Met Pa-ul in de wildernis!

Vrijdag 26 mei, het is zover: vandaag begint mijn reis naar Windhoek, Namibië. Plan is om van daar met Ingeborg en Twan door de wildparken van de Okavango Delta in Botswana te reizen om na ca 2 weken aan te komen in Livingstone, Zambia, bij de Victoria Falls.  Dus op naar het grote avontuur, want zo voelt het wel. En vooral op naar dochterlief die ik inmiddels bijna een jaar niet heb gezien!!

Roseli en haar zoon Rudi brengen me die vrijdag met de auto naar Düsseldorf, vandaar reis ik met de HSL naar Frankfurt. Aangekomen in Düsseldorf helpt Rudi me de backpack op mijn rug te hangen. Bij het zetten van de eerste stap met ballast op de rug verlies ik al bijna het evenwicht en ga net niet onderuit… Is ook niet zo gek: de backpack is met zo’n 24 kg nogal gewichtig en vraagt het lopen enige gewenning. Daarnaast handbagage van zo’n 14 kg in een trolley. Oorzaak van dat gewicht is met name een voorraadje onderdelen voor de Defender die ik op verzoek van Twan meeneem: een paar heavy duty schokbrekers en een nieuwe ventilator tikken het meest aan. Ben benieuwd hoe dat dadelijk bij het inchecken zal gaan, heb natuurlijk overgewicht…

De HSL brengt me op uiterst comfortabele wijze naar Frankfurt. In no time ben je er en het is leuk om met een gangetje van zo’n 300 km/uur parallel aan de Autobahn 3 de auto’s voorbij te sjezen die nagenoeg stil lijken te staan. Aangekomen op Frankfurt Airport tref ik een uiterst vriendelijke dame van Air Namibia achter de incheckbalie. Dan gaat de backpack de band op waarbij een schermpje met rode cijfers genadeloos het gewicht toont. Worden het dan toch nog hele dure shocks (zoals Twan ze noemt)?? “Was haben Sie denn alles dabei? Computer? Sie haben 4 kg zu viel!” roept ze verbaasd. En ik zie haar peinzen over de situatie. Gewicht overhevelen is geen optie, het totaal ist einfach zu viel! Haar overpeinzingen brengen haar tot de uitspraak: “Nha ja, OK, dan gehen Sie weiter” en de bagagelabels bevestigt ze vervolgens met een big smile aan de backpack die vervolgens op een karretje “Sondergepäck” wordt afgevoerd. Dezelfde dame treft ik 3 uur later weer bij de gate met nog steeds dezelfde big smile en vriendelijkheid voor elke passagier.

Om 04.45 uur landt mijn vlucht, 45 minuten eerder dan gepland, in Windhoek. In het donker dalen we de vliegtuigtrap af en ik zie luchthavenpersoneel in wintersportjassen en ijsmutsen rondlopen terwijl het toch zo’n 15 graden boven nul is….. Ook binnen blijkt dat het meest voorkomende tenue te zijn. De backpack gaat binnen de band op om gescand te worden. De shocks zijn op het scherm duidelijk zichtbaar, ik heb ze er rechtop ingezet. De dienstdoende man probeert onderuit gehangen op een stoel te analyseren wat hij op het scherm ziet en wenkt me naderbij te komen. Hij wijst naar zijn scherm waar twee dikke buizen te zien zijn en roept: “What’s that”? Voor ik iets kan zeggen besluit hij dat het het frame van de backpack is wat hij ziet, slaat gemoedelijk op de achterkant van de backpack, blijft lekker zitten en ik mag doorlopen naar de douane voor de paspoortcontrole. Daar vindt een resolute ambtenaar dat ik mijn aan haar afgegeven paspoort pas van haar terug krijg als ik een adres kan geven waar ik zal verblijven. Dat weet ik zelf ook niet dus ik word gemaand weg te wezen en pas terug te komen met adres, anders geen stempels en geen paspoort. Na wat geapp met Ingeborg kan ik mevrouw een adres tonen en krijg ik mijn paspoort met de nodige stempels erin van haar terug. Ik hijs de backpack op mijn rug en loop naar waar ik Ingeborg en Twan hoop aan te treffen. Hoe zou dat zijn, het weerzien na zo lange tijd? Ik kan nog wel eens emotioneel reageren weet ik van mezelf, maar dat is bij afscheid nemen en nu niet aan de orde. 1 minuut later, zodra ik ze zie, word ik echter volledig overmand door emotie, dat was wel ff een momentje…

T&I: “Samen met Thijs en Rafke zien we, een voor ons bekend, klein mannetje, met een hele grote en héél erg zware backpack door de douane lopen! Scheef hangend door het gewicht van de tas volgt er een emotionele knuffel met Inge: dat was alweer bijna een jaar geleden! Na een lekker (stevig) ontbijtje op het vliegveld is het echt tijd om afscheid te nemen van Thijs en Rafke, onze kanjers waarmee we een fantastische tijd hebben gehad in Zuid-Afrika en Namibie. Nog een knuffel, nog een keer bedenken dat de volgende keer dat we elkaar zien “maar” over een maand of zes zal zijn en we gaan ervandoor.”

Bij een ontbijtje op het vliegveld kom ik weer op verhaal. We zwaaien Thijs en Rafke uit voor wie het avontuur er nu op zit en het mijne nu echt begint. Heb er enorm zin an!

Het ritje naar Windhoek geeft al de eerste indrukken weer met bavianen langs de weg in een soort  steppe-landschap. Windhoek blijkt een moderne verzorgde stad waar de Defender nog even wordt uitgelijnd, boodschappen doen, heerlijk uit eten gaan (drie soorten wild die we later in levende lijve zullen bewonderen), in een Airbnb verblijven, en ik weer heb bijgeslapen.

               

De volgende ochtend vertrekken we naar Botswana, een rit op het program van ruim 500 km. De bestemming is een camp te Ghanzi. De tenten verrijzen op het dak, kampvuur aan en een praatje met een man die onder een afdak gaat zitten en zijn eigen kampvuur maakt. Hij blijkt onze nachtwacht te zijn. Als Twan en ik in de nacht naar het toiletgebouwtje gaan zien we in de doucheruimte iemand op een stuk karton liggen pitten. Het blijkt onze nachtwacht ……

Inmiddels heb ik ondervonden dat in de tent klimmen toch gemakkelijker is dan er uit. Eruit doe je bij voorkeur achterwaarts, hè Twan, aftasten met je voeten waar de ladder precies staat om vervolgens je gewicht langzaam op één van de treden te plaatsen. Je houdt jezelf dan vast aan je matrasje in de wetenschap dat als je gaat het losliggende matrasje natuurlijk onherroepelijk mee zal gaan. Ik besluit deze vakantie het afdalen zeer zorgvuldig te doen om te voorkomen ongecontroleerd naar beneden te lazeren.

T&I: “We grappen tijdens het eten nog over de val van Twan uit de daktent na een zware avond in de kroeg in Namibië. Maar zodra we om 23.30 een rits horen open gaan is Inge gelijk klaarwakker. De tent op de auto hangt namelijk zo’n 2,5 meter boven de grond en kan aan 2 kanten open. Er staat helaas maar een ladder aan één van de twee zijdes, dus je moet er wel aan de juiste kant uit! Nadat we de ritsen aan beide kanten hebben gehoord, heen en weer gekruip in de tent en vervolgens nog weer een keer beide ritsen klimmen we zo snel mogelijk onze daktent uit om Paul te helpen. Voetje voor voetje komt hij  als een houten klaas de ladder af.”

Bij het camp ligt een klein wildpark waar we onze eerste giraffes, struis- en heleboel andere vogels en impala’s spotten. Toch heel wat anders om de dieren in vrijheid te zien dan in een dierentuin. Het is de beleving, geeft je een kick. En daarvan zullen er nog vele volgen.

               

Aangekomen in Maun (T&I: “Paul rijdt, hij kan nog maar net over het stuur kijken!”), toegangspoort voor de grote parken, zien we een werkplaats voor 4×4-auto’s. Op de muur staat het logo van Landrover, echter met een rood kruis erdoor met de tekst: sorry mate! Uiteraard gaat Twan toch naar binnen, de nieuwe shocks moeten immers nog gemonteerd. Maar nee, duidelijke instructies van de baas (die er zelf niet is): geen werk meer aan Landrovers! Vermoedelijk hebben ze daar in het verleden gedoe mee gehad. De monteur wil ons wel helpen, maar dan na werktijd en bij hem thuis. We verkennen het stadje en staan na werktijd weer voor de deur, de monteur stapt in en wijst de weg naar zijn huisadres. We rijden de tuin in, monteur schuift samen met zijn broer onder de auto en na het nodige gesleutel zitten de dikke shocks er onder en het resultaat is duidelijk merkbaar! Niet voor niets met die dingen gesjouwd!

In Maun boeken we een rondvlucht boven de Okavanga Delta. Klein vliegtuigje, 2 voor en 2 achter, inclusief piloot. Een prachtige belevenis waarbij we goed kunnen zien hoe waterrijk dit gebied is. T&I: “Na nog geen vijf minuten vliegen begint het mooie landschap al in zicht te komen: de verschillende kleuren groen, het water tussendoor, en ook veel dieren: olifanten, herten, giraffen, zebra’s, wildebeesten. Het is prachtig. Bij de dieren die we zien maakt de piloot even een bochtje, zodat we iets beter zicht krijgen en mooiere foto’s kunnen maken. De Delta is ontzettend uitgestrekt, ongelofelijk gewoon. Nergens bebouwing, nergens menselijke invloeden. Slechts de natuur op z’n puurst. Toen we gisteren in een klein kanootje door de Delta vaarden was het perspectief heel anders en konden we het allemaal van dichtbij zien!” Dat heb je zo met delta’s.

               

De dagen die volgen is een aaneenschakeling van avontuur, lekker eten, 4×4-beleving in de meest pure zin, genieten van de natuur die we eigenlijk alleen van de TV-documentaires en boeken kennen en ga zo maar door. Een kleine greep daaruit, me realiserend dat ik me moet inhouden om deze tekst enigszins kort en bondig te houden.

De weg naar Moremi Game Reserve is een met stenen en keien verharde very bumpy zandweg, van zeg 25 km. Voor we bij de ingang South Gate zijn zien we al diverse olifanten (ik dacht dat de eerste een beeld was, we zijn immers nog niet in het park……), springbokken, slangen en, jawel, een groep wilde honden!! Ingeborg & Twan gaan uit hun dak! Wilde honden, zo’n 10 tot 15 bij elkaar! Wij zien ze hier op 6 meter afstand terwijl de populatie in heel Afrika op zo’n 2.000 exemplaren wordt geschat! Ofwel, iets zeer bijzonders!

We gaan met de zware Defender over houten bruggetjes waarbij je de stammetjes vervaarlijk hoort steunen en kraken, we doorwaden plassen en rivieren waarbij het water tot vijf centimeter hoog óp de motorkap staat en je het binnen dus niet helemaal droog houdt. T&I: “Zodra we bij de eerste brug aankomen vind ik het wat spannend, maar de brug lijkt ons gewicht te houden. Het is heel smal, net iets breder dan de auto en gemaakt van boomstammen. Die liggen in de breedte en worden door een paar andere stammen een soort van op hun plek gehouden. Stapvoets rijden we eroverheen, je voelt de beweging in de stammen, die onder de druk van de wielen niet willen blijven liggen op de plek waar ze horen. Zonder gekkigheid komen we aan de overkant: de eerste hebben we overleeft! De grond wordt inmiddels minder hard en veranderd langzaam in zacht, mul zand. In low gear rijden we met zo’n 25km/h over de zachte en slingerende zandpaden, Twan rijdt en is helemaal in zijn element. Rond 17.00 uur komen we aan bij Third Bridge Campsite. Ook hier vragen we nog even hoe het met het water zit, maar er wordt ons vertelt dat we gewoon de hoofdroute moeten volgen en dat we prima door het water kunnen dat er staat.

De eerste plas is al redelijk diep, het water komt tot de deurpost en bijna tot boven de banden, die al meer dan 80cm hoog zijn. Ik vind het reuze spannend, maar Paul en Twan lijken zich prima te vermaken. Met droge voeten komen we aan bij de vierde brug, pas hierna zal het echte water komen. En inderdaad. Op een gegeven moment zien we een plas water liggen waar we doorheen moeten. Er zijn meerdere bandensporen die het water in gaan dus het lijkt erop dat dit de route is. Ik zit met buikpijn achterin en wil dit eigenlijk niet, vooral omdat we niet kunnen zien waar het water ophoudt (omdat er een bocht in de weg zit) en dat we in Maun een verhaal hoorden van een Landcruiser die tot raamhoogte vast was komen te zitten in water, precies in deze hoek, na een inschattingsfout van de diepte van het water… Bij de camping was het antwoord: geen probleem met deze auto, dus Twan rijdt er voorzichtig in, Paul en ik maken foto’s en het lijkt prima te gaan. Maar we gaan dieper, dieper en daarna stroomt het water de auto binnen via de portieren en staat het water centimeters hoog op de motorkap. “Ik ga terug!” roept Twan ineens. Hij stopt, het water blijft binnenkomen en zet hem snel in de achteruit. Vol gas, om niet af te slaan of weg te zakken rijden we terug waar we vandaan kwamen. Zodra we weer op het droge staan, met het hart in onze keel, stappen we met volledig doorweekte schoenen uit. Wat een slechte plek was dat geweest om vast te komen staan!

We proberen een andere route te nemen, waar we door een soort moerasje moeten. Vol gas knalt Twan er doorheen, het ziet er namelijk erg zacht uit. We komen er doorheen maar een paar meter verder moeten we weer door een nat stuk waarvan niet duidelijk is waar we er weer uit moeten. Het is inmiddels half 6 en over een uur is het pikdonker. Pff…. Van Twan mag ik niet meer klagen en niks meer zeggen, omdat hij me zo neurotisch vindt (wat ik ook wel een beetje ben op dit moment, moet ik toegeven). Maar godzijdank besluiten ze dat het beter is om om te keren en ons hier niet aan te wagen. Het is simpelweg niet duidelijk waar we heen moeten, er is geen weg en er zijn geen aanwijzingen en we moeten nog een kleine 10 kilometer. We keren dus om, moeten weer het stuk moeras door en ik haal opgelucht adem als we er doorheen zijn. Nu alleen nog het natte stukje bij Third Bridge, maar dat was een makkie.”

               

We spotten mega veel olifanten en giraffen en bewonderen de dieren op luttele meters afstand, we aanschouwen nijlpaarden en krokodillen, zien enorme groepen zebra’s en ontelbare impala’s (biefstukjes voor de grote rovers), en bewonderen een hele kudde buffalo’s!! We zien een leeuw (welp) en leeuwin liggen uitpuffen na een wildebeest (ze heet dat beest nu eenmaal) te hebben gegrepen. Het arme dier was een inmiddels een flinke hap uit zijn achterkant kwijt; the circle of life. De pracht en schoonheid van dit alles is nauwelijks te omschrijven.

Eén bijzondere ervaring wil ik je niet onthouden. ‘s Avonds op een camp in Moremi Game Reserve is het onrustig op de savanne achter ons. We horen olifanten blazen en af en toe toeteren. Dat gaat zo een tijdje door. Wij eten en zitten om ons kampvuur bij de auto. Dan is duidelijk dat ze dichterbij komen, we zien niks, het is stikdonker, maar we horen geritsel in de struiken achter ons. Dicht bij nu. En dan, 10 seconden daarna, het meest indrukwekkende moment van deze 2 weken: een enorme brul van een leeuw, van wel heel dichtbij, vermoedelijk minder dan 50 meter afstand. Vlak naast je, zo lijkt het. Wat een imposant geluid, ik zou willen dat ik het na kon doen… We zitten even verstijfd in onze stoelen. Pfoe…, dat was close. We blijven bij ons vuur, want dat is veilig en stellen elkaar gerust met de wetenschap dat leeuwen zelden mensen aanvallen. Hij zal het op een olifantenjong hebben gemunt, zeggen we. T&I: “Paul heeft grote ogen van schrik en durft niet meer rustig op zijn stoel te zitten. Zodra we naar bed gaan en ik al bijna op het trappetje van de daktent sta, staren twee oplichtende ogen me aan. Ik schijn met de zaklamp en zie op 10m afstand een hyena zitten die (ver)lekker(d) naar ons aan het kijken is. Tijd om de daktent in te gaan!” En we hebben die nacht heerlijk geslapen!

Hard wegrennen moet je overigens nooit doen als je oog in oog staat met een wild dier. Je vertoont dan gedrag van een prooi en dat wil je niet zijn. Dat vond Twan ook toen hij op een middag heel stoer op een afstandje van een meter of 15 welsiwaar, met een olifant dacht mee te lopen. Jumbo vond dat plan wat minder, stopte, draaide zijn enorme olifantenkop met mega slagtanden naar Twan, klapperde de oren, hief de slurf en blies om duidelijk te maken dat Twan beter kon gaan. Twan luisterde direct, heb hem nog nooit zo hard zien rennen………

               

De volgende avond is het weer raak. Ing en ik zitten naast elkaar, Twan met vuur bezig. Ik zie iets lopen op “ons vak” (wat een soort open plek in het National Park is zonder hek om de camping) en knijp Ingeborg in haar arm wijzend op die gestalte. Ze schreeuwt van schrik, heb ik te hard geknepen vraag ik me af? “Een hyena” schreeuwt ze. Twan kijkt op, ziet dat beest pal naast hem en schrikt zich te pletter waardoor dat arme dier zich op zijn beurt een ongeluk schrikt en de benen neemt. Zo maak je wat mee……. We hebben hem later nog een keer op bezoek gehad waarbij de reactie niet veel anders was. T&I: “Als we ’s avonds naar bed gaan en Twan en ik al in de tent liggen is Paul nog wat aan het rommelen bij de auto. Bijna klaar om te gaan slapen horen we Paul ineens gillen, maar niet zomaar een gil, het was een schreeuw waar pure angst in zat. Onze hartslag gaat omhoog en we zitten allebei rechtop in bed en schreeuwen/roepen wat er aan de hand is… Geen geluid, niets… totdat we Paul ineens keihard horen lachen, met de hyena nog vers in z’n geheugen was hij geschrokken van z’n eigen schaduw… Wat een belevenissen hier op de camping!”

T&I: “Na weer een redelijk soepele grensovergang in record tijd (1 uur en 15 minuten) gaan we vol gas door Zambia in. Het is nog maar 70km rijden naar Livingstone, heerlijk zo’n kort ritje. Maar voordat we echt door kunnen rijden komen we aan bij de eerste road block waar we worden aangehouden. Twan moet langs de kant van de weg parkeren, want we hebben de stikker met LHD niet: left hand drive. Hier hebben we nergens wat over gelezen, maar de beste agent wil ons een boete geven van 350 kwacha (€ 33). Twan stapt uit en begint een heel gesprek om onder de boete uit te komen. Uiteindelijk weet hij het zo ver te lullen dat we vanavond in Livingstone de sticker zullen regelen (niet) en dat we voor nu onze NL sticker op de auto plakken. Ze gaan er uiteindelijk mee akkoord, vermoedelijk met name omdat ze klaar zijn met dat gezwam omdat het veel te lang duurt!”

Na veel avontuur en ca 1.800 km arriveren we in Livingstone, Zambia. Ik mag kiezen: gaan we raften of de Falls bewonderen. Ik kies voor het laatste. Als je het dan over natuurschoon en/of natuurgeweld hebt, wat een enorm iets is dit zeg! Gehuld in poncho’s lopen we over het pad met een geweldig uitzicht op het vele water dat zich over een breedte van 1200 meter maar liefst 100 meter naar beneden stort. Je weet niet wat je ziet en wat je hoort, enorm!! De daarbij opdwarrelende waterdruppels komen in de vorm van een gigantische niet aflatende hoosbui weer naar beneden. Vandaar die poncho’s! T&I: “Het is behoorlijk overweldigend maar het maakt ons ook enorm vrolijk. Het enige wat Paul zegt: “Dit is niet normaal, dit had ik me nooit kunnen voorstellen. Dit had ik voor geen goud willen missen. Dit is toch niet normaal Twan en Borg!?””

               

De volgende dag mocht ik dat natuurschoon tot mijn eigen verrassing nogmaals bewonderen, dit keer vanaf ca 500 meter hoogte. Ik was weer op weg naar huis…..

T&I: “De laatste dag is alweer aangebroken, de tijd is voorbij gevlogen. Om 13.00 uur gaat het vliegtuig de lucht in naar Johannesburg. Na het ontbijt pakt Paul z’n tassen, geven wij nog weer wat spullen mee terug naar huis en om 11 uur rijden we naar het vliegveld. Zodra we in de auto zitten merk ik goed dat hij het moeilijk begint te krijgen: hij is ontzettend stil. Op het vliegveld stappen we uit en dan begint het: we zijn nog niet in het gebouw of hij barst in tranen uit. Hij is ons enorm dankbaar voor het feit dat we hem hebben uitgenodigd en hij heeft een waanzinnige tijd gehad. De reis was geweldig, nieuw maar fantastisch en hij wenst ons heel veel plezier toe op de rest van onze trip. Het was super om twee weken samen te zijn, de tijd te hebben voor mooie gesprekken en samen te genieten van alles wat we zagen en meemaakten. Ik kan het natuurlijk ook niet droog houden, dus na een paar minuten janken drogen we onze tranen en lopen de hal in.

We mogen niet mee tot aan de douane, alleen de mensen die vliegen mogen naar de incheckbalies en het gebied daarachter. We moeten dus al iets sneller dan verwacht echt afscheid nemen. En de tranen komen weer. Ik vind het vreselijk om hem zo verdrietig te zien, te zien stuntelen met zijn spullen en vervolgens alleen door te moeten lopen. We zien hem in de rij aansluiten en zwaaien nog een paar keer, totdat hij gebaart dat we weg moeten gaan. Ik loop weg maar barst vervolgens zelf weer in tranen uit. We rijden terug naar de stad, het is gek na vele weken van ouders en vrienden op bezoek dat we weer alleen zijn, maar tegelijkertijd ook weer erg lekker om samen te zijn!”

Met dank aan mijn kids en Twan en natuurlijk Roos, die me heeft gestimuleerd deze reis te gaan maken!!

Klik hier voor een combinatie van onze foto’s!

274 reacties

 1. Hoi Ingeborg en Twan,

  En natuurlijk ook bedankt Paul! Een mooi verhaal en best een spannende reis met wilde dieren dichtbij en door het hoge water. We hadden de schitterende foto’s ook al bij Paul en Rosali thuis gezien, erg indrukwekkend. Ga door met de mooie verhalen. We hebben trouwens al een nummer van 4WD Magazine besteld waarin een artikel over jullie ervaringen komt (zo rond 20-08 verschijnt het). Ook daar zien we naar uit. Veel plezier met de verdere reis.

  Groetjes en kusjes,
  Dorien en Ton

 2. Met het lezen van het verslag in de vorm zoals het nu is beleef ik de avonturen weer opnieuw! Het was great!! Wens jullie nog een goede voortzetting van de reis en veel plezier bij Renee en Maurice!
  Vette knuffel van Pa-ul!!

 3. Hallo jongelui

  Wat leuk gedaan en geschreven de ervaringen van Paul en die van jullie vanuit ieders perspectief.
  Was erg leuk om te lezen en dan die prachtige foto s erbij top.

  Blijf op elkaar letten en veel plezier bij jullie vrienden in Tanzania.

  Dikke kus. Jan en sjanie

 4. 👍 😃 😭 GEWELDIG !!!!

 5. Prachtig om te lezen!! En wat een geweldige mooie tijd hebben jullie samen door mogen maken, safe trip Ingeborg en Twan en Paul..nog lekker nagenieten!
  Groetjes Dorien vd V.

 6. Wederom genoten van jullie avonturen. Heb een paar keer hardop moeten lachen om jullie belevenissen. En wat mooi en tegelijkertijd ook spannend om alle dieren van zo dichtbij te mogen bewonderen. Fijn dat jullie het zo goed hebben gehad samen!

  Liefs Whitney

 7. Wat een prachtig verhaal en evenzo mooie foto’s. We hebben de verhalen van Paul in geuren en kleuren gehoord, en de brul van de leeuw heeft echte indruk op hem gemaakt. Geniet nog van jullie reis en wij wachten op het volgende verhaal.

  Groetjes Tonny en Eef

 8. Oké, dit was met stip één van de meest hilarische (en emotionele) verhalen tot nu toe!! hahahaha! Die afwisseling tussen het verhaal van Paul en dat van jullie is briljant. Ik lag al op de grond bij de zin ‘Samen met Thijs en Rafke zien we, een voor ons bekend, klein mannetje, met een hele grote en héél erg zware backpack door de douane lopen!’ Ik zie het zo voor me! :’) Arme Paul..
  Anyway, heel leuk en fijn dat Paultje 2 weken met jullie heeft mogen meegenieten en meebeleven; een ervaring om nooit meer te vergeten! Kan me voorstellen dat het weerzien en afscheid erg emotioneel zijn geweest.. Je bent ook zo ver weg en lang van elkaar gescheiden. Gelukkig heeft Paul nu zelf mogen ervaren hoe fantastisch jullie het hebben, misschien scheelt dat een beetje!
  Ik zie dat er nog een verhaal op me staat te wachten, joehoee! BONUS! Snel verder lezen.
  Have fun lieverds!
  -x- Prl

 9. I visit daily some sites and sites to read articles, but this blog gives
  quality based writing.

 10. I and also my friends have already been looking through the great tricks located on your web blog and then instantly developed an awful suspicion I had not expressed respect to the website owner for them. Most of the people had been certainly excited to read through all of them and have now clearly been using these things. Thank you for genuinely really kind as well as for picking out these kinds of magnificent useful guides most people are really desperate to learn about. Our honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 11. Keeping your kids healthy should be your main concern, so just be sure you purchase only quality baby care products.
  MAPS not just treats children in distress with delicate care but refers to
  the pain and anxiety of each and every parent coping with child under chronic condition. It is not uncommon with an orphan to undergo various therapy sessions using a psychologist.

 12. Hello I am so glad I found your blog page, I really found you by mistake, while I was searching on Aol for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great job.

 13. Awesome! Its actually awesome piece of writing, I have got much clear idea on the topic of from this post.

 14. You ought to be a part of a contest for one of the finest websites on the net. I will highly recommend this blog!

 15. Hello, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, might check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a good component of folks will miss your fantastic writing because of this problem.

 16. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Many thanks

 17. Thanks in your curiosity in Investment Recommendation.

 18. I like what you guys are usually up too. This kind of clever work and reporting!
  Keep up the fantastic works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.

 19. That is a good tip particularly to those new to the blogosphere.
  Simple but very precise information… Thank you for sharing this one.
  A must read post!

 20. When someone writes an article he/she maintains
  the idea of a user in his/her brain that how a user can know it.
  So that’s why this post is outstdanding.

  Thanks!

 21. Yes! Finally someone writes about ig.

 22. An intriguing discussion is worth comment.
  There’s no doubt that that you ought to publish more on this issue, it might not be a taboo
  matter but typically people do not talk about these subjects.
  To the next! Many thanks!!

 23. I’m gone to tell my little brother, that he should also pay
  a quick visit this web site on regular basis to obtain updated from most recent gossip.

 24. If some one wishes expert view on the topic of blogging and site-building after that i suggest him/her
  to go to see this web site, Keep up the nice job.

 25. I visited various web pages however the audio feature for audio songs current at this website is actually wonderful.

 26. I visit day-to-day some sites and blogs to read articles or reviews, however this weblog provides quality based writing.

 27. I pay a visit every day some websites and websites to read content, however this
  blog presents feature based content.

 28. I need to to thank you for this wonderful read!!
  I definitely loved every bit of it. I have you bookmarked to check out new things you post…

 29. I’ve been surfing online more than 4 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and
  bloggers made good content as you did, the internet will
  be a lot more useful than ever before.

 30. What’s up, yes this piece of writing is actually nice
  and I have learned lot of things from it on the topic of blogging.
  thanks.

 31. I’ll right away clutch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you have any? Please allow me understand so that I may just subscribe.

  Thanks.

 32. Very good information. Lucky me I found your site by chance (stumbleupon).
  I’ve book marked it for later!

 33. I truly love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you create this web site yourself?
  Please reply back as I’m wanting to create my very own website and would love to learn where
  you got this from or just what the theme is named.
  Thanks!

 34. Howdy! This blog post couldn’t be written any better!
  Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I most certainly
  will send this article to him. Pretty sure he will have a great read.
  I appreciate you for sharing!

 35. I like the valuable info you provide in your articles.

  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 36. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to far added agreeable from
  you! By the way, how can we communicate?

 37. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking
  back frequently!

 38. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog.
  You have some really good articles and I believe
  I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely
  love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Kudos!

 39. Do you mind if I quote a few of your articles as
  long as I provide credit and sources back to your blog? My blog is
  in the exact same niche as yours and my visitors would truly benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Many thanks!

 40. It’s really very complicated in this busy life to listen news on TV, therefore I only use web for that
  purpose, and take the most up-to-date news.

 41. hi!,I really like your writing so much! percentage we keep up a correspondence extra approximately your
  post on AOL? I require a specialist in this house
  to solve my problem. May be that is you! Having a look
  ahead to see you.

 42. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post
  is simply great and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your
  feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 43. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog.
  You have some really good posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to
  mine. Please shoot me an email if interested. Kudos!

 44. Thanks for sharing your thoughts about ig. Regards

 45. I’m not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 46. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a
  few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the
  same results.

 47. Pretty! This was an extremely wonderful article.
  Many thanks for providing this information.

 48. This is my first time go to see at here and
  i am in fact pleassant to read all at one place.

 49. This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 50. I do not even know the way I finished up here, however I believed this
  publish was once great. I don’t know who you might be but definitely you’re going to a famous blogger
  in the event you aren’t already. Cheers!

 51. Thanks for the good writeup. It in truth used to be a leisure account it.
  Look advanced to far introduced agreeable from you! By the way,
  how can we be in contact?

 52. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really good articles and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested.
  Thanks!

 53. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has aided me out loads.
  I’m hoping to contribute & help different users like its helped me.
  Great job.

 54. I was able to find good advice from your blog posts.

 55. I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this web page
  is in fact good.

 56. This piece of writing provides clear idea in favor of the new viewers of blogging, that truly how to do running a
  blog.

 57. I love reading an article that will make men and
  women think. Also, many thanks for allowing me to comment!

 58. Heya excellent website! Does running a blog such as this require a great deal of work?

  I’ve absolutely no understanding of programming but I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyways, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off topic but I just wanted to ask. Thanks!

 59. Howdy! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 60. Aw, this was an extremely good post. Finding
  the time and actual effort to generate a really good article… but
  what can I say… I hesitate a lot and never manage to get anything done.

 61. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be
  aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing
  without having side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 62. Great website. Plenty of useful information here.
  I am sending it to a few pals ans also sharing in delicious.
  And of course, thank you to your effort!

 63. I was wondering if you ever considered changing
  the page layout of your site? Its very well written; I
  love what youve got to say. But maybe you could a little more in the
  way of content so people could connect with it better. Youve
  got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 64. Appreciating the commitment you put into your site and detailed information you offer.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Fantastic read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to
  my Google account.

 65. I think that what you composed made a lot of sense. However, consider this,
  what if you were to create a killer post title? I ain’t suggesting your information isn’t good., but what if you added something to
  possibly get people’s attention? I mean Met Pa-ul in de wildernis!
  – Hopping Around is kinda boring. You ought to glance at Yahoo’s home page
  and see how they create news titles to get people to open the links.
  You might add a video or a related pic or two to get readers excited about everything’ve
  written. In my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.

 66. Hello there! This blog post couldn’t be written much better!
  Going through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I am going to forward this article
  to him. Pretty sure he will have a great read.
  Many thanks for sharing!

 67. This is a great tip especially to those new to the blogosphere.
  Short but very precise information… Thanks for sharing this one.
  A must read article!

 68. Financial advisors business is individuals enterprise.

 69. Do you mind if I quote a few of your articles as long as
  I provide credit and sources back to your weblog?

  My blog site is in the exact same niche as yours and my users would truly benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Cheers!

 70. Hi to every body, it’s my first pay a quick visit of this blog; this webpage
  contains amazing and really good material in favor of visitors.

 71. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was
  great. I don’t know who you are but certainly you are going
  to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 72. I really like it when individuals get together and share opinions.

  Great blog, stick with it!

 73. What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how regarding unpredicted
  feelings.

 74. I’m no longer positive where you’re getting your information, but good topic.

  I must spend some time learning much more or working out more.
  Thank you for magnificent information I was searching for this information for my mission.

 75. After I originally left a comment I seem to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment
  is added I receive 4 emails with the same comment.

  There has to be a way you can remove me from that service?
  Kudos!

 76. Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to
  get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 77. After looking at a few of the blog posts on your web site,
  I really like your technique of blogging. I
  added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the
  near future. Please visit my website too and tell me how you feel.

 78. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
  It’s always helpful to read through content from other writers and practice a little something from other websites.

 79. Nice answers in return of this difficulty with solid arguments and telling all concerning that.

 80. I don’t even understand how I stopped up here,
  however I believed this submit was once good.

  I don’t recognize who you might be however certainly you’re going to a famous blogger when you aren’t
  already. Cheers!

 81. These are really enormous ideas in about blogging. You have touched some pleasant factors here.

  Any way keep up wrinting.

 82. I think the admin of this web page is actually working hard for his web
  page, for the reason that here every data is quality based stuff.

 83. Heya i am for the primary time here. I came across
  this board and I in finding It truly helpful & it helped me out
  a lot. I hope to give one thing back and help others such as you aided me.

 84. This info is invaluable. When can I find out more?

 85. At this moment I am ready to do my breakfast, when having my breakfast coming yet again to read
  other news.

 86. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who
  has been doing a little research on this. And he in fact bought
  me dinner because I found it for him… lol.
  So let me reword this…. Thanks for the meal!!

  But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your website.

 87. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your website
  is fantastic, as well as the content!

 88. This design is spectacular! You certainly know how to keep a
  reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 89. Wow, that’s what I was searching for, what a data! present here at this blog,
  thanks admin of this web site.

 90. I think the admin of this web page is really working hard in support of his website, as here every
  information is quality based data.

 91. Hi there, i read your blog occasionally and i own a
  similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?

  If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?

  I get so much lately it’s driving me crazy so
  any assistance is very much appreciated.

 92. Nice blog right here! Also your web site loads up fast!
  What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink to your host?
  I want my site loaded up as quickly as yours lol

 93. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog
  and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming
  having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy
  so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 94. Just wish to say your article is as amazing.
  The clearness in your post is simply nice and i can assume you
  are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed
  to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry
  on the gratifying work.

 95. I have been browsing online more than 3 hours as of late, yet I
  by no means discovered any interesting article like yours.

  It is lovely worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content material
  as you did, the web might be a lot more useful than ever before.

 96. Hello there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I will appreciate if you continue this in future. A lot
  of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 97. I am sure this post has touched all the internet users,
  its really really pleasant article on building up new website.

 98. For newest information you have to pay a
  visit web and on web I found this website as a most excellent web page for most up-to-date updates.

 99. Hi I am so excited I found your webpage, I really found you by mistake, while I was browsing on Aol for something
  else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for
  a fantastic post and a all round thrilling blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also
  included your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read a lot more, Please do keep up the superb
  job.

 100. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wondering your situation;
  many of us have created some nice methods and we are looking to swap solutions with others, why not shoot me an email if interested.

 101. Fastidious answers in return of this question with firm arguments and explaining all concerning
  that.

 102. Hey there, You have done a fantastic job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends.

  I’m sure they’ll be benefited from this website.

 103. It’s remarkable in support of me to have a website, which is helpful in support of my knowledge.
  thanks admin

 104. Its like you learn my mind! You seem to grasp a lot about this, such
  as you wrote the ebook in it or something. I think that you simply can do with
  some p.c. to drive the message home a bit, however
  other than that, this is great blog. An excellent read.
  I’ll certainly be back.

 105. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is important and everything.
  But just imagine if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and videos,
  this website could undeniably be one of the very best in its
  niche. Superb blog!

 106. Do you have any video of that? I’d care to find out more details.

 107. I have been browsing on-line greater than three hours nowadays, but I
  by no means discovered any fascinating article like yours.
  It is beautiful worth sufficient for me. Personally, if all
  webmasters and bloggers made good content material as you did, the web will be a lot more helpful than ever before.

 108. Piece of writing writing is also a fun, if you be familiar with afterward you can write if not it is complicated to write.

 109. What’s up to all, how is the whole thing, I think
  every one is getting more from this site, and your views are good in favor of
  new viewers.

 110. Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick
  shout out and tell you I truly enjoy reading your posts.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that
  deal with the same topics? Thanks for your time!

 111. Greetings! Very useful advice in this particular article!
  It’s the little changes that will make the greatest changes.

  Many thanks for sharing!

 112. Every weekend i used to visit this web page, because i want enjoyment,
  since this this website conations actually fastidious funny stuff too.

 113. I’m not sure exactly why but this site is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 114. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility
  but I thought I’d post to let you know. The layout look great though!
  Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 115. Great blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast
  as yours lol

 116. I think this is among the most important info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things,
  The website style is great, the articles is really nice : D.
  Good job, cheers

 117. whoah this blog is excellent i really like studying your articles.
  Keep up the great work! You realize, a lot of people
  are looking around for this information, you can aid them greatly.

 118. Hello i am kavin, its my first time to commenting anywhere,
  when i read this article i thought i could also make comment due
  to this sensible post.

 119. If you want to obtain much from this paragraph then you have to apply these strategies to your won weblog.

 120. If some one wishes to be updated with most recent technologies then he
  must be pay a visit this site and be up to date everyday.

 121. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your
  point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be
  giving us something enlightening to read?

 122. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 123. I just could not depart your web site prior to suggesting
  that I really enjoyed the usual information a person provide in your visitors?
  Is going to be back frequently in order to inspect new posts

 124. Very good post! We will be linking to this particularly
  great post on our site. Keep up the great writing.

 125. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your
  posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Thanks for your time!

 126. Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of
  volunteers and starting a new initiative in a
  community in the same niche. Your blog provided us useful information to
  work on. You have done a wonderful job!

 127. I think that what you composed made a bunch of sense.

  However, consider this, suppose you added a little information? I mean, I don’t
  wish to tell you how to run your blog, however suppose you added a title that makes people desire more?
  I mean Met Pa-ul in de wildernis! – Hopping Around is a little vanilla.
  You should glance at Yahoo’s home page and watch how they create post headlines to get people to click.
  You might try adding a video or a related pic or two to get readers interested about everything’ve written. In my
  opinion, it could make your website a little bit more interesting.

 128. Heya i’m for the first time here. I came across this board
  and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided
  me.

 129. Yes! Finally someone writes about ig.

 130. Hello! I’ve been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and
  give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to mention keep up
  the great job!

 131. Heya i’m for the first time here. I found this board
  and I to find It really useful & it helped me out
  a lot. I am hoping to provide something again and help others like you aided me.

 132. Hi, I log on to your blog regularly. Your story-telling style
  is witty, keep up the good work!

 133. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 134. Someone necessarily help to make critically posts I would state.
  This is the first time I frequented your web page and to
  this point? I amazed with the analysis you
  made to make this actual publish extraordinary. Fantastic
  process!

 135. hi!,I love your writing very much! percentage we keep in touch extra about your post
  on AOL? I need an expert in this area to solve my problem.
  Maybe that is you! Having a look forward to look you.

 136. Hi exceptional website! Does running a blog similar to
  this require a lot of work? I have no understanding of coding but I
  had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any suggestions or techniques for new blog
  owners please share. I understand this is off topic but I simply had
  to ask. Many thanks!

 137. fantastic publish, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector don’t realize this.
  You must proceed your writing. I’m confident, you have a
  great readers’ base already!

 138. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog.
  You have some really great posts and I believe I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the
  load off, I’d absolutely love to write some content for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please
  send me an email if interested. Thank you!

 139. Its not my first time to pay a visit this site, i am browsing this
  web page dailly and get nice facts from here daily.

 140. Hi there to every one, the contents existing at this web site are
  in fact amazing for people experience, well, keep up the good
  work fellows.

 141. Hello everybody, here every one is sharing these kinds of familiarity, therefore it’s pleasant to read this web
  site, and I used to go to see this webpage all the time.

 142. Appreciate the recommendation. Will try it out.

 143. It’s nearly impossible to find knowledgeable people about this subject, but you sound like you
  know what you’re talking about! Thanks

 144. Why people still make use of to read news papers when in this technological globe all is
  existing on net?

 145. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before
  but after browsing through many of the posts I realized
  it’s new to me. Regardless, I’m definitely pleased I found it and
  I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 146. I read this piece of writing fully concerning the
  comparison of newest and earlier technologies, it’s amazing article.

 147. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 148. Hey There. I discovered your weblog the usage of msn. This is an extremely smartly written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read more
  of your useful information. Thank you for the post. I’ll definitely
  return.

 149. This is the right webpage for anyone who wants to find out
  about this topic. You understand a whole lot its almost
  hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a subject that has been discussed for years.
  Wonderful stuff, just wonderful!

 150. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually
  something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for
  me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 151. I believe this is among the such a lot significant information for me.
  And i am happy reading your article. But wanna commentary
  on few general issues, The site taste is ideal, the articles is in reality great : D.
  Good activity, cheers

 152. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article
  seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but
  I figured I’d post to let you know. The design look great though!
  Hope you get the issue solved soon. Kudos

 153. I am curious to find out what blog system you happen to be working with?
  I’m having some small security problems with my latest website and I’d like to find something more safe.
  Do you have any recommendations?

 154. I’m no longer sure the place you are getting your info, however good topic.
  I needs to spend a while learning more or understanding more.

  Thank you for great information I used to be
  searching for this information for my mission.

 155. This is the perfect site for everyone who hopes to understand this
  topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would
  want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been written about for a long time.

  Great stuff, just wonderful!

 156. It’s wonderful that you are getting thoughts from this post as well as from our dialogue made
  at this place.

 157. Aw, this was an extremely good post. Spending some time and actual effort to create a great article… but what can I say… I hesitate a
  whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 158. I have read so many content concerning the blogger lovers however this paragraph
  is genuinely a pleasant article, keep it up.

 159. This is really interesting, You’re an excessively professional blogger.
  I have joined your feed and look forward to in search of more of your magnificent
  post. Also, I have shared your website in my social networks

 160. My family members all the time say that I am wasting my time here at net, however I know I am getting
  experience all the time by reading such fastidious articles or reviews.

 161. Thank you for some other fantastic article. The place else could anybody get that type of info
  in such an ideal method of writing? I have a presentation next week, and I’m on the
  search for such information.

 162. Thanks for finally talking about >Met Pa-ul in de wildernis!

  – Hopping Around <Loved it!

 163. It’s perfect time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 164. Tremendous issues here. I’m very happy to peer your post.
  Thanks a lot and I am looking ahead to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

 165. WOW just what I was searching for. Came here by searching for ig

 166. What’s up to every one, the contents present at this web site are actually awesome for
  people experience, well, keep up the good work fellows.

 167. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable information to work on.
  You’ve done an impressive job and our whole community will be
  thankful to you.

 168. Hi there, its nice piece of writing about media print, we all understand media is a
  enormous source of information.

 169. Great article! That is the kind of information that should be shared around the net.
  Shame on the search engines for not positioning this publish
  higher! Come on over and talk over with my web site .
  Thank you =)

 170. Hi there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they will be benefited from this site.

 171. I think this is one of the such a lot vital info for me.
  And i am happy reading your article. But wanna statement on few general issues,
  The site style is wonderful, the articles is really
  nice : D. Just right activity, cheers

 172. What i do not understood is if truth be told how you are not actually much more well-favored than you may be right now.
  You are so intelligent. You understand thus considerably in the case of this subject, made me in my opinion believe it from a lot of various angles.
  Its like women and men don’t seem to be interested except it’s one thing to do with Lady gaga!
  Your personal stuffs excellent. At all times care for it up!

 173. Great delivery. Great arguments. Keep up the great spirit.

 174. I delight in, lead to I discovered exactly what I used to
  be having a look for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a
  nice day. Bye

 175. I love it whenever people get together and share thoughts.
  Great site, stick with it!

 176. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web
  browser compatibility but I thought I’d post to let you know.

  The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers

 177. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really great posts and I think I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love
  to write some material for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please blast me an email if interested.
  Regards!

 178. What’s up, just wanted to say, I liked this blog post. It was practical.
  Keep on posting!

 179. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back once again since I
  saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may
  you be rich and continue to guide others.

 180. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage?

  My blog site is in the exact same area of interest
  as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you
  present here. Please let me know if this alright with you.
  Appreciate it!

 181. Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve
  my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 182. Investors do pay direct and indirect prices.

 183. I wanted to thank you for this great read!! I absolutely loved every little bit of it.
  I’ve got you bookmarked to check out new stuff you post…

 184. I simply want to tell you that I’m newbie to blogs and really savored you’re web page. More than likely I’m planning to bookmark your site . You amazingly come with beneficial posts. Bless you for sharing with us your web site.

 185. That is true for investment advice as nicely.

 186. A monetary advisor is your planning companion.

 187. Nice blog here! Also your site so much up very
  fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your
  associate hyperlink for your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 188. I’m curious to find out what blog system you are working with? I’m experiencing some minor security problems with my latest blog and I’d like to find something more risk-free. Do you have any solutions?

 189. I always emailed this blog post page to all my contacts, since if like to read it next my friends will
  too.

 190. I like the valuable information you provide on your articles.
  I will bookmark your weblog and test once more right
  here frequently. I am reasonably certain I’ll learn lots of new stuff right
  right here! Good luck for the next!

 191. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.
  I must say you’ve done a amazing job with this.
  Also, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer.
  Exceptional Blog!

 192. Great website. A lot of useful information here.
  I’m sending it to several pals ans also sharing in delicious.
  And certainly, thanks in your effort!

 193. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 194. Appreciate it for helping out, fantastic info. “Nobody can be exactly like me. Sometimes even I have trouble doing it.” by Tallulah Bankhead.

 195. Perfectly pent subject matter, thanks for information .

 196. I just like the valuable information you provide on your articles. I will bookmark your weblog and take a look at once more here regularly. I’m quite certain I’ll be informed lots of new stuff proper here! Good luck for the following!

 197. Somebody essentially assist to make severely posts I’d state. This is the very first time I frequented your website page and so far? I surprised with the analysis you made to make this actual put up amazing. Wonderful activity!

 198. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It will always be exciting to read content from other writers
  and practice something from their websites.

 199. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in reality purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If possible, as you grow to be experience, would you mind updating your blog with more details? It’s extremely useful for me. Large thumb up for this weblog put up!

 200. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 201. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 202. Wow, this paragraph is nice, my sister is analyzing these
  things, thus I am going to let know her.

 203. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before
  but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 204. I’m not sure exactly why but this weblog is loading extremely slow for
  me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 205. I just like the helpful information you provide to your articles. I’ll bookmark your weblog and test again here frequently. I’m somewhat certain I will be told plenty of new stuff right right here! Best of luck for the next!

 206. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog
  site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 207. Think about investments that offer instant annuities.

 208. I together with my guys came examining the good things from the website and instantly I got an awful suspicion I had not thanked the website owner for those techniques. All of the boys are actually totally thrilled to learn all of them and have really been taking pleasure in those things. I appreciate you for simply being so helpful and for having some impressive issues most people are really desperate to be aware of. Our own sincere regret for not saying thanks to sooner.

 209. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

 210. Hi, its good paragraph on the topic of media print, we all be aware
  of media is a enormous source of information.

 211. Pretty! This has been an extremely wonderful
  article. Thanks for providing this information.

 212. You have mentioned very interesting details ! ps decent internet site . “Wisdom is the supreme part of happiness.” by Sophocles.

 213. hello!,I like your writing so a lot! proportion we be in contact more approximately your post on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem. May be that’s you! Having a look forward to see you.

 214. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. An excellent read. I will definitely be back.

 215. Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 216. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!

 217. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal site.

 218. My spouse and i felt absolutely lucky when Chris could round up his homework via the precious recommendations he was given through the site. It’s not at all simplistic to simply be giving away solutions the rest may have been selling. Therefore we recognize we now have you to give thanks to because of that. The explanations you’ve made, the straightforward site menu, the relationships you give support to create – it is mostly fantastic, and it is leading our son and the family feel that the situation is awesome, which is certainly wonderfully vital. Thanks for all the pieces!

 219. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you can do with a few pics to drive the message
  home a bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  A great read. I’ll definitely be back.

 220. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your
  blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write
  again soon!

 221. Valuable info. Lucky me I found your web site by chance, and I am shocked why this accident
  didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 222. I went over this internet site and I conceive you have a lot of fantastic information, bookmarked (:.

 223. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Many thanks!

 224. My relatives every time say that I am killing my
  time here at net, but I know I am getting
  knowledge everyday by reading such fastidious posts.

 225. Now it is time to choose your specific investments.

 226. Hi, its nice paragraph about media print, we all be familiar with media is a fantastic source of facts.

 227. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this
  paragraph i thought i could also make comment due to this brilliant post.

 228. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and
  wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write
  again soon!

 229. Thank you for every other wonderful article. Where else may anyone get that kind of information in such a perfect manner of writing? I have a presentation next week, and I’m at the look for such information.

 230. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you’re a great author.I will make sure to bookmark your blog and may come back sometime soon. I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice morning!

 231. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 232. Good post but I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Cheers!

 233. Good blog you’ve got here.. It’s hard to find good quality writing like yours nowadays.
  I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 234. you might have an ideal weblog right here! would you like to make some invite posts on my weblog?

 235. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve read through something like this before.
  So good to find another person with a few unique thoughts on this subject matter.
  Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something that is required on the internet, someone
  with a bit of originality!

 236. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 237. Excellent blog here! Also your site so much up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link in your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 238. And this is an investment risk value taking.

 239. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 240. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 241. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this piece of writing i
  thought i could also make comment due to this brilliant article.

 242. Spot on with this write-up, I actually suppose this web site wants way more consideration. I’ll probably be once more to read much more, thanks for that info.

 243. Very good article. I am experiencing a few of these issues as well..

 244. Merely wanna comment that you have a very nice web site , I enjoy the pattern it really stands out.

 245. Hello this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 246. Hey there! I’ve been reading your weblog for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Tx! Just wanted to mention keep up the good work!

 247. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your article seem to be running off the screen in Firefox.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Many
  thanks

 248. F*ckin’ awesome issues here. I’m very satisfied to look your post. Thanks a lot and i am having a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 249. Good article. It is rather unfortunate that over the last decade, the travel industry has had to handle terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, along with the first ever true global economic collapse. Through all of it the industry has really proven to be effective, resilient in addition to dynamic, finding new ways to deal with hardship. There are always fresh difficulties and chance to which the business must once more adapt and act in response.

 250. I’d have to check with you here. Which is not something I normally do! I get pleasure from reading a put up that may make folks think. Also, thanks for allowing me to comment!

 251. whoah this blog is magnificent i love reading your articles. Stay up the great paintings! You realize, many individuals are looking around for this information, you could help them greatly.

 252. Hello, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer, would check this… IE nonetheless is the marketplace chief and a good part of other people will pass over your wonderful writing due to this problem.

 253. All sorts of investments include sure risks.

 254. hello!,I like your writing very much! share we be in contact more approximately your post on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Taking a look forward to see you.

 255. If some one wishes to be updated with newest technologies
  afterward he must be visit this website and be up to date everyday.

 256. Merely wanna input on few general things, The website pattern is perfect, the written content is really great. “The sun sets without thy assistance.” by The Talmud.

 257. Remarkable issues here. I am very happy to look your post.

  Thanks a lot and I am looking forward to touch you. Will you please drop me
  a e-mail?

 258. you are really a just right webmaster. The site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful process in this topic!

 259. I know this web site presents quality dependent content and additional information, is there any other website which gives these
  kinds of information in quality?

 260. you are really a excellent webmaster. The web site loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a fantastic job on this topic!

 261. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website
  with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information.
  I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Exceptional blog and terrific design.

 262. I truly wanted to make a brief word to appreciate you for those marvelous guides you are writing at this site. My prolonged internet research has at the end of the day been paid with reliable tips to go over with my companions. I ‘d mention that most of us readers are quite fortunate to be in a wonderful place with so many marvellous people with very beneficial plans. I feel very privileged to have discovered your web site and look forward to many more fun times reading here. Thanks a lot again for all the details.

 263. I haven¡¦t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 264. I genuinely enjoy reading on this website , it contains good posts . “Literature is the orchestration of platitudes.” by Thornton.

 265. Very interesting subject, thank you for putting up.

 266. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

 267. Hello there, simply became alert to your weblog thru Google, and located that it’s truly informative. I’m going to be careful for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. A lot of folks will be benefited from your writing. Cheers!

 268. You are a very capable individual!

 269. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 270. Thanks for the good writeup. It in truth was a leisure
  account it. Glance complex to far delivered agreeable from you!
  However, how could we communicate?

 271. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 272. You made some respectable factors there. I regarded on the web for the difficulty and found most individuals will go together with together with your website.

Geef een reactie