Malawi, een bijzonder bezoek

We lijken steeds beter te worden in de grensovergangen. De grens van Zambia naar Malawi gaat dusdanig makkelijk, dat we binnen een uur alles geregeld hebben: paspoort en ‘carnet de passage’ zijn Zambia uit gestempeld en binnen mum van tijd worden we Malawi in gestempeld. Hoewel, dit gaat niet van harte: er zitten vier mensen achter het raam te werken, allemaal kijken ze niet op of om. Na zo’n vijf minuten staat er iemand moedeloos op en komt naar het raam. Onze tactiek is inmiddels: zet je vrolijkste gezicht op, ookal kun je degene tegenover je wel schieten, en zorg ervoor dat je oprecht vrolijk klinkt. Op die manier zeggen we goeiendag, waardoor er een klein glimlachje vanaf komt en binnen twee minuten de stempels op orde zijn.

Zodra we het land inrijden ziet het er niet heel anders uit dan in Zambia. Het enige verschil is dat het veel en veel drukker op straat is. Malawi heeft een hoge bevolkingsdichtheid en dat is duidelijk te zien. Overal lopen en fietsen mensen. We hebben geen idee hoe hard je hier mag rijden, maar in de dorpjes is het 50km/h. Veel harder wil je ook niet met al die lopende en fietsende mensen op de weg. Zodra ik weer een dorpje uit rij, geef ik een dot gas. Tenminste, ik denk dat ik een dorpje uit rij. Ze zijn hier niet heel consequent met de ‘Einde 50’ borden, maar ook niet met de ‘Einde bebouwde kom’ borden. En juist op dat moment staat er een groepje agenten de snelheid te controleren, met een ware lasergun, alsof we in Nederland zijn! We worden staande gehouden en het zweet breekt me uit: ik reed veel te hard! “Goed bezig schat,” zit Twan naast me te grinniken. Je mocht dus 50, ik ben gepakt met 79km/h! Shit!!! Gelukkig valt de schade mee, de boete bedraagt maarliefst MK 5.000 (€ 6,-)! Snel betalen dus, niet zeuren, en doorrijden.

Malawi is een niet toeristisch maar prachtig land: het is ontzettend groen en vruchtbaar door de bergen en het gigantische Lake Malawi dat met een lengte van 580km en een diepte van 500m voor ons meer als een zee aandoet. Overal zijn marktjes, waar we uit nieuwsgierigheid worden aangekeken maar ook weer niet als ‘vreemde blanke’ worden gezien. Als lunch eten we op de markt zo nu en dan de lokale specialiteit: chips. Stel je een grote stalen plaat voor waar een deuk in is geslagen. Onder die deuk, die gevuld is met olie, wordt met hout een vuurtje gestookt zodat de olie wordt verwarmd. Zodra de olie warm is worden de gesneden aardappels erin gegooid. Héél langzaam, te langzaam, worden de aardappels gaar. En tadaaa: ontzettend lichte, volgezogen en van het vet druipende friet! Een schep kool en tomaat erop, nog een schepje olie uit de pan om het af te maken en een fles ketchup on the side. En dat voor zo’n veertig tot vijftig cent per portie.

               

We vervolgens ons rondje over de markt en kopen bij verschillende winkeltjes groente en fruit om iedereen een beetje te helpen. We kopen 4 fritters (de niet-luchtige variant van een oliebol) en geven er één aan een zwerver die op het marktje zit. Hij mist zijn rechter onderbeen en zit in een veel te groot, vies en versleten pak tegen een muur geleund. Hij eet aardappelschillen, de resten van iemand anders’ ontbijt. Vreselijk om te zien. Hij is super blij met z’n fritter en brengt z’n handen naar elkaar als teken van dankbaarheid.

We lopen verder op zoek naar kip. Op de markt kun je uiteraard ook vlees kopen, maar dat is met name geit. Varkens- en rundvlees is moeilijk te vinden. Kip is er al helemaal niet, alleen ingevroren in de supermarktjes. Maar volgens de locals kun je die beter niet kopen, dit zijn namelijk de hybrid chickens: plofkippen. Een lekker dik vet kippetje, vetgemest in een fabriek. Volgens de mensen kun je beter een local chicken op de markt kopen, die een paar jaar heeft rondgescharreld in het dorp. Ze zijn er van overtuigd dat dit gezonder is dan een plofkip waar aanzienlijk meer vlees aan zit. Goh, bekend dilemma! In Nederland is er alleen een prijsverschil, hier betekent de keuze voor ‘bio’ dat je een levende kip moet komen! Uiteindelijk vinden we de mannen die kippen verkopen. De één na de ander drukt de kip, die zielig op z’n kop hangt te bungelen en bij z’n poten wordt vastgehouden, in Twans gezicht om te laten zien wat een mooie dikke kip hij heeft. Een lokale man helpt ons met het selecteren: hij weegt de ene na de andere kip in z’n hand en adviseert welke we moeten kopen. Na het afrekenen neemt de man de kip bij z’n poten en gaan we op zoek naar iemand die het arme beest voor ons kan slachten. Het is nog even zoeken, want mensen kopen een kip en slachten die zelf thuis, ze gaan er niet mee op zoek naar iemand die dat voor ze kan doen. We komen uit bij het chips-centre, waar je vette friet en gefrituurde kip kunt kopen. Ondanks dat ze het heel vreemd vinden dat wij de kip niet gewoon zelf slachten, vinden we bij een frietkraam iemand die het wel voor ons wil doen. We lopen naar een berg veren, de plek waar de frietenmakers hun kippetjes slachten. We dwingen onszelf om te kijken, hoewel ik het vreselijk vind. Binnen één minuut is het klusje geklaard en stopt de kip met stuiptrekken. Hij wordt een paar minuten in kokend water gedompeld, geplukt en in stukken gesneden. Alleen de kop, de klauwen en de ingewanden laten we achter, die een ander vermoedelijk ’s avonds lekker heeft zitten eten. Waarom we niet gewoon een plofkip hebben gekocht? We vinden dat we in NL te ver weg staan van de voedselketen. Te ver om, met name voor onze generatie en jonger, nog écht te weten waar ons eten vandaan komt. Te ver om nog enig gevoel te hebben met wat je eet. Mijn eerste reactie was: we moeten haar een naam geven, ze mag niet anoniem sterven. Daarom heb ik haar Gerda genoemd. Mijn tweede reactie toen Gerda eenmaal in stukken was verdeeld en we haar meenamen om in de diepvries te leggen: ik wil haar niet opeten, ik wil nooit meer vlees eten! Hypocriet, ik weet het. Maar één ding kan ik je wel verzekeren: het voelt totaal anders om vlees te eten waarvan je het dier nog hebt gezien, opdracht hebt gegeven om het te slachten, het voor je ogen hebt zien sterven en het vervolgens in de pan te leggen. Een paar uur later zat ik toch rijst met kip te eten, maar Gerda zal ik nooit vergeten…

               

In het zuiden van Malawi nemen we de tijd om Mt. Mulanje te trotseren, ook wel Island in the Sky genoemd. Het zuiden is heuvelachtig, maar uit het niets rijst een bergmassief van ruim 20 bij 25km op. Het hoogste punt ligt op 3.001m, nog eens duizend meter hoger dan het plateau. We laten ons een gids adviseren en gaan voor drie dagen de berg op. Er staan houten hutten waar we kunnen overnachten en waar we in de open haard eten kunnen koken. De uitzichten zijn waanzinnig, de klim het plateau op is vreselijk zwaar, in de hutten ontmoeten we leuke mensen en zitten ’s avonds bij de open haard met z’n allen Zuid-Afrikaans/Nederlandse liedjes te zingen.

               

Overdag tijdens het lopen leren we onze gids Oliver beter kennen. We hebben gelezen dat Malawi op nummer drie staat van de ranglijst ‘Armste landen ter wereld.’ Om een beeld te schetsen: een arbeider op de theeplantages verdient MK 3.000 (€ 4,20) per week voor 40 uur werk. Niet voor te stellen voor ons. Dit heeft tot gevolg dat men niet naar een arts kan bij ziekte, want ten eerste moet je naar het dorp met een ziekenhuis kunnen reizen. Transport voor een stuk van 20km kost ongeveer 80 cent. Als het een overheidsziekenhuis is, krijg je een gratis consult. Is het geen overheidsziekenhuis, dan moeten ze ongeveer een euro betalen voor een consult, maar daarna zijn de medicijnen gratis. Maar dit geld is er domweg niet. En dat zorgt ervoor dat mensen aan voor ons simpele dingen overlijden (een aantal jaar geleden overleed 35% van de kinderen voor hun 5e levensjaar. Die massale kindersterfte zorgde ervoor dat ze pas daarna werden meegeteld als lid van de bevolking). Daarnaast hebben mensen amper geld hebben voor eten, laat staan om hun kinderen naar school te doen.

Onderweg vertelt Oliver aan Twan (ik ga namelijk helemaal kapot op de klim met een stijging van 1.200m die we in 4 uur tijd afleggen en loop dus ergens achteraan buiten gehoorsafstand te hijgen) over zijn familie en zijn leven. Hij komt uit een gezin met 6 kinderen. Een gemiddeld gezin in Malawi heeft 6 kinderen, de grote steden meegeteld. Negen jaar geleden zijn zijn vader en de eerste van zijn drie zusjes omgekomen bij een verkeersongeluk. Zijn vader was buschauffeur op de minibusjes die hier rondrijden. Zijn tweede en derde zusjes zijn overleden aan TBC en malaria. In 2014 is zijn moeder overleden als gevolg van ‘witchcraft’, geloven ze: de slechte geesten hebben bezit genomen van haar lichaam, haar voedsel kwam onverteerd haar lichaam weer uit en een aantal dagen later stierf ze. Ze is naar het ziekenhuis geweest maar ze konden niets vinden, vandaar de geesten. Oliver is nu 24 en zorgt al drie jaar voor zijn broertjes van 14 en 9 jaar en heeft hierdoor zijn middelbare school niet af kunnen maken (slechts 15% maakt het wel af). Hij heeft geen geld om zijn oudste broertje van 14 naar school te sturen. Hij werkte namelijk eerst als fietstaxi, waarmee hij zo’n €2,40 per dag verdiende. Omdat zijn broertje ziek werd moest hij zijn fiets verkopen zodat hij dat geld kon gebruiken om naar een arts te gaan. Sindsdien heeft hij nooit meer genoeg geld gehad om een andere fiets te kopen en zo weer inkomsten te genereren. De jongste kan volgend jaar naar de basisschool (van je 10e tot 14e) want dat is gratis (en veel kinderen komen helaas van school zonder te kunnen lezen en schrijven). Wij zijn de eerste klanten sinds ruim twee weken tijd, wat betekent dat hij eigenlijk bankroet was op het moment dat wij hem ontmoetten. Hij vertelt dan ook blij dat hij straks als hij terugkomt van de berg eerst twee zakken maïs gaat kopen. Dit laten ze vervolgens malen zodat een poeder ontstaat waar ze nsima van maken. Je eet nsima in maaltijden waar wij rijst zouden eten, maar deze maïspap is aanzienlijk goedkoper: een zak van 50kg kost omgerekend €6,50 en hier kan hij 3 maanden met zijn broers van eten. Op dit moment is de prijs van maïs laag dus hij wil zeker zijn van eten het komende half jaar. Daarna gaan ze naar de kledingmarkt om nieuwe tweedehands kleren te kopen (die wij in de Zak van Max doen).

               

Omdat we behoorlijk aangeslagen zijn van Olivers verhaal, vertellen we hem dat we hem geen fooi geven voor zijn werk, maar dat we morgen met hem willen gaan lunchen. Nadat we afscheid van elkaar hebben genomen en wij teruggaan naar onze camping om een warme douche te nemen, zitten we ’s avonds stilletjes voor ons uit te staren. Wij hebben in ons leven nog nooit in de situatie gezeten dat we bankroet zijn, dat je ergens nog een euro in een broekzak hebt zitten en dat alles is wat je hebt. Dat je op je 21e de verantwoordelijkheid kreeg voor je broertjes van 11 en 6 jaar oud. Dat je elk regenseizoen meerdere keren je dak moet repareren omdat het papier en het riet kapot is gewaaid en gespoeld. Dat je elke dag weer hoopt op klanten zodat je geld verdient. Dat er geen geld is om zelf je school af te kunnen maken, laat staan dat je de school van je broertje kunt betalen. We besluiten dan ook om hem te helpen.

Zoals afgesproken treffen we hem de volgende dag in een lokaal restaurantje voor de lunch (de witte ballen op ons bord is nsima). We bestellen rijst met (local) kip en krijgen er een klein groenteprutje bij. Wij eten op wat we op kunnen, Oliver eet één klein stukje van zijn kip. “I will take the rest of the chicken in a take-away box, to share it with my brothers.” Ontzettend solidair, want het is voor hem geen dagelijkse kost om kip te eten, maar toch houdt hij zich in om niet alles zelf op te eten. Ik vraag me af of je dat in Nederland nog zo vaak tegenkomt. Tijdens het eten vertellen we hem over ons plan: we gaan een fiets voor hem kopen zodat hij weer dagelijkse inkomsten kan krijgen als hij geen klanten heeft om mee te gaan hiken. Ook sturen we zijn broertje naar school, zodat hij in ieder geval een goede basis krijgt. Oliver is sprakeloos en heeft hij de tranen in z’n ogen staan.

               

Hierna vervolgen we onze weg langzaam richting het noorden. Na nog een stop aan het meer en in een wandelgebied wat heel erg tegenviel, rijden we door naar Livingstonia. Het dorpje ligt op een heuvel. We waren al gewaarschuwd voor de weg omhoog: “het is maar 10km, maar je zult hier zeker een uur over doen. In het begin lijkt het meer een rivierbedding waar je doorheen moet, om vervolgens gedurende 18 haarspeltbochten omhoog te slingeren. Maar de bochten zijn krap, dus met jullie Defender vraag ik me af of je de bochten überhaupt kunt nemen.” Daar is niets aan gelogen: over 9,1km rijden we precies een uur. De kuilen en gaten zijn enorm, de stenen en keien zijn op sommige punten erg puntig waardoor het lastig is om een route te kiezen. Het is moeilijk te beschrijven, zulke wegen kennen we in Europa niet (wij niet althans). Stapvoets kruipen we over de weg omhoog de berg op, in lowgear en de tweede versnelling: het langzaamste wat kan. Het gaat gecontroleerd, dat het is belangrijkste en met veel zweet komen we uiteindelijk boven aan bij de Mushoorm Farm, een camping waar we een mooie plek hebben aan de rand van de berg met uitzicht over het meer. We zetten voor de gezelligheid het zonnepaneel nog maar even op en lopen dan naar het restaurant waar het verrassend druk blijkt te zijn. Overal waar we tot nu toe in Malawi zijn geweest was het super rustig en waren we vaak de enige op een camping. Hier is dat wel anders: ik vermoed dat er een man of 20 is! Iedereen zit lekker aan een biertje/wijntje en de stemming is uitgelaten. Dat is lang geleden dat we op zo’n plek zijn geweest!

We gaan vandaag wandelen: eerst naar Livingstonia, wat zo’n 6km van onze camping ligt en dan op de terugweg langs de hoogste waterval van Malawi: 125m hoog. We zien wat mensen lopen via een shortcut zodat je niet de hele slingerende weg omhoog hoeft te volgen, maar tussen de maïsvelden en dorpjes doorloopt. We nemen die steilere weg ook en komen na ruim een uur volledig bezweet aan in Livingstonia. We hadden gehoord dat het zeker de moeite waard is om het stadje te bezoeken, aangezien het een voormalig Engels koloniaal stadje is. We lopen wat rond, begrijpen niet waarom iedereen naar dit stadje wilt, krijgen een paar druppels regen op ons kop en besluiten dan toch maar om te draaien en terug te lopen richting de waterval. Twan wordt (weer) door veel kinderen ‘Transporter’ genoemd omdat iedereen hem op Jason Statham vindt lijken. Hoe hilarisch, bijna in elk dorp waar we komen in Malawi en rondlopen of -rijden is er wel iemand die Transporter roept of fluistert. Van kindjes van 5 jaar oud, tot volwassen mannen en vrouwen die giechelend wijzen en hem nastaren.

               

Eenmaal bij de waterval betalen we de entree van MK 500 (€0,60) en geven we aan dat we geen gids hoeven. Toch lopen er drie jongens met ons mee die ons willen begeleiden. Ze brengen ons naar de grot waar meer dan honderd jaar geleden de mensen zich verscholen om niet als slaaf op de slavenmarkt in Livingstonia te worden verhandeld. Vervolgens besluiten we naar beneden te lopen met ze, naar de onderkant van de waterval. Het is een flinke afdaling over soms los zand, soms wat meer rotsen, één van de jongens ziet nog een slang wegschieten van ons pad, en we moeten ons af en toe goed vasthouden om niet van de helling te glijden. De waterval is mooi en indrukwekkend van hier beneden, ondanks dat het maar een smalle stroom water is. Twee van onze gidsen besluiten een douche te nemen onder het water en staan daar dus in hun boxershort. Het is duidelijk dat de geruchten over donkere mannen waar zijn! 🙂

Iets lager dan de waterval zit een natural slide: een glijbaan tussen de rotsen. Zonder er al te lang bij na te denken kleden we ons om. Eén van onze gidsen gaat eerst, wat ik wel fijn vind want als hij er zonder kleerscheuren uitkomt dan weet ik dat wij dit ook moeten kunnen. De rotsen waar we over moeten lopen om bij het beginpunt te komen zijn echter zo glibberig, dat ik niet de tijd heb om rustig te gaan zitten om ‘in te stappen’. Ik glij uit en knal over de rotsen de glijbaan af. Het doet ontzettend pijn, de slide gaat hard en ik heb water in m’n neusholte en oren. Proestend kom ik weer boven in het ijskoude water. Dat gaat spierpijn worden!

Met blauwe heupen en ellebogen crossen we snel verder naar Tanzania, op naar Renée, Maurice en Isa!

Benieuwd naar de foto’s? Klik hier.

Én…. we hebben een eerste artikel geschreven voor het 4WD Magazine. Klik hier om naar het artikel te gaan!

276 reacties

 1. Hoi Twan en Ingeborg,

  Het lezen van dit verhaal is erg emotioneel. Het stuk over Oliver en zijn broertjes. We kenden het al via ons app en skype contact met jullie, maar als je het leest is het toch weer heel bijzonder wat jullie gedaan hebben. Twan lijkt inderdaad op De Transport Jason Statham. We hebben het eerst op internet op moeten zoeken, kenden die Jason niet. Jullie artikel deze week in 4WD magazine was ook erg mooi, dit blad hebben ze trouwens ook in Doetinchem bij Raadgeep. Goede reis verder.

  Groeten en kusjes,
  Dorien en Ton

 2. 1) Mooi, aandoenlijk verhaal over Oliver de gids!
  2) Kan uiteraard slecht tegen die onzin over kip…
  3) Ik zie je al van die rots afglijden met je pokkel 🙂

  1. 1) Thanks!
   2) Slecht voor de business inderdaad als mensen geen kippen meer eten…
   3) Ik had jou daar wel willen zien 😉

 3. Hallo Ingeborg en Twan,

  Weer een fantastisch verhaal en super dat jullie Oliver aan een fiets hebben geholpen en zijn broertje meehelpen aan een studie, echt top. Het verhaal Gerda is ook wel bijzonder, ik persoonlijk vindt lekker bakken en heerlijk opeten en op naar Gerda 2 🙂 . Nog goede reis en veel ontdekkingen, wij blijven trots op jullie!

  Lieve groet
  Tonny en Eef.

  PS. een bekeuring van € 6,00 niet druk over maken.

  1. Lieve Tonny en Eef,
   Bedankt weer voor jullie leuke bericht! Gelukkig eet ik nog steeds kip, maar zal Gerda niet vergeten 😉
   Xx ons

 4. Indrukwekkende belevenissen… En voor €6,00 kin je nog eens een keer per ongeluk fiks te hard rijden (natuurlijk met uitkijken) . Gerda is een leuke naam. Zo heet mijn moeder. Hoor je niet veel. Ik zou de kip in elk geval zeker niet opeten. Maar ik snap de noodzaak en ook gewoonte van daar. Die fiets zou ik ook kopen voor hem…. echt wel. Maar zo barmhartig zijn jullie gelukkig ook 🙃 Goede reis weer!

 5. Elke keer is het weer een genot jullie belevenissen te lezen .Wat een biezonder verhaal over Olivier. Petje af voor jullie keuze’s hoor. Deze reis van je leven zal voor jullie nog vaak keuzebepalend zijn voor je toekomst. Veel genoegen nog en hartelijke groet v Jaap.

 6. War zijn jullie toch een stel lieverds om Olivier te helpen met de fiets en om zijn broertje naar school te sturen, zit een erg groot hart bij jullie , ben trots op jullie .
  Wat Gerda betreft , jan eet niet voor niets geen kip en van de grote biefstukken ziet hij de slacht niet dus opeten die lappen vlees.😜
  Geniet verder en een veilige reis verder.

  Dikke kus jan en sjanie

 7. Hi kids, wat een fraaie vertelling weer van alle belevenissen! Je neemt de lezer mooi daarin mee! Zie het zo voor mijn ogen gebeuren als je bij de grens een stelletje lamlendigen aantreft en enthousiast uitroept:” Hi guys, how are you today?” op een zodanige manier dat ze vanzelf gaan bewegen:) Malawi lijkt me ook wel wat heb ik besloten. Wat eten betreft zou ik dan toch Gerda’s prefereren boven fritters en nsima. Maar goed, zo heeft ieder zijn smaak. Wel leuk ook om de totaal andere benadering van Johan te lezen als het gaat om kip. Geen mens hetzelfde. En ja, dan het Oliver-verhaal. Kan maar 1 ding zeggen: well done kanjers!! En wat betreft de Trasnporter: nooit van gehoord en Twan lijkt gewoon op zichzelf!
  Verder denk ik dat de oplage van het blad 4WD de komende maanden aanzienlijk zal toenemen:)
  Goede reis kids!!

 8. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue solved soon. Cheers

 9. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 10. I got this website from my pal who informed me about this site and now this time I am visiting this web site and reading very informative articles or reviews at this place.

 11. Undeniably imagine that which you stated. Your favourite justification seemed to be on the web the simplest thing to remember of. I say to you, I definitely get annoyed even as folks consider worries that they plainly do not understand about. You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the whole thing with no need side-effects , people could take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

 12. Contemplate investments that supply rapid annuities.

 13. I will immediately clutch your rss as I can’t in finding your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Kindly permit me understand in order that I
  could subscribe. Thanks.

 14. Hi there! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

 15. No matter if some one searches for his necessary thing, therefore he/she
  desires to be available that in detail,
  therefore that thing is maintained over here.

 16. Hi to every one, as I am truly eager of reading this webpage’s post to be updated on a regular basis.
  It consists of fastidious data.

 17. Amazing! Its in fact amazing post, I have got much clear idea concerning from this article.

 18. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace,
  when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this good paragraph.

 19. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this site,
  since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances
  times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score
  if ads and marketing with Adwords. Well I am adding
  this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again very soon.

 20. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether or not this publish is
  written via him as no one else understand such designated
  about my problem. You’re wonderful! Thank you!

 21. I’m really inspired along with your writing abilities and
  also with the structure to your blog. Is that this a paid subject
  matter or did you modify it your self? Either way keep up
  the nice quality writing, it’s uncommon to see a great weblog
  like this one today..

 22. Currently it seems like WordPress is the best blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 23. Its like you read my mind! You seem to understand so much approximately this, like you wrote the
  guide in it or something. I think that you can do with some p.c.
  to pressure the message home a little bit, however instead of that, that is magnificent blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 24. Thanks for a marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you
  will be a great author. I will make certain to bookmark your blog and will come back sometime soon. I want to encourage you
  to definitely continue your great work, have a nice morning!

 25. I blog often and I genuinely appreciate your content.

  The article has truly peaked my interest. I am
  going to take a note of your website and keep checking for new
  information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 26. At this moment I am ready to do my breakfast, after having my breakfast coming again to read additional news.

 27. Usually I don’t read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it!
  Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 28. Pretty! This has been an extremely wonderful article.
  Thanks for providing these details.

 29. Hello! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your
  content. Please let me know. Thank you

 30. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.

  Do you have any points for inexperienced blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 31. Hey there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate!

  He always kept chatting about this. I will forward this post to him.

  Fairly certain he will have a good read. Thank
  you for sharing!

 32. Wow, this piece of writing is fastidious, my sister is analyzing such things, so I am going to inform her.

 33. I do not even know how I ended up here, but I thought this post
  was great. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger
  if you aren’t already 😉 Cheers!

 34. This is really interesting, You are an overly professional
  blogger. I’ve joined your rss feed and sit up for in search of extra of your wonderful post.

  Also, I’ve shared your site in my social networks

 35. Excellent way of describing, and good post to obtain data concerning my presentation subject,
  which i am going to deliver in college.

 36. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog website? The account aided
  me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your
  broadcast provided bright clear concept

 37. My brother suggested I would possibly like this blog. He used to be entirely right.

  This submit actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for
  this info! Thanks!

 38. If you desire to grow your experience only keep visiting this web page and be updated with the most up-to-date gossip posted here.

 39. Appreciating the time and effort you put into your
  website and in depth information you present.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material.
  Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google
  account.

 40. If you would like to increase your knowledge simply keep visiting this site and
  be updated with the most up-to-date news update posted here.

 41. You need to take part in a contest for one of the highest quality blogs online.
  I most certainly will highly recommend this web
  site!

 42. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent
  post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 43. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog
  stand out. Please let me know where you got your design. Thanks a lot

 44. I do believe all the ideas you’ve presented for your post.
  They’re very convincing and can certainly work.
  Still, the posts are too short for starters. May you please prolong
  them a bit from next time? Thank you for the post.

 45. Thanks to my father who told me about this weblog, this blog is really remarkable.

 46. Your way of describing everything in this article is genuinely good,
  all can effortlessly understand it, Thanks a lot.

 47. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However
  I am going through troubles with your RSS. I don’t understand why I can’t
  subscribe to it. Is there anybody getting similar RSS problems?

  Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 48. Peculiar article, just what I needed.

 49. Howdy, There’s no doubt that your web site could be having web browser compatibility
  issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some
  overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Aside from that, excellent blog!

 50. I read this paragraph fully regarding the resemblance of most up-to-date and earlier technologies,
  it’s amazing article.

 51. This is true for funding advice as properly.

 52. Hi there, I enjoy reading through your article.
  I like to write a little comment to support you.

 53. I enjoy what you guys are up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the superb works guys I’ve included you guys to blogroll.

 54. Wonderful post! We are linking to this particularly great content
  on our website. Keep up the great writing.

 55. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you
  had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

 56. Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in internet explorer, would test this?
  IE still is the market chief and a big section of people will pass
  over your great writing due to this problem.

 57. It’s hard to find experienced people about this subject, however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 58. Hey! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking
  and checking back frequently!

 59. If you wish for to grow your knowledge only keep visiting this web
  site and be updated with the most recent news posted here.

 60. I like what you guys are up too. This sort of clever
  work and exposure! Keep up the awesome works guys I’ve added you guys to
  blogroll.

 61. I always spent my half an hour to read this website’s
  articles everyday along with a cup of coffee.

 62. I blog frequently and I really appreciate your content.
  This great article has really peaked my interest.
  I will book mark your blog and keep checking for new information about once per week.
  I subscribed to your Feed too.

 63. My brother suggested I might like this blog. He was once entirely right.
  This publish truly made my day. You cann’t consider simply how a
  lot time I had spent for this information! Thanks!

 64. Actually when someone doesn’t be aware of afterward its up to other viewers that
  they will help, so here it occurs.

 65. Great work! This is the kind of info that are meant to be shared across the internet.
  Shame on the search engines for now not positioning this
  post higher! Come on over and seek advice from my website .
  Thanks =)

 66. hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up anything new from right here. I did however
  expertise several technical points using this site,
  as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will
  sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.

  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for
  much more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again soon.

 67. Very good article. I am dealing with some of these issues as well..

 68. I am extremely inspired with your writing skills as well as with the format to
  your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it your self?
  Either way stay up the nice high quality writing, it is rare to look a nice weblog like this one today..

 69. An impressive share! I’ve just forwarded this
  onto a co-worker who was doing a little research on this.

  And he in fact ordered me breakfast due to the fact that I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for
  the meal!! But yeah, thanks for spending some time
  to talk about this topic here on your website.

 70. Whats up are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started
  and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 71. I’ve been surfing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good
  content as you did, the internet will be a lot more
  useful than ever before.

 72. Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you will be a great author.
  I will remember to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I
  want to encourage one to continue your great posts,
  have a nice weekend!

 73. Simply wish to say your article is as amazing.
  The clarity in your post is simply cool and i
  could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 74. Stunning quest there. What happened after? Thanks!

 75. I always used to study article in news papers but now as I am a
  user of net therefore from now I am using net for content, thanks to web.

 76. Hi there to every single one, it’s actually a pleasant for me to
  go to see this website, it contains priceless Information.

 77. This is my first time visit at here and i am in fact impressed to read everthing at alone place.

 78. Hello there, You have done a fantastic job. I’ll definitely digg
  it and personally recommend to my friends. I am confident they
  will be benefited from this web site.

 79. Good replies in return of this question with solid arguments and explaining everything on the topic of that.

 80. Hello to all, for the reason that I am actually keen of reading this
  blog’s post to be updated regularly. It contains nice data.

 81. Hello just wanted to give you a quick heads up
  and let you know a few of the images aren’t loading correctly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it
  in two different web browsers and both show the same outcome.

 82. Thanks , I have just been searching for info approximately this topic for
  a long time and yours is the best I’ve found out till now.
  However, what concerning the conclusion? Are you
  certain in regards to the supply?

 83. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
  I must say that you’ve done a great job with this. Also, the blog loads very quick for me on Opera.
  Superb Blog!

 84. Hi there! This is kind of off topic but I need
  some help from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.

  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Appreciate it

 85. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s
  truly informative. I’m going to watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 86. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of
  your magnificent post. Also, I have shared your web site in my
  social networks!

 87. This page really has all the information I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.

 88. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

 89. This post is actually a pleasant one it assists new internet people, who are
  wishing for blogging.

 90. I needed to thank you for this fantastic read!! I certainly loved every bit of
  it. I have you saved as a favorite to check out new stuff you post…

 91. Hi to all, it’s genuinely a nice for me to go to see this web page,
  it contains useful Information.

 92. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?

  If so how do you protect against it, any plugin or
  anything you can recommend? I get so much lately it’s driving
  me mad so any support is very much appreciated.

 93. Nice answer back in return of this difficulty with firm arguments and
  explaining all concerning that.

 94. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to
  get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance.
  I must say you’ve done a very good job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Firefox.
  Superb Blog!

 95. Hi there Dear, are you really visiting this website on a regular basis,
  if so afterward you will without doubt take
  pleasant experience.

 96. I am in fact grateful to the holder of this web page
  who has shared this wonderful post at here.

 97. This post is invaluable. Where can I find
  out more?

 98. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your further write
  ups thank you once again.

 99. Unquestionably believe that that you said. Your favourite reason seemed to be on the net the simplest factor to bear in mind of.
  I say to you, I definitely get irked even as other folks consider
  worries that they plainly don’t recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the highest as well as defined out the whole thing with no need side-effects , folks
  could take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

 100. I’m not sure exactly why but this site is loading extremely slow
  for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 101. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really recognize what you are speaking approximately!
  Bookmarked. Please additionally consult with my website =).
  We may have a hyperlink change arrangement among us

 102. You actually make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be actually something which I think I
  would never understand. It seems too complex and extremely
  broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 103. I am not sure the place you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend a while finding out much more or understanding more.
  Thank you for great information I used to be on the
  lookout for this information for my mission.

 104. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted
  to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
  After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 105. Greetings, I think your site could possibly be having internet browser compatibility
  issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it
  has some overlapping issues. I merely wanted to
  provide you with a quick heads up! Apart from that, great site!

 106. Very descriptive blog, I loved that bit. Will there be a part 2?

 107. Wonderful post! We are linking to this great content on our site.
  Keep up the great writing.

 108. I think this is among the most significant info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The site
  style is great, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 109. Good day! This is my first visit to your blog! We are
  a group of volunteers and starting a new project
  in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have
  done a marvellous job!

 110. Incredible points. Outstanding arguments. Keep
  up the amazing work.

 111. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s
  website link on your page at proper place and
  other person will also do similar in support of you.

 112. Greetings I am so thrilled I found your blog page,
  I really found you by accident, while I was searching on Aol for something else, Regardless I am here now and would just like
  to say many thanks for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read it all
  at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
  Please do keep up the great work.

 113. Wow, that’s what I was exploring for, what
  a data! existing here at this webpage, thanks admin of this site.

 114. This website was… how do I say it? Relevant!!
  Finally I’ve found something which helped me. Thank you!

 115. all the time i used to read smaller content that also clear their motive, and that is also happening with
  this piece of writing which I am reading at this time.

 116. I know this website presents quality dependent
  posts and additional stuff, is there any other web site which provides
  these kinds of stuff in quality?

 117. Today, I went to the beach front with my children. I found a
  sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She
  never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I
  had to tell someone!

 118. I am genuinely grateful to the owner of this web page who has shared this fantastic article at at this time.

 119. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after looking
  at a few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely pleased I stumbled upon it and I’ll be
  book-marking it and checking back regularly!

 120. Thanks for every other wonderful post. The place else may just anyone
  get that kind of information in such a perfect method of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am on the search for such
  information.

 121. Hi there, I read your blogs on a regular basis. Your humoristic style is
  witty, keep up the good work!

 122. I must thank you for the efforts you have put in penning this site.

  I really hope to view the same high-grade content by you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own website
  now 😉

 123. Amazing! Its in fact awesome post, I have got much clear
  idea concerning from this paragraph.

 124. I know this site provides quality depending content and other stuff,
  is there any other site which offers these kinds of data in quality?

 125. Hurrah! Finally I got a web site from where I know how to truly obtain useful information regarding my study and knowledge.

 126. Hey there exceptional blog! Does running a blog similar
  to this take a massive amount work? I have virtually no expertise in coding however I had been hoping to start
  my own blog in the near future. Anyway, should you have any suggestions or tips for new
  blog owners please share. I know this is off topic but I simply
  needed to ask. Kudos!

 127. Stunning quest there. What occurred after? Take care!

 128. This site definitely has all of the info I needed about this
  subject and didn’t know who to ask.

 129. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog
  world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need
  any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 130. My family every time say that I am killing my time here
  at net, but I know I am getting experience all the time by reading thes good posts.

 131. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t
  already 😉 Cheers!

 132. For most recent news you have to pay a visit web and on the web I found this site as a best web site for newest updates.

 133. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how
  could i subscribe for a blog website? The account aided me a appropriate deal.
  I have been tiny bit familiar of this your broadcast provided bright transparent
  concept

 134. Normally I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to check out and
  do so! Your writing taste has been amazed me.
  Thank you, quite great article.

 135. Great blog you have here.. It’s difficult
  to find high-quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you!
  Take care!!

 136. I think everything posted was actually very logical. But, think on this, what if you were to create a awesome
  title? I mean, I don’t wish to tell you how to run your website, but suppose you
  added something that makes people want more? I mean Malawi,
  een bijzonder bezoek – Hopping Around is kinda plain. You might peek at Yahoo’s home page and watch how they create post
  titles to grab viewers interested. You might try adding a video
  or a picture or two to grab readers interested about what you’ve written. Just my opinion, it would bring your website a little livelier.

 137. Hi there it’s me, I am also visiting this web page regularly,
  this site is in fact pleasant and the users are
  genuinely sharing pleasant thoughts.

 138. Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, would check this?

  IE still is the market leader and a big element of other people will omit your magnificent writing due to this problem.

 139. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different
  topic but it has pretty much the same page layout and
  design. Superb choice of colors!

 140. My relatives always say that I am wasting my time here at net, however I know I am getting know-how every day by reading thes nice
  articles.

 141. Having read this I thought it was extremely
  informative. I appreciate you finding the time and
  energy to put this content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both
  reading and commenting. But so what, it was still
  worth it!

 142. Hey there! I just would like to give you a big thumbs
  up for the excellent information you’ve got right here on this
  post. I am returning to your site for more
  soon.

 143. If you desire to obtain much from this piece of writing then you have
  to apply these methods to your won webpage.

 144. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.
  I actually like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you
  say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.

  I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

 145. What’s up, just wanted to say, I loved this post.
  It was helpful. Keep on posting!

 146. What’s up, I check your new stuff on a regular basis. Your story-telling style is awesome, keep
  up the good work!

 147. I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me.

  Is anyone else having this issue or is it a problem
  on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 148. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  say I genuinely enjoy reading through your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the
  same topics? Thanks for your time!

 149. Superb post but I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Appreciate it!

 150. I all the time used to study piece of writing in news
  papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for articles, thanks to web.

 151. I’m pretty pleased to discover this web site. I want to to thank you for your time for this particularly fantastic read!!
  I definitely loved every little bit of it and I have you bookmarked to look
  at new things on your web site.

 152. I’m extremely impressed with your writing talents
  and also with the structure in your blog. Is that this
  a paid theme or did you customize it your self? Anyway keep
  up the nice quality writing, it is rare to see a nice weblog like this one today..

 153. you’re truly a excellent webmaster. The website loading speed is amazing.
  It kind of feels that you’re doing any unique trick.
  Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed a fantastic
  process in this topic!

 154. It’s amazing designed for me to have a web page, which is helpful for my know-how.
  thanks admin

 155. constantly i used to read smaller content which also clear
  their motive, and that is also happening with this article
  which I am reading at this place.

 156. My developer is trying to persuade me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  WordPress on a variety of websites for about a year and am anxious
  about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into
  it? Any kind of help would be really appreciated!

 157. Greetings! Very helpful advice in this particular post!

  It is the little changes that will make the most important changes.

  Thanks a lot for sharing!

 158. I do not even know the way I finished up right here, however
  I thought this submit was once good. I don’t recognise who you are however certainly you are going to a well-known blogger in the event you are not already.
  Cheers!

 159. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was curious what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice
  would be greatly appreciated. Cheers

 160. Very nice article, just what I was looking for.

 161. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.

  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 162. Thanks for any other wonderful article. Where else may just anyone get that type of information in such a perfect method of writing?

  I’ve a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 163. Thanks for finally writing about >Malawi, een bijzonder
  bezoek – Hopping Around <Loved it!

 164. Hi there, its pleasant article concerning media print, we all know media is a
  fantastic source of facts.

 165. Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 166. My brother suggested I might like this blog.
  He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine
  just how much time I had spent for this information! Thanks!

 167. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads.

  I hope to contribute & aid other customers like its helped me.
  Good job.

 168. hello there and thank you for your info – I’ve
  certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload
  the web site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads
  and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my
  email and could look out for a lot more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again very soon.

 169. I simply want to mention I am just newbie to blogs and certainly loved you’re web blog. Probably I’m want to bookmark your blog post . You absolutely come with impressive article content. Thanks a bunch for sharing your webpage.

 170. This is true for investment advice as well.

 171. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the
  web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just
  do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
  whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 172. Touche. Outstanding arguments. Keep up the great spirit.

 173. I am really thankful to the owner of this website who has shared this wonderful post at at this time.

 174. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your
  efforts and I will be waiting for your next post thank you once again.

 175. I am sure this article has touched all the internet
  people, its really really pleasant piece of
  writing on building up new web site.

 176. I believe you have remarked some very interesting details , thanks for the post.

 177. I every time used to read post in news papers but now as I am a user of internet thus from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.

 178. Quality posts is the important to interest the visitors to go to see the web site, that’s what this website is providing.

 179. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new
  from right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to
  reload the site many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement
  in google and could damage your high quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to
  my email and could look out for much more of your respective
  exciting content. Make sure you update this again soon.

 180. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 181. Thanks for helping out, good information.

 182. Excellent blog right here! Also your website a lot up fast! What web host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 183. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed
  reading it, you may be a great author.I will remember to bookmark your blog and may come
  back later in life. I want to encourage you continue your great writing, have a nice holiday weekend!

 184. I regard something truly special in this web site.

 185. Financial advisors business is people enterprise.

 186. Very rapidly this web site will be famous among all blogging and site-building viewers,
  due to it’s pleasant articles or reviews

 187. I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

 188. It’s hard to come by knowledgeable people on this topic, but you
  sound like you know what you’re talking about! Thanks

 189. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely great. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is actually a great website.

 190. I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 191. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here.

  I did however expertise some technical issues using this web
  site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times
  will often affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with
  Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look
  out for much more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon.

 192. It is appropriate time to make some plans for the long
  run and it’s time to be happy. I have learn this submit and if I could I wish to
  counsel you some attention-grabbing issues or suggestions.
  Perhaps you could write subsequent articles relating to this article.
  I wish to read more issues approximately it!

 193. Some truly select content on this internet site , bookmarked .

 194. Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

 195. Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, nice written and include approximately all significant infos. I’d like to see more posts like this.

 196. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both
  educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the
  nail on the head. The issue is something that too few men and women are
  speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this in my hunt for something concerning
  this.

 197. If you are going for finest contents like myself, only pay a quick visit this web site daily since it gives feature contents, thanks

 198. Hello, its nice piece of writing on the topic of media print, we all be
  aware of media is a wonderful source of facts.

 199. You need to take part in a contest for probably the greatest blogs on the web. I’ll advocate this web site!

 200. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not
  know about. You managed to hit the nail upon the top
  and defined out the whole thing without having side-effects , people can take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 201. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 202. Hello there! This post could not be written any better!

  Reading this post reminds me of my good old room mate! He always
  kept chatting about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read.

  Many thanks for sharing!

 203. Your way of telling all in this post is in fact pleasant, every one be capable of easily understand it,
  Thanks a lot.

 204. I think this is among the most important info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 205. Hello! This is kind of off topic but I need some advice
  from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure
  where to start. Do you have any ideas or suggestions? Thanks

 206. Hello, Neat post. There’s a problem with your website in web explorer,
  might test this? IE nonetheless is the marketplace chief and a good portion of folks will pass over your great writing because of this problem.

 207. I am continuously invstigating online for articles that can assist me. Thanks!

 208. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has helped me out loads.

  I am hoping to contribute & aid different customers like its helped me.
  Great job.

 209. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 210. Hey! Would you mind if I share your blog with my twitter group?

  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Cheers

 211. Quality content is the secret to invite the viewers to visit
  the website, that’s what this web page is providing.

 212. you are really a excellent webmaster. The website loading pace is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have performed a fantastic activity on this matter!

 213. It’s really very complex in this active life to listen news on Television, so I simply
  use web for that purpose, and get the most up-to-date information.

 214. Very good written article. It will be helpful to anybody who utilizes it, as well as yours truly :). Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 215. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any points or suggestions? Appreciate it

 216. That is true for funding advice as nicely.

 217. You have brought up a very great points , thankyou for the post.

 218. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 219. Thank you for all your valuable work on this site. Kim really likes engaging in internet research and it’s simple to grasp why. Many of us learn all relating to the powerful manner you make important tips and tricks via this web blog and therefore invigorate contribution from people on the situation and my child is certainly discovering so much. Take pleasure in the rest of the year. You are doing a great job.

 220. Monetary advisors enterprise is people enterprise.

 221. I have learn several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to make one of these magnificent informative website.

 222. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a wonderful web site.

 223. You are my intake , I possess few blogs and occasionally run out from to brand.

 224. Hello, its fastidious post about media print, we all understand
  media is a great source of information.

 225. I’m gone to tell my little brother, that he should also go to see this blog on regular basis to take updated from most recent
  gossip.

 226. Good day! I simply wish to offer you a big thumbs up for the great information you’ve got
  right here on this post. I am coming back to your blog for more soon.

 227. Investors do pay direct and indirect costs.

 228. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 229. That is true for investment advice as well.

 230. I actually wanted to write down a quick word to be able to thank you for those great pointers you are giving on this website. My extended internet look up has at the end of the day been compensated with reputable know-how to exchange with my neighbours. I would claim that many of us website visitors are undeniably blessed to exist in a very good place with so many awesome individuals with interesting principles. I feel very blessed to have discovered your web page and look forward to tons of more thrilling moments reading here. Thanks once again for all the details.

 231. I love what you guys are up too. Such clever work and coverage!

  Keep up the great works guys I’ve included you guys to blogroll.

 232. My relatives always say that I am killing my time here at web, except I know I am getting experience daily by reading such good posts.

 233. I together with my friends appeared to be checking the great strategies found on your web site and then unexpectedly developed a terrible feeling I had not thanked the web site owner for those strategies. Those young men were for that reason passionate to see all of them and already have simply been tapping into these things. Appreciate your actually being quite accommodating as well as for picking out these kinds of marvelous useful guides most people are really eager to be informed on. My sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

 234. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 235. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you could be a great author.I will always bookmark your blog and will come back someday. I want to encourage you continue your great writing, have a nice weekend!

 236. Stunning story there. What happened after? Take care!

 237. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 238. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this website, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon..

 239. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 240. Great work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 241. What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how regarding unpredicted feelings.

 242. This is true for investment recommendation as properly.

 243. One thing is one of the most typical incentives for using your credit card is a cash-back or even rebate present. Generally, you’ll have access to 1-5 back for various buying. Depending on the card, you may get 1 returning on most expenditures, and 5 back on purchases made from convenience stores, gasoline stations, grocery stores in addition to ‘member merchants’.

 244. Now it’s time to choose your particular investments.

 245. I’m not sure why but this weblog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 246. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

 247. Keep up the good work , I read few blog posts on this site and I believe that your blog is real interesting and has bands of excellent information.

 248. Hurrah, that’s what I was searching for, what a material! present here at this weblog,
  thanks admin of this web site.

 249. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! “There are places and moments in which one is so completely alone that one sees the world entire.” by Jules Renard.

 250. Hello there I am so glad I found your weblog, I really found you by error, while I was searching on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great job.

 251. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

 252. hey there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 253. You have brought up a very great details , regards for the post.

 254. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

 255. Financial advisors enterprise is people business.

 256. A monetary advisor is your planning accomplice.

 257. Definitely imagine that that you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest factor to take note of. I say to you, I definitely get irked at the same time as folks consider concerns that they just do not understand about. You controlled to hit the nail upon the highest and defined out the entire thing with no need side effect , folks could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 258. Thanks a lot for sharing this with all people you really recognize what you are speaking approximately! Bookmarked. Please also visit my web site =). We can have a link trade arrangement between us!

 259. Wow, this post is fastidious, my younger sister is analyzing such things, thus I am going to convey her.

 260. I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 261. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?

  you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful,
  as well as the content!

 262. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 263. You are a very smart individual!

 264. I have noticed that online degree is getting preferred because attaining your college degree online has turned into a popular method for many people. A lot of people have never had a possible opportunity to attend an established college or university nonetheless seek the elevated earning possibilities and career advancement that a Bachelors Degree affords. Still other people might have a college degree in one course but would wish to pursue a thing they now have an interest in.

 265. Financial advisors enterprise is people business.

 266. Contemplate investments that offer immediate annuities.

 267. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Kudos!

 268. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal web-site.

 269. I will right away seize your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me know so that I may subscribe. Thanks.

 270. F*ckin’ amazing things here. I’m very glad to see your post. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 271. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

Geef een reactie