Kopje Nijl of kopje koeienbloed?

We verlaten Rwanda en komen aan bij een kleine camping gerund door een Nederlander aan Lake Bunyonyi. Het uitzicht is prachtig, de zon is sterk, dus we klappen onze luifel uit en gaan aan de slag met een lekkere lunch. Maar binnen nog geen vijftien minuten komen de donkere wolken en komt het met bakken uit de lucht. De luifel zetten we onder een scherpe hoek zodat het regenwater eraf loopt en we bedenken dat dit onze eerste keer kamperen in de regen is! De conclusie is dat het toch wat minder fijn is dan in de zon staan J. Dus in de regen (het plenst) gooien we alle spullen terug in de auto en rollen we de luifel weer in. Drijfnat stappen we in de auto, dan komt het volgende obstakel: de weg terug… Lake Bunyony is namelijk ontstaan in de vallei van omliggende bergen. De laatste 15km naar de campsite reden we dan ook op een zandweg tussen de bergwand en het meer onder ons. Met de huidige regen kan de rit terug wel eens wat anders worden dan 3 uur geleden op de heenweg. Ruitenwissers op maximaal, windblazers op maximaal, diff-lock ingeschakeld (4WD aan) en daar gaan we. De weg is op veel plekken niet meer te zien, het enige wat je ziet is een stroom van water, modder of een combinatie daarvan. We voelen dat de auto goede grip heeft dus we geven stevig gas de bult omhoog om de camping te verlaten. De regen blijft doorgaan en over de weg lopen inmiddels kleine riviertjes vanaf de berg, ook zijn er door het vele water al veel puin, stenen en kiezels de weg op gerold. Aan de linkerkant van de weg, de kant van het meer, zien we de eerste kleine aard-verzakkingen. Geen plek om lang te blijven, dus vol gas stuiteren we door over de slechte weg. Ollie houd zich goed en na 15km zit het modder tot op het dak, maar we zitten weer op asfalt.

              

Vanaf het meer rijden we in 420km naar Kampala. De weg is prachtig maar wat regenachtig her en der. Onderweg zien we veel fietsers richting de marktjes gaan, volgeladen met ananassen. We kopen van een man twee ananassen van zijn fiets: USH 2.000 per stuk moet het volgens hem kosten. Ik kijk hem lachend aan: “I don’t want a mzungu price, I want the local price.” “Okay,” zegt hij. “one thousand for one.” (12 eurocent…) Dat lijkt er meer op!

Onderweg pakken we zoals eigenlijk bijna elke dag sinds we in Oeganda zijn een rolexy. Dit is dé lokale maaltijd-snack van Oeganda. Het recept? Men neme een stukje ui, wat knoflook, een beetje tomaat en snijd dit fijn, stopt dit in een viezig kopje, daar voeg je aan toe een eitje, veel zout, wat meel en flink roeren. Op je gietijzeren plaatje, die op kolen flink warm is geworden druip je wat olie en begin je je omeletje te bakken. Vervolgens pak je een home-made roti (een soort pannenkoek van water, zout en wat olie) en deze leg je erop. Het geheel nog even omdraaien zodat de roti ook even opgebakken wordt. Vork aan één zijde erin en daarin rol je het geheel op. Resultaat: een heerlijke rolexy. Lekker voor ontbijt, lunch en diner. Of gewoon wanneer je er zin in hebt!

              

Onderweg besef ik me opeens dat we vandaag over de evenaar komen. Maar waar? Het voelt voor mij als een bijzonder moment. Twan zoekt dus snel op internet waar het plaatsje is: nog 60km rijden. Zodra we er zijn is het duidelijk dat dit de evenaar is: er loopt een brede gele lijn over de weg. Links en rechts is een soort kunstwerk gemaakt waar iedereen natuurlijk mee op de foto wil. Ook zijn er bakken water neergezet, zodat je kunt testen dat aan de andere kant van de evenaar het water echt andersom door het doucheputje draait. We maken wat foto’s met de auto bij het monument, laten een lokale vrouw foto’s maken (met een hele instructie van wat ik in beeld wil hebben en wat niet, aangezien ze hier niet zo goed in compositie zijn). Super leuk!

              

Na 10 uur rijden komen we aan in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Het hostel waar we eerst naartoe wilde gaan blijkt op locatie 2x zo duur dan verwacht, via Booking.com zoeken we dus snel een ander hotel op. Gezien het spitsuur is hadden we waarschijnlijk beter kunnen blijven, maar dan hadden de lokale mensen op de grootste markt van Kampala toch echt gemist dat er een Land Rover Defender dwars over de markt gestuurd werd, midden tussen de kraampjes door, half over de kleedjes, midden tussen de mensen. Het duurt een kleine 20 minuten, veel merkwaardige, nieuwsgierige en vrolijke blikken onze auto in, maar dan zijn we de markt weer af en kunnen we weer verder de drukke wegen op.

Aangekomen bij het hotel staat het parkeerterrein aardig vol. Beneden is een bar met een sauna? Vreemde combinatie… Boven is het hotel. Het is inmiddels bijna 20.00 uur en er worden nu nog kamers schoongemaakt. De lampjes in de gang zijn rood, groen, blauw, alle kleuren voor de ‘gezelligheid’. We hebben meteen het gevoel dat het een hoerenhuis is: even overdag een kamertje huren om een nummertje te maken…! We kiezen een kamer op de 2e verdieping omdat het geluid van de bar nogal luid is. In de kamer wordt ons vermoeden bevestigd: er zit plastic om de matrassen en zodra Twan de huisregels leest schieten we in de lach: nummer 5 zegt ‘geen gebruikte condooms uit het raam gooien of door de wc spoelen. Er zijn emmertjes neergezet!’ Geniaal! ’s Avonds, als we uit de bar terugkomen, zien we een opgedirkt vrouwtje in de receptie zitten en kijkt ons lonkend aan. Ook loopt er een vrouw in een zusterspakje rond…

Gezien dit toch niet een hotel was om meerdere dagen te blijven, besluiten we na het ontbijt (gekookte aardappel met jus) door te rijden naar de kustplaats Entebbe. We vinden een gezellige backpackers en we lopen nog naar een lokaal marktje. Het blijft fantastisch leuk om daar rond te lopen, waarom weten we nog niet helemaal? Het stinkt ontzettend, overal ligt plastic en afvalresten, je loopt tussen halfbakken hutjes van papier, stenen, plastic zeil en houten skeletten, iedereen kijkt je aan (het is meer staren) en spreekt er maar een half woord Engels. We voelen ons dus helemaal thuis! We willen weer wat gezonder gaan eten, aangezien we wel veel lokaal (goedkoop) eten wat niet allemaal heel erg gezond is. Op de markt is ook een visboertje, die vis staat te fileren. Wat voor vis het is weten we niet, maar het komt uit Lake Victoria (het grootste meer van Afrika). We kopen een halve kilo, wat al best veel lijkt. Twan maakt er een super maaltijd van: boontjes in soyasaus, ui en knoflook, de vis ook gemarineerd daarin. Plus gekookte aardappel. Heerlijk.

In Jinja staan we op de Nile River Explorers campsite, met een prachtig uitzicht op de Nijl! Hier boeken we een raft-tour over de white Nile. De rivier die in Khartoem (Sudan) met de Blue Nile samen dé Nijl – zoals wij hem kennen – vormt.  We hebben 8 rapids en 25km Nijl voor de boeg. We zijn super benieuwd. Onze Ierse vrienden zien het gelukkig ook zitten om nat te worden en om te slaan, dus we kunnen mooi de pittige route pakken. En dat lukt prima! De eerste rapid is een flinke slide naar beneden, de kracht van het water is meteen weer duidelijk! We peddelen fanatiek, maar bij de 3e rapid kunnen we het niet tegenhouden en slaan we om. Wow wat is het water hard als je erop komt, wat smaakt de Nijl als normaal water (ondanks dat het hier wemelt van de Bilharzia, een parasiet die zich in je lichaam tot een flinke worm ontwikkelt. Op zoek naar nieuwe pilletjes dus!), en wat ben ik blij dat een safety kayak me naar de boot terug peddelt. Ook bij de 6e rapid slaan we om, hoewel Twan en onze gids eerder vinden dat ik uit de boot sprong, maar goed. Onze gids is een Oegandees die een nogal bijzondere blik op z’n lokale medemens heeft. Hoe dat zit? Dat is een verhaal dat we bewaren voor in het 2e boek… 🙂

              

In Kenia aangekomen besluiten we naar Lake Baringo te gaan. Een prachtig meertje waar maar weinig toeristen te vinden zijn. Op onze camping komen we er welgeteld 2 tegen. Een vreemde Fransoos die na 2 weken in Kenia te hebben gewandeld alles over het land meent te weten en Hugh, een aardige vent uit Zuid-Afrika die ook met z’n auto onderweg is en een flinke toer door Afrika maakt. Kenia is zijn noordelijkste punt in Afrika en rijdt daarna weer terug naar Johannesburg. Hij maakt deze trip omdat hij niet precies weet wat hij wil in z’n leven. Hij heeft net z’n baan opgezegd, was een tijdje geleden gescheiden en z’n ex-vrouw en dochter wonen in London, terwijl zijn hart nog steeds in Zuid-Afrika ligt.

Hugh heeft mogelijk nog een goede tip, we moeten naar Maralal (waar hij zelf hierna ook heen gaat), want daar is de grootste kamelenrace van Afrika! En wanneer? Over 2 dagen. Dat besluit was snel genomen. De dag erna springen we in de auto voor zo’n 160km, waar we ruim 6uur over doen. De weg is k*t, maar de uitzichten zijn prachtig. Langs de weg lopen veel Masai herders, die altijd op pad lijken te zijn met hun vee naar nieuw gras, water of wat anders. We rijden langs meren en moeten meerdere bergpassen nemen. Maar het grote obstakel van de dag is de modder. We moeten over een stuk van zo’n 10km met blub, zo dik dat het overal aan kleeft. Als we beginnen met rijden (met 4WD ingeschakeld) glijden we stapvoets nog steeds alle kanten op. De locals wijzen ons welke weg we moeten nemen. Maar, hé zien we dat nou goed, staan ze al klaar met scheppen en touwen voor het geval we vast komen te zitten? “No sir, this is the right way, easy for you”. Na 20 meter rechtdoor, besluiten we de vriendelijke man die duidelijk wel wat werk voor ons wilde doen als we vast kwamen te zitten toch maar niet te vertrouwen. We stappen uit en gaan eerst ons eigen pad maar eens verkennen. De modder kleeft na 10 meter als 3cm onder en 3cm rondom je schoenen. Je moet oppassen om niet onderuit te gaan, zo glad is het. Maar we vinden wel een betere weg! Vol op het gas om niet vast te komen zitten scheuren we door de modder heen. Helpen onderweg nog met het duwen van een andere auto (waardoor Twan zelf helemaal onder de modder komt te zitten) en glibberen weer verder. Next stop: Maralal.

              

Eenmaal in Maralal blijkt de kamelenrace een groot event te zijn, waar de tradities van de Samburu (lokale stam) gevierd en verklaard worden. Op de avond voorafgaand aan de race komen alle sponsoren en organisatoren bij elkaar in het restaurant van onze camping. Wij worden ook uitgenodigd. Na eindeloos veel speeches begint eindelijk de borrel. De vertegenwoordiger van de KSB Bank, de hoofdsponsor, komt naar me toe: er zijn een aantal Samburu vrouwen die lokale yoghurt bij zich hebben, of ik dat wil proberen. Natuurlijk, altijd leuk! Ik loop met hem mee. De vrouw begint direct te glimlachen en pakt een willekeurig kopje bij iemand uit z’n hand, schenkt het vol en duwt het in m’n hand. Ik begin te twijfelen: het is nogal donker dus ik kan niet goed in het kopje kijken, maar het lijkt een bruinige drap met klonten te zijn. Ik ruik: ijzer. “Better taste with some sugar,” zegt de bankman. Ik gooi er voor de zekerheid een schep in en verzamel moed. Zonder al te lang te twijfelen neem ik een slokje. De vrouw kijkt me vol blijdschap aan, de bankman vertelt dat hij net twee koppen opheeft en de fotograaf blijft maar foto’s van me maken. Het is echt enorm vies… “It’s a very new taste for me, what is it?” De man legt uit: het is erg gezond, de Samburu drinken het om te voorkomen dat ze malaria krijgen. Het is gemaakt van een klein beetje melk, veel lokale planten en kruiden en het merendeel is koeienbloed. Op dat moment heb ik net het kopje aan m’n mond om nog een slokje te nemen, maar ik bedenk me snel. “Oh nice, let’s go to my husband, I think he wants to try as well!” De bankman en de fotograaf lopen met me mee. Ik geef Twan het kopje, hij proeft voorzichtig. En nog een keer… Tot ook hij doorheeft wat hij eigenlijk drinkt! De fotograaf klikt ondertussen maar door, hij vindt het fantastisch dat die blanken hun lokale drankje lekker lijken te vinden!

              

De volgende ochtend, de dag van de race, zien we eerst een lokale bruiloft met bijbehorende gebruiken op onze nuchtere maag. Een geit wordt met een speer tussen de ribben in de longen gestoken, geslacht, het bloed gedronken en er wordt gedanst. De bruidegom kijkt nog niet erg blij, maar dat zullen de zenuwen wel zijn. De voorbereidingen van de (amateur) kamelenrace zijn hilarisch. Na het inschrijven is het tijd om je kameel uit te kiezen. De onbetwiste winnaar (aldus de blanke Keniaanse meid, die zich hier goed op voorbereid had en specifiek die kameel had gekozen) was al bezet, dus Twan werd geholpen aan een kameel die zeker 2e zou kunnen worden… Na een test-zit op de kameel (dat zit niet lekker) en een kleine warming-up lijnen ze op voor de start. Dit gaat hobbel-technisch een vreselijke 10km worden, dat voel je aan alles. Het start-schot gaat en de kamelen drijvers beginnen te rennen, hopende dat de kamelen hetzelfde doen. Met succes komt de groep kamelen met amateurs (lees toeristen) in beweging. De kopgroep wordt gevormd door, hoe kan het ook anders, de blanke Keniaanse meid op de eerste plek. Twan lijkt stabiel 4e te liggen na de eerste meters. Hoe het zit op een kameel? Nou dat ding gaat alle kanten op, echt zitten gaat niet want dan krijg je elke keer die bult in je kont en 10km in een squat houding staan is ook erg lastig voor de beenspieren. Alle deelnemers hebben een verschillende techniek. Een Israëlische meid met een dikke kont lijkt het zitten aardig aan te kunnen, maar zal er toch aan het eind van de race flink last van hebben vermoedt Twan. En dan, na ruim een uur wachten, zie ik in de verte de kamelen aankomen. Er begint iemand enthousiast door de microfoon te tetteren en het publiek begint te juichen. Ik tuur in de verte, zie ik dat nou goed? Ligt Twan op kop? Ik heb bijna de slappe lach als hij juichend en joelend over de finish komt, met verkrampte benen maar een enorme grijns. Na zo’n 7km had de kameel van Twan er flink zin in en zette de achtervolging in op de kopgroep. De derde plek werd overgenomen omdat die kameel meer zin in het gras langs de weg had, dan te rennen. De tweede plek werd in sprint op pure kracht veroverd en voor de eerste plek moest er stevig geknokt worden. De blanke Keniaanse meid wilde haar plek niet makkelijk opgeven. Toen eenmaal de eerste plek bereikt was, was het een kwestie van je eigen kameel in het pad blijven zetten van de nummer 2 en tada, zo wordt je eerste in een kamelen race voor amateurs. De Nationale TV is aanwezig en voordat Twan op adem kan komen, wordt hij van z’n kameel gehaald om met meerdere camera’s voor zijn neus te worden geïnterviewd.

In Nairobi vragen we het visum voor Ethiopië en Sudan aan. We waren bang dat Ethiopië erg lastig zou worden, maar na 2 volle dagen van wachten (in spanning) in de Ethiopiaanse ambassade, de Nederlandse ambassade, print shops en very local eetplekken kregen we het felbegeerde papiertje. Sudan ging wat makkelijker, dus na een week in Nairobi is het tijd om via het droge noorden van Kenia richting Ethiopië te gaan rijden.

              

En ook niet onbelangrijk: in Nairobi zijn de definitieve stukken van mijn boek naar de drukker gestuurd. Vanaf 25 oktober is het boek te koop! Kijk ook vast op www.500dagenopreis.nl

                 

Klik hier voor de foto’s van Oeganda (voor diegenen die vorige keer nog niet hadden gekeken) en de nieuwe upload van Kenia!

Nog benieuwd naar ons 2e artikel in het 4WD Magazine? Klik maar door!

 

288 reacties

 1. Lieve Ingeborg en Twan,

  Ongelofelijk dat Ollie het trekt met deze wegen. En dat jullie magen het volhouden met dit soort drankjes als koeienbloed. Een bijzonder videootje en een bijzonder certificaat van de kamelenrace! Het einde van de reis nadert nu met rasse schreden, maar wat een belevenissen. En de boeken zitten er binnenkort aan te komen!

  Groetjes en kusjes, van
  Dorien en Ton

 2. Hi kids,
  denk dat de meesten van ons (je lezende publiek) toch een heel ander beeld van Oeganda hebben dan je schetst in dit verhaal. Toch maar eens naar het reisbureau voor een gids; wie wil er nu niet verse ananas eten voor veel te weinig (!!!), over de markt hobbelen terwijl de bananen welhaast de auto in worden geduwd, pal op de evenaar staan en de wondere wetten van de natuurkunde bewaarheid zien worden (geen filmpje van gemaakt?), avonturieren door de modderstromen, proeven aan de Nijl tijdens een enerverende raft-trip, bloeddrankjes nemen tegen malaria ipv dagelijks pillen slikken en tot slot de kamelenrace beleven door er aan mee te doen. Begin een reisbureau gericht op dit soort trips: succes verzekerd. Het is maar een idee……
  Pas op jezelf en blijf heel,
  dikke knuffel van Roos en pa

 3. Laatst vroeg ik me af of ik niet heel maf was om mijn auto en mijn – overigens flitsende- electrische rolstoel een naam te geven. Maar zelfs in verre oorden wordt dit dus gedaan. Ik zou willen dat Ollie & Iris elkaar konden ontmoeten tussen de rare pannenkoekjes met tomaat, Ananassen op de verkopersfiets en ergens tussen de evenaar. Ik kan daar echter wel van wegdromen in jullie komende boek. Dat zal ik vanuit mijn bijna 24 uurs bed wel erg waarderen. Ik kan écht doen alsof ik me ook begeef tussen Gerda’s & Koeienbloed. Daarom is het ook extra leuk om te lezen. Twee beste mensen op een soms bloederig avontuur. Niets wordt overgeskagen. Zelfs de veelbewogen bedden niet van de hoerentent. Maar ach… wat deert het? Jullie weten wel beter wat echte liefde is. En wij ook. Veel plezier weer.

 4. He Bannetje en Twan,

  wat een mooi verhaal weer. ik zit nog steeds vol verbazing te lezen hoe jullie dit allemaal doen en meemaken .Echt fantastisch. Ik ben benieuwd naar de boeken.

  X en voorzichtig.

  Gr
  Remco

 5. Jongelui

  Het was weer een genot om jullie avonturen te lezen,in de blubber, slapen in een hoeraten slapen ( niet wakker geworden van het gebonk) 😜,kamelenrace geweldig en twan goed gedaan eerste prijs en op tv kan niet beter voor een Hollandse kaaskop.

  Groetjes dikke knuffel J en S

 6. Hallo Ingeborg en Twan,
  Weer een fantastisch verhaal en vooral de kamelen race, deed me een beetje denken aan Max Verstappen alleen die ging iets harder:) . Nog even en dan zijn jullie weer terug we kijken er naar uit jullie weer te zien.
  Geniet nog en goede reis. Groetjes Tonny en Eef

 7. Hoi Ingeborg en Twan,

  Gisteren het boek uitgelezen. Geweldig. Vandaag hele serie al op de post gedaan. We zijn net als jullie benieuwd naar de reacties. Maar het boek leest erg makkelijk weg. Ook leuk hoe je van de ene naar de andere reis springt in het boek. En best wel wat spannende situaties die je beschrijft. We zien uit naar het volgende boek.

  Groetjes, kusjes en succes met het laatste deel van de reis,
  Dorien en Ton

 8. Heerlijk weer die mooie verhalen te lezen over jullie avonturen, volgens mij hebben jullie straks stof genoeg om jullie hele leven te blijven vertellen…Geniet nog volop van deze prachtige reis en stay safe!

 9. I’m not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 10. A fascinating discussion is definitely worth comment. I think that you ought to publish more on this subject, it may not be a taboo matter but typically people do not talk about these topics. To the next! Kind regards!!

 11. For newest information you have to pay a quick visit web and on world-wide-web I found this website as a finest site for latest updates.

 12. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too great. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a terrific site.

 13. Excellent way of explaining, and good post to take information about my presentation subject, which i am going to present in institution of higher education.

 14. Excellent post. I will be facing a few of these issues as well..

 15. Consider investments that provide rapid annuities.

 16. Asking questions are in fact fastidious thing if you
  are not understanding anything fully, but this paragraph offers
  nice understanding even.

 17. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll
  just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new
  to the whole thing. Do you have any points for novice blog writers?

  I’d genuinely appreciate it.

 18. Everyone loves it when folks get together and share thoughts.
  Great website, stick with it!

 19. It’s an awesome post designed for all the internet people; they will take advantage from it I am sure.

 20. Heya i’m for the first time here. I found
  this board and I to find It truly useful & it helped me
  out much. I hope to give one thing again and
  help others such as you aided me.

 21. Good day I am so thrilled I found your website, I really found you by error,
  while I was researching on Yahoo for something else, Anyways I am here now and
  would just like to say thank you for a fantastic post and a all
  round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  read it all at the moment but I have bookmarked it
  and also added in your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a great deal more, Please do keep up the
  fantastic b.

 22. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing issues with your website.
  It appears as though some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know
  if this is happening to them as well? This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

 23. Hi it’s me, I am also visiting this web site regularly,
  this site is truly fastidious and the people are truly sharing good
  thoughts.

 24. My spouse and I stumbled over here coming from a different page and
  thought I might as well check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to finding
  out about your web page for a second time.

 25. Normally I don’t learn post on blogs, however
  I wish to say that this write-up very pressured me to
  try and do it! Your writing taste has been surprised me.
  Thank you, very nice post.

 26. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your
  blog and check again here regularly. I’m quite certain I will
  learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 27. I used to be recommended this blog via my cousin. I am now not
  positive whether this submit is written by him as nobody else know such detailed approximately my trouble.
  You’re incredible! Thanks!

 28. Yes! Finally something about ig.

 29. Hi, its fastidious article concerning media print, we all know media is a fantastic source of facts.

 30. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand.

  It seems too complex and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang
  of it!

 31. I am extremely impressed with your writing skills as
  well as with the layout on your blog. Is this
  a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the
  excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 32. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit
  and sources back to your website? My website is in the exact
  same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of
  the information you provide here. Please let me know if this ok with you.
  Thank you!

 33. I blog quite often and I really appreciate your content.
  This great article has really peaked my interest.
  I am going to book mark your site and keep checking for new information about once a
  week. I subscribed to your Feed as well.

 34. Truly no matter if someone doesn’t be aware of afterward its
  up to other visitors that they will assist,
  so here it happens.

 35. Its not my first time to go to see this web page, i am visiting this web page dailly
  and get nice information from here every day.

 36. I am really pleased to glance at this weblog posts which
  carries lots of helpful information, thanks for providing such information.

 37. Hey very cool site!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds also?
  I’m happy to search out so many helpful information right here within the post,
  we’d like develop extra techniques in this regard, thanks for sharing.

  . . . . .

 38. I used to be recommended this blog by means of my cousin. I’m not positive whether this post
  is written by means of him as no one else recognize such particular approximately my problem.
  You are amazing! Thank you!

 39. Whats up are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and
  create my own. Do you require any html coding expertise to make
  your own blog? Any help would be really appreciated!

 40. If some one desires to be updated with most up-to-date technologies therefore he
  must be visit this website and be up to date all the
  time.

 41. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is
  very much appreciated.

 42. What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable experience about
  unpredicted feelings.

 43. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog
  that’s both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail
  on the head. The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this in my hunt for something
  relating to this.

 44. Good article. I certainly appreciate this website. Stick with it!

 45. I’m really enjoying the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?

  A handful of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but
  looks great in Safari. Do you have any suggestions
  to help fix this issue?

 46. Everything is very open with a very clear clarification of
  the challenges. It was definitely informative. Your site is useful.
  Thanks for sharing!

 47. Good day! This is my 1st comment here so I just
  wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that
  go over the same topics? Many thanks!

 48. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard
  time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m
  looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 49. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back
  in the future. Cheers

 50. Hi, just wanted to say, I liked this article.

  It was inspiring. Keep on posting!

 51. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 52. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative
  and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something
  relating to this.

 53. Attractive component of content. I simply stumbled
  upon your web site and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your weblog posts.
  Any way I’ll be subscribing in your augment and even I success you get
  entry to consistently rapidly.

 54. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what
  I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as
  well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any points for beginner blog writers? I’d certainly appreciate it.

 55. Great information. Lucky me I ran across your website
  by accident (stumbleupon). I have saved as a favorite for later!

 56. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, superb blog!

 57. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
  It will always be helpful to read through articles from other writers and practice
  a little something from their websites.

 58. You actually make it appear so easy along with your presentation but I find this topic to be really something which I think I’d never understand.
  It seems too complex and very huge for me.
  I’m looking forward in your next submit, I’ll attempt to get the cling of it!

 59. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a
  blog that’s equally educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about.

  I am very happy I stumbled across this in my hunt for something regarding this.

 60. Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
  I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

 61. Thanks for sharing your thoughts on ig. Regards

 62. Good post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Cheers!

 63. I really love your blog.. Pleasant colors &
  theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m planning to create my
  very own website and want to find out where you got this
  from or just what the theme is named. Thank you!

 64. Hey I am so happy I found your website, I really found you by error, while I was looking on Digg for something else, Anyhow I am
  here now and would just like to say cheers for a fantastic post
  and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also included
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the fantastic jo.

 65. This is really attention-grabbing, You’re a very skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and sit up for in the hunt
  for extra of your excellent post. Also, I have
  shared your website in my social networks

 66. Great blog here! Also your web site loads up fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 67. It’s really very difficult in this active life to listen news on TV,
  therefore I only use web for that purpose, and obtain the latest information.

 68. And that is an investment risk price taking.

 69. Excellent site you have here.. It’s difficult to find
  high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you!

  Take care!!

 70. I couldn’t refrain from commenting. Very well written!

 71. I got this web site from my pal who informed me about this web site
  and now this time I am visiting this web page and reading very informative articles or
  reviews at this place.

 72. Its like you read my mind! You appear to
  know a lot about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you can do with some pics to
  drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 73. What a material of un-ambiguity and preserveness of precious experience about unexpected feelings.

 74. What’s up, the whole thing is going nicely
  here and ofcourse every one is sharing data, that’s truly excellent, keep
  up writing.

 75. I have read so many posts regarding the blogger lovers except this piece of writing is truly a nice paragraph, keep it up.

 76. First off I want to say fantastic blog! I
  had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my
  ideas out. I do take pleasure in writing however it just
  seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?

  Thank you!

 77. Hello, Neat post. There is a problem together with your site in internet explorer, would test this?

  IE nonetheless is the market chief and a huge element of folks will
  miss your magnificent writing because of this problem.

 78. Wonderful web site. Lots of useful info here. I’m sending it
  to several pals ans also sharing in delicious. And of course, thank
  you for your effort!

 79. I am actually thankful to the holder of this site who has shared this fantastic article at
  here.

 80. Pretty part of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact loved
  account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your
  feeds and even I success you access consistently rapidly.

 81. Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 82. It’s going to be finish of mine day, but before finish
  I am reading this wonderful post to increase my knowledge.

 83. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs
  I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through articles from other authors and use something from
  other sites.

 84. What a material of un-ambiguity and preserveness of
  precious experience concerning unexpected feelings.

 85. Pretty! This has been an incredibly wonderful post. Thank you for providing this information.

 86. Hello there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.

  Please let me know. Cheers

 87. I got this web page from my pal who informed me concerning this website and now this time I am visiting
  this site and reading very informative content
  here.

 88. Great blog here! Also your site loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 89. We absolutely love your blog and find nearly all of
  your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to
  write content for you? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on most of the subjects you write concerning here.
  Again, awesome web log!

 90. Hi to every body, it’s my first pay a quick
  visit of this web site; this webpage contains awesome and genuinely good material for readers.

 91. If you wish for to grow your familiarity just keep visiting this site and be updated with the latest news posted
  here.

 92. Aw, this was an incredibly nice post. Taking a few minutes
  and actual effort to make a superb article… but what can I
  say… I put things off a lot and never manage to get nearly anything done.

 93. Thanks in support of sharing such a good thought, piece of writing is pleasant, thats why i have read it
  fully

 94. It’s amazing for me to have a website, which is useful in support of my experience.

  thanks admin

 95. Hi! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this page to
  him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 96. It’s great that you are getting thoughts from this article as well as from our discussion made here.

 97. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day.

  It’s always exciting to read content from other authors and practice a little
  something from their web sites.

 98. Every weekend i used to pay a quick visit this web site, because i wish for enjoyment, as this this web page conations really pleasant funny material too.

 99. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
  when i read this post i thought i could also make comment
  due to this sensible paragraph.

 100. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

 101. Hi! I’ve been following your blog for a long time now
  and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas!
  Just wanted to tell you keep up the great job!

 102. Great weblog here! Also your website a lot up very fast!
  What host are you the use of? Can I am getting your affiliate link in your host?
  I desire my website loaded up as fast as yours lol

 103. It’s awesome for me to have a website, which is good designed for
  my experience. thanks admin

 104. It’s remarkable for me to have a web page, which is good for my knowledge.
  thanks admin

 105. These are in fact wonderful ideas in about blogging. You have touched some pleasant things here.
  Any way keep up wrinting.

 106. I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into
  any web browser compatibility issues? A few
  of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great
  in Firefox. Do you have any advice to help fix this problem?

 107. Hey there! I understand this is somewhat off-topic however I had to ask.

  Does building a well-established website such
  as yours take a massive amount work? I’m completely new to
  operating a blog but I do write in my journal
  everyday. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and views online.
  Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 108. I every time used to study article in news papers but now as I am a user
  of net therefore from now I am using net for posts, thanks to
  web.

 109. I am not certain where you’re getting your information, but good
  topic. I must spend some time finding out much more or understanding more.
  Thanks for great info I used to be on the lookout for
  this info for my mission.

 110. I’m really enjoying the design and layout of your
  blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come
  here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Outstanding work!

 111. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to
  this excellent blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to fresh updates and will share
  this site with my Facebook group. Talk soon!

 112. naturally like your website but you need to test the spelling on several
  of your posts. Several of them are rife with spelling issues
  and I in finding it very troublesome to tell the truth however I’ll surely come again again.

 113. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My website is in the exact same area of interest as yours and my users would
  genuinely benefit from a lot of the information you
  provide here. Please let me know if this alright
  with you. Thank you!

 114. Attractive component to content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Any way I will be subscribing for your feeds and even I success you get admission to persistently quickly.

 115. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day.
  It’s always interesting to read articles from other authors and practice something from other websites.

 116. Hello friends, good piece of writing and nice
  urging commented at this place, I am actually enjoying by these.

 117. Hi there! This post could not be written much better!

  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I most certainly will
  send this post to him. Fairly certain he’ll have a good
  read. I appreciate you for sharing!

 118. Howdy just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your article seem to be running off the
  screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do
  with browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The layout look great though! Hope you
  get the problem resolved soon. Thanks

 119. Hi friends, its enormous paragraph about teachingand completely defined, keep it up all the time.

 120. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally
  educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this during my search for
  something regarding this.

 121. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you’re a great author.I will make sure to
  bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage continue your great work, have a nice afternoon!

 122. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this post i thought i could also
  make comment due to this good paragraph.

 123. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website
  before but after browsing through some of the post I realized
  it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 124. Hello, I enjoy reading all of your post. I wanted to write a little comment to
  support you.

 125. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none
  the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am nervous about switching to
  another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 126. You’re so interesting! I do not believe I’ve
  read something like that before. So great to find somebody with some
  original thoughts on this subject. Seriously..
  many thanks for starting this up. This web site
  is one thing that is required on the web, someone with some originality!

 127. I think that is one of the so much significant information for me.
  And i am happy reading your article. But want to commentary on few basic issues, The website style is great, the articles is truly excellent : D.

  Excellent job, cheers

 128. Hi to every one, the contents existing at this site are really remarkable for people experience, well, keep up
  the nice work fellows.

 129. Thanks , I’ve recently been searching for information approximately this subject for a long time and yours
  is the greatest I’ve came upon so far. However,
  what about the bottom line? Are you sure in regards to the
  source?

 130. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am inspired!

  Very useful information particularly the ultimate phase :
  ) I deal with such info much. I was looking for this certain info for a very lengthy time.
  Thanks and good luck.

 131. I’ve been exploring for a little for any high quality
  articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website.
  Studying this info So i am happy to show that I have a very
  good uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot for sure will make
  certain to do not forget this site and give it a glance regularly.

 132. Incredible points. Outstanding arguments. Keep up the amazing effort.

 133. Thanks for some other informative web site.
  Where else may I am getting that kind of information written in such a perfect manner?
  I’ve a undertaking that I’m just now working on, and I’ve
  been at the look out for such info.

 134. Hello! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 135. Whats up this is somewhat of off topic but I was wanting to know
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
  with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 136. Terrific work! That is the kind of information that are meant to be shared across the net.
  Shame on Google for not positioning this put up higher!
  Come on over and seek advice from my site .
  Thanks =)

 137. I have read so many posts regarding the blogger lovers except
  this post is actually a good post, keep it up.

 138. Incredible points. Great arguments. Keep up the great work.

 139. Excellent beat ! I wish to apprentice while you
  amend your web site, how could i subscribe for a blog website?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit familiar of this your broadcast
  offered shiny clear concept

 140. What’s up colleagues, its great article about cultureand completely defined, keep it up
  all the time.

 141. It’s very straightforward to find out any topic
  on net as compared to textbooks, as I found this article at this web site.

 142. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the
  shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic
  but I had to tell someone!

 143. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could
  get a captcha plugin for my comment form? I’m using
  the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 144. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.

  You have some really great articles and I think I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please shoot me an email if interested. Cheers!

 145. Thanks for finally talking about >Kopje Nijl of kopje koeienbloed?

  – Hopping Around <Liked it!

 146. Greetings! Very useful advice within this post! It’s the little changes that make the largest changes.
  Thanks a lot for sharing!

 147. Highly descriptive blog, I loved that bit. Will there be a
  part 2?

 148. I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

 149. If you want to take a great deal from this piece of writing then you have to apply these methods to your won web
  site.

 150. Hey there I am so delighted I found your website, I really found you by accident,
  while I was browsing on Aol for something else, Regardless I
  am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and
  a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all
  at the minute but I have book-marked it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please
  do keep up the great job.

 151. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide
  credit and sources back to your webpage? My website is in the very same niche as yours and
  my visitors would genuinely benefit from some of the
  information you present here. Please let me know if this alright
  with you. Regards!

 152. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would
  never understand. It seems too complex and extremely broad
  for me. I am looking forward for your next post, I’ll try
  to get the hang of it!

 153. Thanks in favor of sharing such a nice thought, paragraph is good, thats why i have read it entirely

 154. whoah this blog is fantastic i love studying your articles.
  Stay up the great work! You know, lots of people are searching round for this
  info, you can help them greatly.

 155. Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it,
  you could be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back later on. I
  want to encourage you continue your great posts, have a nice
  evening!

 156. An intriguing discussion is worth comment. I think that
  you need to write more about this subject matter, it might not be a taboo matter but usually people don’t talk about such
  subjects. To the next! All the best!!

 157. What’s up to every one, it’s in fact a pleasant for me to pay a visit this website, it includes valuable Information.

 158. I have read so many content regarding the blogger lovers except this piece
  of writing is actually a pleasant paragraph, keep it up.

 159. Hello! I’ve been following your site for a while now and finally got
  the courage to go ahead and give you a shout out from Humble Tx!
  Just wanted to mention keep up the great job!

 160. When someone writes an paragraph he/she maintains the thought of a
  user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Thus that’s why this piece of writing is perfect.
  Thanks!

 161. Thank you for any other informative web site. The place
  else could I get that kind of info written in such an ideal approach?
  I have a mission that I am just now running on, and I
  have been on the glance out for such information.

 162. It is the best time to make a few plans for the future
  and it’s time to be happy. I’ve learn this publish and if
  I may I desire to counsel you few fascinating things or advice.
  Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.
  I want to learn more issues approximately it!

 163. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I in finding It
  really useful & it helped me out a lot. I’m hoping to provide something back and aid others like you helped me.

 164. Keep on working, great job!

 165. I do agree with all of the ideas you have introduced on your
  post. They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for
  newbies. May just you please lengthen them a little from
  next time? Thank you for the post.

 166. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I
  just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing
  blog!

 167. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog
  stand out. Please let me know where you got your theme.
  Appreciate it

 168. My brother recommended I might like this web site.
  He was totally right. This post actually made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 169. There is definately a great deal to know about this subject.
  I really like all of the points you’ve made.

 170. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am
  impressed! Very useful info specifically the last part 🙂
  I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a long
  time. Thank you and best of luck.

 171. Hi, just wanted to say, I enjoyed this post.

  It was practical. Keep on posting!

 172. Pretty! This was a really wonderful article. Thank you
  for supplying these details.

 173. Nice weblog here! Additionally your website loads up very fast!
  What web host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink to your host?
  I desire my web site loaded up as fast as yours
  lol

 174. hi!,I really like your writing very much! percentage we be in contact extra about your post on AOL?
  I require a specialist in this house to unravel my problem.

  Maybe that’s you! Having a look ahead to peer you.

 175. Hi to every body, it’s my first pay a quick visit of this
  webpage; this webpage consists of amazing and really
  good information for readers.

 176. Its like you learn my thoughts! You appear to know a lot about this, such as you wrote the e book in it or something.

  I believe that you can do with a few p.c. to pressure the message home a little
  bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 177. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking
  more of your fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social
  networks!

 178. I like what you guys are usually up too. Such clever
  work and reporting! Keep up the terrific works
  guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

 179. Having read this I believed it was very enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this informative
  article together. I once again find myself personally spending way too much time
  both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 180. I am now not positive the place you are getting your information,
  but great topic. I needs to spend some time studying more or working out more.
  Thank you for great information I was in search of this information for my mission.

 181. I will right away seize your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service.

  Do you have any? Please let me recognise so that I may subscribe.

  Thanks.

 182. Thank you for any other informative website. Where else may I am getting that
  kind of info written in such an ideal method?
  I’ve a venture that I’m just now running on, and I’ve been on the look out for such info.

 183. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 184. bookmarked!!, I really like your website!

 185. Hey there I am so excited I found your blog page, I really found you by mistake, while I was browsing on Aol for something else, Anyways I am here now
  and would just like to say thanks for a remarkable post and a all
  round interesting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it
  and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep
  up the superb b.

 186. What a stuff of un-ambiguity and preserveness
  of valuable familiarity regarding unpredicted emotions.

 187. I am sure this paragraph has touched all the internet viewers, its really really fastidious post on building
  up new blog.

 188. Somebody essentially lend a hand to make critically
  posts I’d state. That is the very first time I frequented
  your website page and so far? I surprised with the analysis you
  made to make this actual post incredible. Great process!

 189. Traders do pay direct and indirect costs.

 190. Saved as a favorite, I really like your site!

 191. Now it is time to pick your specific investments.

 192. There is certainly a great deal to learn about this subject.
  I like all the points you have made.

 193. Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great
  author. I will make sure to bookmark your blog and
  will eventually come back someday. I want to encourage you to definitely continue
  your great writing, have a nice holiday weekend!

 194. Keep on working, great job!

 195. Hello, the whole thing is going nicely here and ofcourse every one
  is sharing data, that’s really fine, keep up writing.

 196. Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 197. Consider investments that offer rapid annuities.

 198. I simply want to tell you that I’m all new to blogging and certainly savored you’re web blog. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with impressive articles and reviews. Bless you for revealing your website page.

 199. Keep this going please, great job!

 200. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I might as well check things out.

  I like what I see so i am just following you. Look forward
  to going over your web page again.

 201. Great article, just what I was looking for.

 202. I am really delighted to glance at this webpage posts which includes
  lots of helpful information, thanks for providing these kinds of information.

 203. Useful info. Lucky me I discovered your web site by chance, and I’m surprised why this coincidence did
  not took place earlier! I bookmarked it.

 204. What’s up, everything is going nicely here and ofcourse every one is sharing
  data, that’s truly excellent, keep up writing.

 205. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily splendid possiblity to discover important secrets from here. It is often very lovely and as well , jam-packed with a good time for me and my office colleagues to search your site at the very least 3 times every week to find out the latest issues you have. And of course, I’m usually satisfied with your fabulous information you serve. Some 1 facts in this posting are absolutely the best we have all had.

 206. Hello There. I discovered your weblog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful info. Thank you for the post. I’ll definitely return.

 207. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site is great,
  let alone the content!

 208. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4
  year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off
  topic but I had to tell someone!

 209. Great site. Plenty of useful information here. I’m sending it to several pals ans also sharing in delicious. And obviously, thank you for your sweat!

 210. I genuinely enjoy studying on this website, it has good content. “One should die proudly when it is no longer possible to live proudly.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 211. If you would like to improve your know-how simply keep visiting
  this website and be updated with the newest gossip posted here.

 212. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of
  area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Reading this information So i’m happy to exhibit that I’ve an incredibly just right
  uncanny feeling I discovered just what I needed. I most without a doubt will
  make sure to do not disregard this website and give it a look
  on a continuing basis.

 213. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 214. My brother suggested I may like this web site. He was entirely
  right. This publish actually made my day. You cann’t imagine just
  how so much time I had spent for this info! Thank you!

 215. Hello my family member! I wish to say that this article is amazing, great written and come with approximately all important infos. I would like to see more posts like this.

 216. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 217. Wow, this article is fastidious, my sister is analyzing these
  kinds of things, therefore I am going to tell her.

 218. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this website could undeniably be one of the greatest in its niche. Very good blog!

 219. Thanks , I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the best I’ve discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 220. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 221. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look.

  I’m definitely loving the information. I’m book-marking and
  will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and outstanding
  style and design.

 222. Hey! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I
  realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted
  I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 223. Nice blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you
  using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 224. Thank you sharing all these wonderful blogposts. In addition, the best travel and medical insurance plan can often eliminate those concerns that come with journeying abroad. The medical crisis can soon become too expensive and that’s bound to quickly slam a financial load on the family’s finances. Having in place the perfect travel insurance package deal prior to setting off is definitely worth the time and effort. Thanks a lot

 225. You are my breathing in, I possess few web logs and very sporadically run out from to post .

 226. I’m no longer sure the place you are getting your information, however good topic.
  I must spend some time studying more or understanding
  more. Thanks for great information I was on the lookout for
  this information for my mission.

 227. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 228. Take into account investments that provide
  instant annuities.

 229. It is appropriate time to make a few plans for the longer term and
  it’s time to be happy. I’ve read this put up and if I could I
  wish to recommend you some attention-grabbing things or suggestions.

  Perhaps you can write next articles referring to this
  article. I want to read even more issues approximately it!

 230. One other important issue is that if you are a senior citizen, travel insurance pertaining to pensioners is something you should make sure you really take into account. The older you are, greater at risk you happen to be for making something poor happen to you while in foreign countries. If you are not covered by some comprehensive insurance policy, you could have several serious challenges. Thanks for revealing your ideas on this weblog.

 231. You completed a number of good points there. I did a search on the matter and found a good number of persons will consent with your blog.

 232. Hello, just wanted to mention, I loved this
  blog post. It was funny. Keep on posting!

 233. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!

 234. I was studying some of your content on this site and I conceive this site is real informative ! Continue putting up.

 235. I like this post, enjoyed this one regards for putting up. “Pain is inevitable. Suffering is optional.” by M. Kathleen Casey.

 236. It’s laborious to find knowledgeable folks on this matter, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 237. Hey would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I
  must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a fair price?
  Thanks, I appreciate it!

 238. Hi to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views
  are fastidious designed for new people.

 239. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?

  Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  thanks a lot

 240. I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 241. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

 242. hey there and thank you for your info –
  I’ve definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical points using this web site, since I experienced to
  reload the web site many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m
  complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your
  placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective fascinating content.
  Ensure that you update this again very soon.

 243. I have learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you put to make this type of fantastic informative website.

 244. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My blog discusses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 245. A lot of thanks for all of your hard work on this web site. Betty really loves managing research and it’s really simple to grasp why. Most people hear all regarding the powerful manner you provide both useful and interesting ideas via this blog and cause contribution from the others about this point so my daughter is now studying a great deal. Take advantage of the rest of the year. You are always performing a powerful job.

 246. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to find anyone with some unique ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this website is something that’s needed on the net, somebody with somewhat originality. helpful job for bringing something new to the internet!

 247. you are in point of fact a good webmaster. The website loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed a great job in this matter!

 248. Now it is time to decide your specific investments.

 249. Thank you in your interest in Investment
  Advice.

 250. Awsome post and straight to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you people have any ideea where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 251. Contemplate investments that offer fast annuities.

 252. I’ve recently started a web site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 253. whoah this weblog is wonderful i love reading your articles.
  Keep up the good work! You recognize, many people are hunting round for
  this information, you can aid them greatly.

 254. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a great website.

 255. Thanks very interesting blog!

 256. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 257. Thank you on your interest in Funding Recommendation.

 258. I just could not depart your site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 259. Wonderful work! This is the type of info that should
  be shared around the net. Disgrace on Google for now
  not positioning this post upper! Come on over and talk over with my website .
  Thanks =)

 260. F*ckin’ tremendous issues here. I’m very satisfied to see your post. Thanks so much and i’m taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 261. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made running a blog glance easy. The overall glance of your website is magnificent, as neatly as the content material!

 262. Hello there, You have done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

 263. It¡¦s really a cool and helpful piece of information. I am glad that you just shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 264. you have a great blog here! would you wish to make some invite posts on my weblog?

 265. Hey this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 266. You completed several fine points there. I did a search on the matter and found the majority of folks will consent with your blog.

 267. After examine a couple of of the weblog posts on your web site now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and will be checking back soon. Pls check out my site as effectively and let me know what you think.

 268. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with
  my Facebook group. Talk soon!

 269. Valuable information. Lucky me I discovered your
  website unintentionally, and I am surprised why this coincidence did not happened earlier!
  I bookmarked it.

 270. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 271. Great website. A lot of useful info here. I am sending it to some friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!

 272. What i do not understood is if truth be told how you are no longer really much more well-favored than you may be now. You’re so intelligent. You recognize therefore significantly with regards to this matter, made me personally imagine it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it is something to do with Woman gaga! Your personal stuffs nice. Always maintain it up!

 273. certainly like your web site however you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will certainly come again again.

 274. F*ckin’ amazing issues here. I’m very glad to see your post. Thank you so much and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 275. Greetings! I’ve been following your website for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter
  Texas! Just wanted to tell you keep up the good job!

 276. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 277. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 278. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

 279. magnificent submit, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of
  this sector don’t understand this. You should proceed your writing.
  I’m sure, you have a great readers’ base already!

 280. Terrific work! This is the kind of information that should be shared across the internet. Shame on the seek engines for now not positioning this post upper! Come on over and seek advice from my web site . Thanks =)

 281. I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a excellent informative website.

 282. I like the helpful information you provide in your articles.

  I will bookmark your blog and check again here frequently.

  I am quite certain I will learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 283. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 284. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 285. Nice post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired! Very useful information specifically the remaining part 🙂 I deal with such info much. I used to be looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 286. The subsequent time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I do know it was my option to learn, however I really thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you may fix in case you werent too busy searching for attention.

 287. Just a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding style .

Geef een reactie