Van pick-up naar ‘ons huis’!

Toen ik uit Australië vertrok had ik hele goede voornemens: voordat we uit Zuid-Afrika vertrekken ga ik een blog schrijven over het ombouwen van de auto en het bezoek van Ton en Dorien (Twans ouders), vervolgens een blog over Namibië waar Thijs en Rafke ons zijn komen opzoeken om door te gaan met een blog over Botswana. Inmiddels zijn we een aantal weken verder, zitten we in Zambia en heb ik niets van dat alles gedaan. De verhalen komen, maar ik zal ze met tussenpozen plaatsen!

Daarnaast hadden een aantal mensen problemen om een reactie te plaatsen op onze vorige blog. Ik heb een paar keer contact gehad met WordPress (het platform van onze website) maar ook zij weten niet wat er aan de hand is. Hopelijk lukt het bij deze blog wel!

Op 21 februari werd onze Land Rover Defender 130, 300TDI opgehaald in Zeddam. Bomvol met spullen: een Texels wollen dekbed, twee kussens, een staafmixer, twee reservebanden, een high lift jack (een gigantische krik om een auto van 3,5 ton mee te kunnen krikken), een compressor, een indrukwekkende hoeveelheid reserveonderdelen, gereedschap en ga zo maar door. Achterop de aanhangwagen is hij vervolgens naar Rotterdam gebracht, een container in gegaan en op de boot gezet naar Kaapstad. Daar heeft Twan hem op 31 maart op kunnen halen. Zo blij als een kind in een snoepwinkel stapte hij in, draaide de sleutel om in het contact en …. Niks. Nog een keer proberen. Niks. Theoretisch zou de accu niet leeg kunnen zijn, aangezien die in de container afgekoppeld moest worden. Uiteindelijk bleek dat toch het geval, dus zo’n 1,5uur later kreeg ik terwijl ik nog in Australië zat een blije selfie: het was gelukt, de auto was door een aantal mannen aangeduwd en hij kon aan de slag!

              

Zoals ik al eerder had geschreven was het plan om de auto om te bouwen van een pick-up naar een zogenaamd overland vehicle: een auto waarmee je volledig zelfvoorzienend bent en een reis van Kaapstad naar Nederland mee zou moeten kunnen maken. In de week dat ik nog in Australië zat heeft Twan niet stilgezeten. Naast het feit dat hij het aanzoek heeft geregeld, heeft hij ook al veel onderdelen van de uitrusting bij elkaar gesprokkeld: twee daktenten (één voor ons en één voor onze gasten), twee diesel jerrycans, een koelkast inclusief vriesvak, een luifel, een druppellader voor de accu, bekers, bestek, pannen, borden, wijnglazen en twee gasflessen. Een zonnepaneel mag natuurlijk ook niet ontbreken. Samen zijn we nog verder gaan winkelen voor stoelen, grote Ammo boxen (zwarte plastic bakken die stapelbaar zijn en daardoor niet door je auto vliegen) en de andere laatste spullen.

Maar daarnaast is hij ook aan de slag gegaan met het bedrijf Metalian. Achterop de pick-up bak zat eerst een soort huif. Deze is er inmiddels af en vervangen door een canopy: een opbouw (mix van staal en RVS met een hoge treksterkte) die voorzien is van een grote achterdeur en twee zijramen. Canopy’s zijn heel gebruikelijk in Afrika, ik denk dat wel 80% van de pick-ups een dergelijke opbouw heeft. Meestal standaard producten. Twan heeft die van ons zelf ontworpen, waardoor hij volledig custom is en perfect in lijn doorloopt met de cabine van de auto zelf. Het SketchUp ontwerp is door Metalian omgezet naar een CAD-tekening, maar er zijn geen details gemaakt.

 

En dan begint het geëmmer natuurlijk: zodra ze begonnen met bouwen kwamen ze elke dag weer tig ‘uitdagingen’ tegen waar een oplossing voor gezocht moest worden: de bak waar de canopy op staat blijkt niet haaks te zijn waardoor de eerste versie niet paste (de tweede overigens ook niet maar die hebben ze passend gemaakt), de regengootjes waren te groot gemaakt waardoor ze afweken van de goot van de auto, hoekaansluitingen waren niet uitgewerkt en werden dus in het werk in elkaar gelast (wat tot een aantal herstelpuntjes heeft geleid), handvaten en sloten bleken niet geleverd te worden dus moesten we zelf naar op zoek gaan, je vraagt om het één maar krijgt uiteindelijk het ander, en ga zo maar door.

Tijdens zo’n project kom je er ook weer even achter dat het in Afrika allemaal wat anders werkt dan in Nederland. Wanneer je een bedrijf opdracht geeft om een canopy te bouwen, verwacht je dat ze daar de leiding in nemen. Uiteraard zullen er af en toe vragen zijn, maar in Nederland ga je ervan uit dat het gewoon geregeld wordt. Dat liep even wat anders: zes weken lang stond Twan dag in dag uit in de werkplaats, het project te leiden, vliegende keep te spelen daar waar gaten vielen en waar nodig mensen aan te sturen, herrie te schoppen als blijkt dat afspraken niet nagekomen worden, immers niet alles stond op papier. Ook zorgde hij ervoor dat er in het lange weekend van Freedom Day (op 27 april wordt de vrijheid gevierd en wordt met name stilgestaan bij de eerste verkiezingen in 1994 waar zwarten ook mochten stemmen) en Dag van de Arbeid doorgewerkt wordt om weer een beetje terug op schema te komen. Leerzaam, een uitdaging, maar uiteindelijk ook echt wel slopend.

              

Even een sprekend voorbeeld: Twan leek het een leuk idee om op een dag wat gebakjes mee te nemen naar de werkplaats omdat er een aantal avonden flink was overgewerkt. Bij werkplaats 1 was tien man aanwezig, dus legden we 15 gebakjes op een grote schaal, zodat ze allemaal konden kiezen wat ze wilden. Zonder vragen aten ze alles op. Prima, wij dus weer nieuwe halen omdat we nu niet genoeg hadden voor werkplaats 2. Bij werkplaats 2 kwamen we aan, daar kwam gelijk een enthousiaste ‘poetser’ (hij werkte alle lasnaden glad af met een slijptol) naar ons toe die ons wel wilde helpen om de gebakjes in de kantine te zetten en hij zou ook zijn collega’s roepen. Prima dus. Toen ik vijf minuten later de kantine in kwam stond hij net zijn tweede gebakje naar binnen te proppen (de slagroom zat op zijn wangen en kin) maar verder waren de dozen verdwenen. Hij bleek ze in zijn tas te hebben gestopt voor zijn vrouw en kinderen, die zouden er namelijk erg blij mee zijn! Met enige tegenzin moest hij van ons de dozen weer uit zijn tas halen en zijn we zelf maar rondgegaan bij zijn collega’s.

Tussen de bedrijven door is er ook nog een aantal dagen onderhoud uitgevoerd aan de auto. In Nederland was ook al het nodige gedaan: APK keuring, een grote beurt, distributieriem die vervangen is, een nieuwe start batterij, deurscharnieren en -rubbers zijn vervangen, de homokineten, remblokken, wiellagers, swivel kit, ruitenwissers zijn vervangen. Roest is behandeld, wielen zijn uitgelijnd, er is een snorkel geplaatst, een airco en cruise control geplaatst, grote LED lampen op de voorkant gezet, en zo nog wat dingen. Maar in Kaapstad bleken er nog een aantal dingen vervangen en gereviseerd te moeten worden: de transfer gearbox is verschoond, oliefilterbehuizing is opnieuw afgedicht, één swivel ball is vervangen, een lekkende brandstofklep is vervangen en de stuurinrichting is gereviseerd. Een flinke waslijst, maar nodig om een rit van zo’n 30.000km mee te gaan ondernemen!

Terug naar de ombouw van de auto. De canopy is nog maar een huls. Het binnenwerk werd door een ander bedrijf uitgevoerd: Ian’s 4×4. Op de vloer van de bak is namelijk een ladesysteem gemaakt: twee grote lades over de volledige breedte van de bak en bijna over de volledige lengte. Hier bergen we nu onze kleren in op, schoenen, toiletspullen, ICT-spullen, huishoudartikelen (ook dat heb je als je met een auto rondrijdt!) en er is wat ruimte voor blikvoer. Achter de lades, tegen de cabine aan, zijn twee grote watertanks gemaakt van elk 60L. Met een leiding wordt het water naar de achterkant van de auto geleidt, waar twee kraantjes zitten. Aan de achterdeur hangt een bak waar het kookstel in zit en een bijpassend tafeltje. Ook is er een heel elektrisch systeem aangelegd, met een tweede accu voor onder andere de koelkast. De koelkast staat op een uitschuifbare lade, zodat je hem uit de auto kunt schuiven om te openen. Links van de koelkast, tegen de achterwand van het cupboard, is de tafel gemonteerd. Op de meterkast kunnen we het voltage van de accu aflezen (hoe vol zit hij nog?), er zit een omvormer op om van gelijk- naar wisselspanning te komen en er hangt een stekker aan zodat we de auto kunnen aansluiten op de netstroom. Tijdens het rijden worden zowel de start batterij als de extra accu opgeladen, maar zodra we op een camping staan kunnen we de auto aan de stroom leggen zodat de accu vol blijft. Ook het zonnepaneel, dat aan het dak van de canopy hangt, kunnen we erop aansluiten, zodat die de accu weer vol pompt.

              

Het pronkstuk van de auto blijf ik het cupboard vinden dat in één van de zijramen is gebouwd: een keukenkastje waar alle spullen ingeklemd zitten. De pannen hangen aan de achterwand, de wijnglazen en koffiebekers zitten in mooie houders geklemd, de borden en soepkommen hebben een vak waar ze ingeklemd zitten, er is een bestekhouder, een vak waar alle spatels in zitten, houders voor de gasflessen, een houder voor de snijplanken. Ook zitten er houders voor twaalf voorraadbakken en we hebben een heus kruidenrek! Alles heeft z’n eigen plekje, zit vast waardoor het niet door de auto slingert tijdens het rijden en het ziet er nog mooi uit ook!

              

Een pens werk, zoals we dat in de Achterhoek weleens zeggen, maar zeker de moeite waard! De auto is van alle gemakken voorzien en zo voelt het ook, nu we zo’n vijf weken met de auto onderweg zijn. Maar ook andere mensen merken het op. Sowieso vallen we al op met ons Nederlandse kenteken, wat voor veel mensen reden tot een praatje is. De vragen vliegen je om de oren: waar komen jullie vandaan, hoe kom je aan de auto, wat is jullie plan, hoe lang denken jullie daar over te gaan doen, is dat niet gevaarlijk, rijdt de auto goed, waarom twee daktenten, mag ik met jullie mee, mag ik even een kijkje in de canopy nemen? Het cupboard vinden de meesten helemaal geweldig. Toeristen vinden ons verhaal leuk en begrijpen het avontuur dat we willen aangaan, lokalen snappen er maar weinig van: ben je echt van plan om naar Nederland te rijden? Hoeveel dagen doe je daar wel niet over? Als ik zeg dat het plan is om rond Kerst weer terug in Nederland te zijn, kunnen ze alleen maar heel diep zuchten en hun hoofd schudden.

Klik verder voor de rest van de foto’s!

PS: vandaag zijn we precies een jaar geleden vertrokken! 🙂

257 reacties

 1. Hoi Twan en Ingeborg,

  We hebben het (bijna) laatste gedeelte van het bouwen van de canopy wel meegemaakt in ZA, maar dit verhaal erbij maakt het compleet. Wat was het inderdaad – volgens oud Achterhoeks gezegde – een pens vol werk. Maar het resultaat mag er zijn. We zien uit naar de ervaringen van Rafke en Thijs en Paul boven in de daktenten. Of ze goed geslapen hebben en zo. En Twan goed herstel gewenst, je zit inmiddels in Lusaka aan de rijst en slappe thee.

  Groeten en kusjes,
  Dorien en Ton

 2. Hallo jongelui

  Mens mens wat een bult werk allemaal maar het resultaat mag er wezen.
  Iets om trots op te zijn ziet er perfect uit ( net zoals onze camper) 😜.
  Maak er een mooie expeditie mee naar Nederland en rij voorzichtig en blijven genieten.

  Dikke kus. J en S

  1. Het is weer zo ver met Twan: met hoge koorts, diarree als water, uitgedroogd en wel een nachtje in het ziekenhuis mogen doorbrengen. Hij heeft een bacterie opgelopen (h-pylori) en er wordt nog onderzocht of hij misschien ook een parasiet heeft (van een zwembad in Botswana) opgelopen. Dinsdag krijgen we daar de uitslag van. Voorlopig dus flink onder de medicijnen die hem weer aardig op de been hebben gebracht.
   We hangen dus nog even rond in Lusaka (hoofdstad van Zambia) om te zien hoe hij herstelt.
   Xx Ping

 3. Paul van den Ban zegt: Beantwoorden

  Het mag dan allemaal een pens werk zijn geweest, maar het resultaat is er ook naar! Hier is ernstig over nagedacht om een nagenoeg perfect resultaat te realiseren. De ooit Groene Monster genoemde Defender is nu een heus Mobile Home geworden welke zonder protest rivieren doorkruist (bijzondere ervaring als het water tot aan de voorruit staat en de koplampen de functie van aquariumverlichting krijgen), eindeloze bumpy roads de baas blijft, schijnbaar een eindeloos laadvermogen heeft, en op haar dak haar gasten een veilige nachtrust garandeert! OK, af en toe vraagt ze om hier en daar een nieuw onderdeeltje maar dat is niet zo gek gezien de belasting die haar bestuurders haar te verwerken geven. De tenten op het dak zijn een waar slaapparadijs: je gaat er in liggen en je ziet meteen niks meer want het tentdoek is lichtdicht. Vermoeid van een actieve dag (en van die daarvoor…) val je binnen 3 minuten in slaap. Als je er ’s nachts uit moet, of de volgende ochtend sowieso, dan is het veilig met beide benen op de grond komen nog een hele uitdaging. De trap staat niet prettig schuin in een hoek van 45gr maar meer verticaal. Dat betekent heel voorzichtig je eerste voetje eruit steken om daarmee af te tasten waar de ladder zich bevindt, vervolgens zekerheid krijgen dat je op een trede gaat staan met dat eerste voetje voordat je al je gewicht daar op durft te zetten ter voorkoming dat je ongecontroleerd naar beneden lazert…. Is toch een beste afstand van boven af. Ik zelf probeerde me dan steeds aan het matrasje vast te houden, wetende dat dat slechts schijnzekerheid was, want een misstap zou immers betekenen dat je met matrasje en al ongecontroleerd op de grond terecht zou komen. Ik deed dit steeds heel zorgvuldig en heb zodoende alles heel kunnen houden.
  Naast deze eigenschappen van het wonderbaarlijke Mobil Home bleek ze ook een vehicle te zijn waar zelfs de grote olifanten respect voor hebben. En dat is maar goed ook want als je die enorme jumbo’s op slechts een paar meter afstand van je hebt staan, voel je jezelf echt heel klein. Twan kan dat bevestigen: hij wilde wel lopen, en snel, toen zo’n dikhuid met flapperende oren en woest geblaas hem te kennen gaf dat hij maar beter uit zijn buurt kon blijven.
  Ik kan nog wel een heel eind doorvertellen hier maar dat is niet de bedoeling. Vast staat dat ik 2 geweldige weken heb gehad waarin ik met jullie ben mee gereisd. We hebben enorm veel gezien en meegemaakt. Het was kortom helemaal toppie. De wijze waarop jullie het eea aanpakken, plannen, afstemmen met anderen en uiteindelijk beslissen geeft vertrouwen voor een voorspoedige en veilige voortzetting van de journey!! Enjoy!!

  Geniet er van, knuffel van pa:)

 4. Komt die Werktuigbouw opleiding voor Twan toch nog eens van pas als ik dat zo lees. Lassen, frezen, draaien, boren, slijpen, goed bezig Koenders!

  Dat laatste bericht klinkt dan niet zo goed Inge, hopelijk knapt die snel op

 5. Hoi lieve nicht en en ‘neef’
  allereerst natuurlijk beterschap voor Twan gewenst. Hopelijk ligt hij in een beetje een knap ziekenhuis en niet zo’n bokkiewokkie tent.
  Joke en ik genieten van verhalen en foto’.s.
  Jullie maken de meest fantastische en uit-eenlopende avonturen mee. Het is dat ik niet zo avontuurlijk ben anders zou ik er jaloers van worden.
  De happening met het verbouwen van de auto is blijkbaar een hele toer geweest, met opdrachtnemers die er hun eigen motivatie en tempo op na houden. Zoals jullie al aangeven gaat dat in Nederland heel anders. Gelukkig is het met wat ‘extra’ aandacht van jullie kant toch helemaal goed gekomen. We zijn benieuwd hoe het Paul afgaat bij jullie. Hij had er wel veel zin in.
  Verder wensen we jullie een fijne en veilige reis.
  P.S. jullie zie er goed uit!

 6. Jeetje wat ziet de auto er goed uit! Overal is aan gedacht maar we hadden ook niet anders verwacht van jullie 😉
  Tot snel!

 7. Wat een mooie verhalen weer. Wat zijn jullie toch creatief en avontuurlijk!
  Ik hoop dat Twan snel weer beter wordt. Beterschap!

 8. I鈥檇 have to check with you here. Which is not something I usually do! I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

 9. This post is invaluable. How can I find out more?

 10. Hello to every single one, it’s truly a pleasant for me to visit this web page, it consists of precious Information.

 11. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. cheers

 12. A financial advisor is your planning associate.

 13. Aw, this was a very nice post. Finding the time and actual effort to make a superb article… but what can I say… I hesitate a lot and never seem to get nearly anything done.

 14. I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at
  this site is in fact pleasant.

 15. Whats up very cool site!! Man .. Excellent .. Amazing ..
  I will bookmark your website and take the feeds additionally?
  I am glad to search out numerous helpful information here within the submit, we
  need develop extra techniques on this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

 16. Thanks for finally writing about >Van pick-up naar `ons huis!

  – Hopping Around <Liked it!

 17. Heya! I understand this is sort of off-topic but I had to ask.

  Does running a well-established blog like yours require a large amount of work?
  I am completely new to running a blog however I do write in my journal daily.

  I’d like to start a blog so I can easily share my experience
  and views online. Please let me know if you have any ideas or tips
  for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

 18. Hi, I believe your site might be having web browser compatibility issues.
  Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine however,
  if opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent website!

 19. Just wish to say your article is as surprising. The clearness on your post
  is just nice and that i could suppose you are an expert in this subject.
  Well together with your permission allow me to clutch your RSS feed to keep up
  to date with approaching post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 20. I think everything wrote made a ton of sense.
  But, think on this, suppose you added a little content?
  I am not saying your information isn’t good, but what
  if you added a post title to possibly grab people’s attention? I mean Van pick-up
  naar ‘ons huis’! – Hopping Around is
  kinda vanilla. You might look at Yahoo’s front page and see how they create
  post titles to get viewers to click. You might add a related video or
  a related picture or two to get readers interested about what you’ve got
  to say. Just my opinion, it might bring your posts
  a little livelier.

 21. Having read this I believed it was really enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this short article together.
  I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 22. Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this
  to my followers! Fantastic blog and amazing style and design.

 23. Generally I do not read article on blogs, but I wish to say that
  this write-up very compelled me to check out and do it!
  Your writing taste has been amazed me. Thank you,
  very nice post.

 24. Excellent blog you have here.. It’s hard to find excellent writing like yours
  these days. I seriously appreciate individuals like you!
  Take care!!

 25. Hi there mates, pleasant article and fastidious urging commented at this place,
  I am in fact enjoying by these.

 26. If some one wishes expert view concerning blogging
  and site-building afterward i propose him/her to pay a quick visit this webpage, Keep up the fastidious work.

 27. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a top notch article… but what can I say… I put
  things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

 28. My brother recommended I may like this blog. He was totally right.
  This publish actually made my day. You cann’t imagine just how a
  lot time I had spent for this info! Thanks!

 29. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am experiencing troubles with your RSS.

  I don’t know why I can’t join it. Is there anybody else getting identical RSS problems?
  Anyone who knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

 30. Wonderful goods from you, man. I’ve be mindful your stuff prior to and you’re
  just extremely great. I actually like what you have received right here, really like what you’re saying and the
  way in which you assert it. You’re making it
  entertaining and you continue to care for to keep it smart.
  I can not wait to read much more from you. This is actually a great site.

 31. hello!,I really like your writing very so much! share we communicate extra approximately your post on AOL?
  I require an expert on this house to solve my problem.
  May be that is you! Taking a look ahead to see you.

 32. Hello There. I found your blog the use of msn. This is an extremely well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful information. Thanks for the
  post. I’ll definitely comeback.

 33. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who had been conducting a little homework on this.

  And he actually ordered me lunch because I discovered
  it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this topic here on your site.

 34. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and let
  me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that not
  enough men and women are speaking intelligently about. Now i’m very
  happy that I stumbled across this during my search for
  something regarding this.

 35. This info is worth everyone’s attention. When can I find out more?

 36. Great article. I’m going through a few of these issues as well..

 37. I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its
  really really nice piece of writing on building up new weblog.

 38. Heya i am for the first time here. I came across this board and
  I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like
  you helped me.

 39. Since the admin of this site is working, no uncertainty very shortly it will be famous, due to its feature contents.

 40. If you want to get much from this paragraph then you have to apply these
  strategies to your won blog.

 41. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get
  a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog
  platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 42. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will be
  sure to bookmark your blog and will often come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you to ultimately continue your
  great posts, have a nice holiday weekend!

 43. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to
  be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider
  worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out
  the whole thing without having side-effects , people could take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

 44. I blog frequently and I seriously thank you for your information. Your article
  has really peaked my interest. I am going to book mark
  your site and keep checking for new information about once
  per week. I opted in for your Feed too.

 45. Every weekend i used to go to see this web page,
  as i wish for enjoyment, since this this website conations really fastidious funny material too.

 46. great submit, very informative. I’m wondering why the
  opposite experts of this sector do not notice this.
  You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 47. Good day I am so delighted I found your weblog, I really found you by mistake, while I was searching on Bing for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post and a all round
  entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 48. Unquestionably imagine that that you stated.

  Your favorite justification appeared to be at the internet
  the easiest factor to take into accout of.
  I say to you, I definitely get irked while other people think
  about issues that they just don’t recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the entire thing without having side effect , folks could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 49. Great article! We are linking to this particularly great post on our site.
  Keep up the great writing.

 50. I’ll right away grab your rss feed as I can not
  find your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you have any? Kindly allow me know so that I may just subscribe.
  Thanks.

 51. After looking over a handful of the blog posts on your web page, I really appreciate your way of writing a blog.
  I book-marked it to my bookmark website list
  and will be checking back in the near future. Take a look at my website
  as well and let me know your opinion.

 52. whoah this blog is excellent i like reading your posts.
  Stay up the great work! You realize, a lot of people are searching round for this info, you
  can aid them greatly.

 53. Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your next post thank you once again.

 54. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by
  him as nobody else know such detailed about my trouble. You are incredible!
  Thanks!

 55. Very great post. I simply stumbled upon your weblog
  and wished to mention that I have really enjoyed surfing around your blog posts.

  After all I will be subscribing in your rss feed and I’m hoping you write once
  more very soon!

 56. That is true for investment advice as effectively.

 57. We are a group of volunteers and opening a new
  scheme in our community. Your web site offered us with helpful information to work on. You have
  done a formidable process and our entire community will probably be grateful to you.

 58. It’s awesome to pay a visit this website and reading the
  views of all friends regarding this post, while I am also keen of getting familiarity.

 59. It’s very effortless to find out any matter on web as compared to books, as I found
  this paragraph at this site.

 60. For latest news you have to visit internet and on world-wide-web I
  found this web page as a best web site for most up-to-date updates.

 61. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between usability and appearance.

  I must say that you’ve done a fantastic job with this.
  In addition, the blog loads super fast for me on Safari. Exceptional Blog!

 62. I every time spent my half an hour to read this weblog’s articles or reviews daily
  along with a mug of coffee.

 63. At this time I am going away to do my breakfast,
  once having my breakfast coming yet again to read additional news.

 64. You should be a part of a contest for one of the most
  useful blogs online. I will highly recommend this web site!

 65. I simply could not leave your web site before suggesting that I really loved
  the usual information a person supply on your guests?

  Is gonna be again often in order to check up on new posts

 66. I’m truly enjoying the design and layout of your site.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more
  enjoyable for me to come here and visit more often.
  Did you hire out a developer to create your theme?
  Great work!

 67. Wonderful beat ! I would like to apprentice even as you
  amend your website, how can i subscribe for a blog site?
  The account aided me a appropriate deal. I have been a little bit acquainted of this your broadcast offered vibrant clear concept

 68. Superb website you have here but I was curious if you knew of any message boards that
  cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of community where I can get
  suggestions from other experienced individuals that share
  the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Thank you!

 69. My family every time say that I am killing my time here at web, however I know I
  am getting knowledge every day by reading thes pleasant articles.

 70. This is a topic that’s close to my heart… Best wishes!
  Where are your contact details though?

 71. I loved as much as you will receive carried out
  right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same
  nearly a lot often inside case you shield this hike.

 72. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t
  loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different web browsers and both
  show the same outcome.

 73. I just like the helpful info you supply for your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check once more
  right here frequently. I am slightly certain I will learn plenty of
  new stuff right right here! Good luck for the next!

 74. Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly loved browsing your weblog posts.
  After all I will be subscribing for your rss feed
  and I hope you write once more soon!

 75. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to
  and you are just extremely great. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you
  say it. You make it enjoyable and you still take care of to
  keep it smart. I cant wait to read much more from you.
  This is actually a terrific website.

 76. I blog often and I really appreciate your information. This great
  article has truly peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new details
  about once per week. I subscribed to your Feed too.

 77. Good post. I learn something new and challenging
  on sites I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read content from other authors and use something from other web sites.

 78. Fabulous, what a blog it is! This web site provides useful
  data to us, keep it up.

 79. This piece of writing presents clear idea in favor of the new visitors of
  blogging, that actually how to do running a blog.

 80. If you desire to take much from this paragraph then you have to apply such techniques
  to your won webpage.

 81. Hi to every one, since I am actually eager of reading this webpage’s post to be updated daily.
  It carries nice data.

 82. Keep this going please, great job!

 83. First of all I want to say fantastic blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself
  and clear your head prior to writing. I’ve had
  difficulty clearing my thoughts in getting my ideas
  out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10
  to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or
  tips? Cheers!

 84. If you are going for finest contents like me,
  simply go to see this web site all the time as it presents quality contents, thanks

 85. Currently it appears like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 86. Hi there, I discovered your web site via Google while looking for a comparable
  subject, your web site came up, it looks good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just became alert to your weblog thru Google, and found that it is really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate should you continue this
  in future. Numerous folks will probably be benefited out of your writing.
  Cheers!

 87. It’s amazing designed for me to have a web page, which is beneficial for my experience.
  thanks admin

 88. What’s up it’s me, I am also visiting this web site on a regular basis, this website is genuinely good
  and the visitors are really sharing nice thoughts.

 89. If some one needs expert view on the topic of blogging and site-building after that i suggest
  him/her to visit this webpage, Keep up the good job.

 90. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working
  with? I’m looking to start my own blog in the near
  future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most
  blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 91. I want to to thank you for this great read!! I certainly loved every little bit
  of it. I have got you book marked to check out new things you post…

 92. Thanks for sharing your thoughts on ig. Regards

 93. It’s amazing to pay a quick visit this web page and reading the views of all
  mates about this article, while I am also keen of getting experience.

 94. What a material of un-ambiguity and preserveness
  of precious knowledge regarding unexpected emotions.

 95. I am now not positive the place you’re getting your information, however good topic.
  I needs to spend a while finding out much more or understanding more.
  Thank you for excellent information I was on the lookout for this info for my mission.

 96. I just like the valuable info you supply to your articles.

  I’ll bookmark your weblog and take a look at once more right here frequently.
  I am reasonably sure I’ll be informed many new stuff right right here!
  Best of luck for the next!

 97. Hmm is anyone else having problems with the
  images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem
  on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly
  appreciated.

 98. of course like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts.

  Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome
  to inform the truth nevertheless I will surely come back again.

 99. Hello everyone, it’s my first go to see at this site, and paragraph is in fact fruitful in support of me, keep up posting
  these types of content.

 100. What i do not realize is in truth how you are not really much more neatly-appreciated than you may be right now.

  You’re very intelligent. You already know therefore significantly in the case of this matter,
  produced me individually consider it from so many various angles.
  Its like men and women are not fascinated except it is
  one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal
  stuffs outstanding. Always deal with it up!

 101. Hi there everybody, here every person is sharing these
  knowledge, thus it’s good to read this weblog, and I used to go to see
  this webpage every day.

 102. What’s up to every , for the reason that I am really keen of reading this website’s post
  to be updated on a regular basis. It includes fastidious data.

 103. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this
  I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads.
  I hope to contribute & aid different users like its helped me.
  Good job.

 104. I love what you guys are up too. Such clever
  work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys
  to blogroll.

 105. I like what you guys are up too. Such clever work and exposure!

  Keep up the superb works guys I’ve added you
  guys to our blogroll.

 106. You can certainly see your expertise in the work you write.
  The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.
  All the time go after your heart.

 107. What a information of un-ambiguity and preserveness of precious experience about unpredicted feelings.

 108. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam
  comments? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very
  much appreciated.

 109. Hi, i believe that i saw you visited my website thus i
  came to go back the want?.I’m trying to find things to enhance my web site!I assume its ok to use a
  few of your concepts!!

 110. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright violation? My website has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or
  outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.

  Do you know any ways to help stop content from being ripped
  off? I’d definitely appreciate it.

 111. Hi, yeah this article is in fact good and I have learned lot of things from it on the topic
  of blogging. thanks.

 112. Hey there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or
  maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog
  discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly
  benefit from each other. If you’re interested feel free to
  send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by
  the way!

 113. I’m curious to find out what blog platform you have been utilizing?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest website and
  I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 114. In fact when someone doesn’t understand after that its
  up to other users that they will assist, so here it happens.

 115. Hi there, just wanted to say, I liked this post.

  It was funny. Keep on posting!

 116. It’s very simple to find out any matter on web as compared to books, as I found this
  post at this website.

 117. Quality content is the main to interest the viewers to pay
  a quick visit the web site, that’s what this web page
  is providing.

 118. What’s up, everything is going nicely here and ofcourse
  every one is sharing data, that’s truly fine, keep up writing.

 119. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Outstanding work!

 120. Hello, Neat post. There is a problem together with
  your site in internet explorer, would test this?
  IE nonetheless is the market chief and a large component to
  other people will miss your wonderful writing due to this problem.

 121. whoah this weblog is magnificent i love studying your articles.
  Keep up the good work! You already know, a lot of
  individuals are searching around for this information, you can help them greatly.

 122. Excellent article! We are linking to this great post
  on our website. Keep up the good writing.

 123. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside
  and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this
  is totally off topic but I had to tell someone!

 124. Pretty! This has been an extremely wonderful post. Thank
  you for providing this information.

 125. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too fantastic.
  I really like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it.

  You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise.
  I cant wait to read far more from you. This is really a tremendous website.

 126. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 127. Greetings! I’ve been following your web site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Tx!
  Just wanted to say keep up the great job!

 128. Hey very interesting blog!

 129. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my
  comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 130. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really
  like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your
  work. If you are even remotely interested,
  feel free to send me an email.

 131. Very good write-up. I definitely love this website.
  Stick with it!

 132. When someone writes an paragraph he/she maintains the idea of a user in his/her mind that how a user can understand it.
  Thus that’s why this article is great. Thanks!

 133. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 134. Hello, for all time i used to check website posts here in the early hours in the
  break of day, since i enjoy to learn more and more.

 135. I was able to find good info from your content.

 136. obviously like your web-site however you have to take a look at the spelling
  on several of your posts. Several of them are rife
  with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality then again I’ll surely come again again.

 137. I know this website provides quality based
  articles and additional data, is there any other web site which provides these kinds of information in quality?

 138. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger
  if you aren’t already 😉 Cheers!

 139. Stunning story there. What occurred after? Thanks!

 140. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 141. First of all I would like to say superb blog! I had
  a quick question that I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I have had a difficult time clearing my mind in getting
  my ideas out there. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10
  to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?

  Appreciate it!

 142. I am genuinely delighted to read this blog posts which consists of tons of helpful information, thanks for providing such information.

 143. Spot on with this write-up, I seriously feel this amazing site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to read more,
  thanks for the advice!

 144. Hola! I’ve been reading your web site for a long time
  now and finally got the courage to go ahead and give
  you a shout out from Houston Tx! Just wanted to mention keep up
  the great job!

 145. Hello it’s me, I am also visiting this web page regularly, this web site is
  truly fastidious and the users are actually sharing fastidious thoughts.

 146. At this time it seems like Expression Engine is the preferred blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 147. Thank you a lot for sharing this with all people you really know what you are
  speaking about! Bookmarked. Please additionally consult
  with my website =). We may have a hyperlink exchange contract
  between us

 148. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set
  up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any suggestions
  or advice would be greatly appreciated. Thanks

 149. of course like your web-site however you need to take a look at the spelling on several of your posts.
  A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will surely come again again.

 150. Good post. I definitely appreciate this website. Stick with it!

 151. I pay a quick visit day-to-day a few websites and blogs
  to read articles, however this weblog offers feature based writing.

 152. I do not even understand how I stopped up right here, but I thought this post was great.
  I do not know who you’re however certainly you’re going to a well-known blogger if you happen to are not already.
  Cheers!

 153. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information specially the last part 🙂 I
  care for such info much. I was looking for this particular information for
  a very long time. Thank you and good luck.

 154. Hey There. I found your weblog the usage of msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info.
  Thank you for the post. I will definitely return.

 155. After looking at a few of the articles on your web page, I
  truly appreciate your technique of writing a blog.
  I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and
  will be checking back soon. Please visit my web site too and tell me
  what you think.

 156. My family every time say that I am wasting my time here at net, however I know I am getting familiarity daily by reading thes fastidious posts.

 157. Every weekend i used to visit this site, because i wish for enjoyment, since this
  this web site conations genuinely fastidious funny material too.

 158. It is truly a nice and useful piece of info.
  I am glad that you just shared this helpful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thank you
  for sharing.

 159. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
  great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 160. Greetings! Very useful advice within this post! It is the little
  changes that produce the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 161. My family members every time say that I am wasting my time here at net, however I know I am getting knowledge daily by reading such good articles or reviews.

 162. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back
  to your website? My blog site is in the very same niche as yours and my users would truly benefit
  from some of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

 163. Please let me know if you’re looking for a author for your
  weblog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love
  to write some material for your blog in exchange for a link
  back to mine. Please blast me an e-mail if interested.

  Cheers!

 164. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed
  about my problem. You are incredible! Thanks!

 165. Good day! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this write-up to him.

  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 166. Thanks for any other informative blog. Where else may I get that kind of information written in such a perfect means?

  I have a project that I am just now working on, and I’ve been at the glance out
  for such info.

 167. Thanks for the auspicious writeup. It in truth was a enjoyment account it.
  Look complicated to far introduced agreeable from you!
  However, how could we communicate?

 168. This is the right blog for everyone who hopes to find out about this topic.

  You realize so much its almost tough to argue with you (not
  that I personally will need to…HaHa). You certainly put a
  brand new spin on a subject that’s been written about for a long time.
  Excellent stuff, just great!

 169. whoah this blog is fantastic i love reading your articles.
  Keep up the good work! You know, many persons are searching round for this information, you could aid them greatly.

 170. Hi there! I could have sworn I’ve visited this web site before but after browsing through many of the posts I realized it’s new
  to me. Anyhow, I’m certainly happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 171. I could not refrain from commenting. Perfectly written!

 172. Thanks to my father who stated to me on the topic of this
  webpage, this web site is in fact remarkable.

 173. all the time i used to read smaller posts which also clear their motive, and that is also happening with this article
  which I am reading at this place.

 174. Excellent blog post. I definitely appreciate this website.
  Keep it up!

 175. Admiring the time and energy you put into your blog and in depth information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out
  of date rehashed material. Excellent read! I’ve saved your site and
  I’m including your RSS feeds to my Google account.

 176. You’re so cool! I don’t suppose I’ve read through anything
  like this before. So great to discover another person with some
  original thoughts on this subject matter. Really..
  many thanks for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with some originality!

 177. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s
  on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding
  choice of colors!

 178. I simply want to mention I am beginner to blogging and site-building and actually savored you’re website. Very likely I’m planning to bookmark your website . You definitely have good articles and reviews. With thanks for sharing with us your web-site.

 179. Hello very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing ..
  I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I’m happy to find so many useful info here within the submit, we’d like develop more techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 180. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am encountering issues with your
  RSS. I don’t understand the reason why I cannot join it.

  Is there anybody getting identical RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

 181. I constantly spent my half an hour to read this webpage’s content
  every day along with a cup of coffee.

 182. Excellent way of telling, and fastidious post to obtain facts concerning my presentation subject, which i
  am going to convey in academy.

 183. I am really inspired with your writing skills and also with the structure on your weblog.
  Is this a paid topic or did you customize it yourself?
  Either way stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to peer a nice weblog like
  this one nowadays..

 184. I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I certainly love reading all that is posted on your site.Keep the stories coming. I loved it!

 185. Very descriptive post, I liked that bit. Will there be a part 2?

 186. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 187. You could definitely see your expertise in the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 188. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s weblog link on your page
  at appropriate place and other person will also do same for you.

 189. Great article, exactly what I was looking for.

 190. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping. I just wanted to give you a quick heads
  up! Other then that, excellent blog!

 191. Admiring the commitment you put into your site and in depth information you present.
  It’s great to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same out of date rehashed material. Great read!

  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS
  feeds to my Google account.

 192. This is true for funding advice as nicely.

 193. Usually I don’t learn post on blogs, however I would like
  to say that this write-up very compelled me to try and do it!
  Your writing style has been surprised me. Thank you, very
  great article.

 194. I have read several good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you set to make this sort of wonderful informative site.

 195. I think you have remarked some very interesting points , regards for the post.

 196. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for ages and yours is the greatest I’ve came upon till now.
  But, what concerning the conclusion? Are you sure concerning
  the supply?

 197. You completed a number of good points there. I did a search on the issue and found mainly persons will consent with your blog.

 198. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any solutions to help stop content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 199. Have you ever thought about writing an e-book or guest
  authoring on other sites? I have a blog based
  on the same information you discuss and would really like to have you
  share some stories/information. I know my subscribers
  would value your work. If you are even remotely interested,
  feel free to send me an email.

 200. It’s very effortless to find out any topic on web as compared
  to textbooks, as I found this piece of writing at this web site.

 201. Somebody necessarily lend a hand to make critically articles I would state. That is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the research you made to make this actual publish incredible. Excellent activity!

 202. It’s really very difficult in this active life to listen news on TV,
  thus I just use world wide web for that purpose, and obtain the
  newest news.

 203. Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to make
  a top notch article… but what can I say… I put things off a whole lot and
  never manage to get anything done.

 204. This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 205. Hello.This post was extremely motivating, especially since I was investigating for thoughts on this subject last Thursday.

 206. Hi, I do think your site could possibly be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.

  I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, fantastic
  blog!

 207. This is very fascinating, You’re a very professional blogger.
  I have joined your rss feed and sit up for searching for more of your fantastic post.
  Also, I’ve shared your website in my social networks

 208. Very well written story. It will be supportive to everyone who employess it, as well as me. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 209. Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and brilliant design and style.

 210. I was curious if you ever considered changing the structure
  of your website? Its very well written; I love what youve
  got to say. But maybe you could a little
  more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 211. Thanks, I have recently been looking for information approximately this topic for a while and yours is the best I’ve discovered till now. But, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

 212. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger
  but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for beginner blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 213. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 214. I do consider all the concepts you’ve introduced on your post.

  They are very convincing and will definitely work.
  Still, the posts are too quick for beginners. Could you please lengthen them a bit from
  next time? Thank you for the post.

 215. I have read so many articles regarding the blogger lovers except this article is really a fastidious post,
  keep it up.

 216. I’m impressed, I must say. Really not often do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve got hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the difficulty is one thing that not enough people are talking intelligently about. I am very comfortable that I stumbled across this in my search for something relating to this.

 217. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to
  mention that I’ve really loved surfing around your weblog posts.
  In any case I’ll be subscribing on your feed and I am hoping you
  write again soon!

 218. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 219. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 220. My spouse and I stumbled over here from a different web
  address and thought I should check things out.
  I like what I see so now i’m following you.

  Look forward to checking out your web page for a second time.

 221. Some genuinely nice and useful info on this site, too I believe the design and style holds wonderful features.

 222. I want to to thank you for this great read!! I certainly enjoyed every little bit of it.
  I have you bookmarked to check out new stuff you post…

 223. Good day! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

 224. Thank you for another excellent article. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such info.

 225. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 226. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its helped me. Good job.

 227. of course like your website but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come back again.

 228. A financial advisor is your planning associate.

 229. I do not even know how I stopped up right here, however I assumed this put up was great.

  I don’t recognise who you are however definitely you are going to a well-known blogger if you happen to aren’t already.
  Cheers!

 230. you’re actually a just right webmaster. The web site loading pace is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a fantastic job in this matter!

 231. But wanna remark on few general things, The website style is perfect, the articles is very excellent : D.

 232. There is noticeably a bundle to identify about this. I suppose you made some good points in features also.

 233. Very interesting topic , thankyou for posting . “Welcome to President Bush, Mrs. Bush, and my fellow astronauts.” by Dan Quayle.

 234. Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish incredible. Great job!

 235. Good write-up, I’m normal visitor of one’s blog, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 236. Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great
  author.I will remember to bookmark your blog and will eventually come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you to definitely continue your great job,
  have a nice weekend!

 237. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 238. This is true for investment advice as properly.

 239. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to determine if its a problem
  on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 240. One other thing to point out is that an online business administration course is designed for college students to be able to efficiently proceed to bachelors degree programs. The 90 credit diploma meets the other bachelor college degree requirements then when you earn your associate of arts in BA online, you will have access to the modern technologies in such a field. Several reasons why students would like to get their associate degree in business is because they’re interested in the field and want to obtain the general education and learning necessary ahead of jumping right into a bachelor education program. Thanks alot : ) for the tips you really provide in the blog.

 241. I was looking through some of your blog posts on this website and I conceive this web site is real instructive! Continue posting .

 242. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others such as you aided me.

 243. great issues altogether, you simply received a logo new reader. What might you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any sure?

 244. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal website.

 245. One more important aspect is that if you are a senior citizen, travel insurance for pensioners is something you should really contemplate. The more aged you are, a lot more at risk you will be for making something undesirable happen to you while in most foreign countries. If you are certainly not covered by many comprehensive insurance plan, you could have quite a few serious problems. Thanks for expressing your guidelines on this blog site.

 246. Good web site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 247. As a Newbie, I am constantly exploring online for articles that can aid me. Thank you

 248. Greetings! I’ve been following your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Lubbock Tx! Just wanted to say keep up the good work!

 249. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as well as the content!

 250. You have brought up a very excellent points , thanks for the post.

 251. whoah this weblog is magnificent i like studying
  your articles. Keep up the great work! You understand, lots of individuals are hunting around for this info, you can help them greatly.

 252. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 253. Thanks a lot for giving everyone a very superb opportunity to read in detail from this web site. It is often very ideal and jam-packed with a lot of fun for me and my office colleagues to search your web site minimum thrice every week to find out the latest secrets you have. And of course, I’m so usually happy with all the superb tips and hints you give. Selected 4 points on this page are easily the finest we have ever had.

 254. magnificent publish, very informative. I ponder why the other specialists of this sector don’t realize this. You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 255. Awsome post and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to hire some professional writers? Thx 🙂

Geef een reactie