2e keer Zambia, nieuwe ervaringen!

Na het afscheid met Paul waren we voor het eerst in ruim 6 weken weer met z’n tweetjes, ofwel tijd om onze plannen weer op de kop te gooien… We merkten dat met de komst van iedereen we heel veel leuke dingen mee hebben gedaan en meegemaakt, maar ook een “soort deadlines” hadden, iets dat we al een tijd minder/niet meer hebben gehad.

Ons plan om te gaan trouwen ergens in Zuid-Europa per eind oktober hebben we dan ook maar geschrapt, geen deadlines meer! We sturen een “don’t save the date” kaart en we maken plannen om de route om te gooien via het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië en Iran) of  moeten we toch nog een hike van 6 maanden maken in Nieuw-Zeeland nadat we terug komen in Nederland (omdat we nog niet naar huis willen)? Maar nee, we komen stiekem toch wel tot de conclusie dat onze zeepbel ergens zal moeten barsten en dat we op één of andere manier weer aan het “echte” leven moeten gaan beginnen. Dus de nieuwe plannen worden vooralsnog in de ijskast gezet en we focussen op kerst in Nederland, en voor de zekerheid, we doelen dan op 2017…

     

In ons backpackershostel in Livingstone ontmoeten we onder andere twee Duitse jongens. Ze hebben net een flinke reis door Zambia gemaakt en zijn op de terugweg naar Windhoek: over 5 dagen vliegen ze terug naar huis na 1 jaar in Afrika te zijn geweest. Ze zijn allebei 19 jaar en moeten nog gaan studeren. Dat soort verhalen zijn toch geweldig? Hoe leer je je zelf beter kennen dan met een oude auto door Afrika te reizen, fantastisch! De tip die ze ons uiteindelijk geven: ga naar North Luangwa en neem de mooie route die langs de Luangwa River loopt, niet de hoofdweg. We zaten er nog een beetje over te twijfelen of we hier wel naartoe moesten gaan, aangezien je alleen maar walking safari’s in North Luangwa kan doen en de prijzen wat hoog zijn. Maar hij zegt: “dit is het mooiste stukje Zambia dat je zult zien, het échte Afrika!” Oké: daar moeten we dus naartoe!

Voor we vertrekken ontmoeten we in ons hostel ook nog Judy. Ze komt uit Amerika en verblijft steeds 6 maanden in Zambia. Ze is gelovig, zoals eigenlijk alle mensen die hier hulp bieden, en heeft een NGO in Mkushi opgezet. Ze leren mensen om huizen te bouwen van zandzakken en ook helpt ze kansloze (veelal gehandicapte) kinderen of simpelweg mensen op straat die het moeilijk hebben. Ze nodigt ons uit om bij haar langs te komen. We kunnen bij hun op het terrein kamperen, dus dat klinkt alweer goed! Vaak slaan we “gelovige-goede-doelen” uitnodigingen over, maar onder het motto why not  en onze nieuwsgierigheid om dit met eigen ogen te gaan zien voegen we dit toe aan de route. Maar voor het zover is moeten we eerst zo’n 600km afleggen naar Lusaka.

Op de overnight camping onderweg naar Lusaka zegt Twan na het avondeten ineens: “Ik denk dat ik ziek aan het worden ben. Ik voel me beroerd, heb koppijn en m’n hele lichaam begint pijn te doen.” Om 19.00 uur ligt hij dan ook al in de tent te lezen. Dat gebeurd eigenlijk nooit. ’s Nacht is het raak, vaak de tent uit voor diarree, stuiptrekken van de koud en levendige (hallucinerende) dromen… Na het ontbijt rijd ik met Twan liggend op de achterbank door naar Lusaka. Gezien het in de avond nog niet beter is geworden en er koorts bij is gekomen gaan we maar richting het ziekenhuis. Twan heeft geluk, hij mag een nachtje blijven omdat hij uitgedroogd is en de arts denkt dat hij malaria of een bacterie in z’n lichaam heeft. De dag erna blijkt (gelukkig) dat het ‘maar’ een bacterie is. Je zou zeggen dat we na de Filipijnen zo’n 2 jaar geleden de verschijnselen van uitdroging wel kennen, maar blijkbaar nog niet… Na een stevige antibioticakuur en de nodige zakken met vocht is het probleem opgelost en kunnen we na een onverwachte stop van 4 dagen in Lusaka weer door, op naar Judy.

                

In Europa is het redelijk saai om een stuk van 300km te rijden. Het is met name een lange rechte weg, met af en toe wat bochten. Veelal mag je 120km/h, soms 100 en dat vinden we dan irritant. Hier in Zambia is het wel anders als je zo’n stuk rijdt. Hier even een korte opsomming van wat we onderweg tegenkomen:

 • Minimaal 6 roadblocks. Bij de meesten mogen we gewoon doorrijden, maar bij een aantal wordt ons paspoort/permit gevraagd. Ook moeten we ergens het Carnet laten zien. Omdat we niet graag onze officiële documenten afgeven, hebben we kleurenkopietjes gemaakt van alle documenten. We geven nu dus elke keer een kopie, wat iedereen prima vindt.
 • We worden staande gehouden door de politie: we zijn gepakt omdat we blijkbaar te hard hebben gereden. Het eerste stuk vanaf Lusaka mag je namelijk maar 80km/h, Twan reed 87km/h. Ik stap uit en geef aan dat we net aan het inhalen waren. Dat maakt niets uit blijkbaar, we moeten toch betalen. De rekening bedraagt 300 kwacha (€28). De politieagente waar ik het gesprek mee heb zit achter in de politie auto. Ze heeft haar schoenen uit, er ligt een stapel eten naast haar en ze ziet er erg ongeïnteresseerd uit. Ze blijft ondanks mijn sterke betoog waarom we te hard reden herhalen dat we de boete moeten betalen. Uiteindelijk vraag ik, op aanraden van Twan, of we niet een waarschuwing kunnen krijgen. “Okay mama, but this is your last and final warning. You can go now.”
 • Er staat een man langs de kant van de weg met een levende haan in z’n hand. Of we die willen kopen? Maar nee denk je dan, want er worden ook gebakken veldmuizen aangeboden en die zijn natuurlijk veel lekkerder…
 • De ‘snelweg’ gaat dwars door alle dorpjes heen, niet er omheen zoals wij dat kennen. Ofwel gemiddeld 120km/h rijden, no way!
 • Bij de grensovergang toen we Zambia in kwamen, hebben we voor $20 aan roadtax moeten betalen. Er zijn toch nog wel wat tolwegen hier, waar je elke keer K20 (€ 1,90) moet betalen voor een auto, ook voor onze auto. De eerste keer betalen we netjes, omdat we eigenlijk niet beter weten. Maar bij de tweede wordt er opeens iemand bij geroepen, en vraagt of we bij de grens al iets hebben betaald. We hebben heel veel betaald voor van alles en nog wat, wat hebben ze nodig? Een groenig papiertje. We zoeken in ons belangrijke-spullen-tasje en vinden het papiertje dat hij zoekt. De vriendelijke man in het tolhuisje legt uit dat we met dit papiertje alle tax al hebben betaald en hier niet opnieuw hoeven te betalen. Aha, dat wisten we niet.
 • Langs de kant van de weg zitten veel mensen eten te verkopen: aardappels, tomaten, watermeloenen, bananen en appels. Dat zijn wel de meeste producten. Iedereen verkoopt echter hetzelfde, en iedereen zit daar maar de hele dag. Alle stalletjes naast elkaar zijn hetzelfde. Hoe overleven die mensen? Hoe verdienen ze genoeg geld om rond te komen dag na dag?
 • En dan zien je in eens een houten stellage-tje met oude cola flesjes en kleine jerrycans staan. Je snapt het gelijk ze verkopen huis-gemaakte honing! Kosten: 20 kwacha (zo’n 2 euro) voor een fles van 0,6 liter.
 • Niet te vergeten, overal lopen mensen! Ook al rijd je 100km/h, op 2 meter afstand van je auto zit, loopt of soms slaapt er gewoon iemand langs de weg.

Een rit door Afrika is toch wat anders dan van Eindhoven naar de Achterhoek.

               

Aangekomen bij Jack en Judy, de missionaries from the States gaat om 05.50 al de wekker: Twan heeft zich aangemeld om mee te gaan naar een Christelijke ontbijtbijeenkomst voor zakenlui in de omgeving. Het is een wekelijkse meeting waarbij ontwikkelingen, vragen, moeilijkheden met betrekking tot het en hun geloof worden besproken. Het is super interessant om dit vanuit eerste hand te zien, er wordt gesproken over de hel, het eeuwige brandende vuur, de hemel. Maar ook over de moeilijkheid mensen te overtuigen van hun gelijk. Want iedereen denkt natuurlijk dat ze gelijk hebben in hun opvattingen over dit leven en het hiernamaals. Er wordt zonder het te noemen over push en pull marketing gesproken, en er worden voorbeelden van onverwachte, maar bijzondere nieuwe gelovigen gesproken. Zelf niet gelovig zijnde is dit ver van Twans bed, dus hij komt met een semi-verbazing van wat hij allemaal gehoord heeft weer thuis.

Voor mij start het programma pas om 12.00 uur, dan komt er een groep vrouwen voor de bijbelstudie die Judy organiseert. Tot die tijd zit ik lekker wat te lezen in de zon, de hondjes te vermaken en te vertroetelen en zet ik het zonnepaneel buiten. Er is hier namelijk geen netstroom, ofwel de zon moet ons systeem draaiende houden! De bijbelstudie is ook bijzonder: er wordt veel gebeden, de vrouwen discussiëren enorm over hoe je een bepaalde vers moet opvatten. Vervolgens kijken we een video, een soort theatervoorstelling van Beth Moore. Zij vertelt op een comedyachtige manier dat er overal om ons heen verleidingen zijn. Dat is Satan. Vooral seksuele verleidingen waar we ons niet door moeten laten verleiden. We mogen niet vergeten dat zij, de uitverkorenen, een heilig lichaam hebben, een holy vessel zijn dat ze moeten gebruiken om het geloof te verspreiden en anderen te overtuigen. Er wordt nog meer gebeden, handopleggingen, een gebed van zo’n 10-15 minuten waar om de beurt wordt gebeden. Heel apart om mee te maken. Ik vind het niet goed of slecht, ik verbaas me slechts enorm dat mensen zo ver hierin kunnen opgaan. Toch is het leuk om te zien hoeveel vertrouwen ze hebben. Ergens lijkt het me wel fijn om altijd ergens op te vertrouwen, te weten dat het goed komt (of niet), maar dat er altijd iemand zorg voor draagt wat er gebeurt. En dat je, ongeacht de uitkomst, daar vrede mee hebt.

Rond half 4 gaan alle vrouwen weg en leert Jack ons boogschieten. Hij heeft een compound bow, het ziet er supersonisch uit. Een beetje zo geavanceerd als een kruisboog, maar het is wel een handboog. Twan begint. Hij gaat goed en het ziet er erg stoer uit. Zodra ik aan de beurt ben voel ik pas hoe zwaar de boog is, laat staan om hem te spannen. Ik krijg hem zelf niet eens gespannen! Jack is een goede leraar en vindt het ook leuk om het aan ons te leren. Ondertussen vertelt hij ook veel over het jagen. Jagen is niet alleen maar het neerschieten van een dier. Je moet leren sluipen, je moet leren hoe een dier denkt, je moet leren over de anatomie van een dier om te weten waar je moet schieten zodat hij in één keer dood is. Hij is zelf een ervaren jager en heeft zo ongeveer elk wild dier in de VS en Afrika (inclusief de leeuwen en olifant) een keer geschoten. Met deze boog! Zodra je merkt dat je zelf op 30 meter stabiel binnen een ring van 10cm kunt schieten, en met het geweld waarmee de pijl het bord in gaat, snap je dat dit een effectief wapen is. Zodra het zo donker is dat we de roos amper meer kunnen zien houden we er maar mee op.

               

De volgende dag vertrekken we met Judy naar het dorp. Het is duidelijk dat iedereen Judy goed kent in het dorp, iedereen zwaait en groet haar. Eerst gaan we naar Mimi: een meisje dat een gekke aandoening aan haar oog had waardoor haar oogbal helemaal uitpuilde. Ze zag er echter niets mee. Judy heeft haar laten opereren. Haar oog is verwijderd en ze heeft nu een glazen oog. Ze is ontzettend blij om Judy te zien en vliegt haar om haar nek. Vervolgens gaan we naar het huis van Cavers, een lichamelijk zwaar gehandicapte jongen. Geestelijk schijnt hij redelijk bij te zijn, maar hij kan niet spreken, slechts wat klanken uitstoten. Judy en Jack zijn hun huis aan het verbouwen: een nieuw deel gemaakt, zodat het oude kan worden gesloopt en opnieuw worden opgebouwd. Ook wordt er een toilet voor Cavers gemaakt, omdat hij niet kan staan kan hij dus ook niet op een normale toilet komen. Het is een gat in de grond waar een paar muren omheen worden opgetrokken, maar zo kan hij in ieder geval wel zelf zijn behoefte doen.  Op de terugweg doen we nog een paar boodschappen waarvan ze een deel direct afgeeft aan een bedelende en gehandicapte jongen bij de uitgang van de supermarkt.

               

Na teveel en erg lekker eten is het tijd voor ons om te vertrekken. Wat een welkome, vriendelijke mensen die ondanks dat ze andere ideeën over het leven hebben erg hard hun best doen om de wereld een beetje beter te maken! Onderweg naar Mpika, waar we een nachtje verblijven voor we North Luangwa National Park ingaan slaan we weer de nodige voorraad in, vooral de heerlijke grote, rijpe avocado’s mogen niet ontbreken!

Eenmaal in het park zien we al snel wat iedereen bedoelde met de escarpment: de Luangwa vallei ligt op 650m hoogte, dus we moeten nog zo’n 800m afdalen. Het gaat steil, niet te steil, maar toch behoorlijk. We zetten de wagen in low gear om te voorkomen dat we te veel moeten remmen. Er is één echte river crossing waar we door het water moeten. Aan het eind stap ik uit, rijdt Twan achteruit terug en doet hij het nog een keer. Mooie plaatjes!

Het kamp waar we aankomen blijkt een tijdelijk kamp te zijn. In mei beginnen ze met opbouwen en hebben ze ongeveer een maand nodig om alles weer neer te zetten. Vanaf juni is Buffalo Camp open, tot eind oktober. Dan wordt alles weer afgebroken en in z’n natuurlijke staat teruggebracht. Ook de stukken beton die in de buitenbadkamers zijn gegoten, de betonnen kookplaats, alles wordt verwijderd. Een pens werk om dit elke keer zo te doen, dat is duidelijk. De hutjes zelf zijn volledig van riet gemaakt. Er zijn 7 chalets die op de rivier gericht staan. Aan de kopse kant aan de kant van de rivier zit geen muur, het is gewoon open. We slapen dus in een half open huisje vannacht, hoe gaaf! De badkamer is volledig buiten, het warme water voor de douches is hout gestookt.

’s Avonds komt ook een gezin aan: Frank en Jackie met hun twee kinderen. Ze komen uit San Francisco en zijn voor 4 weken op vakantie. We komen er langzaam maar zeker achter dat ze een fortuin uitgeven in hun vakantie. Waar wij $130 voor 2 nachten betalen, zitten zij voor $285 per persoon per nacht, full board weliswaar en inclusief ook game drives, maar toch. Wat een geld. Na wat rekenwerk vermoeden we dat ze minimaal $ 40.000 uitgeven in 4 weken vakantie, bijna ons hele reis budget…!

               

De omgeving in North Luangwa is er mooi, we zien aardig wat wild, doen er een walking safari, maar op één of andere manier is het toch minder dan we hadden gehoopt. Misschien dat het te maken heeft met het zusterpark South Luangwa, dat voor ons nog het mooiste/beste park tot nu toe was! Ofwel tijd om die kant op te gaan. Onderweg naar South Luangwa, een rit van zo’n 11 uur, moeten we eerst de Luangwa rivier oversteken. Omdat het nog vroeg in het jaar is staat het water te hoog om er doorheen te kunnen rijden. Vanaf eind augustus kun je er wel doorheen. Nu is er een pondje waar we gratis gebruik van kunnen maken. Zodra we bij de steiger aan komen rijden is er niemand te zien. Ik maak net de laatste foto als we aan de andere kant van de rivier twee mannen zien lopen. Ze gaan het pondje op en trekken zichzelf naar onze kant. Twan rijdt hotseklotsend over de boomstammen het pondje op. Het vlot hangt enorm scheef en we liggen behoorlijk diep. “How much weight can it carry?” vraagt Twan aan de ranger. Het duurt even voordat hij antwoord geeft. “Hmmm…. I think…. Not more than three ton.” Hij knikt nog een keer om het te bevestigen. Wij barsten in lachen uit: Ollie is wel ietsje zwaarder met haar 3,3 ton, maar we staan erop en zijn op weg naar de overkant!

We hebben inmiddels van meerdere mensen gehoord dat de route tussen North en South Luangwa waanzinnig mooi is: je begeeft je nog in het ‘echte’ Afrika. Remote, achteraf, niet ontwikkelt, kleine dorpjes, ga zo maar door. En daar is niets aan gelogen. In het begin denk ik nog dat we langs die kleine dorpjes komen omdat we op weg zijn naar de hoofdweg. Maar er blijkt niet echt een hoofdweg te zijn. Het hele eind is een weggetje, misschien meer een pad te noemen, dat zich van het ene dorpje naar het andere strekt. Het slingert tussen het hoge gras door, dat soms wel 3 meter hoog is en dus boven de auto uitkomt. De paden lijken dusdanig random te zijn dat het me verbaast dat onze Garmin alle paden kent! Toch wel handig, dat Tracks 4 Africa!

Het rijden gaat eigenlijk wel lekker en we hebben het naar ons zin. In plaats van te wildkamperen bij Luambe National Park besluiten we om door naar Mfuwe te rijden. De navigatie geeft aan dat we daar zo rond 17.30 uur moeten aankomen, dus nog net voor het donker. De weg heeft behoorlijk wat afwisseling. Het is veelal gewoon een éénbaansweg door het hoge gras. Hoe dichter we bij de dorpjes komen, hoe slechter de weg en dan gaat het vaak ook over naar een bandenspoor in plaats van echt een weg. Er zijn een aantal rivercrossings waar we doorheen moeten: de ene droog en mul zand, de ander heeft wel nog wat water. Daar waar het water te hoog is of de ondergrond te blubberig zijn provisorische bruggen gemaakt: soms met boomstammen, soms zelfs met zakken beton. Elke keer gaat de weg in ieder geval stijl naar beneden en vervolgens stijl weer omhoog. Om gekkigheid te voorkomen schakelen we elke keer maar even over naar 4×4 en low gear, wat geen onverstandige beslissing is. Op het stuk waar we het niet doen komen we bijna niet omhoog.

               

In elk dorpje waar we doorheen komen remmen we wat af. Niet dat we zo hard kunnen rijden (40-50km/h), maar we remmen in ieder geval af naar 20km/h. Niet alleen omdat de huisjes soms bijna op de weg staan, maar ook omdat het zandpad zorgt voor een enorme stofwolk. Iedereen hoort de auto natuurlijk al van ver aankomen, dus overal komen de kinderen naar de weg gerend. Sommigen zwaaien, maar de meesten roepen “sweetie, sweetie.” Anderen roepen voor geld. Slechts een paar laten hun mooie witte gebit zien en zwaaien. De meesten zien er arm uit: hun kleren zijn vies van het stoffige zand en zit vol scheuren. Bij een aantal verbaast het me dat de ze nog steeds aan een paar draden over de schouders blijven hangen.

Maar niet iedereen kijkt vrolijk. Er zijn een aantal jongetjes/jongens die ons aankijken met een blik van: geef me nu geld, anders sla ik je in elkaar. En weet je, ik kan het ze nog niet eens kwalijk nemen ook. Wij rijden daar, rijke Westerlingen en zwaaien leuk naar ze. Maar als je toekomst niet echt rooskleurig is en er komen ontzettend rijke mensen door jouw dorp rijden, die ook nog eens een enorme stofwolk achterlaten, leuk zitten te zwaaien en te glimlachen, hoe zou jij je dan voelen? Ik zou er denk ik ook niet vrolijk van worden. “Twan, hoe zal hun toekomst eruit zien? Het is ontzettend moeilijk om zonder geld uit deze verlaten dorpjes te komen en werk te vinden dat dusdanig veel geld binnenbrengt dat je je situatie kunt veranderen.” Het voelt ergens als een soort voorrecht om dit stukje ‘echt Afrika’ te kunnen zien. We zitten zo ver achteraf dat er geen asfaltweg is, er geen winkeltjes zijn. Slechts de mensen, hun huisjes en hun gewassen. Aan de andere kant voelt het vreselijk om te beseffen dat deze mensen hier hun hele leven zullen zitten: op de grond, in het zand, voor hun huisje. Te zwaaien naar die paar auto’s die per dag langs komen (in juni 1 à 2 per dag, in oktober zo’n 20 per dag).

Rond Mfuwe, het ingangsdorp van het South Luangwa National Park, verblijven we 4 nachten, maar we gaan maar 1 dag echt het park in. We zijn druk bezig het afronden van mijn boek, het artikel voor het 4WD magazine waar we 21 augustus in verschijnen en zijn flink aan het lezen (allebei even de Millennium Trilogie á 1500+ pagina’s in 2 weken er doorheen geduwd). Gezien we aan de rivier (de Luangwa) zitten, met een fantastisch uitzicht is het ook niet nodig elke dag het park in te gaan. De crocs en hippos liggen gewoon bij ons voor de deur!

               

De dag in het park zelf is natuurlijk toch weer anders en eigenlijk kunnen we wederom concluderen dat South Luangwa het mooiste park is waar we ooit zijn geweest. In één dag zien we veel hyena’s, maar ook een groep die een halve impala met huid en haar op aan het eten is (op 4 meter afstand, met bijbehorende geluiden!), luipaarden (drie!!), leeuwen, een gigantische groep buffels en de rest van de bush-beesten (olifanten, giraffen, vele soorten herten, nijlpaarden, krokodillen, de hele rits), en dat naast de prachtige omgeving het park zelf gelegen aan de Luangwa. Heerlijk!
@Thorsten & Stacey: Thanks for the pictures!

Met het schrijven van mijn boek gaat het zoals gezegd erg goed, de Neerlandica is er doorheen, de kaft is gemaakt en in augustus gaat hij naar de drukker! Dus voor degene die moeite hebben met het verzinnen van Sinterklaas cadeautjes, hij is voor die tijd beschikbaar!

Next stop: Malawi!

Je weet de foto’s te vinden…

266 reacties

 1. Wat een avonturen weer joh. Daar horen liefst geen deadlines bij inderdaad. Gelukkig nu ook weer geen enge ziektes gebleken. En nu op naar het trouwen. Maar ook Hier,als ze zeepbel helaas barst, gaan jullie weer nieuwe zeepbellen samen blazen hoor. I don ’t worrie about that. In elk geval leuk om weer bijgelezen te zijn. We lezen mee van om het hoekje & beleven zo al 10% van het kippenvel wat jullie meemaken en da’s al niet gering. Dus ik geloof dat jullie erg genieten. Je zou best een groot auteur kunnen worden. Ook dan kun je wegdromen. Alleen ken ik jullie en zijn jullie meer van het real life. So: enjoy en live today. En kijk hooguit uit naar de nieuw te blazen zeepbellen in Nederland. Of in… want dat weet je met jullie maar nooit. (Grapje).
  Knuffels, Axel & Renate

  1. Lieve Renate,
   Wat leuk om te zien dat je nog steeds meeleest! Gelukkig kunnen we nog even in onze zeepbel blijven, én we zijn uiteraard alweer aan het denken over volgende avonturen. Je weet maar nooit!
   Liefs van ons

 2. Johan & Phuong Anh zegt: Beantwoorden

  I just read the whole story to Phuong Anh in English, probably you will need another translator to publish your book in English 😉 but we had good fun! Is Twan fully recovered now? Where can we pre-order your book?

  1. Chúng tôi sẽ cố gắng viết blog tiếp theo bằng tiếng Việt.
   You can pre-order within a few weeks when the website is ready 🙂 There will be one waiting for you under the Christmas tree when you two are in Holland!

 3. Heerlijk om te lezen jongens, Gaaf!

 4. Hoi Ingeborg en Twan,

  Alle verhalen tot nu toe waren mooi, maar dit spant toch wel de kroon. Geweldig mooi verhaal in combinatie met de foto’s. Wat ons betreft het mooiste verhaal tot nu toe. En Ollie heeft dan af en toe wel kuren, maar ongelofelijk waar deze krachtpatser jullie allemaal brengt. En als we zien hoeveel (bijzondere) mensen jullie spreken worden we daar wel een ietsie pietsie jaloers van haha. Heel bijzonder. We zien uit naar het artikel in 4WD magazine, we hebben al een exemplaar besteld. Tot het volgende verhaal,

  groeten en kusjes,
  Dorien en Ton

 5. Weer genoten van jullie heerlijke reisavonturen en prachtige foto’s. Ga zo door !

 6. Zo bijzonder maar het ziet er ook zo spannend uit, doe het jullie niet na hoor! Geniet vooral en pas goed op elkaar, genieten wij van jullie prachtige verhalen en foto’s.
  Dikke kus ook van Frank, Len en Sam

 7. Jongelui,

  Wat een fantastisch verhaal heb er weer van genoten om het te lezen.
  Raakt jullie harde schijf onderhand niet vol van deze fantastische reisavonturen?
  Blijf genieten en schrijven zodat wij ook steeds mee kunnen blijven genieten van jullie reisavonturen.

  Dikke j en s

 8. Geweldig die belevenissen en heerlijk om te lezen! Het zal ongetwijfeld de nodige hoofdbrekens hebben opgeleverd om te concluderen dat aan deze periode ook een weer een einde komt en het leven met deadlines en alles wat daarbij hoort, daarna onvermijdelijk weer begint…. (???) Maar dat duurt gelukkig nog ff!
  De foto van Ingeborg aan de rivier, wie wil daar niet zijn…? Een plaatje. Het luipaard in de boom, wat geweldig moet dat zijn geweest om van zo dichtbij te zien. En natuurlijk de ervaringen met de locals en Judy; dat zal indrukwekkend zijn geweest. Ga zo door en bouw verder aan jullie ervaringen en laat ons als volgers daar ook de komende tijd nog van meegenieten!
  Knuffel van pa en Roos!

 9. Het was weer een genot om jullie belevenissen te lezen.
  Weer fantastische foto s , kijk weer uit naar jullie volgende avonturen.

  Big hug. Jan en sjanie

 10. Amazing adventure and life time memories. xxx

 11. Hoi Ingeborg en Twan,

  Mooi artikel in 4WD magazine over de avonturen met ‘Ollie’ in Afrika!

  Groeten,
  Dorien en Ton

 12. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Appreciate it!

 13. Touche. Solid arguments. Keep up the amazing spirit.

 14. I read this post completely regarding the comparison of newest and earlier technologies, it’s amazing article.

 15. Howdy outstanding website! Does running a blog such as this take a great deal of work? I have very little understanding of coding however I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyway, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I know this is off topic but I just had to ask. Cheers!

 16. Yes! Finally something about %keyword1%.

 17. Very energetic post, I loved that bit. Will there be a part 2?

 18. This is true for investment recommendation as effectively.

 19. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be
  waiting for your further post thank you once again.

 20. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account
  your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and
  even I achievement you access consistently fast.

 21. Heya just wanted to give you a quick heads up
  and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both
  show the same outcome.

 22. Hey there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg
  it and personally suggest to my friends. I am confident
  they will be benefited from this site.

 23. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My blog site is in the very same niche as yours and my
  visitors would truly benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Cheers!

 24. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

 25. You are so interesting! I do not suppose I’ve read something
  like this before. So great to discover somebody with some genuine thoughts on this subject matter.
  Really.. thanks for starting this up. This website
  is something that’s needed on the web, someone with a little
  originality!

 26. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 27. Hello! I’ve been following your web site for a while now and finally got the courage to go ahead
  and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to say
  keep up the great work!

 28. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert
  that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and
  even I achievement you access consistently quickly.

 29. I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its really really fastidious post on building up
  new blog.

 30. I’ve learn some excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
  I wonder how much effort you set to create one of these
  magnificent informative web site.

 31. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the
  blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 32. Good post. I learn something totally new and challenging on websites
  I stumbleupon every day. It will always be helpful to read through content from other writers
  and use something from their web sites.

 33. What you posted made a ton of sense. But, consider this, suppose you were to create a awesome title?
  I am not suggesting your content is not solid.,
  however suppose you added a post title that grabbed people’s attention? I mean 2e keer Zambia, nieuwe ervaringen! – Hopping Around is
  kinda plain. You could peek at Yahoo’s home page and see how they create post headlines to get viewers to open the links.
  You might add a related video or a pic or two to grab people excited about
  what you’ve written. Just my opinion, it could bring your
  website a little bit more interesting.

 34. wonderful issues altogether, you simply won a new reader.
  What may you recommend about your publish that you simply made a few days
  ago? Any sure?

 35. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have really loved surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I am hoping you write once more soon!

 36. I’m excited to discover this web site. I want to to thank
  you for ones time for this particularly wonderful read!!
  I definitely savored every little bit of it and i also have
  you book-marked to look at new things on your blog.

 37. My relatives always say that I am killing my time here at net, however
  I know I am getting experience all the time by reading such nice articles.

 38. You’re so awesome! I do not believe I have read a single thing like this before.

  So wonderful to find somebody with some genuine thoughts on this issue.
  Really.. thank you for starting this up. This website is something that’s needed on the internet,
  someone with a bit of originality!

 39. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog
  post or vice-versa? My blog covers a lot of the
  same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.

  If you might be interested feel free to shoot me an email.

  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 40. I like what you guys tend to be up too. This kind of clever work
  and exposure! Keep up the great works guys I’ve included you guys to my blogroll.

 41. This paragraph will help the internet people for creating new blog or even a weblog from start to end.

 42. If you wish for to increase your knowledge simply keep
  visiting this website and be updated with the most up-to-date gossip
  posted here.

 43. Greetings! I’ve been following your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas!

  Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

 44. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading?

  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

 45. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I have read this post and if I could I
  wish to suggest you some interesting things or tips.

  Perhaps you could write next articles referring to this article.

  I desire to read even more things about it!

 46. Whats up are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding expertise to make your
  own blog? Any help would be greatly appreciated!

 47. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three
  emails with the same comment. Is there any way you
  can remove me from that service? Thanks a lot!

 48. I used to be recommended this website through my cousin.
  I’m not sure whether or not this publish is written via him as no one else recognize such
  precise about my problem. You’re wonderful! Thanks!

 49. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 50. This paragraph is truly a nice one it assists new the web people,
  who are wishing in favor of blogging.

 51. I absolutely love your website.. Excellent colors
  & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m looking to create my
  very own website and would like to learn where you got this from or
  exactly what the theme is named. Thank you!

 52. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s
  both equally educative and amusing, and without a doubt, you
  have hit the nail on the head. The issue is something that too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

 53. You should be a part of a contest for one of the greatest
  blogs on the internet. I am going to recommend this web site!

 54. Remarkable! Its truly amazing post, I have got
  much clear idea on the topic of from this article.

 55. I am in fact thankful to the holder of this website who has shared this impressive
  post at at this place.

 56. Piece of writing writing is also a fun, if you be familiar with afterward you can write if
  not it is complex to write.

 57. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for
  your next post thanks once again.

 58. I pay a visit daily a few blogs and websites to read articles,
  but this web site gives quality based content.

 59. Hello, i believe that i noticed you visited my website so i got here
  to return the favor?.I am attempting to in finding things
  to enhance my site!I suppose its good enough to use a few of your
  concepts!!

 60. I all the time used to read article in news papers but now
  as I am a user of internet therefore from now I am
  using net for articles, thanks to web.

 61. Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading
  your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Many thanks!

 62. Hey! I know this is kind of off-topic however I needed
  to ask. Does managing a well-established website like yours take a
  large amount of work? I’m completely new to running a blog but I
  do write in my journal every day. I’d like to start a blog so I will be able
  to share my experience and views online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand
  new aspiring bloggers. Appreciate it!

 63. Wow, this article is good, my sister is analyzing such things,
  therefore I am going to inform her.

 64. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely return.

 65. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or
  blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.

  Studying this info So i am glad to express that I have an incredibly just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed.

  I most indisputably will make sure to do not omit this website and provides it
  a look regularly.

 66. Yes! Finally someone writes about ig.

 67. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, wonderful blog!

 68. Aw, this was an incredibly nice post. Taking a few minutes and actual effort
  to create a really good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get anything done.

 69. hi!,I like your writing so so much! share we keep in touch extra about your article on AOL?
  I require an expert in this space to unravel my problem.
  May be that’s you! Taking a look forward to peer you.

 70. This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me.
  Thank you!

 71. I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 72. Thanks for sharing your thoughts about ig. Regards

 73. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that
  I’ve truly enjoyed browsing your weblog posts.
  After all I will be subscribing on your rss feed and I hope you write once more soon!

 74. This is my first time go to see at here and i am in fact happy to read everthing
  at alone place.

 75. I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 76. What’s up, this weekend is pleasant for me, for
  the reason that this point in time i am reading this enormous
  informative piece of writing here at my home.

 77. Unquestionably imagine that that you stated. Your favorite
  justification appeared to be on the internet the easiest factor
  to take into accout of. I say to you, I definitely get annoyed
  while folks consider worries that they plainly don’t recognise about.
  You managed to hit the nail upon the highest and outlined out the whole thing without having side effect , folks can take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 78. Excellent post. I will be facing some of these
  issues as well..

 79. Touche. Sound arguments. Keep up the great spirit.

 80. Thanks for sharing your thoughts on ig. Regards

 81. excellent post, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector
  don’t notice this. You must continue your writing.

  I am confident, you have a huge readers’ base already!

 82. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really
  enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 83. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get three emails with
  the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Cheers!

 84. Hi to every body, it’s my first pay a visit
  of this blog; this webpage consists of remarkable and truly fine
  stuff in support of readers.

 85. There’s certainly a lot to learn about this issue. I like all of the points you have made.

 86. When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are
  added- checkbox and from now on each time a
  comment is added I recieve four emails with the same comment.
  Perhaps there is a way you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

 87. Simply want to say your article is as astonishing. The clearness in your publish
  is simply nice and that i could think you are an expert on this subject.

  Well together with your permission allow me to snatch your feed to
  stay up to date with imminent post. Thanks
  one million and please carry on the enjoyable work.

 88. I do not know if it’s just me or if everybody else encountering issues with
  your blog. It appears as if some of the written text on your content are running off the screen. Can someone else please comment and let
  me know if this is happening to them too? This could be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Many thanks

 89. Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar in support of you.

 90. When someone writes an paragraph he/she maintains
  the plan of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  So that’s why this paragraph is great. Thanks!

 91. I’m extremely impressed with your writing skills
  and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme
  or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 92. I do believe all the ideas you have presented for your post.
  They are very convincing and will definitely work.
  Still, the posts are very short for starters. May you please extend them
  a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 93. I think everything posted was actually very reasonable.

  However, what about this? suppose you added a little content?
  I ain’t suggesting your content is not solid, however suppose you added a headline to maybe grab people’s attention? I mean 2e keer Zambia, nieuwe ervaringen! –
  Hopping Around is a little plain. You could peek at Yahoo’s home
  page and note how they write article headlines to grab people interested.
  You might try adding a video or a related picture or two
  to get people interested about what you’ve written. In my opinion, it would make your
  posts a little livelier.

 94. Thanks for finally talking about >2e keer Zambia, nieuwe ervaringen! –
  Hopping Around <Loved it!

 95. Awesome blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make
  my blog stand out. Please let me know where you got your design.
  Thanks

 96. This text is priceless. When can I find out more?

 97. What’s up colleagues, how is the whole thing, and what you desire to say regarding this post, in my
  view its genuinely awesome in support of me.

 98. I just couldn’t go away your website before suggesting that I extremely
  loved the usual info an individual supply on your visitors?
  Is going to be back often in order to investigate cross-check new posts

 99. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or did you hire
  someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from.
  cheers

 100. What i don’t understood is in truth how you are not actually a lot more neatly-favored
  than you may be right now. You’re very intelligent.

  You understand thus considerably in the case of this topic, made me personally imagine it from numerous numerous
  angles. Its like men and women are not involved except
  it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding.
  Always maintain it up!

 101. I don’t know whether it’s just me or if everyone
  else experiencing issues with your website. It seems like some of the written text on your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them as
  well? This could be a problem with my internet browser because
  I’ve had this happen before. Cheers

 102. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job
  and our entire community will be grateful to you.

 103. You could definitely see your enthusiasm within the article you write.
  The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.
  Always follow your heart.

 104. Wow, this post is pleasant, my sister is analyzing these kinds of things, so I am going to inform her.

 105. No matter if some one searches for his essential thing,
  therefore he/she wishes to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 106. What’s up, just wanted to say, I loved this blog post. It was inspiring.

  Keep on posting!

 107. Wonderful web site. Plenty of helpful info here.
  I’m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious.
  And obviously, thanks in your sweat!

 108. Hi there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Excellent blog and wonderful design.

 109. Way cool! Some very valid points! I appreciate
  you writing this post plus the rest of the site is very good.

 110. I’m not that much of a internet reader to be honest
  but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead
  and bookmark your website to come back later on. Many thanks

 111. Hello, i believe that i saw you visited my blog thus i came to return the prefer?.I am attempting to in finding issues to enhance my site!I assume
  its good enough to make use of some of your ideas!!

 112. An intriguing discussion is worth comment. There’s no doubt that
  that you need to write more on this subject matter, it may not be
  a taboo matter but generally people do not discuss such topics.

  To the next! Many thanks!!

 113. Marvelous, what a website it is! This webpage gives helpful data to us, keep it up.

 114. This info is worth everyone’s attention. When can I find out more?

 115. Hey There. I discovered your weblog the usage of msn. That is a really neatly
  written article. I will make sure to bookmark it and return to read extra of your
  helpful info. Thank you for the post. I will certainly comeback.

 116. I’ll right away seize your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter
  service. Do you’ve any? Please permit me realize so that I may subscribe.
  Thanks.

 117. Hey there, You have done a great job. I’ll certainly digg it
  and personally suggest to my friends. I’m confident they will be benefited from this web site.

 118. Amazing! Its actually awesome paragraph, I have got much clear idea about from this piece of
  writing.

 119. I do agree with all the ideas you have offered in your post.
  They are really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for newbies.
  May you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 120. I am not sure where you’re getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for magnificent information I was looking for this
  info for my mission.

 121. Excellent blog here! Also your website loads up fast! What web host are you
  using? Can I get your affiliate link to your
  host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 122. I read this paragraph fully regarding the comparison of
  hottest and earlier technologies, it’s remarkable article.

 123. No matter if some one searches for his vital thing, so
  he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 124. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design. Many thanks

 125. Paragraph writing is also a excitement, if you know then you
  can write otherwise it is complicated to write.

 126. I was excited to find this great site. I need to to thank you for ones time for this fantastic
  read!! I definitely enjoyed every little bit of it and i also have you bookmarked to
  see new information in your website.

 127. All sorts of investments come with certain dangers.

 128. You should take part in a contest for one of the finest blogs on the web.
  I will recommend this web site!

 129. I just want to tell you that I’m beginner to weblog and seriously enjoyed you’re blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You definitely come with impressive articles and reviews. With thanks for sharing with us your website.

 130. I blog quite often and I genuinely thank you for your information. Your article has really
  peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new
  details about once per week. I subscribed to your Feed as well.

 131. Fine way of describing, and nice piece of writing to take facts regarding my presentation subject matter,
  which i am going to present in university.

 132. Hello my family member! I wish to say that this post is awesome,
  great written and include approximately all significant infos.
  I’d like to look more posts like this .

 133. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is
  written by him as nobody else know such detailed about my
  difficulty. You are wonderful! Thanks!

 134. What i do not understood is in truth how you are now not really a lot more smartly-appreciated than you might be right now. You’re so intelligent. You know therefore significantly with regards to this matter, produced me in my opinion consider it from numerous various angles. Its like men and women don’t seem to be interested unless it is one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. At all times maintain it up!

 135. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its
  ok to use a few of your ideas!!

 136. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

 137. Thanks for your useful post. Over time, I have come to understand that the actual symptoms of mesothelioma are caused by a build up of fluid involving the lining of the lung and the breasts cavity. The illness may start from the chest location and get distributed to other body parts. Other symptoms of pleural mesothelioma cancer include weight-loss, severe breathing in trouble, fever, difficulty eating, and swelling of the face and neck areas. It should be noted that some people living with the disease do not experience any kind of serious indicators at all.

 138. Very efficiently written article. It will be valuable to everyone who employess it, as well as yours truly :). Keep up the good work – looking forward to more posts.

 139. Hi there Dear, are you actually visiting this web site daily, if so after that you will definitely take nice knowledge.

 140. When someone writes an post he/she keeps the plan of a user in his/her mind that how
  a user can be aware of it. Thus that’s why this article is great.
  Thanks!

 141. I will right away grasp your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me know so that I may just subscribe. Thanks.

 142. Now it’s time to choose your particular investments.

 143. It’s awesome in favor of me to have a web page, which is valuable designed for my know-how.

  thanks admin

 144. It’s actually a great and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 145. Hello There. I discovered your weblog the use of msn. This is a really neatly written article.
  I will make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful
  information. Thank you for the post. I’ll certainly comeback.

 146. Hi, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, could check this¡K IE nonetheless is the market leader and a big section of folks will miss your excellent writing due to this problem.

 147. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing
  to be aware of. I say to you, I definitely get
  annoyed while people consider worries that they plainly do
  not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 148. That is true for investment advice as properly.

 149. All forms of investments come with certain risks.

 150. Great info. Lucky me I came across your site by chance (stumbleupon).
  I have saved it for later!

 151. Hi there mates, how is everything, and what you want to say concerning this paragraph, in my view
  its truly amazing for me.

 152. Hello there, I found your web site via Google while looking for a related topic, your web site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 153. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply great and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 154. Generally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very
  compelled me to try and do so! Your writing taste has been surprised me.
  Thanks, very great post.

 155. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an impatience over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come
  further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 156. I’m curious to find out what blog system you are working with? I’m having some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

 157. Investors do pay direct and oblique costs.

 158. One other important component is that if you are a senior citizen, travel insurance regarding pensioners is something that is important to really consider. The more aged you are, the harder at risk you are for allowing something awful happen to you while in most foreign countries. If you are not covered by some comprehensive insurance plan, you could have a number of serious difficulties. Thanks for discussing your ideas on this blog.

 159. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.

  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some
  interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring
  to this article. I desire to read even more things about it!

 160. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 161. naturally like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
  A number of them are rife with spelling issues and I to find it
  very troublesome to inform the truth however I will definitely come again again.

 162. Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through
  some of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased
  I stumbled upon it and I’ll be book-marking it
  and checking back frequently!

 163. All forms of investments include certain dangers.

 164. Buyers do pay direct and oblique prices.

 165. Think about investments that supply fast annuities.

 166. Pretty element of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I get in fact loved account your blog posts. Any way I will be subscribing on your augment and even I achievement you get entry to constantly fast.

 167. I am really pleased to glance at this web site posts which contains tons of valuable data, thanks for providing these data.

 168. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too great. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read far more from you. This is actually a wonderful web site.

 169. A fascinating discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you should publish more on this subject matter, it might not be a taboo subject
  but typically people do not speak about these topics. To
  the next! Cheers!!

 170. I got this website from my friend who shared with me regarding this
  site and at the moment this time I am browsing this website and
  reading very informative articles or reviews at this place.

 171. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 172. Hello, Neat post. There is an issue with your website in internet explorer, could check this… IE still is the marketplace chief and a huge portion of folks will omit your magnificent writing because of this problem.

 173. What i do not understood is if truth be told how you are not really much more neatly-liked than you might be now. You are very intelligent. You recognize thus significantly in terms of this subject, produced me individually believe it from numerous numerous angles. Its like women and men are not interested until it is one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs great. At all times take care of it up!

 174. Very nice article, totally what I needed.

 175. That is true for investment advice as effectively.

 176. One more thing. I believe that there are several travel insurance web-sites of dependable companies than enable you to enter your holiday details and find you the prices. You can also purchase an international holiday insurance policy on the net by using the credit card. All that you should do should be to enter your current travel details and you can understand the plans side-by-side. You only need to find the system that suits your financial budget and needs then use your credit card to buy them. Travel insurance on the web is a good way to start looking for a trustworthy company regarding international travel cover. Thanks for discussing your ideas.

 177. Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you ever been blogging for?

  you made running a blog look easy. The overall glance of your site is great,
  as smartly as the content!

 178. Because the admin of this web site is working, no doubt
  very shortly it will be well-known, due to its feature contents.

 179. Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 180. Hey! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to
  take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking
  and will be tweeting this to my followers! Great blog
  and superb design.

 181. Very interesting details you have observed , thankyou for putting up. “Oh, what a tangled web we weave, When first we practice to deceive” by Sir Walter Scott.

 182. I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 183. I just couldn’t depart your site before suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 184. Aw, this was a very nice post. In thought I would like to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make an excellent article… but what can I say… I procrastinate alot and on no account appear to get something done.

 185. Excellent weblog right here! Also your web site rather a lot up very fast! What host are you the usage of? Can I get your affiliate hyperlink for your host? I want my site loaded up as fast as yours lol

 186. These days of austerity in addition to relative anxiousness about running into debt, a lot of people balk resistant to the idea of using a credit card to make purchase of merchandise or even pay for any occasion, preferring, instead to rely on the tried in addition to trusted method of making transaction – cash. However, if you’ve got the cash on hand to make the purchase in whole, then, paradoxically, that is the best time to be able to use the credit cards for several good reasons.

 187. Just desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 188. Thank you on your interest in Investment Recommendation.

 189. Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 190. Hey! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My website addresses a lot of the same topics as yours and I think
  we could greatly benefit from each other. If you are interested
  feel free to send me an email. I look forward to hearing from you!
  Great blog by the way!

 191. That is true for investment recommendation as nicely.

 192. excellent points altogether, you just won a logo new reader. What could you suggest about your post that you made some days in the past? Any sure?

 193. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future. Cheers

 194. One thing I would like to reply to is that weightloss program fast may be accomplished by the right diet and exercise. People’s size not simply affects appearance, but also the quality of life. Self-esteem, despression symptoms, health risks, and also physical abilities are afflicted in weight gain. It is possible to do everything right and still gain. If this happens, a condition may be the offender. While excessive food but not enough work out are usually guilty, common health concerns and widespread prescriptions can greatly help to increase size. I am grateful for your post in this article.

 195. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 196. This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 197. And this is an funding danger value taking.

 198. A monetary advisor is your planning accomplice.

 199. All varieties of investments come with certain risks.

 200. If you are going for most excellent contents like I do, just visit this site everyday
  as it offers feature contents, thanks

 201. One thing I would really like to touch upon is that weightloss routine fast can be carried out by the proper diet and exercise. An individual’s size not just affects appearance, but also the general quality of life. Self-esteem, depressive disorder, health risks, along with physical capabilities are damaged in putting on weight. It is possible to just make everything right and at the same time having a gain. If this happens, a medical problem may be the perpetrator. While an excessive amount of food rather than enough work out are usually the culprit, common health concerns and popular prescriptions can easily greatly amplify size. Thanks for your post right here.

 202. Hello there, I think your web site may be having web browser compatibility issues.
  Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine
  however, when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, excellent site!

 203. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for newbie blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 204. Magnificent goods from you, man. I’ve take into accout your stuff previous to and you are just too fantastic. I actually like what you’ve got here, really like what you’re saying and the way during which you say it. You are making it enjoyable and you still care for to stay it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a terrific website.

 205. Traders do pay direct and indirect prices.

 206. Hey there! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this post to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for
  sharing!

 207. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your website?

 208. I have read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a fantastic informative web site.

 209. I truly enjoy looking through on this internet site , it has superb blog posts. “The great secret of power is never to will to do more than you can accomplish.” by Henrik Ibsen.

 210. I and my guys came looking at the nice key points located on your web site and so before long came up with an awful feeling I never thanked the web blog owner for those tips. All the young men came absolutely glad to learn them and have very much been taking advantage of these things. I appreciate you for actually being quite considerate as well as for picking this form of really good topics most people are really desperate to be aware of. My very own sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

 211. Hi there. I found your site by means of Google whilst searching for a similar topic, your site got here up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 212. Thanks very nice blog!

 213. Hey there. I discovered your blog via Google at the same time as searching for a similar subject, your website came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 214. Awesome post. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 215. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 216. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 217. Hi there. I discovered your site by way of Google even as looking for a related subject, your website came up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 218. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 219. Hi there. I discovered your blog via Google while searching for a comparable subject, your website came up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 220. Thanks, I have just been searching for info about this topic for a while and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the conclusion? Are you certain concerning the source?

 221. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 222. Awesome post. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 223. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 224. I conceive this site contains some rattling fantastic information for everyone :D. “The test of every religious, political, or educational system is the man that it forms.” by Henri Frdric Amiel.

 225. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time.

 226. Hello there. I discovered your web site by the use of Google whilst looking for a comparable matter, your website came up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 227. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 228. Awesome write-up. I am a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 229. Hey there. I found your website by way of Google whilst searching for a comparable subject, your website came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 230. I blog frequently and I truly appreciate your information. This article has really peaked my interest.
  I’m going to take a note of your site and keep checking for new details
  about once a week. I opted in for your Feed as well.

 231. All kinds of investments include certain dangers.

 232. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 233. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 234. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Kudos

 235. Hey there. I discovered your site by the use of Google at the same time as searching for a related matter, your web site came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 236. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 237. Awesome write-up. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 238. Awesome post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 239. Please let me know if you’re looking for a writer for your site. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Regards!

 240. I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 241. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 242. Hello there. I discovered your web site by means of Google at the same time as searching for a comparable topic, your website came up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 243. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 244. Hi there. I found your web site by means of Google at the same time as looking for a comparable topic, your web site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 245. Hey there. I found your web site via Google whilst searching for a comparable topic, your site got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 246. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 247. Hey there. I found your site via Google whilst looking for a related matter, your web site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 248. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 249. very nice publish, i certainly love this website, keep on it

 250. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 251. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 252. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 253. Hello there. I found your web site via Google whilst searching for a related matter, your site got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 254. Generally I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite nice article.

 255. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 256. I savor, lead to I found just what I used to be taking a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 257. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 258. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 259. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 260. Hello there. I discovered your website by means of Google while searching for a similar matter, your web site got here up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 261. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

Geef een reactie