto’s. Groetjes!

  1. Hoihoi! Super leuk dat jullie elke keer reageren op onze verhalen! Moesten vaak aan Sven denken in India, wij konden het ons namelijk totaal niet voorstellen om hier te wonen. Lijkt ons heel apart! Groetjes uit Nepal

 7. ‘Take picture now’, hahaha!

 8. Goed verhaal weer, hopelijk hebben jullie de hoogtes in Nepal beter overleefd 😉 Heel erg benieuwd naar de foto’s en belevingen daar!

 9. you’re really a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a wonderful job on this topic!

 10. Buyers do pay direct and oblique prices.

 11. Great article. I’m going through many of these issues as well..

 12. I was pretty pleased to find this page. I want to to thank you
  for your time due to this fantastic read!! I definitely liked every
  part of it and i also have you bookmarked to check out new information in your blog.

 13. I read this paragraph completely regarding the comparison of latest and previous technologies, it’s remarkable article.

 14. Hello to every body, it’s my first go to see of this webpage; this weblog includes
  remarkable and truly fine data in support of visitors.

 15. I am now not positive the place you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend a while studying much more or working out
  more. Thanks for magnificent info I was searching for this information for my mission.

 16. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, great blog!

 17. My family members all the time say that I am wasting my time here at net, but I know I am
  getting familiarity all the time by reading thes fastidious posts.

 18. Spot on with this write-up, I honestly think this site needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read
  through more, thanks for the information!

 19. Hey there would you mind letting me know which web
  host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price?
  Kudos, I appreciate it!

 20. I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this web page is truly good.

 21. It’s remarkable to pay a quick visit this web page and reading the views of all friends regarding this
  post, while I am also keen of getting experience.

 22. I was recommended this blog by means of my cousin. I’m now not positive whether this put up is
  written by way of him as nobody else understand such particular about my problem.
  You’re incredible! Thanks!

 23. fantastic issues altogether, you simply won a new reader.
  What might you suggest about your publish that you just
  made some days in the past? Any sure?

 24. Good day! I just want to offer you a huge thumbs
  up for the great information you have right here on this post.
  I am coming back to your web site for more soon.

 25. This is my first time pay a quick visit at here and i am in fact impressed to read all at
  single place.

 26. This paragraph will help the internet people for setting up new weblog
  or even a blog from start to end.

 27. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added
  I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service?

  Cheers!

 28. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance”
  between superb usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a excellent job with this.

  Additionally, the blog loads very fast for me on Opera.
  Outstanding Blog!

 29. I am sure this paragraph has touched all the internet users,
  its really really pleasant article on building up new blog.

 30. Thanks for sharing your thoughts about ig.

  Regards

 31. Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your put up is just spectacular and that i
  can assume you are knowledgeable on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed
  to stay up to date with coming near near post. Thank you 1,000,000 and please continue the rewarding work.

 32. Hey I know this is off topic but I was wondering
  if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 33. Usually I do not learn post on blogs, but I wish to
  say that this write-up very forced me to take a look at and do it!

  Your writing taste has been surprised me. Thanks, very nice article.

 34. Heya terrific blog! Does running a blog such as this take a large amount of work?
  I’ve very little expertise in coding but I was hoping to start my own blog in the near future.

  Anyway, should you have any recommendations or techniques for new
  blog owners please share. I understand this is off subject but I simply had to ask.
  Many thanks!

 35. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very helpful information specifically the last section :
  ) I care for such information a lot. I was seeking this
  certain info for a very lengthy time. Thank you and good luck.

 36. Heya i am for the first time here. I came across this board and
  I find It truly useful & it helped me out much.
  I hope to give something back and help others like you helped me.

 37. When some one searches for his essential thing, thus he/she desires to be available that in detail, therefore that
  thing is maintained over here.

 38. I need to to thank you for this good read!! I definitely loved every bit of
  it. I’ve got you bookmarked to look at new stuff you post…

 39. Incredible points. Outstanding arguments. Keep up the good spirit.

 40. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both educative and interesting,
  and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The problem is an issue that too few people are speaking intelligently
  about. Now i’m very happy I found this in my search for something concerning this.

 41. This piece of writing is in fact a good one it assists new the web viewers, who are wishing in favor of blogging.

 42. Hello mates, its great paragraph on the topic of cultureand
  completely defined, keep it up all the time.

 43. I enjoy looking through a post that will make people think.
  Also, thanks for permitting me to comment!

 44. Hello there! I could have sworn I’ve visited this site
  before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll
  be book-marking it and checking back often!

 45. Good information. Lucky me I ran across your website by chance (stumbleupon).
  I’ve saved as a favorite for later!

 46. After checking out a number of the blog articles on your blog, I honestly like your way of writing a
  blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.

  Please check out my web site as well and tell me your opinion.

 47. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

 48. You ought to be a part of a contest for one of the most useful sites on the net.
  I am going to recommend this web site!

 49. It’s enormous that you are getting thoughts from this article as well
  as from our dialogue made at this place.

 50. Remarkable! Its really remarkable paragraph, I have got much clear idea
  regarding from this piece of writing.

 51. Thanks for your personal marvelous posting!

  I actually enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and will often come back sometime soon.
  I want to encourage continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 52. I’ve been exploring for a little for any high-quality
  articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website.
  Reading this info So i’m happy to exhibit that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I found
  out just what I needed. I such a lot indisputably
  will make certain to don?t overlook this web site and give it a
  glance on a constant basis.

 53. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually realize
  what you are talking about! Bookmarked. Kindly additionally visit my web site =).
  We can have a hyperlink trade agreement among us

 54. When someone writes an paragraph he/she maintains the thought of a user in his/her mind that how
  a user can understand it. So that’s why this piece of
  writing is perfect. Thanks!

 55. This is my first time go to see at here and i am genuinely happy to
  read all at alone place.

 56. Heya i’m for the first time here. I found this board and I
  find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 57. What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how about unexpected emotions.

 58. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that
  I have truly enjoyed browsing your blog posts.
  After all I will be subscribing in your rss feed and I hope you write once more very soon!

 59. I’m curious to find out what blog system you happen to be using?
  I’m having some small security issues with my latest website and I would like to find something more
  secure. Do you have any recommendations?

 60. Informative article, totally what I needed.

 61. We stumbled over here by a different web page and thought
  I might check things out. I like what I see so now i’m following
  you. Look forward to finding out about your web page again.

 62. Hi colleagues, how is the whole thing, and what you wish for to say concerning this post, in my
  view its truly awesome in support of me.

 63. I used to be recommended this website via my cousin. I am not certain whether this post is
  written by way of him as nobody else understand such specified
  approximately my problem. You’re amazing!

  Thank you!

 64. At this moment I am going to do my breakfast, once having
  my breakfast coming yet again to read more news.

 65. When someone writes an article he/she maintains the thought of
  a user in his/her mind that how a user can know
  it. Therefore that’s why this post is perfect. Thanks!

 66. I’m really enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable
  for me to come here and visit more often. Did you hire out a
  developer to create your theme? Superb work!

 67. hello!,I really like your writing very so much! percentage we communicate more approximately your article on AOL?

  I need a specialist on this area to solve my problem.
  May be that’s you! Taking a look forward to look you.

 68. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to
  say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.

  In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 69. Hello mates, its enormous paragraph on the topic of tutoringand fully defined, keep it up all the
  time.

 70. Monetary advisors business is people business.

 71. Hello there! Do you use Twitter? I’d like
  to follow you if that would be okay. I’m absolutely enjoying
  your blog and look forward to new updates.

 72. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague
  who had been conducting a little research on this. And he actually bought me dinner because I
  stumbled upon it for him… lol. So let me reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this
  matter here on your website.

 73. Hello my family member! I wish to say that this article is awesome, nice written and
  include almost all vital infos. I would like to look extra posts like this .

 74. Hi there, its fastidious article on the topic of media print, we
  all be aware of media is a wonderful source of information.

 75. I every time spent my half an hour to read this website’s articles or reviews everyday
  along with a mug of coffee.

 76. You should be a part of a contest for one of the best blogs on the
  web. I will highly recommend this site!

 77. Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you
  can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come
  back later on. I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice day!

 78. What’s up to all, it’s truly a pleasant for me to go to see this
  website, it includes priceless Information.

 79. I am truly pleased to glance at this webpage posts which includes lots of helpful facts, thanks for providing these kinds of data.

 80. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 81. After checking out a handful of the blog posts on your website, I truly like your technique of blogging.
  I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
  Please check out my website too and let me know what
  you think.

 82. Hello, its fastidious piece of writing regarding media print, we all be aware of media is a fantastic source of
  data.

 83. Hey would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog in the near future but
  I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 84. Hello, the whole thing is going nicely here and ofcourse every one is sharing data, that’s genuinely excellent, keep up writing.

 85. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we
  communicate?

 86. You have made some good points there. I checked on the internet to find
  out more about the issue and found most individuals will go along with your
  views on this web site.

 87. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to
  be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.

  Will probably be back to get more. Thanks

 88. Very nice article, totally what I was looking for.

 89. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since i have bookmarked it.
  Money and freedom is the best way to change, may
  you be rich and continue to help other people.

 90. obviously like your web-site however you need
  to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and
  I find it very troublesome to tell the reality however I will
  certainly come again again.

 91. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but
  I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 92. Article writing is also a fun, if you be familiar with then you can write or else it is complicated to write.

 93. Hi it’s me, I am also visiting this web page regularly, this site
  is genuinely fastidious and the visitors are genuinely sharing
  good thoughts.

 94. Appreciating the time and energy you put into your website and detailed information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my
  Google account.

 95. Its such as you learn my mind! You appear to grasp so much approximately this, such as you wrote
  the guide in it or something. I feel that you can do with a few p.c.
  to force the message house a little bit,
  but instead of that, that is wonderful blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 96. I am regular visitor, how are you everybody?

  This article posted at this site is genuinely
  good.

 97. My partner and I absolutely love your blog
  and find the majority of your post’s to be just what I’m
  looking for. Would you offer guest writers to write content for
  you? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome weblog!

 98. Hi, this weekend is nice designed for me, as this occasion i am reading this wonderful educational post here at my residence.

 99. Every weekend i used to go to see this website, for the reason that
  i want enjoyment, for the reason that this this website conations
  really nice funny material too.

 100. Wow, marvelous blog layout! How long have you been running a blog for?
  you make blogging look easy. The overall look
  of your website is fantastic, as smartly as the content material!

 101. Touche. Solid arguments. Keep up the good effort.

 102. Very descriptive post, I liked that a lot. Will there be a
  part 2?

 103. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m absolutely enjoying your blog and look forward
  to new updates.

 104. That is very attention-grabbing, You’re an excessively skilled blogger.
  I’ve joined your feed and stay up for in the hunt for extra of your
  fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks

 105. Hello, yeah this piece of writing is genuinely nice and I
  have learned lot of things from it regarding blogging.
  thanks.

 106. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave
  it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I
  had to tell someone!

 107. Hey very interesting blog!

 108. I am now not sure where you’re getting your information, but
  good topic. I needs to spend a while finding out more or working out more.
  Thanks for great info I used to be on the lookout for this info for my mission.

 109. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard
  time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had
  to ask!

 110. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from.
  Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

 111. I was curious if you ever thought of changing the page
  layout of your blog? Its very well written;
  I love what youve got to say. But maybe you could a little more
  in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one
  or two images. Maybe you could space it out better?

 112. Valuable info. Fortunate me I found your website
  by chance, and I am surprised why this accident did not
  happened earlier! I bookmarked it.

 113. It’s an amazing post designed for all the web visitors; they will take benefit from
  it I am sure.

 114. Very shortly this website will be famous among all blog people,
  due to it’s fastidious content

 115. Ahaa, its nice discussion regarding this post
  at this place at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting
  here.

 116. Wow, marvelous weblog structure! How long have you ever been running a
  blog for? you make running a blog glance easy.
  The full look of your website is fantastic,
  let alone the content!

 117. I every time used to study piece of writing
  in news papers but now as I am a user of web so from now I
  am using net for posts, thanks to web.

 118. Heya! I know this is kind of off-topic but I had to ask. Does managing a
  well-established blog such as yours require a massive amount work?
  I am completely new to running a blog but I do
  write in my diary daily. I’d like to start a blog so I
  can share my own experience and views online. Please let me
  know if you have any recommendations or tips for new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 119. Link exchange is nothing else however it is only placing the
  other person’s webpage link on your page at appropriate place and other person will also do similar in favor of you.

 120. fantastic submit, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t realize this.
  You should continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 121. Superb blog you have here but I was curious if
  you knew of any forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of online community where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me know.
  Cheers!

 122. Hi there to every one, the contents existing at this
  website are really amazing for people experience, well, keep
  up the good work fellows.

 123. Having read this I thought it was rather enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this content
  together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting.

  But so what, it was still worth it!

 124. I like what you guys tend to be up too. This kind
  of clever work and exposure! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated
  you guys to my blogroll.

 125. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered
  It absolutely useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & assist other customers like its aided me.
  Good job.

 126. Hello, just wanted to say, I enjoyed this article.
  It was helpful. Keep on posting!

 127. Just want to say your article is as astonishing.
  The clarity for your put up is simply cool and that i can assume you are
  a professional on this subject. Fine along with your permission let me to seize your
  RSS feed to keep up to date with imminent post. Thank you one million and please carry on the rewarding work.

 128. Hi everyone, it’s my first pay a quick visit at this website, and post is in fact
  fruitful in support of me, keep up posting these articles or reviews.

 129. I’m extremely inspired with your writing talents as smartly as with
  the layout to your blog. Is that this a paid subject matter or did you customize it your self?

  Either way stay up the excellent high quality writing, it’s uncommon to
  see a great weblog like this one nowadays..

 130. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to
  see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and
  she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 131. Hi there, yup this paragraph is really good and I have learned lot of
  things from it regarding blogging. thanks.

 132. This text is invaluable. When can I find out more?

 133. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such info
  much. I was looking for this particular information for a very
  long time. Thank you and best of luck.

 134. When some one searches for his necessary thing, thus he/she
  needs to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 135. Ahaa, its pleasant discussion concerning this article here at this website, I
  have read all that, so now me also commenting here.

 136. I’ve learn some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I wonder how much attempt you place to create such a great informative website.

 137. I know this web page provides quality depending articles and additional information, is
  there any other web site which offers these kinds of stuff in quality?

 138. It’s an amazing article in support of all the internet people; they
  will obtain advantage from it I am sure.

 139. This article offers clear idea for the new viewers of blogging, that genuinely how to
  do blogging.

 140. Thank you for sharing your thoughts. I truly
  appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups thanks once again.

 141. Right here is the perfect blog for anybody who hopes to find out about this topic.
  You realize a whole lot its almost tough to argue
  with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely
  put a new spin on a subject that has been discussed for many years.
  Excellent stuff, just wonderful!

 142. Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me
  to check out and do so! Your writing style has been amazed me.
  Thank you, very great article.

 143. At this time it looks like Movable Type is the best
  blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is
  that what you are using on your blog?

 144. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
  It’s always interesting to read articles from other authors
  and practice a little something from their websites.

 145. Fine way of describing, and nice article to obtain data
  regarding my presentation focus, which i am going to present in institution of higher education.

 146. Hey there are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to
  get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to
  make your own blog? Any help would be really appreciated!

 147. I am actually delighted to glance at this website
  posts which consists of tons of useful facts, thanks for providing these statistics.

 148. We’re a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

  Your site offered us with helpful info to work on. You’ve performed
  an impressive job and our entire group might be thankful to you.

 149. Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much
  the same layout and design. Excellent choice of colors!

 150. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any responses would be greatly appreciated.

 151. always i used to read smaller articles or reviews which also clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading here.

 152. Aw, this was an exceptionally good post. Finding the time and actual effort to generate a good article… but what
  can I say… I put things off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 153. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet
  browser compatibility but I thought I’d post to let you know.

  The design and style look great though! Hope you get the issue solved soon. Kudos

 154. It’s amazing to pay a visit this web site and reading the views of all friends
  about this post, while I am also keen of getting experience.

 155. Your mode of describing the whole thing in this piece of writing is in fact nice,
  every one be able to effortlessly be aware of
  it, Thanks a lot.

 156. Thank you for some other magnificent post. Where else may just
  anyone get that kind of information in such an ideal
  means of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the search for such information.

 157. Since the admin of this web site is working, no doubt very
  shortly it will be well-known, due to its feature contents.

 158. Ahaa, its good dialogue concerning this article here at this webpage, I have read all that, so now me also commenting at this
  place.

 159. Hi there! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this
  post to him. Pretty sure he will have a good
  read. Many thanks for sharing!

 160. I couldn’t refrain from commenting. Very well written!

 161. It’s hard to come by educated people for this subject, however,
  you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 162. Today, I went to the beach front with my kids. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell
  to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 163. I am really impressed with your writing abilities as smartly as with the format on your blog.

  Is this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to peer a
  nice weblog like this one these days..

 164. I’ve been surfing online greater than 3 hours lately, but I by no means found any fascinating article like yours.

  It’s pretty value sufficient for me. In my opinion, if all
  webmasters and bloggers made just right content material as you probably did, the
  internet can be a lot more helpful than ever before.

 165. you are truly a excellent webmaster. The website loading pace is incredible.
  It sort of feels that you’re doing any unique trick.

  In addition, The contents are masterwork. you’ve performed a
  wonderful process on this subject!

 166. Simply want to say your article is as amazing.

  The clearness on your post is simply cool and i can think you’re a professional on this subject.
  Well together with your permission allow me to grasp your feed to keep
  updated with drawing close post. Thanks a million and please keep
  up the rewarding work.

 167. Excellent article. Keep posting such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and for my part suggest
  to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this
  website.

 168. Remarkable! Its really remarkable paragraph, I have got much clear idea concerning from this paragraph.

 169. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thank you

 170. It’s an awesome paragraph designed for all the
  internet people; they will obtain advantage from it I am sure.

 171. Excellent items from you, man. I’ve take into account your stuff previous to and you are just extremely fantastic.
  I actually like what you have acquired here, certainly like what you
  are stating and the best way by which you are
  saying it. You’re making it enjoyable and you still care for to stay it smart.
  I can not wait to learn far more from you. That is actually a tremendous site.

 172. Excellent web site. Lots of useful information here. I am sending it
  to a few pals ans also sharing in delicious. And certainly, thanks
  for your sweat!

 173. This post will help the internet users for creating new webpage or even a weblog from start to end.

 174. I don’t even understand how I ended up here, but I believed this post was once great.
  I don’t realize who you’re but definitely you are going to a well-known blogger when you are not already.
  Cheers!

 175. Good answer back in return of this difficulty with genuine arguments and describing everything regarding that.

 176. Hi, after reading this remarkable post i am as well delighted to share my know-how here with colleagues.

 177. Attractive part of content. I simply stumbled upon your website
  and in accession capital to claim that I get in fact loved account your weblog posts.
  Any way I’ll be subscribing in your feeds or even I fulfillment you
  get admission to persistently rapidly.

 178. Hi, I do believe this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit once again since I bookmarked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other
  people.

 179. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Great work!

 180. My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I
  should check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to looking at your web page yet again.

 181. I do believe all the concepts you have offered in your post.
  They are really convincing and can certainly work.

  Still, the posts are very short for beginners. May you please lengthen them a bit from next time?
  Thank you for the post.

 182. Nice blog right here! Additionally your website quite a bit up very fast!
  What web host are you using? Can I get your associate hyperlink to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 183. WOW just what I was searching for. Came here by searching for ig

 184. Having read this I thought it was rather enlightening.
  I appreciate you finding the time and energy to put this article together.
  I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 185. I think the admin of this site is really working hard in favor of his website,
  as here every data is quality based information.

 186. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about this website with my Facebook group.
  Talk soon!

 187. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit once again since i have book marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 188. Investors do pay direct and indirect prices.

 189. Good day! I simply wish to give you a big thumbs
  up for the great info you’ve got right here on this post.
  I will be coming back to your site for more soon.

 190. I just want to mention I am just newbie to weblog and certainly loved this page. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You surely come with awesome articles. Bless you for revealing your web site.

 191. Ahaa, its pleasant conversation regarding this piece of writing at this place
  at this blog, I have read all that, so now me also commenting here.

 192. Its like you read my thoughts! You appear to grasp a lot about this, such as
  you wrote the ebook in it or something. I think that you
  simply can do with some percent to force the message house a bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 193. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader
  entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how
  you presented it. Too cool!

 194. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that produce the biggest changes.
  Many thanks for sharing!

 195. Traders do pay direct and oblique prices.

 196. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am experiencing troubles with your
  RSS. I don’t understand the reason why I am
  unable to subscribe to it. Is there anybody else getting
  the same RSS problems? Anyone who knows the solution can you
  kindly respond? Thanx!!

 197. Thank you for all of the work on this web page. Debby takes pleasure in managing investigations and it’s easy to understand why. Many of us learn all concerning the lively way you produce rewarding tips by means of this website and in addition cause participation from people on the content while my child is being taught a great deal. Enjoy the remaining portion of the year. You are always doing a remarkable job.

 198. I cling on to listening to the reports speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 199. Thanks for your whole work on this blog. My aunt delights in doing internet research and it’s obvious why. Most of us learn all regarding the lively ways you provide reliable secrets through the website and strongly encourage response from people about this subject matter plus our child is without question understanding a great deal. Take pleasure in the rest of the year. Your performing a really great job.

 200. I cherished up to you will obtain performed right here. The caricature is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you want be turning in the following. ill surely come more until now again since exactly the similar nearly very ceaselessly within case you shield this hike.

 201. each time i used to read smaller articles or reviews that as well
  clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading at this time.

 202. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 203. This is true for funding recommendation as nicely.

 204. Everything is very open with a precise clarification of the issues.

  It was truly informative. Your website is very useful.
  Thanks for sharing!

 205. Wonderful site you have here but I was wanting to know if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of group where I can get advice from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks!

 206. One thing I would really like to discuss is that weightloss program fast can be achieved by the proper diet and exercise. Your size not only affects the look, but also the general quality of life. Self-esteem, depressive disorder, health risks, along with physical abilities are impacted in extra weight. It is possible to make everything right whilst still having a gain. In such a circumstance, a condition may be the culprit. While a lot food and not enough work out are usually to blame, common health concerns and trusted prescriptions can certainly greatly help to increase size. Thanks for your post in this article.

 207. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer, could test this… IE still is the market chief and a good component of other folks will pass over your fantastic writing because of this problem.

 208. Useful information. Lucky me I discovered your website accidentally, and I am
  surprised why this twist of fate didn’t came about earlier!
  I bookmarked it.

 209. hi!,I like your writing so so much! share we be in contact extra approximately your article on AOL? I need a specialist in this area to unravel my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to look you.

 210. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my option to read, however I really thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you would fix should you werent too busy searching for attention.

 211. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However
  I am having troubles with your RSS. I don’t know the reason why I
  am unable to join it. Is there anybody else having the same RSS issues?
  Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 212. Hi to every body, it’s my first pay a quick visit of this web site; this webpage contains remarkable and actually excellent data designed for readers.

 213. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
  It’s always useful to read through articles from other writers and practice something
  from their sites.

 214. I do accept as true with all of the concepts you have presented for your post.
  They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless,
  the posts are very quick for starters. May just
  you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 215. Hello friends, how is the whole thing, and what you want to say on the topic of this article, in my view its truly
  remarkable in support of me.

 216. I really like reading a post that can make men and women think.
  Also, thank you for allowing for me to comment!

 217. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 218. I reckon something truly interesting about your web site so I bookmarked .

 219. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 220. Good site you have here.. It’s hard to find quality writing like
  yours these days. I truly appreciate people like you! Take care!!

 221. Right now it appears like BlogEngine is the preferred blogging
  platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re
  using on your blog?

 222. Hi, Neat post. There is a problem with your
  site in internet explorer, may test this? IE nonetheless is the market leader and
  a good part of people will miss your excellent writing because of this problem.

 223. Very interesting info!Perfect just what I was looking for!

 224. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am experiencing
  troubles with your RSS. I don’t know the reason why I cannot subscribe
  to it. Is there anybody getting the same RSS problems?

  Anybody who knows the answer will you kindly respond?

  Thanks!!

 225. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & aid other customers like its helped me. Good job.

 226. whoah this weblog is magnificent i love reading your articles. Stay up the great paintings! You understand, many persons are searching around for this information, you can help them greatly.

 227. Thanks in your curiosity in Investment Advice.

 228. Very well written post. It will be helpful to anyone who usess it, including yours truly :). Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 229. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from.
  I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll
  just bookmark this blog.

 230. As the admin of this web site is working, no question very rapidly it will be famous, due to its quality contents.

 231. Hello there! I know this is kind of off topic but I
  was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?

  Thanks a lot!

 232. I get pleasure from, cause I found just what I was taking a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 233. I do like the way you have framed this particular issue and it does present me a lot of fodder for consideration. On the other hand, through just what I have witnessed, I just simply wish as other remarks pile on that people stay on point and in no way embark upon a soap box regarding the news du jour. All the same, thank you for this superb piece and whilst I do not really agree with the idea in totality, I value your point of view.

 234. Some genuinely wonderful info , Gladiolus I detected this. “Leaders must encourage their organizations to dance to forms of music yet to be heard.” by Warren Bennis.

 235. When some one searches for his required thing, therefore he/she desires to be available
  that in detail, thus that thing is maintained over here.

 236. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday.

  It’s always useful to read articles from other authors and use a little something from other web sites.

 237. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to create a good article… but what can I say… I procrastinate a lot
  and never seem to get nearly anything done.

 238. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out someone with some original ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that is wanted on the internet, someone with a little originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 239. Hello there! This post couldn’t be written much better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I most certainly will send this post to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thanks for
  sharing!

 240. I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

 241. Normally I don’t read article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very nice article.

 242. obviously like your web site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the truth on the other hand I¡¦ll certainly come back again.

 243. Hey there! I’ve been following your weblog for a
  long time now and finally got the courage to
  go ahead and give you a shout out from Austin Tx!
  Just wanted to tell you keep up the good work!

 244. Contemplate investments that supply fast annuities.

 245. Thank you for the auspicious writeup. It actually
  was once a entertainment account it. Glance advanced to more brought agreeable from you!
  However, how could we be in contact?

 246. I constantly emailed this blog post page to all my associates, since
  if like to read it after that my contacts will too.

 247. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your
  efforts and I am waiting for your further write ups thank you once again.

 248. Financial advisors business is folks business.

 249. I haven’t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 250. WOW just what I was looking for. Came here by searching for ig

 251. Good day very cool web site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I am happy to search out numerous helpful information right here within the post, we want work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 252. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our
  whole community will be thankful to you.

 253. I do accept as true with all the ideas you’ve offered on your post. They are very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. Could you please prolong them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 254. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through a few of the articles I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking it
  and checking back often!

 255. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 256. Hey there, You have done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

 257. When someone writes an piece of writing he/she maintains the
  image of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  So that’s why this article is great. Thanks!

 258. Thanks for your fascinating article. One other problem is that mesothelioma cancer is generally caused by the inhalation of materials from asbestos fiber, which is a cancer causing material. It really is commonly witnessed among personnel in the engineering industry who may have long exposure to asbestos. It can be caused by residing in asbestos insulated buildings for a long period of time, Genetic makeup plays an important role, and some individuals are more vulnerable towards the risk as compared to others.

 259. I’ve learn several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you set to create such a fantastic informative site.

 260. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 261. Wow! This blog looks just like my old one!
  It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and
  design. Great choice of colors!

 262. Thanks, I’ve just been searching for info about this topic for a long time and yours is the greatest I have came upon till now. But, what in regards to the conclusion? Are you certain about the supply?

 263. bookmarked!!, I love your blog!

 264. No matter if some one searches for his required thing, so he/she needs to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 265. What i do not realize is in reality how you’re now not really much more neatly-favored than you might be now. You’re very intelligent. You already know therefore considerably in relation to this subject, made me in my view consider it from a lot of numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated until it’s one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs nice. All the time deal with it up!

 266. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 267. Hey I am so thrilled I found your webpage, I really found you by accident,
  while I was looking on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos
  for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  go through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome work.

 268. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 269. Super-Duper site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also.

 270. Enjoyed reading this, very good stuff, appreciate it. “Love begets love, love knows no rules, this is the same for all.” by Virgil.

 271. As I web site possessor I believe the content material here is rattling wonderful , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 272. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has
  a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web
  without my permission. Do you know any techniques to help stop content from being ripped off?
  I’d really appreciate it.

 273. This actually answered my problem, thanks!

 274. It’s difficult to find well-informed people in this particular topic, but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 275. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 276. very nice put up, i actually love this website, carry on it

 277. After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any method you may remove me from that service? Thanks!

 278. It’s actually a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 279. It’s really a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 280. Some really prize articles on this website , saved to my bookmarks .

 281. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice practices and we are looking to exchange methods with other folks, please shoot me an email if interested.

 282. Just wanna say that this is handy , Thanks for taking your time to write this.

 283. fantastic submit, very informative. I wonder why the other specialists of this
  sector do not understand this. You must continue your writing.
  I’m sure, you have a great readers’ base already!

 284. I am regular reader, how are you everybody? This article posted
  at this web site is in fact fastidious.

 285. Hello, Neat post. There is an issue with your site in web explorer, might check this¡K IE still is the marketplace chief and a large portion of people will pass over your fantastic writing due to this problem.

 286. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap techniques with other folks, be sure to shoot me an email if interested.

 287. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

 288. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d
  post to let you know. The design look great though!
  Hope you get the problem solved soon. Cheers

 289. I haven’t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 290. Would you be inquisitive about exchanging hyperlinks?

 291. Its like you read my mind! You appear to understand a lot about this, like you wrote the book in it or something. I feel that you simply could do with a few p.c. to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 292. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. However think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this site could undeniably be one of the best in its field. Very good blog!

 293. I will right away grab your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 294. Highly descriptive post, I liked that a lot. Will there be a part
  2?

 295. I’ve been browsing online greater than three hours as of late, yet I by no means found any fascinating article like yours. It’s pretty value sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the net can be much more useful than ever before. “Wherever they burn books, they will also, in the end, burn people.” by Heinrich Heine.

 296. If you would like to take a good deal from this post then you
  have to apply these techniques to your won webpage.

 297. Great write-up, I’m normal visitor of one’s site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

Geef een reactie