De Thorong La Pass getrotseerd!

Jullie denken vermoedelijk allemaal dat wij geen zak uitvoeren, maar we zijn hartstikke sportief bezig geweest afgelopen weken: de Annapurna Circuit die wij hebben gelopen wordt als één van de meest toegankelijke treks ter wereld beschouwd, omdat je zonder al te veel ervaring de pas van 5.416m hoogte kunt bereiken. Een hoogte die wel wat spelregels met zich mee brengt, maar zodra je je aan die spelregels houdt kun je zonder problemen het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de tocht bereiken. Ik denk zelfs dat we nog nooit van ons leven zo lang achter elkaar intensief gesport hebben. En uiteraard zonder al te veel training en voorbereiding, zoals we dat graag doen J

In Pokhara, een gezellig toeristenplaatsje maar waar het relatief rustig is, doen we de nodige voorbereidingen: we schaffen de permits aan, kopen we nog wat kleding, sneldrogende handdoeken (cotton is rotten), zoek ik uit wat hoogteziekte is en hoe je het voorkomt en kopen we Piyush: waterzuiveringsdruppeltjes zodat we zelfs het water uit de Ganges zouden kunnen drinken. Bij wijze van spreken dan. Ik knip The Annapurna Circuit op in stukken per dag en bepaalt Twan wat we mee gaan sjouwen en wat we achterlaten. We eindigen uiteindelijk met 15,5kg in de backpack en 9,5kg in de dagtas, exclusief de wandelstokken maar inclusief water. Klaar voor vertrek!

dsc07889                dsc07895

Na een busrit van zo’n vijf uur komen we aan in Ngadi, waar we onze ‘wandeling’ van twee weken gaat beginnen. De eerste meters die we lopen voelen wat onwennig, met name doordat je continu omhoog loopt en de backpack op je rug hebt waar je de komende tijd uit moet leven. Tijdens onze eerste zoektocht naar een overnachtingsplek zijn we wat onwennig. We hebben wel gelezen dat je vaak gratis kunt overnachten als je je avondeten en ontbijt bij hetzelfde teahouse nuttigt, maar toch voelt het als (gierige) Nederlander raar om in Nepal te vragen of je gratis mag blijven slapen. De teahouses zijn in de loop van de tijd uitgegroeid tot hotelletjes en restaurants, met vrij basic kamers:

 • De ruimtes worden gescheiden door spaanplaten muren. Geluidstechnisch gezien had je net zo goed bij je buurman en buurvrouw in bed kunnen liggen.
 • Vaak staan er twee eenpersoonsbedden. Dit in combinatie met de dunne scheidingswanden hoef je als stel dus niet al te veel ‘gezelligheid’ te verwachten.
 • De matrassen zijn knetterhard (maar liggen overigens prima).
 • Het beddengoed wordt veelal niet verschoond. Wij blij dat we onze slaapzakken uit Namibië al die tijd hebben meegesleept!
 • Als je geluk hebt heb je een hurktoilet bij je kamer. En ja, even hurken en een kunstje doen op je eigen wc is nog altijd beter dan ’s nachts door het donker op zoek te moeten naar de wc en daar de andere kunstwerken te moeten aanschouwen.
 • De (gedeelde) douche heeft vaak warm water, om in te spelen op de behoefte van zweterige toeristen. Soms wordt het water verwarmd door zonnecollectoren, maar vaak blijft het bij een koolmonoxide dampende geiser naast de douchekop. Maar ‘vaak’ is niet voor niets niet ‘altijd’: een met hout gestookt fornuis (waar je schoenen overigens prima onder drogen als ze nat zijn van het zweet) waar een waterleiding onderdoor loopt wordt namelijk ook verkocht als ’24 hour hot shouwer,’ waardoor je dus gewoon staat te blauwbekken in het houten hokje.

dsc07936                dsc07962

Tijdens het ontbijt zien we meteen wie dit écht serieus nemen en wie, net als wij, iets minder tijd hebben besteed aan de voorbereidingen. De ‘echten’ hebben ‘echte’ merkkleding aan dat er kwalitatief ook echt goed uit ziet en ook echt voor wandelen is bedoeld. Ze zien er fit en getraind uit en zijn ruim voor vertrek (al) begonnen met lange afstanden lopen, lopen met een aantal kilo’s op hun rug en het uitproberen van hun spullen. Ook maken ze, voordat ze ’s ochtends aan de volgende tocht beginnen, nog even een wandeling door het dorp om de spieren lekker op te warmen. Ik daarentegen loop in een hardloopbroekje en –shirtje. De wandelstokken die we gebruiken zijn tweedehands uit Pokhara (en één paar blijkt dus ook continu weer in elkaar te schuiven en sjouwen we dus voor Jan Lul mee de berg op) en leveren we weer in als we terug zijn. We hebben in ons leven nooit serieus gewandeld in Nederland, laat staan in de bergen. En het sjouwen met kilo’s op je rug zijn we al helemaal niet gewend.

Wij lopen de route aan de hand van de NATT-guide (New Annapurna Trekking Trails). Deze gids, niet meer dan een Word-documentje, is geschreven door een Duitser die al tientallen keren in de Himalaya heeft gelopen, en een Nepalees. Hij ergerde zich aan het feit dat de Annapurna Circuit zo moeilijk te volgen was, dus heeft hij samen met de Nepalees wit/rode vlaggetjes op rotsen en huisjes geschilderd om zo de route aan te geven. Soms is er een sidetrack: een alternatief pad dat hoger of lager loopt, of juist een zijtak is van de hoofdroute. Hier moeten we de wit/blauwe vlaggetjes volgen. Het voelt een beetje als spoorzoekertje voor gevorderden!

Het schijnt dat er (eind september/begin oktober) dagelijks zo’n 100 mensen starten aan de tocht. Toch komen we onderweg weinig mensen tegen. En dat voelt heerlijk: uren lopen we alleen door de valleien, genieten we van de uitzichten en hoef je geen mensen tegen te houden als je even moet plassen (of poepen, ook dat kan spontaan opkomen!). Ik had het niet gedacht, maar ik heb er echt plezier in gekregen, dat wandelen in de bergen. De locals die we tegenkomen zijn stuk voor stuk enorm vrolijk. Waar er in Nederland op een vakantie ’s ochtends nog net een nors “Morghuh” vanaf kan, wordt het “Namastee” op de berg bijna gezongen, luidkeels nog een keer herhaald en wordt er vrolijk bij geknikt. Ook door de dragers die aan het werk zijn en die soms wel 35 kilo bagage van (in onze ogen luie) toeristen op hun rug meesleuren.

 

dsc08005      dsc08017

En zo lopen we zes dagen achter elkaar door, overwegend bult op maar de Himalaya zou de Himalaya niet zijn als je ook vaak genoeg weer naar beneden loopt. Soms om een riviertje over te steken, soms omdat het pad nu eenmaal zo loopt. Effectief lopen we de hoogtemeters dus zeker wel 1,5 keer. Goed voor strakke billen, benen en de vetverbranding. We lazen dat je bij stevig bergwandelen tot wel 500kcal per uur verbrandt, dus reken maar uit hoeveel eten we naar binnen stouwen in de vorm van mueslirepen en rijst om aan die behoefte te voldoen! De uitzichten zijn grandioos: we beginnen in een bosachtig landschap: werkelijk overal waar je kijkt is het groen. Naarmate we hoger komen zien we steeds meer naaldbomen, om uiteindelijk alleen nog maar wat heideachtige begroeiing zien, waarna we al snel de boomgrens bereiken. De boomgrens ligt hier een stuk hoger dan in de Alpen, pas op zo’n 4.000m.

Het eten is relatief eentonig en elk hotelletje heeft nagenoeg dezelfde menukaart. Om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen bestaat ons ontbijt voornamelijk uit havermout met appel en een kop thee (hier hoef ik niet te kokhalzen van de havermout omdat er standaard drie lepels suiker doorheen zitten). Als lunch eten we elke dag dal bhat (door de gidsen en dragers ook wel ‘dal bhat power, 24hour’ genoemd): rijst, aardappelcurry, een linzensoep en vaak gewokte groenten. Het is een all-you-can-eat formule, dus proppen we onszelf helemaal vol elke dag. ’s Avonds nemen we vaak loempia’s, mo-mo’s (nationaal Nepalees gerecht: gestoomde, met groente of vlees gevulde deegballetjes, het lijkt op de Chinese dumpling) en noodles. En onze mueslirepen als tussendoortje niet te vergeten: om geen ingevallen bekkies te krijgen hebben we twee kilo repen en een voorraadje Marsen ingeslagen en meegesjouwd de berg op!

 

dsc07961      dsc08045

In Braka houden we na zes dagen (lopen als berggeiten) een rustdag. Niet alleen om onze benen wat rust te gunnen, maar ook om aan de hoogte te wennen. We zitten nu op 3.500m hoogte en je lichaam heeft tijd nodig om te acclimatiseren. Vanaf 3.000m hoogte kun je namelijk hoogteziekte gaan ervaren. Maar we doen niet helemaal niets, we maken wel nog een acclimatisatie tocht naar een grot op 4.000m. Dé regel is namelijk: walk high, sleep low. In Braka is ook voor het eerst sinds we aan het lopen zijn een hotel met een bakkerijtje. Het grappige is, of eigenlijk is het helemaal niet grappig maar wel typisch om te merken, dat ik sinds we in dit hotel zijn en wit brood eten, kaneelbroodjes en (vega) burgers met ook weer brood, ik enorme buikkrampen heb. Blijkbaar vindt mijn maag- en darmstelsel rijst een stuk fijner!

Zodra we onze weg vervolgen, nemen we een sidetrack (van 3 dagen) naar Tilicho Tal: het hoogstgelegen meer ter wereld. Het meer ligt op 4.900m hoogte en het Tilicho Base Camp, waar we zullen overnachten, ligt op 4.200m hoogte. De vuistregel is dat je vanaf 3.500m hoogte niet meer dan 500-600m per dag mag stijgen, maar met onze acclimatisatietocht meegenomen gaat 700m net. Met lichte hoofdpijn maar zonder ernstige verschijnselen komen we na een lange dag aan in het Base Camp. De hoogte beginnen we te merken, maar die merken we de volgende morgen pas echt goed als we de klim naar het meer maken. Voetje voor voetje schuifelen we langs de bergwand omhoog. Mijn hart gaat als een razende tekeer en je benen voelen zwaar, alles dankzij wat minder zuurstof in de lucht. Maar na 3 uur klimmen komen we bij het meer aan, wauw het is echt prachtig, het lijkt zelfs bijna nep zo mooi!

 

dsc08133                dsc08107

Op de terugweg, in het dorpje Shreekarka, ontmoeten we Linda en Timo: een stel uit Amsterdam die beiden ook in Eindhoven hebben gestudeerd. De volgende ochtend vervolgen we met z’n vieren onze weg om na twee dagen lopen aan te komen in Thorong Phedi, ook wel Lower Camp genoemd onder de wandelaars. Dit ligt op 4.400m hoogte en veel mensen vertrekken ’s ochtends vroeg om vanaf hier de Thorong La Pass over te steken: hét letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze trekking. Ons plan was om nog naar High Camp (4.900m) door te lopen, maar het begint te miezeren en al snel komt het met bakken uit de hemel. Onze eerste regen, tot nu toe hebben we elke dag in de stralende zon gelopen. Door de hoogte en de regen is het meteen koud en droogt niets meer, dus zijn we blij dat we droog binnen zitten. Dan morgen maar een langere dag en overnachten we dus hier.

Als we de volgende ochtend wakker worden is het droog en begint het op te klaren. Om 06.15 uur zijn we alle vier klaar voor vertrek en lopen we een zware dag tegemoet: 1.000 hoogtemeters omhoog tot een hoogte van 5.416 meter, om vervolgens weer 1.600 hoogtemeters af te dalen. Ik zie er letterlijk als een berg tegenop, ondanks het feit dat de NATT-guide schrijft: After being on Tilicho Tal you will just walk over Thorong La perfectly acclimated and whistling a little tune! Al zal dit meer op de hoogteziekte slaan dan het feit dat deze klim zo makkelijk is. Het eerste stuk stijging van 500m naar High Camp wordt beschreven in diezelfde gids als ‘de vreselijke vijfenveertig minuten van je leven die je niet snel meer zult vergeten.’ De helling staat onder vijfenveertig graden en we lopen op een enorme hoogte. We lopen met z’n vieren in een treintje: Timo, Linda, Twan en ik schuifel achteraan. Voetje voor voetje stappen we langzaam naar boven zonder ook maar een woord te zeggen. De lucht begint namelijk op te klaren en het zonnetje breekt door. “Ik ga helemaal kapot van de hitte, even stoppen jongens!” gil ik naar voren. Ik krijg het niet voor elkaar om de zin in één adem uit te spreken, dus het klinkt meer als: “Ik ga helemaal…….. kapot…….. van de hitte…….., even stoppen…….. jongens!” Je kunt je in Nederland bijna niet voorstellen, dat je met een tempo van drie keer niks, toch helemaal buiten adem bent. Iets minder zuurstof in de lucht en ons lichaam begint meteen te sputteren. Het uitzicht daarbij wordt hoe hoger we komen hoe mooier. We zien een muur van besneeuwde bergen, onvoorstelbaar dat deze toppen meer dan zeven kilometer hoog zijn omdat we zelf ook al flink hoog zitten. Iedereen trekt wat kleren uit, we nemen een slok water en verzamelen weer de moed om door te lopen. We hebben af en toe een lichte hoofdpijn, maar die trekt ook snel weer weg.

En dan, toch nog eerder dan we verwacht hadden, zien we veel gekleurde vlaggetjes in de verte. Jawel hoor, dat is de top! Het laatste stukje lopen we hand in hand, en als we dicht genoeg bij het bord zijn om te kunnen lezen “Thorang-La Pass 5.416m. Congratulations for the succes” knijpt Twan met een grote grijns op zijn gezicht in mijn hand en schieten de tranen in mijn ogen. We hebben het gewoon gedaan! Wauw wat voelt dit als een overwinning, ik ben echt enorm trots op onszelf. Lui als we soms zijn, zijn we toch mooi de meesten voorbij gelopen hier naar boven en bereiken we gewoon zonder problemen de top. Zo erg als ik er vanmorgen tegenop zag, zo relatief makkelijk hebben we het topje bereikt!

 

dsc08203                dsc08229

Nadat we de Thorong La Pass over zijn, is het landschap compleet anders. Het lijkt meer een woestijn: droog, zanderig en nauwelijks begroeiing. Het is gek hoe erg je blijkbaar naar dat moment toeleeft. Nu we het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze trekking bereikt hebben, voelen we ons moe en uitgeput. Niet zo gek ook: we hebben 13 dagen gelopen, onze bagage gesjouwd, elke dag hetzelfde gegeten en in vieze bedden geslapen. We zijn er voor nu even helemaal klaar mee. Het is tijd voor wat meer comfort, ander eten en een andere bezigheid. Samen met Linda en Timo zetten we dus koers terug naar Pokhara.

De terugreis, tja, dat was er één om nooit te vergeten. Maar nog even geduld, dit bewaar ik voor in het boek dat ik aan het schrijven ben. Voor diegenen die nog niet op de hoogte zijn: mijn boek wordt geen reisdagboek, maar zal juist de (on)gemakken, bijzonderheden en onze ongezouten mening weergeven van wat we zien, horen en meemaken. Wat een leuk idee als cadeau voor onder de kerstboom volgend jaar!

Na bijgekomen te zijn in Pokhara, midden in de nacht de kakkerlakken in een hotelletje te zijn ontvlucht, een poging tot mountainbiken te hebben gedaan die mislukte en waar we een week lang zadelpijn aan over hebben gehouden, een poging tot raften te hebben gedaan die mislukte na het zien van de rivier omdat je daar een kind van vijf nog in een bootje zou durven zetten, reisden we op de bus (ja, op inderdaad) naar Kathmandu, waar we met name veel lekker lokaal hebben gegeten in vieze garageboxen, althans zo zien de lokale restaurantjes er uit. Waar Rob Geus zich toch druk om maakt in Nederland begrijpen we inmiddels niet meer, het smaakt er namelijk niet minder om!

Wat staat er verder op het programma: morgen vliegen we Kuala Lumpur, om onszelf even te verwennen in een vijf sterren hotel, om twee dagen later door te vliegen naar Johan (broer) en Phuong Anh (schoonzus) in Myanmar. Daar wacht een paar kilo drop en speculaas op ons, yeah!

En hierbij natuurlijk weer de link naar de foto’s.

276 reacties

 1. WoW geweldig wat een tocht ,ben trots op jullie dat jullie het gehaald hebben TOPPIE.
  De foto s zijn gewoon ansichtkaarten prachtig.
  Ga maar lekker genieten in 5 sterren en zie jullie over 3 weken in myamar.

  1. Tot over 3 weken, super om jullie weer te gaan zien!

 2. Alle narigheid ten spijt is het natuurlijk grote rijkdom dat jullie dit doen , en je cultuurbagage een flinke ‘boost’ geeft. Wat een prachtige verhalen weten jullie over je belevenissen te vertellen. Top! En dat boek ga ik zeker kopen …..inderdaad een mooi kerstkado.
  Doe Johan en Phong An de groeten van ons.
  Kussen en knuffels van Ons

 3. Hallo Ingeborg en twan,

  Wat een mooi en bijzonder verhaal, en jullie maken zoveel moois maar ook minder moois mee. Het is elke keer weer leuk om het te lezen.

  Wij wensen jullie nog veel moois toe.

  Groeten Bennie en Pia

  Ps. Ingeborg het gaat met mij prima. Nu 24,5 kg afgevallen.

  1. Wauw wat goed zeg! Complimenten!

 4. Geweldig, wat een mooie belevenissen in een fascinerende entourage! Prachtig verwoord, heerlijk om te lezen! Het hoogste punt bereiken met een traan in de ogen, kan het me helemaal voorstellen. Net zoals jullie trots op jezelf zijn zijn wij dat op jullie!! Nu ff genieten in KL en door naar Myanmar, een mooi vooruitzicht. Enjoy, vette knuffel van ons.

 5. Wat een leuk verslag om te lezen. Super om zo elke keer een beetje op de hoogte te blijven.
  Groetjes aan Johan en Phuong Anh

 6. Lieve Ingeborg en Twan,
  Wat een mooie foto’s en wat een mooi verhaal. We zijn erg benieuwd naar het boek. Doe de groeten aan Phuong Anh en Johan. Groetjes en kusjes en goede vlucht morgen.
  Dorien en Ton

 7. Ha zusje en Twanus,

  Super om te lezen! Het wandelen zit je niet bepaald in de genen 😉

  Wij zijn helemaal klaar voor jullie bezoek. Geniet even van de luxe en het comfort in KL, want in Myanmar is het weer back to basics. Jullie mogen bij ons de tent opzetten in de tuin 😉

  Dikke kus,

  Johan

  P.S. Ik ben nog steeds niet afgevallen, flink balen wel

  1. Ik zei al tegen Twan: hij heeft nog steeds een dikke kop (als reactie op de foto die pa stuurde!). Wij zijn wel wat afgevallen, stukje lopen in Nepal doet wonderen! 😉

 8. Yeah baby, Thorong La! Gaaf, cool om te lezen en te zien -wat is de Himalaya toch ongelooflijk gaaf.

 9. He Twan en Bannetje,
  Ik zit elke keer vol bewondering jullie verhaal te lezen en ik vind het erg knap en gaaf dat jullie dat doen. Van het af en toe sporten naar serieuze klimtochten. Respect.
  Ik wens jullie verder een mooie reis en geniet ervan. Maar dat doen jullie, dat is duidelijk.

  Groetjes
  Rem

  1. Hey Rem, hoe is het in Amersfoort!?
   Super leuk dat je nog steeds meeleest!
   X Ban

   1. Hier alles goed. Per 1 november wel een nieuwe job. Als projectmanager bij een kleiner installatiebedrijf in Arnhem. Maar we houden contact hoor. Goeie reis verder.
    x Rem

 10. Hallo Ingeborg en Twan,
  De foto’s bewijzen dat jullie NIET stil hebben gezeten, wat een fantastische tocht. Het afzien op hoogte en temperaturen is wel indrukwekkend, TOP. Nu weer even meer luxe en genieten met z’n allen. Groeten aan Johan en Phuong Anh en veel plezier in Myanmar. Nog even dit het mountainbiken doe ik toch maar in het Bergerbos 🙂
  Lieve groetjes Tonny en Eef

 11. Prachtige verhalen, ben onder de indruk, maar het begint bij mij niet te kriebelen gelukkig 😉
  Na een nachtje Munster vonden wij het weer prima om weer thuis te zijn 😂
  Geniet van de reis en ik zie uit naar jullie volgende belevenissen.
  Groetjes, Vincent en Joke

  1. Haha gelukkig dat niet iedereen de kriebels ervan krijgt, anders zou het veel te druk worden onderweg!
   Leuk dat jullie meelezen, in het volgende bericht ook foto’s van Jan en Sjanie! 🙂
   X Ons

 12. Wat Prachtig!!! Een fantastische reis!! Heerlijk om te lezen; en de laatste foto’s heel herkenbaar van Kathmandu!! Geniet van de rest en ik zie uit naar jullie volgend verslag!!
  Groetjes uit Belgie van Geurt en Els

 13. De verhalen en de foto’s zijn weer prachtig. Jullie genieten, maar wij genieten zo ook een beetje mee. Fantastisch ! Pas goed op elkaar en geniet er lekker van.

 14. Hoi Twan en Ingeborg,

  Jullie vroegen nog naar de Nepal foto’s. Die hebben we gezien en zijn prachtig. Jullie zijn ondertussen al weer heel wat kilometertjes verder. Veel plezier in Myanmar! Wi-j kieken hier in de Achterhoek al weer uut naor ’t volgende verhaal.

  Groetjes en kusjes uit Zeddam,
  Dorien en Ton

 15. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any means you possibly can take away me from that service? Thanks!

 16. That is true for investment recommendation as properly.

 17. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources
  back to your website? My blog site is in the exact same area of interest as yours
  and my users would truly benefit from a lot of the information you
  provide here. Please let me know if this okay with you. Cheers!

 18. This piece of writing will help the internet users for building up new website or even a
  weblog from start to end.

 19. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere.
  Simple but very precise information… Thank
  you for sharing this one. A must read article!

 20. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after looking at a few of the posts I realized it’s new to
  me. Nonetheless, I’m certainly happy I discovered it and I’ll be bookmarking
  it and checking back frequently!

 21. Hi there, after reading this awesome article i am as well delighted to share my know-how here
  with mates.

 22. I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 23. You actually make it appear really easy along with your presentation however I to find this matter to be really something that I believe I would never understand.
  It sort of feels too complicated and very huge for me.
  I am looking forward on your next publish, I’ll try to get
  the hang of it!

 24. Thanks for finally talking about >De Thorong La Pass getrotseerd!
  – Hopping Around <Liked it!

 25. I enjoy what you guys tend to be up too. This sort of clever work
  and reporting! Keep up the fantastic works guys I’ve included you guys to my
  blogroll.

 26. I think what you composed was actually very reasonable.
  However, think on this, suppose you added a little
  information? I mean, I don’t wish to tell you how to run your website, however what if you added a headline that grabbed a person’s attention? I mean De Thorong La Pass
  getrotseerd! – Hopping Around is a little vanilla. You could look at
  Yahoo’s home page and note how they create news headlines to get viewers to open the links.
  You might add a related video or a related picture or two to
  grab people excited about everything’ve written. In my opinion, it might make your blog a little bit
  more interesting.

 27. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges.

  It was definitely informative. Your website is very useful.
  Thanks for sharing!

 28. I love what you guys are usually up too. This type of clever work and coverage!
  Keep up the amazing works guys I’ve included
  you guys to my blogroll.

 29. This is my first time go to see at here and i am truly happy to read all at alone place.

 30. Thank you for the good writeup. It in reality was once a amusement account it.
  Look advanced to far delivered agreeable from you! However, how could we keep up
  a correspondence?

 31. Hello, i believe that i saw you visited my web
  site so i got here to go back the prefer?.I am attempting to
  to find issues to enhance my website!I assume its good enough to make use of some
  of your ideas!!

 32. I’m gone to tell my little brother, that he should
  also pay a visit this website on regular basis to obtain updated from most recent news update.

 33. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little
  research on this. And he actually ordered me
  breakfast because I stumbled upon it for him… lol. So let me
  reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah,
  thanx for spending time to talk about this topic here
  on your web page.

 34. Hi to all, how is all, I think every one is getting more from
  this web site, and your views are fastidious for new viewers.

 35. I am really glad to glance at this webpage posts
  which contains tons of valuable information, thanks for providing
  such information.

 36. Greate article. Keep writing such kind of information on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hey there, You’ve performed a great job. I will certainly digg it and for my part recommend to my friends.
  I’m confident they will be benefited from this web site.

 37. Definitely imagine that which you stated. Your favourite justification appeared
  to be on the net the simplest factor to remember of.
  I say to you, I definitely get annoyed even as other people think about issues that they just don’t recognise about.

  You controlled to hit the nail upon the top as neatly as defined out
  the whole thing with no need side effect , other folks can take
  a signal. Will probably be back to get more. Thank you

 38. If some one needs to be updated with latest technologies then he must be go to see this site and be up to
  date everyday.

 39. Hola! I’ve been following your site for some time
  now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from
  Austin Tx! Just wanted to say keep up the good job!

 40. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your
  efforts and I am waiting for your further write ups thanks
  once again.

 41. Hey there! This is kind of off topic but I need
  some help from an established blog. Is it hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure
  where to start. Do you have any tips or suggestions?
  Thanks

 42. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your page.
  Im really impressed by it.
  Hi there, You’ve performed an incredible job. I will definitely digg it
  and in my view recommend to my friends. I’m confident they will be
  benefited from this site.

 43. Heya i am for the primary time here. I came
  across this board and I in finding It truly useful & it helped me out
  much. I’m hoping to offer something back and aid others like you helped me.

 44. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
  hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to
  your new updates.

 45. When someone writes an post he/she keeps the plan of a user in his/her mind that how a user can know it.

  So that’s why this post is great. Thanks!

 46. My partner and I absolutely love your blog and find a lot of your post’s
  to be exactly I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you?

  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a number of the subjects
  you write in relation to here. Again, awesome weblog!

 47. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  wondering what all is needed to get setup?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

 48. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since I saved as a favorite it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 49. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 50. I know this if off topic but I’m looking into
  starting my own blog and was wondering what all is required to get set
  up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

 51. Very rapidly this web page will be famous among all blog users, due to it’s pleasant
  content

 52. Hey there terrific blog! Does running a blog like this take a massive amount work?
  I’ve no expertise in coding however I had been hoping to start my own blog
  soon. Anyways, should you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off topic nevertheless I just wanted to ask.
  Thank you!

 53. Very good information. Lucky me I came across your site
  by accident (stumbleupon). I’ve bookmarked it for later!

 54. Touche. Great arguments. Keep up the great work.

 55. Whats up very nice blog!! Guy .. Beautiful ..
  Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally?

  I am glad to seek out numerous helpful information here within the submit,
  we want work out more techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 56. Your style is so unique compared to other people I’ve read stuff from.

  I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark
  this page.

 57. Hi! I know this is kinda off topic however , I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  authoring a blog article or vice-versa? My site addresses a lot of
  the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from
  each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog
  by the way!

 58. Quality posts is the important to interest the people
  to go to see the web site, that’s what this web site is providing.

 59. Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you
  know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same
  outcome.

 60. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 61. If you are going for most excellent contents like I do, just pay a visit this site everyday because it provides feature
  contents, thanks

 62. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized
  it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I
  found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 63. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home
  a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  A great read. I will certainly be back.

 64. Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s web site link on your
  page at appropriate place and other person will also do same in favor of
  you.

 65. Great information. Lucky me I discovered your blog by accident (stumbleupon).
  I have saved as a favorite for later!

 66. At this time it looks like Movable Type is the preferred blogging platform available
  right now. (from what I’ve read) Is that what you are
  using on your blog?

 67. Hi there, this weekend is fastidious for me, as this
  point in time i am reading this enormous educational post here at my home.

 68. Thanks , I’ve just been searching for info approximately this subject for a while and yours is the greatest I’ve found out till now.
  However, what in regards to the bottom line? Are you positive in regards
  to the source?

 69. Having read this I thought it was rather enlightening.

  I appreciate you spending some time and effort to put this article together.

  I once again find myself spending a lot of time both
  reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 70. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.

  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Appreciate it

 71. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you could do with some pics to drive
  the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog.
  An excellent read. I’ll definitely be back.

 72. Hi my family member! I want to say that this article is amazing, great written and
  come with approximately all significant infos. I’d like to see extra
  posts like this .

 73. Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also make
  comment due to this good post.

 74. Spot on with this write-up, I honestly think this website needs much more attention. I’ll
  probably be returning to see more, thanks for the advice!

 75. hello!,I love your writing very so much!
  share we communicate extra about your post on AOL? I need a specialist
  in this area to solve my problem. May be that’s you! Having a
  look forward to see you.

 76. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design.
  Outstanding choice of colors!

 77. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.

  I hope to give something back and help others like you aided me.

 78. Thanks for your personal marvelous posting!
  I truly enjoyed reading it, you happen to be a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and will eventually come back down the road.

  I want to encourage that you continue your great job, have a nice evening!

 79. You really make it seem so easy with your presentation but I find
  this matter to be actually something that I think
  I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 80. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further post thanks once again.

 81. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading through this
  post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting
  about this. I will forward this post to him.
  Fairly certain he will have a good read.

  Many thanks for sharing!

 82. Great post! We are linking to this particularly great content on our website.
  Keep up the good writing.

 83. I’ve been surfing on-line more than 3 hours today, but
  I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if
  all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the net can be much
  more useful than ever before.

 84. certainly like your web site however you need to test the spelling on quite a few
  of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find
  it very troublesome to tell the truth nevertheless I will
  certainly come back again.

 85. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It will always be interesting to read content from other writers and
  use a little something from other sites.

 86. It’s really very complex in this full of activity life
  to listen news on TV, thus I only use world wide web
  for that reason, and get the hottest information.

 87. Hello friends, fastidious post and nice urging commented here, I am genuinely enjoying by these.

 88. Great beat ! I would like to apprentice while
  you amend your site, how can i subscribe for a weblog website?
  The account helped me a applicable deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast offered
  vivid transparent idea

 89. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 90. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and will often come back
  someday. I want to encourage you to ultimately continue
  your great writing, have a nice evening!

 91. I know this web page presents quality dependent articles
  or reviews and other data, is there any other website which offers these kinds
  of information in quality?

 92. After looking into a few of the blog articles on your
  site, I truly like your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my web
  site as well and let me know your opinion.

 93. Attractive element of content. I simply stumbled upon your blog
  and in accession capital to assert that I get in fact loved account your weblog posts.

  Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I success you get
  entry to persistently rapidly.

 94. Attractive component of content. I just stumbled upon your site
  and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your weblog
  posts. Anyway I’ll be subscribing in your feeds and even I fulfillment you get admission to consistently rapidly.

 95. It’s hard to find experienced people in this particular topic, however, you sound like you know what you’re
  talking about! Thanks

 96. I visited several websites but the audio feature for audio songs existing at this website is truly marvelous.

 97. I am really happy to glance at this weblog posts which includes plenty of
  useful information, thanks for providing these data.

 98. I wanted to thank you for this good read!! I definitely enjoyed every little bit of it.
  I have you bookmarked to look at new stuff you post…

 99. Good web site you’ve got here.. It’s hard to find quality writing like yours these days.
  I really appreciate individuals like you! Take care!!

 100. You should take part in a contest for one of the greatest
  blogs on the internet. I am going to highly recommend this site!

 101. Hi i am kavin, its my first time to commenting anywhere,
  when i read this article i thought i could also make comment due to this good piece of writing.

 102. Good post. I’m facing many of these issues as well..

 103. I have read so many articles concerning the blogger lovers however this paragraph is actually a
  good post, keep it up.

 104. I enjoy reading a post that will make people
  think. Also, thank you for allowing for me to comment!

 105. If some one wishes expert view about blogging
  afterward i propose him/her to go to see this website, Keep up the good
  work.

 106. Hi there, I read your blog regularly. Your writing
  style is awesome, keep doing what you’re doing!

 107. This site was… how do I say it? Relevant!!

  Finally I’ve found something that helped me.

  Thanks!

 108. I’ve read several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I surprise how much attempt you place to make this type of wonderful informative website.

 109. I am really glad to read this blog posts which carries plenty of
  helpful data, thanks for providing these kinds of information.

 110. I visited various blogs however the audio quality for audio songs present at this website is
  truly superb.

 111. Hi there, all is going perfectly here and ofcourse every one is sharing facts, that’s truly excellent, keep up writing.

 112. Nice blog here! Also your web site loads up fast! What web host
  are you using? Can I get your affiliate link to your host?

  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 113. This paragraph presents clear idea in favor of the new
  users of blogging, that actually how to do running a blog.

 114. I am not sure where you’re getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 115. This article is truly a pleasant one it helps
  new net users, who are wishing in favor of blogging.

 116. Good blog you have got here.. It’s difficult to find excellent writing like yours nowadays.
  I seriously appreciate people like you! Take care!!

 117. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really
  loved surfing around your blog posts. After all I’ll be
  subscribing to your feed and I’m hoping you write again soon!

 118. I am regular reader, how are you everybody? This post posted at this web site is truly good.

 119. obviously like your website however you have to check the spelling on quite a few of
  your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I’ll certainly come again again.

 120. After going over a handful of the articles on your blog,
  I truly appreciate your way of blogging. I added it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look
  at my web site too and let me know how you feel.

 121. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote
  the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 122. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness to your put up is simply great and
  that i could assume you are an expert in this subject. Fine together with your permission let me to grab your feed to stay updated with approaching post.
  Thank you a million and please continue the gratifying work.

 123. I think what you composed made a lot of sense.
  However, what about this? what if you wrote a catchier title?
  I ain’t saying your information is not solid, however
  suppose you added a post title that grabbed folk’s attention? I mean De Thorong La Pass getrotseerd!
  – Hopping Around is a little vanilla. You could peek at Yahoo’s home page and watch how they create post headlines to grab people
  interested. You might add a video or a related pic or two to grab people interested about everything’ve
  written. Just my opinion, it could bring your blog a little bit more
  interesting.

 124. What’s up everybody, here every person is sharing these experience, so it’s fastidious to read this weblog,
  and I used to pay a visit this blog all the time.

 125. Hi there, all the time i used to check webpage posts here in the early hours in the
  morning, as i like to find out more and more.

 126. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to produce a top notch article… but what can I say… I
  hesitate a whole lot and don’t manage to get anything done.

 127. Greetings! I’ve been reading your web site for a long time now and finally got the courage to go
  ahead and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted
  to tell you keep up the great job!

 128. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The problem is something that not enough people are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy I found this during my hunt for something relating to this.

 129. Fantastic site. Lots of helpful info here. I am sending it to
  several buddies ans also sharing in delicious. And certainly,
  thank you in your sweat!

 130. I was suggested this website by my cousin. I am not
  sure whether this post is written by him as no one
  else know such detailed about my problem. You’re amazing!
  Thanks!

 131. Does your blog have a contact page? I’m
  having a tough time locating it but, I’d like to send you an email.

  I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it
  grow over time.

 132. magnificent submit, very informative. I’m wondering why
  the other experts of this sector do not understand this.
  You must continue your writing. I am sure, you have a huge
  readers’ base already!

 133. WOW just what I was searching for. Came here by searching for ig

 134. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos to your blog
  when you could be giving us something informative to
  read?

 135. I just like the valuable information you provide
  to your articles. I will bookmark your weblog and take a look at again right here regularly.

  I’m relatively sure I’ll learn many new stuff proper here!

  Good luck for the next!

 136. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger,
  and I was curious about your situation; we have created some nice methods and we are looking to trade techniques with others, be sure to
  shoot me an e-mail if interested.

 137. Hi! I realize this is sort of off-topic however I needed
  to ask. Does running a well-established website such
  as yours require a lot of work? I am brand new to writing a blog however I
  do write in my diary daily. I’d like to start a
  blog so I can easily share my own experience and views online.
  Please let me know if you have any ideas or tips for
  new aspiring bloggers. Appreciate it!

 138. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your next post thanks once again.

 139. Hi there to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web site,
  and your views are pleasant designed for new users.

 140. Greetings! Very helpful advice within this article!
  It is the little changes that will make the biggest
  changes. Thanks for sharing!

 141. Thanks , I have recently been looking for info approximately this topic for ages and yours is the greatest I
  have discovered till now. But, what concerning the conclusion? Are
  you sure in regards to the source?

 142. I was curious if you ever thought of changing the structure of your website?

  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the
  way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having one or
  two images. Maybe you could space it out better?

 143. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.
  I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own,
  personal blog now 😉

 144. Now I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming again to read
  more news.

 145. This site was… how do you say it? Relevant!!

  Finally I’ve found something that helped me. Many thanks!

 146. My family always say that I am killing my time here at web, except I know I
  am getting experience everyday by reading thes nice posts.

 147. When I initially left a comment I appear to have
  clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time
  a comment is added I recieve four emails with the exact same comment.
  There has to be a way you can remove me from that service?
  Many thanks!

 148. My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought
  I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to looking at your web page again.

 149. Awesome! Its actually awesome paragraph, I have got much clear idea
  on the topic of from this post.

 150. Fastidious answer back in return of this question with solid arguments and
  telling everything concerning that.

 151. Excellent post. I was checking continuously
  this blog and I am impressed! Very helpful information specially
  the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for
  this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 152. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?

  Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one
  today.

 153. Truly when someone doesn’t understand afterward its up to other
  visitors that they will assist, so here it happens.

 154. Thank you for some other wonderful post. Where else may anyone get that type of info in such an ideal way of writing?

  I have a presentation next week, and I am at the look for such info.

 155. Hi friends, fastidious piece of writing and nice arguments commented here, I am
  in fact enjoying by these.

 156. Nice blog here! Also your site loads up very
  fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 157. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure.

  Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 158. Fantastic blog you have here but I was wondering if you
  knew of any message boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of group where I can get responses from other knowledgeable individuals that
  share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Many thanks!

 159. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 160. What’s up, this weekend is pleasant in favor of me, since this moment i am
  reading this fantastic educational article here at my home.

 161. It’s very trouble-free to find out any topic on web as compared to books, as I found this post at this site.

 162. Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be
  bookmarking and checking back often!

 163. excellent submit, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not realize
  this. You should continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 164. That is very attention-grabbing, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to in the hunt for extra of your wonderful post.

  Also, I’ve shared your website in my social networks

 165. If you are going for best contents like I do, just pay a quick
  visit this web page all the time as it offers quality contents, thanks

 166. You have made some decent points there. I checked on the net for additional information about
  the issue and found most individuals will go
  along with your views on this website.

 167. WOW just what I was looking for. Came here by searching for ig

 168. This site was… how do you say it? Relevant!! Finally I’ve found
  something that helped me. Thank you!

 169. It’s going to be finish of mine day, however before finish I am
  reading this fantastic article to improve my experience.

 170. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognize
  what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly also consult with my website =).
  We could have a link trade contract between us

 171. I know this site gives quality depending articles and extra
  information, is there any other site which gives such information in quality?

 172. I used to be recommended this blog by means of my cousin. I am no longer
  certain whether or not this publish is written via him as no one
  else know such distinct approximately my problem. You’re amazing!
  Thanks!

 173. You should be a part of a contest for one of the most useful
  blogs on the web. I will highly recommend this blog!

 174. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is
  truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from
  your writing. Cheers!

 175. I simply want to say I’m beginner to blogs and honestly loved your web page. Probably I’m going to bookmark your site . You surely come with superb writings. Bless you for revealing your web page.

 176. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I’m going
  to come back yet again since i have bookmarked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to
  guide other people.

 177. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  great blog!

 178. Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 179. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to
  and you are just extremely magnificent. I really like what you have got here, certainly like what you’re saying and the best
  way through which you are saying it. You are making it
  enjoyable and you continue to take care of to stay it sensible.
  I can’t wait to read much more from you. This is actually a terrific
  site.

 180. I’d like to find out more? I’d love to find out some additional information.

 181. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 182. I like the valuable info you provide in your
  articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently.
  I am quite certain I will learn plenty of new stuff right
  here! Good luck for the next!

 183. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect web site.

 184. Hi colleagues, how is everything, and what you desire to
  say on the topic of this paragraph, in my view its really amazing in favor of me.

 185. I feel this is one of the so much vital information for me.
  And i am glad studying your article. But wanna remark on some basic issues, The web site taste is
  perfect, the articles is truly nice : D. Excellent
  process, cheers

 186. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few minutes and actual effort to produce a top notch article… but what can I
  say… I hesitate a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 187. Now it’s time to choose your particular investments.

 188. Thanks for the update, how can I make is so that I receive an email whenever you write a new article?

 189. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right
  here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the site a lot of
  times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your
  high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of
  your respective intriguing content. Make sure you update this again very
  soon.

 190. I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 191. Hey There. I found your blog using msn. This is
  a very well written article. I will make sure to bookmark it and
  return to read more of your useful info. Thanks for the post.
  I’ll definitely return.

 192. Hello.This post was extremely remarkable, particularly since I was looking for thoughts on this subject last couple of days.

 193. Do you have a spam issue on this site; I also am
  a blogger, and I was curious about your situation; many
  of us have created some nice practices and we are looking to trade strategies with others, be sure to shoot me
  an email if interested.

 194. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 195. I got this web page from my pal who shared with me on the
  topic of this web site and at the moment this time I am browsing this web page
  and reading very informative posts at this time.

 196. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

 197. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for
  me to come here and visit more often. Did you
  hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

 198. Its like you read my mind! You appear to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home
  a bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  A great read. I’ll certainly be back.

 199. Thanks in support of sharing such a nice idea, paragraph is good, thats why i have read it
  fully

 200. Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is just spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 201. I am sure this paragraph has touched all the internet visitors,
  its really really nice article on building up new weblog.

 202. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 203. And this is an investment danger price taking.

 204. Just wanna remark on few general things, The website pattern is perfect, the content is real fantastic. “The way you treat yourself sets the standard for others.” by Sonya Friedman.

 205. I’d like to find out more? I’d care to find out more details.

 206. Hi, i think that i saw you visited my web site thus
  i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to
  improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 207. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 208. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

  Very useful info specially the last part 🙂 I care for such
  information a lot. I was looking for this certain information for a long
  time. Thank you and best of luck.

 209. F*ckin’ awesome things here. I’m very satisfied to see your article. Thank you so much and i am looking ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 210. I was examining some of your blog posts on this website and I conceive this site is really informative! Continue posting.

 211. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful &
  it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 212. It’s perfect time to make some plans for the long run and it’s time to be happy.
  I’ve read this put up and if I may I wish to recommend
  you few attention-grabbing issues or suggestions. Maybe you could write
  next articles referring to this article. I desire to read more issues about it!

 213. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 214. Your home is valueble for me. Thanks!Ö

 215. My brother recommended I might like this web site.
  He was totally right. This submit truly made my day.
  You cann’t believe just how much time I had spent
  for this information! Thanks!

 216. I’m impressed, I have to say. Really not often do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me inform you, you have got hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the issue is one thing that not enough individuals are speaking intelligently about. I’m very joyful that I stumbled throughout this in my seek for one thing regarding this.

 217. I every time used to read article in news papers but now as I am a user of internet
  so from now I am using net for articles, thanks to web.

 218. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is actually frustrating. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 219. And that is an investment risk price taking.

 220. Excellent post. Keep posting such kind of info on your site.
  Im really impressed by it.
  Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and for my part suggest to my friends.
  I am confident they will be benefited from this
  web site.

 221. I feel that is among the most vital information for me.
  And i am happy reading your article. But should commentary on few common things,
  The web site style is perfect, the articles is really
  nice : D. Good task, cheers

 222. I’ll right away clutch your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognise so that I may subscribe. Thanks.

 223. Normally I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 224. Heya i’m for the first time here. I came across
  this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and aid others like you
  helped me.

 225. You have observed very interesting details ! ps nice web site . “To grow mature is to separate more distinctly, to connect more closely.” by Hugo Von Hofmannsthal.

 226. Just want to say your article is as astonishing.
  The clearness in your publish is just cool and that i can assume you’re knowledgeable on this subject.
  Fine together with your permission allow me to grasp your feed
  to stay up to date with approaching post. Thanks one million and please continue
  the gratifying work.

 227. Thanks for another wonderful article. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 228. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 229. Thank you for every other informative web site. The place else may just I am getting that type of info written in such a perfect method? I have a undertaking that I’m simply now running on, and I have been at the glance out for such info.

 230. Thank you a lot for sharing this with all of us you
  really recognize what you’re talking approximately! Bookmarked.

  Kindly also talk over with my site =). We will have a hyperlink exchange contract between us

 231. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download
  it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Appreciate it

 232. Great blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 233. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your weblog posts. After all I will be subscribing on your feed and I am hoping you write again soon!

 234. Only a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding pattern. “Make the most of your regrets… . To regret deeply is to live afresh.” by Henry David Thoreau.

 235. What’s Going down i am new to this, I stumbled
  upon this I’ve found It positively useful and it has helped me
  out loads. I hope to give a contribution & help other customers like its helped me.
  Good job.

 236. I am typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your site and hold checking for new information.

 237. I am just commenting to let you understand what a beneficial encounter my princess encountered reading through your site. She figured out so many details, including what it’s like to possess a very effective giving mood to get folks with no trouble fully grasp several extremely tough subject areas. You truly exceeded our expected results. Thanks for producing the essential, trusted, explanatory and in addition cool thoughts on this topic to Evelyn.

 238. I am no longer certain the place you’re getting your info, but good topic. I must spend some time studying much more or working out more. Thanks for excellent info I was on the lookout for this info for my mission.

 239. Consider investments that offer instant annuities.

 240. I am really inspired together with your writing talents and also with the format in your weblog.
  Is that this a paid subject matter or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice high quality writing, it’s rare
  to see a great blog like this one nowadays..

 241. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 242. I just like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and take a look at once more here frequently. I’m rather sure I will be informed many new stuff right here! Good luck for the following!

 243. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out any individual with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that’s needed on the internet, somebody with a bit originality. helpful job for bringing something new to the internet!

 244. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 245. The subsequent time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I truly thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would repair if you werent too busy on the lookout for attention.

 246. Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see
  if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad
  is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 247. Somebody necessarily lend a hand to make severely posts I’d
  state. This is the first time I frequented your web page and so far?
  I amazed with the research you made to create this actual post incredible.
  Magnificent job!

 248. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads.
  I am hoping to give a contribution & assist different customers like its helped me.
  Great job.

 249. Thank you for every other informative web site. The place else could I get that type of information written in such an ideal method? I have a mission that I am just now working on, and I have been at the look out for such info.

 250. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later. Many thanks

 251. I pay a visit day-to-day a few sites and blogs to read articles or reviews,
  however this webpage presents quality based content.

 252. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 253. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 254. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if
  you get a lot of spam feedback? If so how do you
  prevent it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 255. I simply couldn’t leave your website before suggesting that I extremely loved the standard info an individual provide in your visitors? Is gonna be back regularly to investigate cross-check new posts.

 256. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

 257. It’s exhausting to seek out educated individuals on this subject, however you sound like you recognize what you’re speaking about! Thanks

 258. What’s up to all, how is everything, I think every
  one is getting more from this web page, and your views are good designed for new viewers.

 259. Thank you, I’ve just been searching for information about this subject for ages and yours is the best I’ve discovered till now. But, what concerning the bottom line? Are you sure in regards to the supply?

 260. I simply couldn’t go away your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual info an individual supply to your visitors? Is going to be back frequently to check up on new posts.

 261. Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

 262. Hey there! I’ve been reading your website for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from
  Atascocita Texas! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!

 263. hello!,I like your writing very so much! percentage we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I require an expert in this area to unravel my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 264. Hi, i feel that i saw you visited my site so i got here to “go back the prefer”.I’m trying to in finding issues to improve my web site!I assume its ok to use a few of your ideas!!

 265. There are some interesting closing dates on this article but I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as well

 266. Financial advisors enterprise is individuals business.

 267. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 268. Hello there, I found your web site via Google while searching for a related topic, your site came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Geef een reactie