Tempels en een gezellig weerzien!

Voordat we naar Myanmar vlogen hebben we 48 uur in Kuala Lumpur doorgebracht. Na twee primitieve maanden in India en Nepal was dit wel even wat anders. Lekker eten, eindelijk weer eens een wijntje drinken, naar de bioscoop en lekker uitslapen. Ik denk dat we na 48 uur twee kilo zwaarder waren! In het vliegtuig naar Yangon krijg ik de kriebels in mijn buik: ik heb enorm veel zin om in Myanmar te zijn. Ten eerste om Johan en Phuong Anh weer te zien, ten tweede komen Jan en Sjanie hier ook naartoe en ten derde is het een prachtig land om te gaan ontdekken.

Op Yangon International Airport staan Johan en Phuong Anh ons op te wachten. Een beetje raar voelt het wel: normaliter zien we ze alleen in Nederland, nu zijn we opeens in ‘hun’ land! We hebben nog niets voor onze rondreis door Myanmar voorbereid, dus we doen het lekker rustig aan en genieten van de tijd samen en hun fijne huis.

Uiteraard staat er op de volgende dag een bezoek aan de fabriek van De Heus op het programma. (De Heus produceert veevoer, de fabriek in Yangon is recent opgeleverd en sinds één maand operationeel). Onderweg  lunchen we bij een lokaal en goed restaurant. Het ziet er uit als een vreetschuur, wat het ook wel een beetje is, maar het eten smaakt helemaal prima. Johan en Twan selecteren bij het buffet wat we willen eten, wat vervolgens netjes in schalen op tafel wordt gezet. Het eten doet me een beetje aan Thailand en Vietnam denken: rijst, groenten, vis of vlees apart in een saus/marinade en een soep erbij. Johan wil nog graag een kop koffie. Na een paar minuten is er nog steeds niets gebracht dus steekt hij zijn hand in de lucht om een ober te wenken. De bediening heeft het niet in de gaten, dus maakt hij een kusgeluidje. Doe niet zo aso, wil ik nog tegen hem zeggen, maar direct draait een ober zich om en komt naar ons toe. “Dat is heel normaal hier, je kunt roepen wat je wilt, maar als je één keer dat geluid maakt komen ze meteen. De lokalen doen het ook, hoort er blijkbaar bij,” zegt hij met een grijns. Het is een andere ober, maar ook hij bevestigt dat de koffie er aan komt. Vervolgens komt er een derde langs om te vragen of er suiker in moet of niet. Nee, geen suiker. Nummer één komt uiteindelijk weer terug om te vertellen dat ze helemaal geen koffie hebben. Heerlijk dit!

 

dsc08381                  dsc08397

Onderweg naar de fabriek, het is ongeveer anderhalf uur rijden, krijgen we een beetje een indruk van Yangon. En al heel snel blijkt (en dit zal later als we het land door reizen nogmaals bevestigd worden): mijn beeld van Myanmar is totaal verkeerd! Ik had verwacht dat er wel wegen zijn natuurlijk, maar dat er nog heel veel mensen geen eigen vervoersmiddel hebben, laat staan een auto. Ik had weinig stenen gebouwen verwacht, maar meer houten en rieten huisjes. Niet alleen in de countryside, maar ook in Yangon. In mijn gedachten zijn de mensen nog een beetje ‘wereldvreemd’. Technologie zou hier nog niet gearriveerd zijn. Maar nee hoor: er zijn prima wegen, zelfs met markering. Soms heb je een voetpad langs de weg. Ook buiten de grote steden zie je huizen van beton die mooi geschilderd zijn. Overal zijn pinautomaten te vinden waar we gewoon kunnen pinnen. In tegenstelling tot drie jaar geleden, toen er nog geen pinautomaten waren en je een stapel Dollars mee moest nemen om die te wisselen. Er rijden veel brommers rond buiten de stad (in de stad niet toegestaan). De auto’s die je ziet rijden zijn relatief nieuw en hebben nog weinig krassen of deuken. En er zijn veel auto’s. Bijna iedereen die je ziet heeft een smartphone met een internetabonnement. In het hele land is een goede internetdekking, ook 4G begint op te komen. De lokale mensen kijken dan ook niet raar op om Westerse mensen met blonde haren en blauwe ogen te zien rondlopen, waarvan de vrouw korte broekjes draagt.

Het is erg leuk om de fabriek te zien en de verhalen over de bouw- en opstartperiode te horen. Maar wat de grootste indruk op ons maakt is het feit dat Johan de hele business hier heeft opgezet en nu aanstuurt. Hij heeft inmiddels 96 personeelsleden aan het werk. Omdat de vraag groter is dan de capaciteit die ze hebben heeft hij besloten in shifts te gaan werken, zodat ze 24 uur per dag gaan produceren. We zijn echt super trots op hem! Na ons bezoek aan de fabriek zit het programma er nog niet op. We gaan vanavond mee naar een zakendiner met een potentiële klant. De onderhandelingen zijn al een aantal ‘dinertjes’ gaande. De verwachting is dat de laatste voorwaarden vanavond afgetikt worden en de deal vervolgens geformaliseerd kan worden. Het zijn Chinezen en hebben als een groep boeren samen 500.000 kippen. Ze willen overstappen op het voer van De Heus, maar willen uiteraard meer korting dan ze tot nu toe is aangeboden. We zijn een beetje verbaasd dat we hier ten eerste mee naar toe worden genomen, maar ten tweede dat het Johan niet uitmaakt wat we aanhebben qua kleren. Zodra we bij het restaurant arriveren snappen we ook waarom. De sfeer is heel informeel en Johan blijkt de enige die een pantalon en overhemd aan heeft. De verkopers van De Heus zijn casual gekleed met spijkerbroek en t-shirt. Ook de Chinezen zien er uit alsof ze een dagje lekker op de bank hebben gehangen en zich opeens beseften nog even uit eten te moeten. Niemand kijkt er vreemd van op dat wij bij deze bespreking aanwezig zijn en ze schudden ons dus vrolijk de hand. Het is allemaal een stuk informeler dan wanneer je in Nederland een zakendiner hebt met een potentiële klant. Er wordt veel bier gedronken, nou bijna gezopen. Zodra Robert, één van de verkopers, verbaasd vraagt of Twan niets drinkt neemt hij toch maar een wijntje in plaats van water. De pullen bier vloeien rijkelijk en worden bijgeschonken zodra je hem pas voor de helft leeg hebt.

De Chinezen zijn met z’n vieren maar er is er duidelijk één die de leiding heeft. De onderhandeling is een heel spel dat wij nauwlettend in de gaten houden. Lekker om gewoon in het Nederlands alles te kunnen bespreken, want Johan zit de hele tactiek van de Chinezen aan ons uit te leggen en vertelt precies welk aanbod er ligt en wat ze zeggen. Twan en ik krijgen, na het zoveelste glas bier en wijn, op een gegeven moment het vermoeden dat we een deal gaan sluiten vanavond. Uiteindelijk wordt er voor de zoveelste keer geproost en wordt het glas bier in één teug leeggedronken. Het teken dat het etentje is afgelopen. Een dag later is de deal rond, de klant is binnen!

Twan heeft één fles Myanmar wijn opgedronken, Johan ziet eruit alsof hij zadderig begint te worden en ik heb de laatste paar rondjes bier maar even afgeslagen om te voorkomen dat ik hier straks kacheltje lam aan tafel hang. Maar de avond zit er nog niet op. Het team van De Heus heeft bepaald dat we nog even naar de KTV gaan: een karaoke bar. We belanden bij een hotel, waar twee meiden in veel te korte rokjes ons komen ‘assisteren’ met het systeem. Eén van de verkopers zit ze innig te omhelzen en vindt het allemaal prachtig. De karaoke gaat er serieus aan toe, het volume staat mega hard, de airco knalt met 16 graden lekker door. De polonaise vinden ze maar vreemd, maar ze doen allemaal gezellig mee. Na Twans tweede fles wijn en weer een aantal flessen bier besluiten we dat het genoeg geweest is voor vandaag. En Johans chauffeur Smile? Die wachtte ondertussen rustig in de auto en brengt drie bezopen Nederlanders terug naar huis…

dsc08422                  dsc08423

Het wordt tijd om ons programma voor de komende weken maar eens samen te stellen. We waren van plan om de ‘onontdekte’ stukjes van Myanmar te willen zien, en niet mee te reizen met de hele meute. Die meute blijkt er echter nog niet echt te zijn. Het aantal toeristen is nog relatief laag, ondanks dat het hoogseizoen net is aangebroken. Het is lastig om informatie te vinden over onbekendere plaatsen, met name wat er te doen is. We besluiten dus om toch maar de highlights mee te pakken zoals iedereen, wat uiteindelijk ook een prima keuze blijkt te zijn!

Eén van die highlights die we aan doen is Bagan. Myanmar kent een rijke geschiedenis van oude koningssteden die als hoofdstad hebben gediend. Bagan is één van die plaatsen en is gesticht in 849. De stad heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa’s ter wereld: maarliefst 4.400!

We springen op de e-bike (die een elektrische scooter blijkt te zijn in plaats van een elektrische fiets, zoals ik dacht) en gaan we eerst maar even wat lunchen. We gaan voor lekker lokaal en nemen een Myanmar food set meal. Geen idee wat het is. We verwachten dat het eigenlijke en soort Indiase thali is, maar het blijkt iets uitgebreider te zijn. Binnen no time wordt onze tafel vol gezet met schaaltjes: rauwe groenten, gebakken groenten, kip, kikkererwtensalade, palmboomsalade en een aantal ondefinieerbare prutjes. Helaas vinden we de palmboomsalades niet echt heel lekker, dus eten we met name de kikkererwten salade op en ons stuk kip met een bord rijst. Paar kopjes thee als toetje, en voor K2.000 (€ 1,40) hebben we weer goed gegeten.

dsc08605                  dsc08659

In het hotel had ik nog even uitgezocht welke tempels je niet mag missen. We beginnen met the number one temple. De tempel is van de buitenkant helemaal aangesmeerd omdat hij gerestaureerd wordt. Hij ziet er daardoor weliswaar netjes uit, maar wij houden toch meer van de oude geveltjes, die door de jaren heen verweerd zijn en daardoor viezig en zwart zijn geworden. Anderzijds is het uiteraard goed dat de tempels worden onderhouden. Binnen staan gigantische gouden Boeddha’s en ook hier zien we weer dat de lokale mensen (nagenoeg) allemaal een donatie geven. (De mensen in Myanmar geven, wereldwijd gezien, procentueel het grootste deel van hun inkomen weg in de vorm van donaties. Het minimum loon in het land ligt op K3.600 (€2,80) per dag, maar er wordt dusdanig veel gegeven dat de er bijvoorbeeld 500kg goud aan de umbrella (de top van de pagoda) van de Schwedagon Pagoda hangt.) We lopen een rondje binnen, een rondje buiten, maar besluiten toch maar snel weer op de brommer te springen. Het rondrijden vinden we eigenlijk leuker om overal naar binnen te gaan! De volgende tempel waar we komen blijkt gesloten, maar we zien ook een tempel waar je op kunt klimmen. Gaaf, ik ben wel benieuwd naar het uitzicht! In de boekjes zie je namelijk een mooi groen landschap met stenen torentjes er bovenuit. En inderdaad, het uitzicht is enorm. Zo ver je kunt kijken zie je bebossing, met rondom overal stenen torentjes van de tempels. Het heeft iets magisch, iets unieks, je weet niet waar je moet kijken.

We laten de lijst met belangrijkste tempels voor wat het is en gaan lekker rijden. De scooter heeft niet super veel vermogen, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg. Heerlijk die rust zonder dat geknetter van de motor. Het zou overigens per 1 november hoogseizoen moeten zijn maar het is hier nog steeds ontzettend rustig. Er zijn meer lokale toeristen dan buitenlandse. En zodra je de hoofdweg verlaat en de kleine paadjes opgaat, waar de auto’s niet kunnen komen omdat het daar te smal voor is, blijkt dat we de tempels vaak voor onszelf hebben. Wat een prachtige omgeving, we snappen goed dat dit gebied wordt vergeleken met Angkor Wat. De tempels zijn dan misschien minder groot, maar er is veel en veel minder toerisme, waardoor je nog echt het idee hebt op ontdekkingstocht te zijn.

We maken een behoorlijk avontuurlijke rit. Doordat het afgelopen nacht toch aardig geregend heeft, is het op sommige stukken best modderig. Het regenseizoen lijkt langer aan te houden dan gebruikelijk dus met name ’s avonds en ’s nachts valt er nog wel eens een bui. Het pad wordt op een gegeven moment dusdanig dat we ik voorstel om om te keren. Voor Twan geen optie, dus gaat hij zo hard als de e-bike kan de blub in en met de modder in zijn nek, op zijn rug en tot aan zijn knieën bereikt hij de overkant. Hij vindt het helemaal geweldig en lacht zich kapot. Maar, we komen op deze manier wel op mooie plekjes. Op een gegeven moment vinden we een tempel waar een trappetje in zit zodat je op het dak kunt komen. We hebben een mooi uitzicht over de omgeving, en zitten een tijdje zonder een woord te zeggen van het uitzicht te genieten! En Twan, Twan laat de scooter nog even omvallen, zomaar.

dsc08627                  dsc08673

Wat we altijd leuk vinden om te observeren, is hoe de mensen in een land met hygiëne om gaan. Johan en Phuong Anh hadden ons al gewaarschuwd dat ze het hier in Myanmar niet zo nauw nemen met viezigheid. Zo heeft circa 90% van de mannen een lungi aan. Dit is een grote lap stof die de mannen om slaan als broek/rok. De meesten hebben er geen onderbroek onder aan. Lekker luchtig zou je zeggen, ware het niet dat ze de hele dag ongegeneerd in hun kruis zitten te grijpen, hem even vasthouden en uitgebreid staan te krabben. Je ziet de mannen vaak op hun hurken in de berm zitten, of naast een auto op straat. Het duurde even voordat we doorhadden dat ze zitten te plassen (ik hoop alleen plassen). Zonder handen! Die natte plekken die we zo nu en dan op de lungi zagen zijn dus ook meteen verklaard, want de stof wordt gebruikt om de boel even goed droog te vegen.

Nog een mooi voorbeeld zijn de kopjes thee. In Myanmar ga je niet naar een bar of café om af te spreken, je gaat naar een teashop. Hier drink je mierzoete melkthee (die wij na India en Nepal zelfs lekker zijn gaan vinden) met wat snacks. Hier, maar ook in de restaurantjes, staat ook altijd een thermoskan op tafel met een bakje water waar een paar schaaltjes in drijven. De thermoskan ziet eruit alsof ik hem tien jaar geleden al niet meer schoon zou krijgen. De schaaltjes blijken kopjes te zijn. De mensen zijn hier niet vies van elkaar, dus als je een kopje groene thee uit de vieze thermoskan wilt drinken pak je een schaaltje en schenk je hem vol. Ben je klaar, dan gaat het schaaltje weer de bak in zodat de volgende hem kan gebruiken. Dat wij de boel eerst flink oppoetsen met wc-papier begrijpen de locals totaal niet.

dsc08683                  dsc08684

Een andere mooie plaats die we aandoen is Nyaung Shwe, aan de rand van Inle Lake. Het meer is erg mooi en dicht begroeid: overal op het water groeien tomaten in de drijvende tuinen en er groeien ontzettend veel lotusbloemen. Er zijn dorpen en tuinen op het water, waardoor het open water relatief een klein oppervlakte heeft. Je ziet wel meteen dat het hier echt een toeristische bedoeling is, bijna een ‘aapjes kijken’ gevoel krijgen we erbij. Met name dicht bij het dorp waar alle toeristen hun boottochtje beginnen. De zogenaamde vissers zitten de hele tijd niets te doen, totdat er een toeristenbootje aan komt. Dan staan ze op, balanceren zichzelf op één been en houden met de andere de mand in de lucht. Zodra je voorbij bent leggen ze de mand neer en kletsen weer verder met de andere toneelspelers. De echte vissers worden vervolgens gestoord omdat wij met een noodtreinvaart en een knetterende motor langsvaren.

dsc08774                  dsc08765

En dan is het 10 november en staan we ongeduldig te wachten op Yangon International Airport. Het vliegtuig landt iets later dan gepland, maar dan zijn ze er eindelijk! Jan en Sjanie komen met een grote grijns door de glazen deuren, wat fijn om ze weer te zien. Omhelzen, kussen, nog een keer omhelzen. We hebben een leuk programma gemaakt voor de komende vier dagen dat we samen zijn. Niet te druk, zodat we ook gezellig bij kunnen kletsen.

We laten ze Yangon zien op de manier waarop wij reizen: lekker een kopje zoete melkthee drinken met een snack, eten bij de lokale restaurantjes, boos worden op de ober als hij je bijna twee keer zo veel wilt laten betalen bij het afrekenen omdat het goedkoop is hier en de meeste mensen het daardoor niet doorhebben dat hij een hoger bedrag opgeeft, een gefrituurd broodje kopen in de Circle Train in Yangon (wat Jan en Sjanie toch maar niet nemen). Het is super fijn om ze weer te zien, vertrouwd en makkelijk! Super leuk om onze verhalen aan hen in het echt te kunnen vertellen, en om te horen hoe het met iedereen in Nederland gaat. Bijzonder om zo met z’n zessen in Myanmar te zijn! Na een paar gezellige dagen zit het er helaas alweer op: wij vertrekken naar Australië, zij trekken het land in en Johan en Phuong Anh moeten gewoon weer aan het werk.

dsc08989                  dsc08996

Het voelt gek om naar Australië te gaan. Het lijkt een echte stap, naar een heel ander leven. Het zal ook een ander leven worden: we zijn van plan om drie maanden aan het werk te gaan. We hebben nog geen baan, maar we horen van veel backpackers dat je makkelijk een baantje vindt door gewoon ergens binnen te lopen. Vaak mag je de volgende dag al beginnen, dus solliciteren op afstand werd ons afgeraden. We zijn erg benieuwd waar we terecht gaan komen, hoe het gaat bevallen om niet meer zo vogelvrij te zijn. Maar we hebben er zin in, laat dit nieuwe avontuur maar komen!

Benieuwd naar de overige foto’s? Klik hier

292 reacties

 1. Leuk verhaal met mooie plaatsjes en herinneringen! En nu aan ’t werk jullie! Kus, Johan

  1. Nog even hangen op KL Airport, 8uur vliegen en dan kunnen we!

 2. Lieve Ingeborg en Twan,

  De foto’s lijken met elk nieuw verhaal nog weer mooier te worden. Ook hier weer prachtige plaatjes bij het schitterende verhaal. Goede reis naar Australië en werk ze (zal wel even tegenvallen haha).

  Groetjes en kusjes,
  Dorien en Ton

 3. Werkze! (dat klinkt raar haha)

 4. Hallo Ingeborg en Twan weer een fantastisch verhaal en evenzo mooie foto’s. Gelukkig kunnen jullie nog gekke bekken trekken 🙂 . Fijn dat jullie met z’n zessen daar een fijn weekend hebben gehad. In je verhaal over de hygiëne blijkt dat we ons in de westerse wereld er veel te druk om maken en men daar ook normaal kan leven. Heel veel succes om een baan te vinden om de pot te spekken voor de voortgang en WERK ZE 🙂 :). De auto voor Afrika ziet er super uit en zal veel rij plezier opleveren. Lieve groet Tonny en Eef.

 5. Gerry en Wim Jansen zegt: Beantwoorden

  Hallo Ingeborg en Twan.
  We lezen jullie reisblog met veel interesse en zien uit naar het boek.
  Veel succes bij het vinden van een leuke baan in Australië. We schatten in dat het wel zal lukken.
  Hartelijke groeten,
  Gerry en Wim Jansen.

  1. Hi Gerry en Wim,
   Wat leuk dat jullie een berichtje sturen! Jan en Sjanie vertelde al dat jullie nog steeds mee lezen, hartstikke goed!
   Groetjes vanuit Melbourne

 6. Hoihoi, Twan en ingeborg, wat een prachtige verhalen weer. En heel leuk om de foto’s te zien met jullie allen! Zag ik t nu goed? was Twan jarig? zo ja gefeliciteerd!
  Heel veel plezier en succes met jullie carrière in Australië!
  Goeie reis en groetjes uit het Loiredal 😉
  Ulbe en Dorien

  1. Nee goed gekeken🙈Johan blaast de kaarsjes uit, proficiat!

   1. Nee, Twan blaast de kaarsjes uit! 7 november was hij jarig! 🙂

 7. Wij vonden het ook geweldig om jullie weer te zien en te voelen (ha ha)
  Veel plezier in Australië en werk ze😜
  Groetjes uit mandelay

 8. Gezellig jullie zo weer te zien!! Succes in Australie!!

 9. De Heus !!! wat gaaf, daar betrek ik o.a. ook mijn voer van. Echter betaal ik me blauw en groen aan rekeningen van die gasten. Dus minimaal één steen, bout of moer in die fabriek is door mij betaald. Lees je even mee Johan 😉

  Erg leuk om elke keer weer jullie verhalen te lezen. Top. Ik ben officieel jaloers 🙂

  Groetjes Jos

 10. Hi kids,

  genoten weer van jullie verhaal en de fraaie foto’s! Moet toch heerlijk zijn om daar zo met elkaar de laatste dagen van je Myanmar-verblijf te kunnen besteden. Geweldig, hadden er dolgraag bij geweest, maar ja, het is niet anders. Voor ons is het ook een beetje een feest van herkenning: vele foto’s zijn op dezelfde plek gemaakt, leuk om te zien. Maar zien ook dingen waar wij niet waren: de gouden rots, de “versleten” buda, de mannetjes op een rij. Nog zat te zien voor een volgende trip naar dit fraaie land!
  En ja, die fabriek en alles er omheen in zo korte tijd…. Fantastisch!! Met recht reden om supertrots te zijn!
  En dan nu Australië, back to work again. Zal wel ff wennen zijn. Maar goed, de accu is inmiddels opgeladen dus de eerste werkgever kan in zijn handjes knijpen met zulke kanjers!! Have fun and enjoy!! Vette knuffel van Roos & pa.

 11. Yes! Ik ben weer bij! Heerlijke verhalen voor de vrijdagmiddag op kantoor hehe 😉 Wat schrijf je toch super leuk Ping, echt geweldig om te lezen! Doordat je het allemaal zo levendig vertelt word ik alleen wel nóg meer jaloers, haha! Zeeeker nu ik weet waar jullie momenteel zitten en wat jullie aan het doen zijn!! 😀 Maar het is jullie echt van harte gegund.
  Ondanks dat het totaal anders is dan wat jullie de afgelopen maanden hebben meegemaakt, is Australië op z’n eigen manier ook weer fascinerend, geweldig en ook niet te vergelijken met Nederland. Geniet van deze andere ‘lifestyle’ en ik kijk uit naar jullie volgende verslag!

  Xx Prl.

  P.s.: ‘En Twan, Twan laat de scooter nog even omvallen, zomaar.’ *foto* Hahahahaha!

  1. Lieve Prl,
   Super leuk berichtje weer 🙂
   We zullen aan je denken hier in Australië. We kunnen nog wel iemand gebruiken in mijn winkel, dus als je snel een ticket boekt kan ik je nog inwerken voor de kerst 😉
   Dikke kus!

 12. Hey Ingeborg en Twam,

  Eindelijk dat ik een keertje kijk op jullie site.
  Wat een gave verhalen en wat gaaf wat jullie beleven. Super dat jullie dit doen!!!

  Lekker genieten van alles en van elkaar.

  Veel plezier en dikke kus van Diana

  1. Hey Diana,
   Wat leuk dat je een berichtje stuurt! En leuk dat je nog een keer mee leest.
   Alleen foto’s kijken gaat misschien sneller dan alles teruglezen 😉
   Hoe is het in Hoogkarspel?
   Dikke kus van ons

 13. Please let me know if you’re looking for a author for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Many thanks!

 14. Monetary advisors business is folks enterprise.

 15. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I to
  find It really useful & it helped me out a
  lot. I hope to provide something back and help others such as you aided me.

 16. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?

  you made blogging look easy. The overall look of your
  website is excellent, as well as the content!

 17. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you
  I really enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thank you so much!

 18. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing
  issues with your site. It appears like some of
  the text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback
  and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with
  my internet browser because I’ve had this happen before.
  Thank you

 19. Hello there! I could have sworn I’ve visited
  this web site before but after going through a few
  of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely happy I came across it and I’ll
  be book-marking it and checking back often!

 20. It’s very simple to find out any matter on net as compared to books, as I found this piece of writing at
  this web page.

 21. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, fantastic blog!

 22. It’s in fact very difficult in this busy life to listen news on Television, therefore I only use world wide
  web for that reason, and obtain the latest information.

 23. You made some really good points there. I looked on the web to learn more about
  the issue and found most people will go along with your
  views on this site.

 24. No matter if some one searches for his necessary thing, so
  he/she desires to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 25. I have read so many content about the blogger lovers however this
  paragraph is truly a good piece of writing, keep it up.

 26. After looking over a number of the articles on your site, I truly appreciate your way of writing a blog.
  I saved it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at
  my website as well and tell me how you feel.

 27. Hey there! I’ve been following your website for a long time now and finally got
  the courage to go ahead and give you a shout out from Lubbock
  Texas! Just wanted to say keep up the fantastic job!

 28. That is very attention-grabbing, You’re an excessively skilled blogger.
  I have joined your feed and stay up for seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your web site in my social networks

 29. WOW just what I was searching for. Came here by searching for ig

 30. Howdy! I understand this is kind of off-topic however I
  had to ask. Does managing a well-established website like yours take a large amount of work?

  I’m completely new to running a blog but I do write in my journal everyday.
  I’d like to start a blog so I can share my own experience and feelings online.

  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou!

 31. If you are going for best contents like me, only go
  to see this web page every day as it provides quality contents, thanks

 32. Good site you have got here.. It’s difficult to find good quality writing like yours these
  days. I truly appreciate individuals like you!
  Take care!!

 33. Hi there, I wish for to subscribe for this webpage to get newest updates, so
  where can i do it please assist.

 34. I think the admin of this site is genuinely working hard for his web page,
  because here every stuff is quality based information.

 35. Hi there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I am confident they will be benefited from this web site.

 36. I love your blog.. very nice colors & theme.

  Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out
  where u got this from. thanks a lot

 37. I think that what you typed made a ton of sense. But, what about this?
  suppose you added a little content? I am not suggesting
  your information isn’t solid, but what if you added something that grabbed a person’s attention? I
  mean Tempels en een gezellig weerzien! –
  Hopping Around is kinda vanilla. You ought to glance at Yahoo’s front
  page and note how they write post headlines to grab people to open the links.
  You might add a related video or a picture or two to get people excited about everything’ve written. In my opinion, it could bring
  your posts a little livelier.

 38. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.

  Simple but very precise info… Thank you for sharing this
  one. A must read article!

 39. I am regular reader, how are you everybody? This post posted
  at this website is genuinely fastidious.

 40. Link exchange is nothing else but it is simply placing
  the other person’s web site link on your page at appropriate place and other person will also do same for you.

 41. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to
  make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence
  on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 42. Thanks very interesting blog!

 43. I’m extremely impressed with your writing skills as well as
  with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify
  it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today.

 44. My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I should check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look
  forward to checking out your web page for a second time.

 45. Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,
  you might be a great author.I will always bookmark your blog and
  will come back later in life. I want to encourage you to definitely
  continue your great work, have a nice afternoon!

 46. Nice post. I was checking continuously this blog
  and I am impressed! Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care
  for such info a lot. I was looking for this particular
  information for a very long time. Thank you and best of luck.

 47. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I will learn many new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 48. Good way of telling, and good paragraph to obtain information about my presentation subject, which i am
  going to deliver in school.

 49. Thanks designed for sharing such a fastidious
  thinking, piece of writing is nice, thats why i have read it completely

 50. If some one desires expert view on the topic of running a blog after that i propose him/her to visit
  this weblog, Keep up the fastidious work.

 51. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
  each time a comment is added I get several emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Bless you!

 52. Hello, Neat post. There’s an issue with your website in internet
  explorer, may check this? IE still is the market chief and a huge component to other folks will miss your magnificent writing because of this
  problem.

 53. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
  I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 54. Terrific work! That is the kind of info that
  should be shared across the internet. Shame on the seek engines for no longer positioning this put up
  higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 55. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 56. I’m very pleased to uncover this site. I wanted to thank you
  for ones time for this fantastic read!! I definitely liked every part of it and I have
  you bookmarked to check out new information in your site.

 57. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis.
  It’s always interesting to read content from
  other writers and practice a little something from other web sites.

 58. Hi there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of people that I think would really
  appreciate your content. Please let me know. Cheers

 59. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really
  recognise what you’re speaking approximately! Bookmarked.
  Please additionally discuss with my site =). We can have
  a link trade arrangement among us

 60. Keep on working, great job!

 61. whoah this weblog is great i really like studying your posts.

  Stay up the good work! You recognize, lots of persons are hunting around
  for this information, you could aid them greatly.

 62. Hello, Neat post. There’s a problem with your site
  in internet explorer, would test this? IE still is the marketplace leader
  and a large section of other folks will leave out your
  fantastic writing due to this problem.

 63. I appreciate, cause I found exactly what I was taking a look for.
  You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have
  a great day. Bye

 64. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess
  I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole
  thing. Do you have any points for novice blog writers? I’d definitely appreciate it.

 65. I for all time emailed this blog post page to all
  my contacts, for the reason that if like to read it next
  my contacts will too.

 66. I visit everyday a few blogs and websites to read content, except this weblog provides feature based
  articles.

 67. Hi, I want to subscribe for this weblog to take most recent updates, thus where can i do it please help out.

 68. Spot on with this write-up, I seriously feel this amazing site needs a
  lot more attention. I’ll probably be back again to read through more,
  thanks for the info!

 69. Thank you for your curiosity in Investment Advice.

 70. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter
  to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complex and very broad for me. I am looking forward
  for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 71. obviously like your web-site however you have to check the spelling on several of
  your posts. Many of them are rife with spelling issues and I
  to find it very bothersome to inform the truth then again I will
  surely come back again.

 72. At this time it looks like Expression Engine is the top
  blogging platform available right now. (from what I’ve
  read) Is that what you’re using on your blog?

 73. Just wish to say your article is as astonishing.
  The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding work.

 74. My family every time say that I am killing my time here at net, except I know
  I am getting experience all the time by reading
  thes nice posts.

 75. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  Movable-type on numerous websites for about a
  year and am nervous about switching to another
  platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress
  content into it? Any help would be greatly appreciated!

 76. I think the admin of this web site is in fact working hard
  in favor of his website, for the reason that here every stuff
  is quality based stuff.

 77. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before
  but after looking at many of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly happy I discovered it and I’ll be bookmarking
  it and checking back often!

 78. Excellent web site you have got here.. It’s difficult to find high-quality writing
  like yours nowadays. I truly appreciate individuals
  like you! Take care!!

 79. Wow, this piece of writing is nice, my younger sister is analyzing these things,
  so I am going to convey her.

 80. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  say I really enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thank you!

 81. I visited several web pages except the audio feature for audio songs existing at this website is in fact wonderful.

 82. You actually make it appear so easy along with your presentation however I in finding
  this matter to be actually one thing which I think I might by no means understand.

  It seems too complicated and very large for me. I’m having a look forward on your subsequent put up, I will attempt to
  get the hold of it!

 83. I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a quick visit this web
  site on regular basis to obtain updated from newest gossip.

 84. Pretty! This has been a really wonderful post.
  Thanks for providing this information.

 85. Ridiculous quest there. What happened after? Thanks!

 86. I’m extremely pleased to uncover this great site.
  I need to to thank you for ones time for this fantastic read!!
  I definitely appreciated every little bit of it and i
  also have you book-marked to see new stuff on your website.

 87. Hi, after reading this remarkable paragraph i am also glad to share my familiarity here with colleagues.

 88. This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed
  what you had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

 89. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own weblog and was wondering what all is needed
  to get setup? I’m assuming having a blog like
  yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100%
  certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 90. I couldn’t refrain from commenting. Very well written!

 91. I for all time emailed this weblog post page to all my contacts, as if like to read it
  after that my friends will too.

 92. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but
  I’m a little lost on everything. Would you
  recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m totally confused
  .. Any suggestions? Cheers!

 93. You’re so cool! I do not think I have read anything like that before.
  So nice to discover another person with some unique thoughts on this
  subject. Seriously.. thank you for starting this up. This site
  is something that is required on the web, someone with a little originality!

 94. Thank you for any other informative blog. The place else may just I am getting that kind
  of info written in such a perfect method? I’ve a challenge that I am
  simply now running on, and I’ve been at the look out for
  such information.

 95. It is not my first time to visit this website, i am
  browsing this website dailly and get good facts from here daily.

 96. Everyone loves it when people come together and share thoughts.
  Great site, keep it up!

 97. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It will always be exciting to read through content from other writers and
  use something from their sites.

 98. You have made some really good points there.

  I checked on the net for more information about
  the issue and found most people will go along with your views
  on this site.

 99. Thanks designed for sharing such a nice thought,
  paragraph is nice, thats why i have read it fully

 100. What’s up to every , for the reason that I am really keen of reading
  this web site’s post to be updated regularly. It includes nice data.

 101. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to more added agreeable from you!

  However, how can we communicate?

 102. My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I should check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page again.

 103. Hello there, just became alert to your blog through
  Google, and found that it is truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful
  if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 104. What you wrote was very logical. But, think on this, what if you composed a catchier title?
  I mean, I don’t wish to tell you how to run your website, however what if you added a
  title that grabbed folk’s attention? I mean Tempels en een gezellig weerzien! – Hopping Around
  is kinda vanilla. You could glance at Yahoo’s
  home page and watch how they create article headlines to get viewers to click.
  You might add a video or a related picture or two to get people excited about everything’ve got
  to say. Just my opinion, it could make your
  posts a little livelier.

 105. I have been exploring for a little for any high quality
  articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled
  upon this website. Reading this information So i am happy to exhibit that I’ve
  a very good uncanny feeling I came upon just what I needed.

  I such a lot no doubt will make sure to do not overlook this website and provides it a glance on a continuing basis.

 106. Good day! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.

  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure
  where to begin. Do you have any points or suggestions?
  Thanks

 107. With havin so much content do you ever run into any
  issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completely unique
  content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of
  it is popping it up all over the internet without my authorization.
  Do you know any solutions to help stop content from being ripped
  off? I’d truly appreciate it.

 108. Ahaa, its pleasant dialogue about this post here at this web site, I have read all that,
  so at this time me also commenting here.

 109. I am extremely impressed with your writing skills and also
  with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did
  you customize it yourself? Either way keep up
  the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days.

 110. Hi there to all, the contents existing at this web site are genuinely awesome for
  people experience, well, keep up the nice work fellows.

 111. Excellent pieces. Keep posting such kind of
  information on your page. Im really impressed by your blog.

  Hi there, You have performed a fantastic job. I will certainly
  digg it and in my view recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this
  web site.

 112. It’s truly very difficult in this active life to listen news on Television,
  thus I just use world wide web for that purpose, and obtain the most recent information.

 113. We stumbled over here different web address and thought I may as well check things out.

  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking
  into your web page again.

 114. I could not resist commenting. Well written!

 115. I’ve learn some excellent stuff here. Definitely value bookmarking
  for revisiting. I surprise how much effort you put to create one of
  these wonderful informative website.

 116. Fantastic site. A lot of helpful information here.
  I’m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks on your sweat!

 117. Very good site you have here but I was wanting to know if
  you knew of any community forums that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get advice from other experienced people that share
  the same interest. If you have any recommendations, please let me know.

  Many thanks!

 118. My brother suggested I might like this website.
  He used to be entirely right. This submit truly made my
  day. You can not consider just how so much time I had spent for this information! Thank you!

 119. Currently it sounds like Movable Type is the top blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 120. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to
  see a great blog like this one today.

 121. Piece of writing writing is also a fun, if you be familiar with afterward you can write if not it is
  complicated to write.

 122. Superb site you have here but I was curious if you knew
  of any forums that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really love to be a part of online community where I can get advice from
  other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks!

 123. Thanks for sharing your thoughts on ig. Regards

 124. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this site, as I experienced to reload
  the site a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but
  slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if advertising
  and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more
  of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon.

 125. Hello it’s me, I am also visiting this web page daily, this site is genuinely fastidious
  and the users are actually sharing fastidious thoughts.

 126. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be exciting to read articles from other authors and practice something
  from other websites.

 127. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create
  this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like
  to know where u got this from. thanks

 128. Appreciate this post. Will try it out.

 129. Spot on with this write-up, I honestly feel this website needs much more attention. I’ll probably
  be returning to read through more, thanks for the info!

 130. It’s going to be end of mine day, however before end I am
  reading this fantastic piece of writing to improve my knowledge.

 131. I enjoy what you guys tend to be up too. This type of clever
  work and coverage! Keep up the great works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

 132. Hurrah! After all I got a blog from where I be able to in fact get helpful information regarding my study and knowledge.

 133. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but definitely you’re going
  to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 134. I am regular reader, how are you everybody? This post posted at this
  site is in fact nice.

 135. Thank you for every other informative website. Where else
  may just I am getting that kind of information written in such a perfect
  manner? I have a challenge that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such
  info.

 136. Very good article! We will be linking to this particularly great content on our site.
  Keep up the good writing.

 137. I love what you guys tend to be up too. This
  type of clever work and reporting! Keep up the
  very good works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

 138. That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Short but very precise information… Appreciate
  your sharing this one. A must read post!

 139. Greetings! Very helpful advice within this
  post! It’s the little changes that produce the most
  important changes. Many thanks for sharing!

 140. Woah! I’m really digging the template/theme of
  this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very
  hard to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.
  I must say that you’ve done a amazing job with this.
  Also, the blog loads super fast for me on Opera.

  Outstanding Blog!

 141. What’s up to every body, it’s my first pay a
  visit of this weblog; this blog carries awesome and in fact fine information for readers.

 142. Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting
  more from this web page, and your views are nice for new users.

 143. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our
  entire community will be grateful to you.

 144. Hi there! This is my first comment here so I just
  wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go
  over the same subjects? Thank you!

 145. Nice weblog right here! Also your website lots up very fast!

  What host are you the use of? Can I am getting your associate link for your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 146. My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought
  I should check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to exploring your web page again.

 147. It’s perfect time to make a few plans for the longer term
  and it’s time to be happy. I have learn this put up and if I may
  just I want to counsel you some fascinating issues or advice.
  Maybe you could write next articles regarding this article.
  I desire to learn more things approximately it!

 148. Hi there all, here every person is sharing such experience, therefore it’s pleasant to read this web site,
  and I used to go to see this website everyday.

 149. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your
  blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over
  the same topics? Thanks a ton!

 150. It’s remarkable designed for me to have a site, which is beneficial in support of my experience.
  thanks admin

 151. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward
  to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared
  your website in my social networks!

 152. That is very attention-grabbing, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look ahead to searching for extra of your great post.

  Also, I have shared your website in my social networks

 153. This article will help the internet viewers for setting up new website or even a blog from start to end.

 154. Aw, this was an incredibly good post. Taking the time and actual effort to produce a very good article…
  but what can I say… I hesitate a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 155. I am not certain the place you’re getting your information, but
  great topic. I needs to spend a while studying more or figuring out more.
  Thanks for great info I used to be in search of this information for my mission.

 156. What i don’t understood is in truth how you are no longer actually a lot more smartly-appreciated than you might be now.
  You’re very intelligent. You recognize thus significantly in relation to this matter, made me in my view consider it from so
  many various angles. Its like men and women are not interested until
  it is something to do with Woman gaga! Your individual stuffs excellent.
  Always deal with it up!

 157. Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this webpage; this website carries amazing and
  in fact excellent material designed for visitors.

 158. I just like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and take a look at once more here regularly.

  I’m reasonably certain I will be informed many new stuff
  proper right here! Best of luck for the following!

 159. It’s awesome to pay a quick visit this site and reading the views of all mates about
  this article, while I am also zealous of getting experience.

 160. I am curious to find out what blog system you are using?

  I’m experiencing some small security issues with my
  latest website and I would like to find something more risk-free.
  Do you have any recommendations?

 161. If you wish for to obtain much from this article then you
  have to apply such methods to your won webpage.

 162. I really like what you guys are up too. This sort of clever work and coverage!
  Keep up the good works guys I’ve added you guys to
  blogroll.

 163. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this paragraph i thought i could also
  make comment due to this good paragraph.

 164. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 165. Everything is very open with a clear clarification of the challenges.
  It was truly informative. Your site is extremely helpful.
  Thanks for sharing!

 166. Hi colleagues, how is all, and what you want to say on the
  topic of this article, in my view its truly awesome designed for me.

 167. you’re in point of fact a good webmaster. The web site loading velocity
  is incredible. It kind of feels that you are doing
  any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece.
  you’ve done a wonderful task in this subject!

 168. Hi, I do believe this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I am going to revisit yet again since i have book-marked
  it. Money and freedom is the best way to change, may
  you be rich and continue to guide other
  people.

 169. My brother suggested I would possibly like this website. He was once entirely
  right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how so much time I had spent for this info!
  Thanks!

 170. Thanks for your personal marvelous posting! I seriously
  enjoyed reading it, you will be a great author. I will be sure to bookmark your
  blog and definitely will come back someday. I want to encourage one to continue your great job, have a nice holiday weekend!

 171. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is
  needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Many thanks

 172. It’s wonderful that you are getting ideas from this post as well as from our argument made at this time.

 173. You ought to take part in a contest for one of the finest
  blogs online. I will recommend this web site!

 174. Nice blog right here! Additionally your site loads up fast!
  What host are you the use of? Can I get your
  associate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 175. Please let me know if you’re looking for a author for your
  site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really
  like to write some material for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if
  interested. Cheers!

 176. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thank you

 177. Quality articles or reviews is the secret to invite the people to go to see the
  web page, that’s what this site is providing.

 178. Good info. Lucky me I ran across your blog by chance (stumbleupon).
  I have book marked it for later!

 179. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 180. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog
  that’s both educative and engaging, and let me tell you,
  you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue
  that too few people are speaking intelligently about. I am
  very happy that I found this in my search for
  something relating to this.

 181. Saved as a favorite, I like your website!

 182. It’s perfect time to make a few plans for the long run and it is time to be happy.
  I’ve learn this post and if I may just I want to recommend you some interesting issues or suggestions.
  Perhaps you could write subsequent articles relating to this article.
  I want to learn even more things approximately it!

 183. Hi there to every body, it’s my first visit of this blog; this
  blog contains remarkable and really good information in favor of visitors.

 184. My family members all the time say that I am killing my
  time here at web, however I know I am getting
  know-how daily by reading thes fastidious content.

 185. And this is an funding danger value taking.

 186. I just want to mention I am very new to weblog and truly liked you’re web page. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly come with fabulous articles and reviews. Thanks a lot for revealing your web site.

 187. Good day very nice website!! Man .. Excellent .. Amazing ..
  I will bookmark your blog and take the feeds also?
  I am happy to search out so many useful info right here within the publish, we need work out extra techniques on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 188. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me.
  Many thanks!

 189. That is true for investment advice as well.

 190. What’s up to every one, the contents existing at this web site are really awesome for people experience,
  well, keep up the nice work fellows.

 191. I think this is among the most important info for
  me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general
  things, The web site style is wonderful, the articles is really
  excellent : D. Good job, cheers

 192. If some one desires to be updated with most recent technologies after that he must be visit this
  web page and be up to date all the time.

 193. My relatives every time say that I am wasting my time here at web, but I know I
  am getting familiarity everyday by reading thes pleasant articles or reviews.

 194. hello!,I really like your writing so a lot!
  percentage we keep in touch extra about your article on AOL?
  I need an expert in this space to solve my problem.

  Maybe that’s you! Taking a look ahead to see you.

 195. I wanted to put you that little observation in order to thank you the moment again for your remarkable things you’ve documented above. This is really shockingly open-handed with people like you to provide openly what exactly numerous people could possibly have sold for an ebook to make some profit for their own end, certainly given that you might well have done it in the event you wanted. These thoughts likewise acted as a good way to fully grasp that the rest have the identical keenness just like my own to see whole lot more on the subject of this problem. I believe there are thousands of more fun opportunities ahead for people who check out your website.

 196. This is true for investment recommendation as effectively.

 197. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up
  what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any suggestions for newbie blog writers?
  I’d really appreciate it.

 198. This is the appropriate blog for anybody who desires to seek out out about this topic. You realize so much its virtually hard to argue with you (not that I really would need…HaHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

 199. Really no matter if someone doesn’t know afterward its up
  to other people that they will help, so here it
  happens.

 200. All kinds of investments come with sure dangers.

 201. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 202. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

 203. Schwab Intelligent Portfolios invests in Schwab ETFs.

 204. Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s weblog link on your page at
  appropriate place and other person will also do same in support of you.

 205. Hello everybody, here every one is sharing these knowledge, so it’s
  good to read this website, and I used to pay a visit this website daily.

 206. You have brought up a very superb points , appreciate it for the post.

 207. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with
  the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?

  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today.

 208. Would you be desirous about exchanging hyperlinks?

 209. Incredible points. Solid arguments. Keep up the good spirit.

 210. It’s the best time to make some plans for the
  longer term and it is time to be happy. I’ve learn this post and if
  I could I wish to suggest you some attention-grabbing issues or suggestions.
  Maybe you could write subsequent articles referring to this article.
  I desire to learn even more things approximately it!

 211. Great site. Lots of useful info here. I am sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you to your effort!

 212. Great write-up, I am normal visitor of one’s site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 213. Thank you for another magnificent article. The place else could anybody get that type of info in such a
  perfect method of writing? I’ve a presentation next
  week, and I am on the search for such info.

 214. Hello! Would you mind if I share your blog with my
  twitter group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 215. I love the efforts you have put in this, thank you for all the great blog posts.

 216. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another
  platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 217. This site was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found
  something that helped me. Kudos!

 218. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you
  are just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the
  way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to
  keep it sensible. I can not wait to read much more from you.
  This is actually a tremendous site.

 219. But a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding design and style. “Reading well is one of the great pleasures that solitude can afford you.” by Harold Bloom.

 220. I gotta bookmark this website it seems very helpful handy

 221. I conceive you have observed some very interesting points , thankyou for the post.

 222. I have been reading out many of your articles and it’s nice stuff. I will make sure to bookmark your website.

 223. Magnificent site. Lots of useful information here. I’m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thank you on your sweat!

 224. It’s really very difficult in this full of
  activity life to listen news on Television, thus I only
  use web for that reason, and get the most up-to-date information.

 225. Fantastic blog you have here but I was wondering if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of online community where I can get opinions from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thank you!

 226. Investors do pay direct and oblique costs.

 227. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 228. Good post. I will be facing some of these issues as well..

 229. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 230. My wife and i got now fortunate Albert could carry out his preliminary research through your ideas he made using your web site. It is now and again perplexing just to choose to be giving for free solutions some people could have been selling. And now we see we’ve got the writer to be grateful to for this. The specific explanations you have made, the easy web site navigation, the friendships you can assist to create – it is mostly astonishing, and it’s leading our son in addition to us consider that this theme is exciting, and that is rather important. Thank you for all the pieces!

 231. I’m not certain where you’re getting your info, however great topic.
  I must spend some time studying more or working out more.
  Thanks for excellent info I used to be on the lookout for this info for
  my mission.

 232. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super
  long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly
  enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new
  to the whole thing. Do you have any tips and
  hints for novice blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 233. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue resolved soon. Thanks

 234. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to search out someone with some unique thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that is wanted on the net, somebody with slightly originality. useful job for bringing something new to the web!

 235. Hi to all, how is everything, I think every one is getting more from this web page, and your views are
  nice designed for new users.

 236. Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily splendid chance to read critical reviews from this website. It is usually very lovely and also full of amusement for me and my office co-workers to visit your website at a minimum 3 times weekly to see the newest secrets you will have. And definitely, I’m always motivated for the beautiful pointers served by you. Certain 3 facts on this page are really the most effective we have all ever had.

 237. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

 238. Hi, Neat post. There’s an issue with your website in web explorer, may check this… IE still is the market chief and a big portion of other folks will miss your excellent writing due to this problem.

 239. What i do not understood is actually how you’re not really much more neatly-favored than you may be now. You’re very intelligent. You know thus considerably in relation to this matter, produced me in my view imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated unless it’s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs excellent. All the time care for it up!

 240. I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 241. Marvelous, what a webpage it is! This web site gives valuable facts to us, keep it up.

 242. Hello There. I found your weblog the usage of msn. That is a really smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your helpful information. Thank you for the post. I will certainly comeback.

 243. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

 244. I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 245. Excellent weblog here! Also your website a lot up fast!

  What web host are you using? Can I am getting your affiliate link for your host?

  I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 246. What i do not understood is in truth how you’re not actually a lot more smartly-preferred than you might be right now. You are so intelligent. You recognize thus considerably in terms of this matter, made me personally consider it from so many numerous angles. Its like women and men are not involved except it is something to do with Woman gaga! Your personal stuffs excellent. Always maintain it up!

 247. Whats up are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 248. Thanks for another informative site. Where else could I get that kind of information written in such a perfect way? I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 249. Another important area is that if you are a senior citizen, travel insurance regarding pensioners is something you must really look at. The older you are, the harder at risk you’re for allowing something negative happen to you while abroad. If you are definitely not covered by some comprehensive insurance policy, you could have a number of serious challenges. Thanks for giving your ideas on this web site.

 250. I would like to voice my passion for your kindness in support of visitors who absolutely need help on in this situation. Your real dedication to passing the message across turned out to be especially invaluable and have usually enabled somebody much like me to get to their targets. Your own helpful hints and tips denotes much a person like me and substantially more to my office colleagues. Thank you; from everyone of us.

 251. Very nice info and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you guys have any ideea where to employ some professional writers? Thanks 🙂

 252. It’s enormous that you are getting thoughts from this
  piece of writing as well as from our dialogue made at this place.

 253. What a information of un-ambiguity and preserveness
  of precious familiarity on the topic of unpredicted emotions.

 254. Some truly wonderful posts on this website , appreciate it for contribution.

 255. Only wanna remark that you have a very decent internet site , I enjoy the pattern it actually stands out.

 256. I love it when folks get together and share ideas.
  Great website, keep it up!

 257. Think about investments that supply rapid annuities.

 258. This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 259. Hi it’s me, I am also visiting this web site daily, this web site is genuinely good
  and the visitors are in fact sharing pleasant thoughts.

 260. I got what you mean , appreciate it for posting .Woh I am delighted to find this website through google. “Being intelligent is not a felony, but most societies evaluate it as at least a misdemeanor.” by Lazarus Long.

 261. And this is an investment risk value taking.

 262. Great post however I was wanting to know if you could
  write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.

  Cheers!

 263. Hello, i feel that i saw you visited my site thus i got here
  to return the want?.I’m trying to in finding issues to improve
  my web site!I assume its adequate to make use of a few of your ideas!!

 264. I gotta favorite this website it seems handy very beneficial

 265. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 266. I discovered your blog site on google and examine a couple of of your early posts. Continue to maintain up the very good operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking forward to reading extra from you in a while!Ö

 267. There is certainly a lot to know about this subject.

  I really like all of the points you made.

 268. I got what you mean , thanks for posting .Woh I am delighted to find this website through google. “I would rather be a coward than brave because people hurt you when you are brave.” by E. M. Forster.

 269. Furthermore, i believe that mesothelioma cancer is a rare form of cancers that is normally found in individuals previously familiar with asbestos. Cancerous cells form while in the mesothelium, which is a protecting lining that covers almost all of the body’s body organs. These cells typically form in the lining on the lungs, abdominal area, or the sac that really encircles the heart. Thanks for giving your ideas.

 270. Hello there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room mate!

  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 271. Good article! We are linking to this great content on our website.
  Keep up the great writing.

 272. I’ll right away grasp your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me understand in order that I may just subscribe. Thanks.

 273. At this time it seems like WordPress is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 274. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in web explorer, would test this… IE still is the market chief and a big part of folks will leave out your magnificent writing because of this problem.

 275. A monetary advisor is your planning accomplice.

 276. I¡¦m not certain where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend a while studying much more or working out more. Thank you for wonderful information I was looking for this info for my mission.

 277. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 278. naturally like your web-site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will definitely come back again.

 279. Contemplate investments that supply instant annuities.

 280. Excellent blog here! Also your web site loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to
  your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 281. Howdy are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 282. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 283. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 284. Thank you, I’ve just been searching for information about this topic for a while and yours is the best I’ve discovered till now. But, what concerning the bottom line? Are you sure concerning the supply?

Geef een reactie